100 Jaar Jan Stevensstraat (nu zonder Henk)
Na geboren en getogen te zijn in de Rijpelberg ben ik, met een korte tussenstop in Helmond-Oost, in 2013 terecht gekomen in de Jan Stevensstraat, aan de kant van de Heistraat. Vergeleken met de Rijpelberg was het voor mij in het begin een redelijke cultuurshock. Al snel leerde ik mijn buren kennen want in deze straat zitten ze nog wel eens buiten op de stoep. Om even ongegeneerd de dag door te nemen maar ook om het voorbijkomende verkeer er vriendelijk op te attenderen niet zo hard door te straat te rijden in verband met de loslopende kinderen. En mede hierdoor voelde ik me eigenlijk vrij snel thuis. Maar helaas, mijn mooie straat wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuw straatbeeld.
Ondertussen werden er in de wijk steeds meer nieuwbouwprojecten uit de grond gestampt en worden ook, waar nodig, de oudere karakteristieke huisjes en pandjes met de grond gelijk gemaakt. Ergens vind ik dit heel erg zonde. Maar ik ben me er ook van bewust dat er soms een nieuwe frisse wind door de wijk moet waaien. Met de sloopdelegatie op mijn hielen, want ook mijn woning moet er uiteindelijk aan geloven, leerde ik de straat steeds beter kennen en kan wel zeggen dat er ook enige affectie voor de straat bij kwam kijken.
Toen ik mijn opa vertelde waar ik ging wonen riep hij met een lach op zijn gezicht: “Is da nie bij Joosten?” Alsof ik wist wat hij daarmee bedoelde. “Daar ging ik vruuger nog plantjes halen.” wist hij lachend te vertellen. