Q&A: groenonderhoud in bepaalde wijken
Alexandra van der Zee van Helder Helmond stelde 4 schriftelijke vragen aan B&W over het slechte en inefficiënte groenonderhoud in bepaalde wijken. In 2015, 2016 én 2017 werden al kritische vragen gesteld over de achterstallige onkruidbestrijding in onze stad.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
Helder Helmond vraagt zich af hoe het kan dat er in de jaarrekening van 2017 voor groenvoorziening en natuur 614.000 euro over is. Zeker gezien het feit dat het onkruid een eigen leven lijd in de meeste woonwijken. De mooie parels van de stad, de nieuwe woonwijken (lees: De entree van Helmond), daar is wel goed onderhoud.
In de wijken Helmond Noord, Dierdonk, Rijpelberg etc. is het onderhoud erg slecht. Hier is veel achterstallig onderhoud. Door middel van een hooravond en een bezoek aan onze wijkraad is Helder Helmond te weten gekomen dat de bewoners allerminst blij zijn met hoe de straten erbij liggen. Ook vinden de bewoners dat er onlogisch gewerkt wordt. Bijvoorbeeld: Eerst de veegwagen over de fietspaden en de dag erna de onkruidborstel over de stoepen en de rommel laten liggen. Dit onlogisch werken gebeurde ook bij de grasvelden met heel lang gras deze zomer. Al het gras ging weer over de stoepen en er werd niks opgeruimd.
En dan vraagt de gemeente aan haar inwoners om het rondom hun eigen huis een beetje bij te houden. Het is niet meer bij te houden en waar het vies is trekt weer afval aan. De inwoner verliest zo het geloof in de gemeente op verbetering. De slechte groenverzorging en openbare werken in de wijken dat voelt de burger direct. Is er een wijkschouw in een woonwijk dan wordt eerst alles schoongemaakt en geveegd en dan komt de burgemeester en wethouders een kijkje nemen. Kom nu maar eens een kijkje nemen zonder vooraankondiging dan zie je pas echt hoe de stad erbij ligt.
In Helmond-Noord bijvoorbeeld is al veel beloofd en komt er niks van terecht. Het omvormen naar onderhoudsarm werkt niet en de burger is niet tevreden. De massale foto’s op De weblog van Helmond waren tekenend hoe de straten erbij liggen. Als er niks gebeurt dan wordt het een achterstandsbuurt. Dit behoeft NU actie en inzet van de gemeente.
We hebben een mooie groene stad en dat we willen we graag zo houden, maar
dan niet tussen de stoeptegels……
Naar aanleiding van deze situatie heeft Helder Helmond de volgende vragen:
- Waarom zijn de middelen en maatregelen niet ingezet in 2017 en waarom is het resultaat in 2018 ook niet verbeterd?
- Hoe staat het saldo ervoor in 2018 voor groenvoorziening en onderhoud?
- Wat gaat de gemeente doen om het achterstallige onderhoud aan te pakken in de verschillende wijken?
- Waarom worden de Entree Wijken wel goed onderhouden? Waarom is het niet goed verdeeld binnen de gemeente? Samen voor ons Helmond.…
In de reacties hieronder staat een update.
38 reacties:
Dit is belangrijk! Slecht groenonderhoud is een schakel in de keten van verloedering.
Ik ben erg benieuwd met welke smoes ze dit jaar komen voor al het onkruid op trottoirs en langs de wegen. Triest hoor, voor het vierde jaar op een rij dat het dus gewoon slecht is! Ik gok dat ze het deze keer gooien op een warme zomer.
Jacob Catslaan, gisteren geweest en jawel hoor met 4 personen!! En het is nog niks. Mja goed voor de werkvoorziening, mogen ze weer terug komen ????????????
Rondje Brouwhuis doen dan ????
Bij ons staan ze met 3 man te kijken naar een stukje van 3 vierkante meter. Als ze weg zijn zie ik niet dat er iets gedaan is.
In Helmond Stiphout bij nieuwe zorgboog voorziening staan de kinderen van de oudjes zelf het onkruid uit de grond te trekken omdat de mensen die er wonen niks meer zien. Rest van de straat ook slecht trouwens
Jacob catslaan staan al jaren dode struiken planten in plantsoen het enige groen is de onkruid klimop die er doorheen groeit.
