Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

2reacties

Zwart-gele QR-tegels moeten zwart-wit

De met veel trots aangekondigde QR-tegels in het centrum van Helmond zijn op de meeste plaatsen verwijderd. Door de constructie en plaatsing leverden de tegels van 60 bij 60 centimeter gevaar op. De tegels, gemaakt door Gaby Koeter-Lehmann, worden momenteel door haar opnieuw gemaakt, nu in zwart-wit. “Maar ze komen terug!” laat het Centrummanagement weten. Verloopt alles volgens planning dan zijn alle tegels voor het einde van het jaar vervangen.
In 10 aanloopstraten van het centrum lag zo’n QR-codetegel. Centrumbezoekers die een tegel met hun smartphone scannen komen op de mobiele website van Hello Helmond. Op die website staat informatie over alle winkels, horecagelegenheden, evenementen en wandelroutes. Zondag 24 juni werd de eerste tegel aan de Steenweg onthuld.
Het zit het Centrummanagement niet mee in de internetwereld. Ruim 3 maanden geleden werd de niet-mobiele site van Hello Helmond nog gehackt. Een maand geleden meldde een weblogbezoekster ons dat haar zoontje met enkele vriendjes middels kleine zwarte stickertjes een aantal tegels onklaar had gemaakt (inmiddels door dezelfde bengels hersteld).

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
28reacties

Helmondse banken klantvriendelijk?


Zaterdag ging ik bij de Hema in de Veestraat in Helmond pinnen bij de pinautomaat van de SNS-bank. Het geld kwam scheef uit de automaat, ik haalde het briefje van 50 er uit en er bleek een stukje vanaf gescheurd te zijn. Ik ging naar de kassa en de kassière stuurde me naar de klantenservice..Bij de klantenservice werd de bedrijfsleider er bij geroepen. Hij legde uit dat de pinautomaat van de SNS-bank was, dus dat ik daarheen moest gaan. Misschien kon ik nogmaals pinnen, want ze konden niks voor mij doen.

Ok, op naar de SNS-bank op de Noord Koninginnewal. De dame daar vertelde ons dat ze niet kon helpen. Ik moest maar naar de Rabobank gaan omdat hun het wel zouden omwisselen. Ik werd kwaad en zei dat ik het raar vond dat een bank geen geld kan omwisselen wat nota bene uit hun automaat komt. Hoe moet ik mijn boodschappen gaan doen als ik het geld wat ik net gepind heb niet kan uitgeven?

Bij de Rabobank in de Kerkstraat legde ik het verhaal uit en kreeg toen twee verbaasde gezichten. Ze vonden het nogal vreemd dat ik naar hun toe gestuurd was en niet gewoon naar mijn eigen bank. Het was niet hun automaat, hun hebben geen geld in kas, mogen het kapotte briefje niet aannemen én ik heb ook geen rekening bij hun. Ik kon het beste maar even naar de ING-bank gaan waar ik een rekening heb.

We waren inmiddels een uur verder toen ik bij de ING-bank op de Kasteeltraverse aankwam. Weer legde ik het verhaal uit en kreeg een antwoord waar ik niet op zat te wachten… Ik moet het geldbriefje naar de Nederlandsche bank opsturen.
Ik kon ook proberen om het briefje uit te geven, want sommige winkeliers doen er niet zo moeilijk om vertelde hij.

We besloten onze boodschappen te gaan doen, maar niemand nam het geld aan. Een winkelier vertelde dat ik het geld niet meer terug zal krijgen, want dat had hij ook eens gehad toen hij vals geld bleek te hebben.. Wat?! Vals? Nee, hier is niks vals aan!
Wie weet hoe lang het zal duren voor ik mijn eigen geld kan gaan gebruiken.
Ik heb een bijstandsuitkering, dus het is niet dat ik het zo breed heb en 50 euro kan missen.
Pinnen doe je zo.. jammer alleen dat klantvriendelijkheid niet bestaat!

Natasja Blomsma

7reacties

Janssen: Onze draaiorgels

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondMet een zekere regelmaat wordt in de Raad van Helmond gesproken over onze collectie draaiorgels. Hierbij hoort ook de collectie accordeons die helaas vaak vergeten wordt te noemen.

