Naw en Vruuger LXXXII
Naw zien we de gebouwen waarin de Scholengemeenschap Jan van Brabant zit. Tussen die gebouwen zie je nog een stukje van het appartementencomplex L’Étage (donkerrode stenen). Vruuger (in 1967) liep hier de Paterslaan met rechts het Franciscushuis (waar de bibliotheek van de paters Capucijnen zat) en aan de andere kant van de Paterskerk woonden de paters zelf.
6 reacties:
Vruuger woonde ik daar in de buurt. Namelijk in de Slegersdwarssteeg.
Ik kan me alleen niets meer herinneren van die omgeving, omdat dat we, toevallig in 1967, het jaar waarin ook de foto werd gemaakt, zijn verhuisd.
De huizen in die buurt werden gesloopt, en hebben o.a. plaats gemaakt voor de Traverse, en op de plek waar wij woonden is, als ik het goed heb, het Arbeidsbureau gebouwd.
Tot 1954 woonde ik in de Slegersdwarsstraat.
Via het Paterslaantje ging ik dan de Molenstraat in naar de Canisiusschool, waar broeder Adulphus hoofd van de school was.
Vanuit de Slegersdwarsstraat kon je ook via de Slegersdwarssteeg en een smal gangetje achter de Rijks HBS, in de Paterslaan uitkomen. Op de hoek van dat gangetje en de Paterslaan woonde Keijsers die sigaren verkocht.
Op zondag konden de kerkgangers voor de Paterskerk hun fiets voor 10 cent laten bewaken door een manke man, genaamd van de Broek, die in de Tiendstraat woonde.
Op de lange muur van de paterskerk ter hoogte van de Slegersdwarsstraat stond nog jaren na de oorlog de tekst, die ik toen nog niet begreep: `yankee go home `!
Hallo Peter,
Misschien weet jij hoe de familie heette met hun achternaam, die ’n winkel hadden in de bocht aan de rechterkant als je van de Weg op den Heuvel, komende van de ambachtschool de eerste straat links inging.
Ik weet niet de naam van die straat, misschien Smalstraat? het was de straat waarin de Paterslaan doodliep als je van de Molenstraat de Paterslaan in gaat, en dan rechts en dan was de winkel in de bocht, links, vlak voor je uitkwam op de Weg op den Heuvel.
Ze hadden ’n zoon met bos krulhaar, die ook op de Canisiusschool zat, en kon piano spelen.
Zijn meerdere zussen hadden allemaal zwart haar.
Ik weet niet meer wat voor soort winkel ’t was, misschien snoep of kruidenierswaren ?
Op ’n andere site, de
http://helmond.blogspot.com/search/label/Smalstraat
staat ’n foto (tiende van boven) van ’n kruidenierswinkel van Jan Kuijpers, die misschien de winkel is die ik zoek, maar de naam Jan Kuipers kan ik me niet herinneren.
Mogelijk woonde daar rond 1945 – 1955 iemand anders ?
Ben benieuwd of iemand mij informatie kan geven ?
Bij voorbaat mijn dank.
@Sjefke: hier een antwoord van een andere Peter. Het is zoals je omschrijft en ook te zien is inderdaad de kruidenierswinkel van Jan Kuijpers. Andere winkels in de buurt waren o.a. op de hoek Paterslaan-Slegersdwarsstraat de winkel van Van Vaalen.
In de Paterslaan vlakbij de hoek met de Smalstraat is ook ooit een winkel geweest van Janus Verstappen. Op de Weg op den Heuvel vlak naast de Smalstraat zat de winkel van Smits – Vos.
Misschien kan Peter Slegers die daar gewoond heeft nog meer uitsluitsel geven.
Ik zelf moet het doen met archiefmateriaal.
Hallo Peter W,
Bdankt. Ik denk dat het de winkel van Kuijpers was, maar dan met andere eigenaar in de tijd waaraan ik denk, want de naam Kuijpers haalt geen herinneringen op.
Sjef
In ’n helder moment kreeg ik ineens de naam ‘Van De Laar’ in gedachte.
Zou dat (voornaam Peter ?) mogelijk zijn ?
Ben benieuwd
Sjef