Het eens tijd worden met die rotzooi in de wijken baba
Bepaalde wijken overal wel kom maar eens op de rijpel dan zie je het wel baba wat een wijk zeg
Uiverlaan precies hetzelfde . Komen ze met een borstel onkruid langs lantaarnpaal weghalen. Heel de stoep vol maar pakken ze klein stukje en lopen weer aan. Bladeren niet normaal in de straat met al die bomen maar een keer de veegwagen Homaar. Moet alles zelf doen hier in Helmond.
Onkruid tussen tegels laten ze staan, terwijl het tegen perkje aan zit wat wel gedaan wordt. Ziet er regelmatig niet uit!
Pieter de hooghstraat das 1 grote puinhoop die wat op bosjes moet lijken. Dode dieren huisvuil enz ligt er weg te rotten kunnen ze beter parkeer vakken maken
Franshalslaan die grote bomen richting t fietspad ook nx dan verwilderd ook daar is denk ik parkeerplaatsen wendbaarder veiliger goedkoper dan onderhoud v nu verwilderd groen.
Begin engelseweg is het schandalig. Een grasveldje.
Heel Helmond ziet er niet uit en maar geld uitgeven aan kunst en andere onnozel dingen bah bah bah Helmond doe er toch WA aan
Rijpelberg is ook hard nodig. De perken zien er niet uit. Heel veel onkruid tussen de straatstenen.
Etc. Wij houden van groen, maar niet op deze manier…
word tijd dat er iets meer aandacht aangegeven word n buitenstaander zal denken wat n puinhoop daar in Helmond overal torenhoge onkruid word nooit iets aangedaan mooie reclame voor Helmond.. rijd n keer goed door helmond of zijn ze blind bij de gemeente 17miljoen betalen voor n goor doorlooppark en geen straten en groen kunnen onderhouden is n trieste zaak
ik vraag me af of jullie weleens in andere steden hebben rondgekeken?
Ik denk dat groenonderhoud in de slechtste zin, aan nationale kwaal
geworden is!
komt er vanmorgen een auto van een hoveniersbedrijf de straat inrijden waar een man of 6 uitstappen met harken, scheppen en een bladblazer. Er wordt hard gewerkt, dus even had ik hoop. Het perkte hier voor wordt langs de rand onkruidvrij gemaakt. Afval wordt op de aanhanger geschept de bladblazer wordt even aangezet (om het restantje vuil en zand de goot in te blazen of onder de struiken) en binnen een half uurtje zitten ze weer in de auto en zijn ze weg. en wat ik het meest vreemd vind, ze doen maar 3 kanten rondom (nog niet eens alles) en de zijkant aan onze zijde daar blijf het onkruid gewoon staan… Komt dat omdat ik het zelf af en toe weg haal en in de groene kliko gooi? Ook de bladeren liggen voor mij tuintje over de stoep geblazen, ch ja, die waaien wel weer mijn tuintje in en dan ruim ik ze zelf wel weer op….. wat een bezuinigingen….
Plantsoentje Brederodelaan gezien vanuit nr. 34:
Achter onze huizen ook, een heel slecht voetpad, in heel de straat is er een nieuw pad gekomen behalve bij ons en pad naar het fietspad van het kanaal bij de Scheldestraat ligt er ook belabberd bij
Mensen kunnen zelf ook eens de handen uit de mouwen steken.
Zo ging dat vroeger ook, men hield hun eigen wijk schoon.
@Bart op vrijdag 19 oktober 2018 om 12:25:
Ja hoor eens (hoor ik mensen al zeggen), we leven tegenwoordig en niet vroeger.
Nou, ik ben het 100% met Bart eens.
Wel flink zeuren, maar zelf er niets aan doen. Maar zo zit de mens in de tegenwoordige maatschappij in elkaar. Is niet mijn taak (denken ze dan), maar het zou ook wel eens anders kunnen en dan ziet het er overal veel beter uit.
Maar mensen, blijf maar zeuren en zaniken. In plaats daarvan: stroop de mouwen op en………dat laat ik aan jullie fantasie over!
Met het aantal wietkwekers in de wijken zit het wel snor qua groenonderhoud ????
@punt-uit op vrijdag 19 oktober 2018 om 13:11:
verbeter de wereld en begin bij jezelf,de beste stuurlui zitten voor de pc.