Sedert het vertrek uit de Paterskerk aan de Molenstraat zijn deze collecties ondergebracht in de Gaviolizaal aan de Torenstraat. Maar daar leiden ze een kwijnend bestaan. Op jaarbasis komen er, naar blijkt een schamele 600 unieke bezoekers om te genieten van alle pacht en praal die de orgels ten toon spreiden. En zeg nou zelf dat is niet veel. Je vraagt je dan ook af hoe komt dit nu ? Is er iets mis met de locatie ? Heeft de Helmonder en in het verlengende ervan de rest van Nederland geen belangstelling meer voor draaiorgels ? Een goed antwoord op die vraag kan schijnbaar niet gegeven worden, anders zou het naar mijn gevoel wel anders gesteld zijn onze draaiorgels in de Gaviolizaal.

Tot midden volgend jaar houden de draaiorgels en de accordeons hun plek in de Gaviolizaal zo verklaarde wethouder Jan van den Heuvel in de raadsvergadering van 2 oktober 2012. Daarna zal deze zaal tegen de vlakte gaan in het kader van nieuwe ontwikkelingen in ons centrum.

Meerdere locaties worden thans onderzocht om deze collecties onder te brengen. Maar eenvoudig is het niet. De collecties vragen een bijzondere ruimte om tot hun recht te komen. Denk aan de luchtvochtigheid van de ruimte en natuurlijk aan de akoestiek. Verder is het duidelijk dat herhuisvesting van de orgels ook veel geld zal gaan vragen. Buiten dat blijft het natuurlijk de vraag of het herhuisvesten op een andere plaats in de stad een garantie biedt voor een financieel acceptabele exploitatie van de collecties.

Op deze vragen zal de Raad van Helmond dan wel een duidelijk en helder antwoord moeten geven. In heel simpel Nederlands gezegd: hoeveel hebben we als Helmonders over om de orgels te behouden ? En wat verstaan we dan onder behouden ?  Slaan we ze dan maar ergens op tot een later moment ? Of trekken we een ‘zak met geld’ open voor het behoud en de exploitatie van een ruimte waar de orgels en accordeons gaan plaatsen ?

Moeilijke en lastige afwegingen die de Raad zal moeten maken zeker in een tijd waarin het woord ‘minder’ belangrijker is dan ‘meer’. Of vinden we het van belang dat men kan genieten van onze draaiorgels ook al is het even buiten onze gemeentegrens zonder dat dit de stad veel geld gaat kosten ? Eerlijk gezegd ben ik er nog niet uit. U wel ?

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

11reacties

NS-station krijgt 3 tunneldekken (foto’s)

Een lang weekend geen treinverkeer in Helmond. Want in die 3 dagen worden er 3 kant-en-klare tunneldekken bij het NS-station Helmond op hun plaats  geschoven. Deze overkappingen gaan het dak vormen van een nieuwe 160 meter lange en 30 meter brede onderdoorgang die de Annawijk en Suytkade met het centrum verbindt. Die dekken (de zwaarste weegt zo’n 900.000 kilo) worden over een afstand van 100 meter op hun plek gereden door 4 op afstand bestuurde diepladers.

Het eerste tunneldek was vannacht aan de beurt. Volgens de planning zou die rond 1 uur op zijn plaats liggen, maar dat werd uiteindelijk 05.30 uur.
Net als in mei en juli was de officiële bouwfotografe Chantal van den Berg er vannacht natuurlijk weer bij. Zij fotografeerde ook dit keer achter de schermen.
Daaronder de 4 foto’s die Henry en Huub vanuit de hoogte maakten. Hun eerste is van 01.01 uur, de laatste foto werd om 05.00 uur gemaakt. Voor hen een vermoeiend nachtje, maar hun koffie geheel in stijl hield hen wakker.
Daaronder 3 foto’s van de voorbereidende werkzaamheden gisteren.

Lees verder »

33reacties

Weer één opgerold!

