Helmond loopt achter
Met de nodige fanfare is begin mei een straatklok neergezet op de rotonde tussen Heeklaan, Geldropseweg en Hoofdstraat. Zie het Eindhovens Dagblad. Een Duitse stationsklok nog wel. De klok kwam daar op initiatief van Mario Coolen en Henk van de Westerlo en staat vlakbij de plek waar tot begin zeventiger jaren óók een klok stond; naast confectiefabriek Milo. De gemeente Helmond vond het een aardig idee om het ding op de rotonde te plaatsen en heeft de klok daarom van licht voorzien.
Mooi, denk je dan. Goed initiatief. Fijn dat de gemeente daar alle medewerking aan geeft. En ook nog blijk geeft van enig historisch besef.
Maar…
Helmond telt, of beter gezegd: telde nog heel wat meer straatklokken. Onder meer 2 VVV-klokken, waarschijnlijk geplaatst bij de oprichting in 1934, hoewel het jaartal 1952 ook de ronde doet. En die straatklokken staan al jaren te verstoffen en slijten, kortom: stil.
Al in 1997 heeft onder meer de Heemkundekring Helmond-Peelland de gemeente en de politiek gevraagd dit historisch (en nuttig) ‘straatmeubilair’ te behouden en bij de tijd te brengen. Het heeft niet mogen baten. Ruim 10 jaar later is nog steeds niets gedaan. Van de VVV-klok op het Bijsterveld rest slechts een treurige paal. Die op de hoek van de Mierloseweg en de 2e Haagstraat staat nog steeds op 9.53 uur.
Typisch Helmonds beleid trouwens, monumenten eerst laten vervallen en slopen om ze dan opnieuw op te bouwen. Denk aan het Ketsegankse en de Sint Jozefkapel.
Maar: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het wordt met andere woorden hoog tijd dat we eens bij de tijd gebracht wordt. Repareren die klokken. En terugplaatsen. Liefst op de originele plek. Misschien een mooie taak voor de VVV, de oorspronkelijke schenker. Of anders voor Stadspromotie Helmond?
Voor wie meer weet over deze klokken, aanvullingen heeft op de stand van zaken of beter nog: een oplossing: een reactie is altijd welkom! Zo zou ook in de 3e Haagstraat bij de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid een klok gestaan hebben. En wie kent nog meer (verdwenen) straatklokken?
7 reacties:
Die straatklok in de derde Haagstraat herinner ik me nog wel.
Functioneel vind ik die straatklokken niet. We hebben allemaal een horloge tegenwoordig. Maar vanuit nostaligisch oogpunt mag ik ze graag zien. Want destijds was het functioneel, de gewone man kon geen horloge betalen. Hooguit voor in het zondagse pak.
Maar o wee als een klok niet de juiste tijd aangeeft, ik krijg er rillingen van. In Stiphout, bij Vlammings op de Dorpstraat, heeft zo’n electronische klok vele jaren geleden een lange tijd fout of stil gestaan. Dat ik dat nu nog weet, zegt wel iets over mijn gruwel van toen.
Kortom: Gemeente of wie dan ook, doe er eens wat aan, want dit is een schandaal! Niet alleen ons stadscentrum is belangrijk.
Dit heeft toch ook wel iets weg van een klok.
In 1976 was de eerste grote Dag- en Nachtmachine te zien in het park van Kunstzaal ’t Meyhuis in Helmond en van augustus tot november stond het werk opgesteld op het terrein van de Technische Universiteit van Eindhoven: een acht meter hoge ijzeren constructie met bovenin twee grote polyesther schilden. Anders dan de Utah- en de Tarimmachine die vloeistofversies zijn van het dag-en nachtprincipe. was dit een metaalversie.
Het verschil in uitzettingscoefficiënt van het ijzer en aluminium onder invloed van warmte en kou, zette een armmechaniek in werking die de schilden in beweging bracht. Als een grotesk uitvergrote bloem openden en sloten de schilden zich, iedere dag weer, als een ritualiseren van de eeuwige terugkeer van de dag en de nacht, van licht en donker, van warmte en van kou.
Op de hoek van de molenstraat en de wolfstraat heeft ook een klok gehangen, daarop konden wij scholieren op school in de molenstraat zien of we niet te laat kwamen.
In Helmond-West hebben twee klokken gestaan. Een op de hoek Mierloseweg- 2e Haagstraat en een tegenover de kerk aan de 3e Haagstraat. In deze tijd van hervormingen in deze oude wijk zijn er plannen gemaakt om behalve de wijk ook vergane glorie op te poetsen. Een van de klokken ligt op de werf van Wocom. De bedoeling is dat deze na verloop van tijd weer worden terug geplaatst. Als nu de gemeente nog even vaart maakt met uitvoering van het wijkontwikkelings plan, dan weten we weer allemaal hoe laat het is.
op de kop van de Willemprinsenstraat (kruising Helmondselaan,Uiverlaan,Noordende Bindersestraat) ja ja U leest het goed een kruising van 5 straten EN wel zonder verkeerslichten en ook geen rotonde.
stond er vroeger ook een op de midden berm van het Noordende.
@wim (18:15 uur)
Maar die kruising bestaat toch al jaren uit maar 2 straten (uiverlaan – Willem Prinsenplein of is het Noordeinde – Willem Prinsenplein).
’t Bijsterveld heb alleen geen idee of ie er nog staat