Bedrijven doen alleen wat betaald wordt. Soms wordt er geschoffeld en mogen ze het onkruid laten liggen. Ligt er maar net aan wat in het bestek staat.
Het is inderdaad jammer dat het zo is maar als ik kijk naar het afval wat mensen zelf maken wat ook geld kost om het op te ruimen dan snap ik dat er minder geld is voor het groenonderhoud.
@puntuit op vrijdag 19 oktober 2018 om 14:17:
ha, ben je er ook weer. Ik heb zelden zo’n flapdrol meegemaakt dan jij.
Jij weet niet eens of ik dat wel doe, dus houdt je klep maar! Enne…..toevallig doe ik dat zelf wel. Verder geen commentaar hersenloze kwal.
@puntuit op vrijdag 19 oktober 2018 om 14:17:
@punt-uit op vrijdag 19 oktober 2018 om 15:31:
Omdat jullie onderling gekibbel op de weblog inmiddels ook andere Helmonders begint te irriteren, zullen wij bij een volgende keer ingrijpen. Mócht je daarover iets willen melden, dan kan dat alleen via [email protected]
Hierbij ons in de straat staat een boom die alweer de stoeptegels omhoog drukt. Tot dat ik of iemand anders weer valt.
@Mark op vrijdag 19 oktober 2018 om 14:46:
“Dat er minder geld is voor het groenonderhoud.” HUH?? “In de jaarrekening van 2017 is er voor groenvoorziening en natuur 614.000 euro over.” Geld is dus niet het probleem…
Ik snap trouwens best wel dat het groen in het centrum beter onderhouden wordt dan de rest van Helmond. Daar komt iedereen het vaakst. Maar de rest van de wijken zouden gelijkelijk behandeld moeten worden.
@punt-uit op vrijdag 19 oktober 2018 om 13:11:
grotendeels ben ik het met jullie eens. Ergens anders heb ik daar ook al over geschreven Maar ik hou mijn stoepje voor de deur al vrij schoon en ook het afval wat in de goot naast de stoeprand terecht komt raap ik ook en gaat bij mij in de kliko. En ik woon in een hoek en nu in deze tijd van het jaar waaien veel bladeren van de bomen mijn tuin in. En die worden ook gewoon door mijzelf bij elkaar geharkt en geveegd. Maar mij gaat het vooral om het onderhoud Ik hou mijn tuin en stoepje bij maar en du niet van plan om elke week dat perkje hiervoor de harken. En als er dan een bedrijf komt harken en vegen, dan doe het goed. Maar geen half werk.
En ik zou ook graag zien dat mensen niet zomaar overal alles neergooien zoals zakken, blikjes kranten, enz enz.
Dat hebben wij wel anders geleerd!
Als je voor service betaald (maakt niet uit via welke weg, belasting, direct, etc) dan hoort deze naar behoren te zijn, je betaald bijv voor 26x grijze, groene leeging. Als ze hem dan 20x of maar half legen mag je daar toch ook wat van vinden?
Wij moeten ook onze eigen groenvoorziening (tuin) bijhouden, doen we dat niet of is er overlast, krijgen we daar ook problemen mee. Want zo staat dat in de gemeentelijke wet.
Maar bomen snoeien en bijhouden ho maar, daar komen ze in de rijpel niet voor. Geen zon meer in je tuin, jou probleem, geen zon op je zonnepanelen, jou probleem, jij wil toch een beter energielabel en meewerken aan minder uitstoot, wij vragen alleen meer belasting bij een hoger energielabel op je huis straks. (en we snoeien niet)
Je krijgt toch smoesjes, beschermde bomen, natuur aanzicht, geen budget…
Update:
Onvoldoende onkruidbestrijding in 2017 door de natte, groeizame zomer en door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen
Dat en een meer antwoordde B&W op de raadsvragen die Helder Helmond stelde. Hieronder staan de volledige antwoorden:
Antwoord op 1A: Begrotingstechnisch gezien valt onkruidbestrijding op verhardingen onder de begrotingspost ‘Wegen Reiniging’ en niet onder de begrotingspost ‘Groenvoorziening en natuur’.