Maar liefst 8 hennepkwekerijen rolde de politie gisteren op. De vangst (dit keer in de wijken Brandevoort, Helmond-Noord en de Rijpelberg) was ruim 1500 hennepplanten, kweekapparatuur en 3 aangehouden bewoners.
In diverse Nederlandse gemeenten (zoals Tilburg, Rotterdam en Delft) worden op panden na het ontmantelen van een hennepkwekerij, speciale posters of zogenaamde makelaarsborden aangebracht. Daarop staat bovenaan meestal “Weer één opgerold!”, daaronder volgt een oproep aan buurtbewoners om andere hennepkwekerijen in de buurt te melden.
Tot op heden worden dergelijke borden of posters niet in Helmond geplaatst. De vraag is natuurlijk of het een goed idee is om dat wél bij voormalige Helmondse hennepwoningen te gaan plaatsen?

11reacties

Q&A Daklozenzorg

De SP stelde zojuist schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de daklozenzorg.
Vandaag plaatsen wij hieronder hun vragen (Questions) voorafgegaan door hun ietwat ingekorte inleiding. Later volgen de antwoorden (Answers) van het college. Zodra die bekend zijn, plaatsen we die antwoorden in zijn geheel in de reacties.

Op 29 mei besloot de gemeenteraad dat De Oversteek per 1 oktober 2012 werd gesloten. De volgens de wethouder kleine groep gebruikers zou voortaan worden opgevangen in het passantenverblijf van D’n Herd, dat door het bijplaatsen van 2 extra bedden hiervoor voldoende capaciteit heeft. Door voor elke cliënt een trajectplan op te stellen, zou de doorstroming naar dagbesteding, werk en (zelfstandig of begeleid) wonen in een sluitende aanpak zijn opgenomen.
Meerdere verzoeken van de SP en andere oppositiepartijen aan de wethouder om eerst aandacht te besteden aan betere (daklozen-)zorg alvorens over te gaan tot sluiting van De Oversteek zijn destijds van de hand gewezen. Opvallend detail was dat de gevraagde duidelijkheid over de omvang van de doelgroep door de wethouder niet gegeven werd. Desondanks wilde de wethouder de bezuiniging doorvoeren. Zij beloofde zich in te spannen voor integrale trajectplannen voor iedereen, gericht op dagbesteding, werk en (zelfstandig of begeleid) wonen. Een evaluatie zou volgen na 1 jaar.
Het schetst onze verbazing dat, amper 15 dagen na sluiting van De Oversteek, wethouder Margreet de Leeuw in het Eindhovens Dagblad al aangeeft niet tevreden te zijn over de daklozenzorg. Er heerst ontevredenheid over de samenwerking tussen de maatschappelijke partners en de kwaliteit van de trajectplannen. Opvallend is dat de wethouder niet weet hoeveel daklozen zich dagelijks melden bij het passantenverblijf en hoeveel er worden weggestuurd.

Voor de SP fractie roept dit de volgende vragen op:

  1. Wat zijn de doelstellingen die de gemeente Helmond met betrekking tot “daklozenzorg” samen met haar ketenpartners moet behalen?
  2. Wat zijn de specifieke verantwoordelijkheden die bij de ketenpartners zijn neergelegd en hoe ziet de wethouder erop toe dat deze worden nagekomen?
  3. Wat gaat er volgens de wethouder niet goed in de onderlinge samenwerking en hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat afspraken wel worden nagekomen?
  4. Moeten we uit de woorden van de wethouder in de krant van 16 oktober concluderen dat de ketenpartners hun werk niet goed doen, of worden ze door de wethouder niet in staat gesteld om hun werk goed te doen, zoals met zoveel woorden in de krant van 17 oktober valt te lezen?
  5. Wat verstaat de wethouder onder “betere zorg” en hoe gaat zij zorgen dat dit zoals zijzelf zegt “efficiënter en goedkoper” kan?
  6. Op welke manier gaat de wethouder bijhouden hoeveel mensen zich dagelijks melden bij het passantenverblijf van D’n Herd en om welke redenen mensen worden weggestuurd?
  7. Gaat de wethouder bijhouden waar daklozen die worden weggestuurd vervolgens verblijven?
  8. Volgens de SP moeten regels met betrekking tot verblijf, schorsing of weigering bij de maatschappelijke opvang inclusief passantenverblijf duidelijk worden gecommuniceerd. Is de wethouder het hiermee eens en hoe gaat zij hiervoor zorgen? Zo niet, waarom niet?
  9. Deelt de wethouder onze mening dat over de samenwerking en betere zorg nagedacht had moeten worden voor de bezuinigingsronde en sluiting van De Oversteek? Zo nee, waarom niet?
5reacties

