14reacties

Niessen: Diesdonk of BZOB-bos?

Column van Ellen Niessen van de VVD Helmond

Uit de presentatie van de stuurgroep MEROS * verleden week donderdag, kwam naar voren dat twee locaties de voorkeur genieten voor een nieuw aan te leggen industriegebied. Naast het al bekende Diesdonk is nu ook het BZOB-bos tot voorkeursalternatief uitgeroepen. In eerste instantie lijkt dat vreemd omdat het gebied in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ligt.  De provincie is tot op heden altijd uitermate terughoudend geweest in het opofferen van groen binnen de EHS omwille van de aanleg van industrieterreinen of woningbouwlocaties. De reden dat het BZOB-bos toegevoegd is aan de te onderzoeken locaties is mede gelegen in het feit dat het gebied door de Aa in tweeën gesplitst wordt en daardoor dus niet aaneengesloten wat praktisch en dan met name op infrastructureel gebied onhandig is. Daarnaast zal de ontsluiting door de ligging van het kanaal en de te realiseren aansluiting op de A67 kostbaar en niet zonder problemen zijn.
Het BZOB-bos daarentegen is qua ontsluiting gunstig door haar ligging aan de N279. Het gebied is echter wel 35 hectare kleiner dan Diesdonk. Het bos is bij het grote publiek niet echt bekend en/of toegankelijk. De stuurgroep acht het zelfs waarschijnlijk dat de aanleg van nieuwe natuur in het kader van de compensatie, een hogere waarde zal hebben dan het bestaande bos op dit moment.
Voor de VVD is het bij de keuze tussen deze twee van belang of de grootte van het gebied aan de vraag tegemoet kan komen. Een binnenkort te verrichten onderzoek naar de toekomstig in te schatten behoefte aan bedrijventerrein zal daarover uitsluitsel moeten geven. Maar nog veel belangrijker is de tijd waarbinnen  het nieuwe industriegebied aangelegd kan worden. Het probleem van het tekort aan industrieterreinen heeft namelijk niet alleen betrekking op het aantrekken van nieuwe bedrijven naar Helmond waardoor nieuwe werkgelegenheid gecreëerd wordt. Evenzo belangrijk is de mogelijkheid voor een aantal bestaande bedrijven die in Helmond willen uitbreiden maar dat nu wegens een tekort aan grote kavels niet kunnen. Deze bedrijven zorgen voor een groot deel van de werkgelegenheid in Helmond en zijn dusdanig succesvol dat schaalvergroting wenselijk is. Op dit moment is dat vanwege het tekort aan uit te geven gronden nu dus een probleem. Gevolg hiervan zou kunnen zijn dat deze bedrijven zich op een gegeven moment elders vestigen. En dat zou voor de werkgelegenheid in Helmond desastreus zijn!
In december mogen de gemeenteraden van Helmond, Deurne, Asten-Someren, Laarbeek, Gemert-Bakel en Geldrop-Mierlo hun visie op de MEROS geven. De Stuurgroep kan op basis van de behandeling in de raden eventueel nog overwegingen meenemen maar het is de Provincie die in de zomer van 2010 uiteindelijk zal beslissen.

Ellen Niessen
Raadslid VVD

 

 

 

*Milieu Effect Rapportage Oostelijk gedeelte van de Stedelijke Regio. MEROS onderzoekt welke locaties in dit gedeelte van de regio gereserveerd kunnen worden voor woningbouw en bedrijventerreinen.