Op het onderdeel ‘groen’ is in 2017 inderdaad minder uitgegeven dan begroot. Per saldo is hier een voordeel van € 714.000 (incl. € 100.000 lagere onttrekking uit reserves). Deze lagere externe kosten zijn veroorzaakt door:
– Lagere kapitaallasten € 60.000,-;
– Meer opbrengsten uit de houtverkoop bossen € 60.000,-;
– Is de jaarschijf voor het omvormen van groen naar onderhoudsarm en ecologisch groen ter grootte van € 100.000,- niet gebruikt;
– Voordelen bij aanbestedingen;
– Lagere kosten op boomonderhoud; (2017 kende een natte zomer. Daardoor hoefden er minder dode bomen vervangen te worden en waren de kosten voor het water geven van jonge bomen lager);
– Lagere kosten op onderhoud en vervanging van terreinmeubilair;
– Lagere kosten op de bestrijding van ziekten en plagen (de plaagdruk van eikenprocessierupsen was in 2017 laag)
– Door gewijzigde regelgeving is circa €150.000 aan lasten van de exploitatie verplaatst naar een investeringskrediet.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom de onkruidbestrijding op verharding in 2017 niet voldeed:
• De natte, groeizame zomer waardoor het onkruid veel harder groeide dan normaal.
• Het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen dat in dat jaar van kracht werd. Tot en met 2016 werden chemische middelen gebruikt om onkruid te bestrijden, zowel preventief (om kiemen te voorkomen) als curatief (om kruiden te doden). Met ingang van 2017 werd dit verboden.
Hierdoor is het niet meer mogelijk om preventief te bestrijden, dus te voorkomen dat onkruidzaden kiemen. Er kan pas worden ingegrepen als er gewas staat. Een tweede gevolg van het verbod op chemische middelen is dat onze maatregelen het gewas niet doden, waardoor het makkelijk weer aangroeit. Helaas heeft dit tot gevolg dat onkruid meer zichtbaar is dan in het verleden, zeker in groeizame zomers, zoals die van 2017. Overigens is dit geen specifiek Helmonds probleem, maar zien we het in heel Nederland.
Jaarlijks schat de aannemer in hoeveel inzet er gepleegd moet worden op het gebied van onkruidbestrijding. Het jaar 2017 was het eerste jaar waarin er geen chemische middelen meer mochten worden toegepast én het was een zeer groeizaam jaar. Met name tijdens groeipieken
is de nieuwe manier van bestrijden veel arbeidsintensiever. Zowel de gemeenten als de aannemers moesten nog wennen aan de nieuwe situatie en er was onvoldoende capaciteit in de markt om ook op piekmomenten alle werk uit te kunnen voeren. Toen wij zagen aankomen dat het onkruid moeilijk onder controle te houden was, hebben wij dit besproken met onze aannemer en is hij op zoek gegaan naar extra capaciteit. Deze was echter niet of alleen tegen onredelijke tarieven beschikbaar.
Onkruidgroei kan niet worden voorkomen of opgelost, hooguit beperkt. Daar spelen we op in door bij de aanleg en de herinrichting van de openbare ruimte zo min mogelijk groeigelegenheid voor onkruid creëren. Bijvoorbeeld door toepassing van verhardingen met zo min mogelijk naden en voegen.
Antwoord op 1B: In 2018 is het aantal meldingen dat bij de gemeente is binnengekomen beduidend minder dan in 2017. Dat heeft enerzijds te maken met de weersomstandigheden (zeer lange droge periode waardoor het onkruid minder hard groeide) en anderzijds met een andere manier van werken. In 2018 hebben we de regie en coördinatie op het gebied van onkruidbestrijding op verharding jaarrond ondergebracht bij Blink, waarbij wij sturen op de afgesproken beeldkwaliteit. Een evaluatie van deze werkwijze is in het laatste kwartaal van 2018 voorzien. Het is nu dan ook te vroeg om te zeggen dat de resultaten in 2018 niet verbeterd zijn. Uiteraard worden de resultaten van de evaluatie betrokken bij de afspraken over de werkzaamheden in 2019.
Antwoord: Voor zowel het groenonderhoud als de onkruidbestrijding op verhardingen geldt dat nog veel werkzaamheden plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2018. Het is op dit moment dan ook niet mogelijk om vooruit te lopen op het eindsaldo; dit zal pas bij de jaarrekening 2018 inzichtelijk zijn.