Rieter: passie voor Helmond

Column Michael Rieter Helder HelmondAfgelopen dinsdag heb ik er weer een aantal ontmoet. Mensen die net als ik een passie hebben voor Helmond. Ik was namelijk een paar weken geleden uitgenodigd om zitting te nemen in een jury. En wel de jury die de inzendingen voor ‘Kiek Hellemond naw’ moest beoordelen. Een initiatief van KunstKwartier in samenwerking met de bieb. En afgelopen dinsdag was het dan zover. Eerst hingen, én stonden, de diverse kunstuitingen, schilderijen, tekeningen, aquarellen, foto’s, zelfs kralen maar ook objecten al een paar weken bij het KunstKwartier. Daar konden bezoekers hun stem uitbrengen. En daarnaast was er dus de jury. Daarin zaten naast mij verder Frank Hoenjet, kunsthistoricus van het Gemeentemuseum, Esther Hartzema, de kersverse directeur van KunstKwartier, en beeldend kunstenaar René De Vries. In totaal 31 inzendingen, sommige zelfs uit meer werken bestaand, toonden mijns inziens vooral de passie voor Helmond. En dat doet je méér dan deugd!

‘Brug Veestraat 1963’ door Willy Boetzkes
‘Brug Veestraat 1963’ door Willy Boetzkes

Aan mij werd gevraagd om afgelopen dinsdag in de nieuwe bibliotheek aan de Watermolenwal namens de jury onze motivatie nader toe te lichten. En daarbij ging ik dus vooral in op de passie die de Helmondse amateur kunstenaars in hun werk hadden gestopt. Ik heb zelfs de suggestie en daarmee de oproep gedaan om voortaan bijvoorbeeld bij Artimond óók een Hellemonds huukske te maken. Want dat verdienen gepassioneerde mensen. In ieder geval kan het Helmondse publiek nog tot en met 17 november in de expositieruimte van de bieb alle ingezonden werken bewonderen. Over passie gesproken. Het is te hopen dat de Helmondse gemeenteraad met net zoveel passie straks tot een nieuw theater zal komen. Want eveneens afgelopen week had ik het genoegen om met een delegatie van de Helmondse raad een werkbezoek te brengen aan een aantal schouwburgen. In Genk bezochten we de C-mine, in Heerlen de stadsschouwburg en in Roermond de Oranjerie. Drie totaal verschillende concepten waarmee we hopelijk als Helmond ons voordeel kunnen doen. In Genk deden de herbestemde mijngebouwen mijn industrieel erfgoed hart sneller kloppen. Maar de multifunctionele vlakke vloer zaal in Heerlen sprak mij het meest aan. Met een inschuifbare tribune voor zo’n 500 mensen, is die theaterzaal om te bouwen naar een popzaal voor meer dan 1000 mensen mét dan een verhoogd podium. Hoewel ik mijn passie voor ’t Speelhuis nimmer onder stoelen of banken heb gestoken – ikzelf ben dan ook voor herbouw van ’t Speelhuis maar dat terzijde – hoop ik dat bij de Cacaofabriek óók de nieuwe Helmondse schouwburg zal komen!

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

13reacties

Hoeveel euro is die cheque waard?

Dat hele aantal euro’s staat onder het groene vlakje.
Let op: tot zondag om 21.00 uur mag je maar 2 antwoorden geven.


Tussenstand:
5 punten: Erik
3 punten: Mark
1 punt:en Arjen én Thom én Michiel van Geel én RoelAdriaans én ad
0 punten: Ad (met 2 minpunten gestart)


Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
54reacties

Wekelijks 2700 luisteraars bij stadsradio

In totaal luistert 4% van de volwassen Helmonders elke week naar de stadsradio van Omroep Helmond. Dat zijn plusminus 2.700 Helmonders. Een groter aandeel, 18% oftewel zo’n 12.500 burgers, luistert wel eens. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente.
Redenen om niet te luisteren naar de stadsradio hebben vooral te maken met
voorkeur voor andere programma’s op andere zenders, desinteresse in de lokale
omroep en/of in radio in zijn algemeenheid en te weinig tijd. En 10% kan niet luisteren omdat men niet de provider heeft waarop Omroep Helmond uitzendt.
Onze lokale radio heeft een relatief ouder luisterpubliek: bijna de helft is  60+, een kwart is jonger dan 45 jaar. Minder dan de helft van de luisteraar kent de mogelijkheden om de stadsradio te beluisteren via internet.
In het weekend wordt de stadsradio (die 24 uur per dag uitzendt) het best beluisterd en dan vooral de zondag met 7.500 luisteraars. Op werkdagen zijn de luistercijfers een stuk lager.
Helmond Info en Sportradio Helmond zijn de best beluisterde radioprogramma’s. De luisteraars geven voor alle programma’s gemiddeld het rapportcijfer 7.
Van de Helmonders weet 36% dat de stad een eigen radio-omroep heeft. In vergelijking met 2005 nam de bekendheid van de radio af.
Vooral jongere Helmonders zijn minder op de hoogte van het bestaan van Omroep Helmond dan 60-plussers. In vergelijking met 2005 is de bekendheid bij de bevolking onder de 60 jaar gedaald.
Helmond heeft al ruim 25 jaar een eigen stadsradio en in financiële zin participeert de gemeente hier in. Sinds begin 2012 heeft de organisatie een nieuwe naam, Omroep Helmond, een andere programma- en organisatiestructuur en heeft ze haar bereikbaarheid uitgebreid. Zowel bij Omroep Helmond als de gemeente was behoefte aan dit onderzoek naar bekendheid en gebruik van lokale radio door de Helmondse bevolking teneinde te kunnen meten hoe de nieuwe opzet is gevallen bij de inwoners. En vandaar dit onderzoek in juni 2012 met de resultaten van 839 respondenten van het Stadspanel. De gehele nota (pdf) “Omroep Helmond, onderzoek naar de mening van de bevolking over de lokale radio- en tv-omroep in Helmond’ kun je ook bekijken.
In 2010 hadden we op de weblog al een druk bezocht log over stadsradio waar veel meningen werden gegeven.

8reacties

Plofkraak pinautomaat in Azalealaan

Kort na 1 uur vannacht was er een plofkraak op de pinautomaat van de ING Bank aan de Azalealaan. Door de ontploffing ontstond een flink gat onder de opgeblazen geldautomaat en ging de gehele oranje “omlijsting” eraf. Zie hier de pinautomaat bij Tabakspeciaalzaak Truus Vereijken in betere tijden. Hoewel het lijkt of de daders er zonder buit van door zijn gegaan, is dat op dit moment nog onduidelijk.
2 Jonge mannen die in de shoarmazaak Istanbul (een paar deuren verder) waren, renden achter 1 van de daders aan, maar de dader was hen te snel af. Ondertussen zagen zij een auto wegscheuren, maar deze getuigen konden het merk van de auto niet herkennen.
De ruiten van de winkels ernaast en de appartementen erboven zijn door de kraak gesprongen. De knal was tot in de Rijpelberg en op de Steenweg goed hoorbaar.
Een politiehelikopter werd ingezet om ook vanuit de lucht naar de daders te zoeken. In de buurt van de verwoeste pinautomaat is een breekijzer gevonden. De politie is begonnen met een onderzoek.
De foto’s hieronder werden gemaakt door Harrie Grijseels.


Zodra we meer foto’s of info hebben, zetten we het er hieronder bij.

50reacties

Motorrijder overleden na aanrijding

Zojuist kort na 13 uur vond er een dodelijk verkeersongeval plaatst op de Burgemeester van Houtlaan bij de kruising met de Deurneseweg/Traverse. Daarbij werd een motorrijder geschept door een vrachtwagen. De motorrijder is daarbij om het leven gekomen, zo bevestigde de politie zojuist.
De ambulance, brandweer en politie zijn ter plaatse, een traumahelikopter is opgeroepen, maar was niet meer nodig. Ambulancepersoneel probeerde het slachtoffer nog te reanimeren maar dat mocht niet meer baten, hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
Door dit ongeval en het daarbij behorende technisch onderzoek is het verkeer in het centrum ernstig gestremd.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

Updates en enkele andere ongelukken op deze kruising staan in de reacties.

