Jeugdarmoede via taart onder de aandacht
“Wij willen dat u oog heeft voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. En dat u beleid maakt dat hen helpt.” Dat vroeg de 19-jarige Moustapha namens Helmondse jongeren gisteravond aan de nieuwe raadsleden die officieel werden beëdigd, zie de bewegende beelden daarvan. De jongeren gaven hen een taart als felicitatie met hun installatie. De felicitatie staat niet op zichzelf; de taart bevatte 5 actiepunten/aanbevelingen waarmee deze armoede aangepakt kan worden.
Deze actie is onderdeel van een landelijke campagne van kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children. In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. In de top 50 van armste gemeenten staat Helmond op plaats 26. Omdat de nieuwe gemeenteraad nu aan de slag gaat en beleid gaat maken, vonden zij dit een geschikt moment aandacht te vragen voor beleid voor Helmondse jongeren en kinderen in armoede.
“Armoede is verborgen. Vaak zie je het niet. Maar het is er wel. De gemeente kan veel doen om ons te helpen en het taboe te doorbreken”, zei Moustapha. “Ik denk dat het goed zou zijn als jongeren mee kunnen praten, ze weten wat ze nodig hebben. En ik denk bijvoorbeeld dat er op scholen veel meer aandacht besteed kan worden aan het onderwerp. Lessen over schulden, omgaan met geld, waar je heen moet als je problemen hebt. Hoe vroeger je dat weet, hoe beter.” Dat armoedebeleid moet verwoord worden in voor jongeren begrijpelijke taal.
Kinderen en jongeren die in armoede opgroeien, zijn kwetsbaar voor opvoed- en opgroeiproblemen. Ze lopen het risico op sociale uitsluiting, zitten vaak niet op een sport of muziekles. Er is geen geld voor nieuwe kleren of vakantie. Soms is er te weinig eten of kunnen ouders de huur niet meer betalen.
Burgemeester Elly Blanksma en CDA-raadslid Jan Roefs namen de taart gisteren in ontvangst. Zij besloten ter plekke alle aanbevelingen met eetbare inkt aan te kruisen op de taart. Blanksma: “We hebben al een kindpakket (pdf), maar dat gaan we verder uitvoeren. Begrijpelijk beleid, voor kinderen: dat gaan we ook doen. En het taboe rond armoede doorbreken, dat lijkt me een belangrijke opdracht. Ook dat gaan we doen!”
9 reacties:
Geweldig moustaf
Jeugd armoede zie anders genoeg jeugd met zogenaamde prada tasjes en dure telefoons en dure auto’s of scooters en de bejaarde mag het brood bij de eendjes gaan stelen .
Jeugd armoede vieren met een taart hebben ze de jeugd ook uitgenodigd
geweldig
@Frank Vondey op vrijdag 30 maart 2018 om 11:56:
Dat zullen dan wel die andere 8 op 9 kinderen zijn.
Zo komt de burgemeester ook wel aan de kost… smorgens lekker ontbijten met de politie op kosten van de gemeente en sávonds gratis koffie met gebak.
@ Frank. Ik bevestig wat je zegt. Jeugd wil niet koken dus halen ze maar een duur broodje bij het tankstation. Ik ken geen een persoon onder de 25 jaar die geen telefoon met internet abonnement heeft. En in een bepaalde groep allochtonen is het heel belangrijk hoe je er bij loopt op straat, dus dat kost extra geld en dat is geld wat ze dan thuis te weinig te besteden hebben. Zorgtoeslag ook uitgeven aan de zorgverzekering maar dat is voor veel jongeren niet de prioriteit.
Zoals het artikel aangeeft zouden lessen in omgaan met geld kunnen helpen maar ik weet zeker dat jongeren daar niet op af komen omdat ze liever hun schulden kwijtgescholden zien worden of iets gratis willen krijgen ipv hun verantwoordelijkheid te nemen.
@ Alex, zo is de ambtenarij die worden goed verzorgd haha.
Ik ben opgegroeid in een eenoudergezin afhankelijk van een bijstandsuitkering. Nieuwe kleren kreeg ik hooguit eens per jaar. Schoolreisjes kon ik vergeten want het geld was er niet voor. Voor een reisje naar de Efteling moesten we een jaar lang sparen. Op bezoek bij familie die dertig kilometer weg woonde ging op de fiets want geld voor een strippenkaart was er niet.
En dan hoor ik jullie zeveren over jongeren met mobiele telefoons en Prada-tasjes. Ja, die vallen op, want de kinderen die dat niet hebben zien jullie niet omdat niemand verder kijkt dan z’n neus lang is.