Antwoord: Wij bestrijden dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen staat ons slechts een beperkt aantal manieren ter beschikking om onkruid op verharding te bestrijden. Het valt helaas niet te voorkomen dat dit gevolgen heeft voor het beeld buiten.
2017 was een lastig jaar; dat hebben wij hierboven toegelicht. In 2018 voldeed het beeld het overgrote deel van de tijd aan de eisen van onderhoudsniveau B. Dat wil zeggen dat er in beperkte mate onkruid in de verharding mag staan. Ook in de komende maanden worden nog werkzaamheden uitgevoerd om het beeld overal weer op het gewenste niveau te krijgen.
Daarnaast moeten we opereren binnen de gestelde financiële kaders. In de Programmabegroting 2019-2022 hebben wij structureel extra budget opgenomen voor onkruidbestrijding in groen en op verhardingen. Dit om de gewenste beeldkwaliteit jaarrond goed te kunnen handhaven.
Antwoord: Wij sturen op beeldkwaliteit en die is identiek is voor alle wijken. De enige uitzondering hierop is het centrum, waarvoor een hogere beeldkwaliteit geldt. Verschil ontstaat o.a. door de aard van de verharding (verschil in hoeveelheid naden en voegen); het gebruik van verhardingen (hoe intensiever belopen, hoe minder onkruid) en de mate waarin locaties voor machines bereikbaar zijn. Zoals hierboven aangegeven houden we bij (her)inrichting van de openbare ruimte rekening met de gewijzigde situatie rondom onkruidbestrijding, bijvoorbeeld door verharding te gebruiken met zo min mogelijk naden en voegen.
Sorry hoor, maar t ziet er toch niet uit, overal dat onkruid !!
@De weblog van Helmond op donderdag 15 november 2018 om 14:08:
Ja en? Natte groeizame zomer en verbod op chemische bestrijdingsmiddelen, het smoesje is goed maar het praatje niet. Er zijn heus wel andere oplossingen te bedenken.
Hoe dan ook, ze weten zich er altijd uit te lullen. Er zijn wel oplossingen, maar die kostten geld. En daar hebben ze natuurlijk weer niet het geld voor liggen?
vroeger kwam de stratenveger rond met zijn wagentje en stapte uit om met een schep en blik bladeren of onkruid bij elkaar te vegen en nam het zelf mee, maar tegenwoordig komt die man niet meer zijn wagentje uit en rijd langs trottoirranden waar hij bij kan. Maar in een hoek blijft het groen gewoon liggen. Want uitstappen kost te veel tijd ………… en tijd is geld ….. en dat is er niet.
Daar hebben we wethouders voor( of zakkenvullets) daarom is er geen geld
Nou sorry maar sommige kunnen ook hun handjes laten wapperen en het zelf bestrijden of verwijderen.
Een kennis van ons verhuisde iedere twee jaar, reden zijn huurwoning zag niet uit van de rommel en rotzooi en de stank. De gemeente gaat een nieuw stadhuis bouwen, want de huidige stadskantoren is een grote puinhoop en rotzooi en dan willen wij dat deze gemeente de wijken schoon houdt? Kijk eens in jullie straat of laan, de hoeveelheid voertuigen die geparkeerd staan. Na de langdurige regen van de afgelopen dagen staat het water langs de stoepen omdat de ingangen van de putjes verstopt worden met bladeren en het regenwater tot aan het midden van de rijweg staat. Maar als je een keer een bezem ter hand neemt om de rommel op te vegen zegt de hele straat in koor: ‘Ja , dat doe je jij toch altijd!’ Jan
Schandalig hoe de “oudere” wijken erbij liggen, de gemeente heeft verschillende bedrijven die allemaal iets doen aan het onderhoud en telkens als er weer plantsoen onderhoud is geweest dan lijkt de puinhoop eerder groter dan fatsoenlijker!
Vandaag 16 juli is men weer bezig geweest, iemand met zo een graskanttrimmer en een veegwagen met
2 staalborstels in de parkeerplaatsen in de eeuwsels van onkruid te ontdoen. Wij nog speciaal ruimte gemaakt en na een rondje door de wijk hebben we weer gezien dat er maar weinig “netjes” is gemaakt, wel hebben ze onkruid los gemaakt maar het blijft gewoon liggen, opruimen ho maar!