7reacties

Naw en Vruuger CCXXX

1982

Naw de woningen aan De Bleek, op de hoek van Watermolenwal en Torenstraat.
Vruuger (1982) werd dat appartementencomplex officieel opgeleverd in aanwezigheid van de wethouders Sjef Remmen en Jan van Rooij.

Na 30 jaar worden die 42 woningen (tegenover ’t inmiddels gesloopte Speelhuis) ten behoeve van het centrumplan gesloopt voor winkels.
Een buurtbewoner die gistermiddag naar de sloop stond te kijken, vond het maar zonde dat zulke goede woningen werden afgebroken. Eerder op de dag Twitterde Grapman “Moet dat nou? Ja, dát moet. De Bleek in Helmond. Een bestuurlijke steenpuistlelijke dwaling, terecht gesloopt. Blij.”

In een reactie hieronder een update met foto’s.

1reactie

Van de Brug: Feestje in Helmond?

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondDit jaar werd de 400e starterslening in Helmond verstrekt.
Tijd voor een feestje zou je zeggen.
Maar is dit ook echt zo?
Zoals eenieder kan zien, ligt de woningmarkt op dit moment aardig op zijn gat.

Al voor de kredietcrisis heeft het gemeentebestuur van Helmond in 2003 geconstateerd dat door een toegenomen vraag naar huurwoningen, de bouwproductie van nieuwe betaalbare koopwoningen stagneerde. Om de markt van huurwoningen enigszins te ontlasten werd de starterslening bedacht.
Dit instrument was een middel om starters op de woningmarkt de kans te bieden om voor een gelijkwaardige maandelijkse woonlast t.o.v. een huurwoning een koopwoning te betrekken. Met alle voordelen van dien (stimuleren eigen woningbezit, waardevermeerdering woning op de lange termijn).
De gemeente verstrekt vanaf 2003 een renteloze lening voor maximaal 3 jaar en maximaal € 30.000,–  en na die termijn wordt weer opnieuw bekeken of de persoon weer onder dezelfde condities kan verlengen.

Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en bestaat het instrument “starterslening” nog steeds. Intussen zijn de criteria waar iemand aan moet voldoen wel verschillende malen aangepast en is het maximale leningbedrag verhoogd naar € 36.000,–. De insteek was in 2003 in eerste instantie de huurmarkt meer lucht te geven. inmiddels is dit enigszins achterhaald en is de doelstelling meer geworden; starters de mogelijkheid geven überhaupt de woningmarkt te betreden. Waar in 2003 waardevermeerderingen nog in het vooruitschiet lagen, is dit inmiddels verleden tijd met alle risico’s van dien. Sinds 2003 is de woningmarkt immers alleen maar verslechterd.
Het is ook een feit dat de woningmarkt in Helmond er een stuk slechter voor zou staan, wanneer er geen startersleningen zouden zijn verstrekt.
Inmiddels wordt 1 op de 3 woningen met een starterslening gefinancierd. Daarentegen is er geen enkele nieuwe starterswoning in het jaar 2011 opgeleverd. Maar dat even terzijde.

Lees verder »

6reacties

‘Eric, moet je poepen?’


Als ik Eric Meijers hoor, maar vooral zie praten, heb ik altijd het gevoel dat hij eigenlijk heel erg moet poepen. Misschien ligt het aan zijn spleetogen, die ook nog eens versterkt worden door zijn brillenglazen van min 10. Ook toen hij wedstrijd na wedstrijd won viel me dat al op, dus aan het slechte spel van de laatste tijd ligt de vermeende persdrang niet. Hij begint een zin, waarvan je nooit weet hoe, en vooral niet wanneer, die gaat eindigen. Via allerlei bochten weet hij zijn clichéverhaal zo lang mogelijk te maken. Iets wat je niet doet als de nood erg hoog is lijkt me. Vanaf het begin tot het einde van zijn betoog weet hij deze “ik-moet-heel-erg-poepenspanning” op zijn gezicht te houden.

Het is goed dat Eric trainer is van Helmond Sport en niet van een eredivisieclub. Dan zou hij allang het doelwit zijn geweest van René van der Gijp en de rest van de comedytrain van RTL7. Na de val van Sepp Blatter, de wekelijkse blunder van Manolev, het eeuwige gegooi van het jasje van Hansie en de bamiehapjes van Voskamp, zouden we iedere week (soms twee keer per week) getrakteerd worden op “het poephoofd van Meijers”.
Wilfred Genee zou het wekelijkse item met zijn neplach, doordrenkt met een “Andre van Duin-humorsausje”, tot vervelens toe dijenkletsend aankondigen. “Het poephoofd van Eric” zou een succes worden. Sponsor Amstel zou door de goeroes van RTL verruild moeten worden door “Page toiletpapier” en Helmond zou weer op de voetbalkaart van Nederland staan. Iedere uitwedstrijd zou de dug-out van Helmond getrakteerd worden op een papierzee van tientallen wc rollen. Dat gun ik mijn cluppie, Eric en Page niet. Zeker niet in deze, voor een Helmond Sport-supporter, toch al moeilijke tijden.

Sommige mensen verwarren Eric Meijers met de Limburger Eric Meijer. Erik Meijer die nog voor PSV en zelfs nog één keer voor het Nederlands Elftal speelde. Deze Erik (met een K) zit, geloof ik, tegenwoordig in Duitsland aan het Weissbier (met een ringel S). Maar onze Meijers heeft een s meer, wat natuurlijk niet automatisch betekent dat hij twee keer zo goed is als de Limburgse Erik.

Nu het spel slecht is, neemt de kritiek op “onze poeperd” natuurlijk toe. Als er gemopperd kan worden staan wij Helmonders vaak vooraan. Het “ik kom nooit meer kieke, stelletje stumpers” klinkt alweer als ik, na de pas eerste nederlaag dit seizoen, de tribune verlaat. Ik ben een van de weinige die de hele wedstrijd gebleven is. De schreeuw om een trainer met meer uitstraling (met lenzen?) en vooral een meer volkse trainer (denk aan John de Wolf of Jan van Dijk) neemt toe. Maar ik denk dat we Eric voorlopig een kans moeten geven. Als je niet naar het spel, maar wel naar de plaats op de ranglijst (een gedeelde tweede plaats nog steeds) kijkt, heeft Eric “het nog niet zo slecht gedaan”. We hadden beter eerst een paar wedstrijden kunnen verliezen en gelijk spelen en daarna pas vijf keer achter elkaar moeten winnen. Dan was de sfeer een stuk beter geweest. De eerste periode zit erop met een resultaat waar Jolande Sap jaloers op zou zijn geweest. Eric hoeft wat mijn betreft niet te denken aan “aftreden”. Het is goed dat de Eagels pas 19 november op bezoek komen. Dan heeft Erik nog tijd om zijn ploeg op de rails te zetten en te bedenken hoe hij er Deventerkoek van gaat maken………….

Buurman

30reacties

Hoe gaan we naar het stadscentrum?

In 2006 en september 2011 hield de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente een inwonersenquête over het onderwerp verkeer en vervoer. Uit het rapport hieronder de resultaten over vooral het vervoer naar het stadscentrum.

Van de volwassen Helmonders heeft 96% een fiets. Slechts 13% van de Helmonders fietst nooit. Van hen is 40% 65-plusser en 28% 75-plusser. In de afgelopen 5 jaar nam het fietsgebruik wat toe, het autogebruik daalde.
Véruit de meeste Helmonders vinden hun stad nog altijd fietsvriendelijk. Gemiddeld is men tevreden over aantal, kwaliteit en locaties van de fietsenstallingen in het centrum. 2 Op de 3 Helmonders weten dat de fiets daar gratis gestald kan worden. Van hen gebruikt 53% vaker de fiets (in plaats van de auto) om naar het centrum te gaan.
Sommige inwoners willen graag extra fietsenstallingen op de stations en aan de randen van het centrum (oude postkantoor, buurt van bioscoop, Heistraat en Noord-Koninginnewal), dit geldt zowel voor bewaakte als voor onbewaakte fietsenstallingen. Verder zien de burgers graag een fietspad op de Heistraat, Hoofdstraat, Rivierensingel en Mierloseweg.

Gemiddeld heeft ieder Helmonds huishouden minstens 1 auto. Het totaal aantal personenauto’s in Helmond steeg de afgelopen 5 jaar met 11%.
Ruim de helft vindt nu dat je je auto in het stadscentrum goed kwijt kunt, ruim een kwart vindt van niet. Bijna 3 kwart van de Helmonders vindt de parkeertarieven in het centrum te hoog, die ontevredenheid is ten opzichte van 2006 toegenomen. “Een logisch gevolg van de tariefstijgingen in de afgelopen jaren. Met de invoering van achteraf betaald parkeren (real time parkeren) verwachten we op korte termijn een deel van de negatieve gevoelens over de prijs weg te nemen” aldus het college van B&W.
Om het Helmondse stadscentrum te bezoeken worden de auto en fiets nog steeds het vaakst gebruikt. Van het openbaar vervoer wordt, net als 5 jaar geleden, nauwelijks gebruik gemaakt: 90% zit (bijna) nooit in de bus en (ondanks dat er 4 stations zijn) gaat 70% (bijna) nooit met de trein. Ruim de helft van de Helmonders is tevreden over het totale aanbod van het openbaar in Helmond, maar over de busfrequentie ven vooral de kosten is meer dan de helft ontevreden.
Hoewel de taxbus in de stad steeds bekender wordt (in 5 jaar groeide de bekendheid van 26% naar 39%), zorgde dat niet voor meer gebruik.
Zoals ook landelijk, zijn de Helmonders het slechtst te spreken over het verkeersgedrag van scooters, bromfiets en scootmobielen. Het verkeersgedrag van de voetgangers en motorrijders worden het meest positief gewaardeerd als medeweggebruikers.

1reactie

De TextielBaron: Het verdriet

De TextielBaronWat is het toch een vreemd gezicht. En wat doet het pijn om langer dan een ogenblik te kijken naar de plek die ooit zo markant was. Een leegte. Hol, kaal, verlaten, inhoudsloos. Het doet me veel verdriet als ik over de Watermolenwal fiets en het nu echt bijna verdwenen Speelhuis zie. Slechts enkele restanten staan nog overeind. Als een stil protest tegen wat er gebeurd is. Alsof deze restanten voorbijgangers willen overtuigen dat het allemaal toch nog goed komt. Alsof ze een sprankje hoop geven door je in de herfstzon toe te spreken. “Ik ben er nog, hoor!”, zegt de anderhalve kubus die eenzaam op de Helmondse Ground Zero staat.
Maar schijn bedriegt. Natuurlijk. Over een week staat er niets meer van wat eens een prestigeobject was. Een baken van licht in de stad die toen (eind jaren 70) hard achteruit holde. Helmond had weer iets om trots op te zijn. Het gaf menig Helmonder weer een gevoel van trots dat zoiets in hun stad gebouwd werd. Tuurlijk, veel Hellemonders mopperden. Wa dèh kòòst! Maar ondertussen wel stiekem trots zijn uiteraard. En die trots, precies díe trots, zorgde ervoor dat veel Helmonders verdriet hadden, eind vorig jaar. Kijkend naar de brand heb ik volwassen mensen een traantje weg zien pinken. Het theater(tje) was een icoon van de stad geworden. Beroemd in theaterkringen en ver daarbuiten. Dat werd direct na de brand duidelijk, gezien ook de media-aandacht.
‘In d’n brand, oit d’n brand’, hoor je wel eens zeggen. Ook rondom ‘t Speelhuis. Want de teloorgang van het eens zo beroemde theater biedt ook kansen. Kansen op een nieuw theater, dat qua allure past bij de moderne stad die Helmond geworden is. Er zal de komende jaren genoeg gediscussieerd worden over de mogelijkheden. En er zal uit die discussie ongetwijfeld een besluit volgen om bij de cacaofabriek of elders een nieuw theater te bouwen. Een nieuw theater met vijftienhonderd stoelen en een programma met louter A-artiesten, die uit de hele regio publiek trekken. Dat kan, en is helemaal prachtig.
Maar ik hoop één ding. Ik hoop dat de te zijner tijd dienstdoende wethouder de hierboven omschreven pijn in zijn achterhoofd houdt. Dat de betreffende bestuurder niet enkel bezig is met het zetten van zijn eigen stempel op een nieuw te bouwen theater. Ik hoop dat het college dat dan lekker warm op het Helmondse pluche zit, nog eens denkt aan de nu nog overeind staande anderhalve kubus. Luister naar wat die u vertelt: vergeet ’t Speelhuis niet.

De TextielBaron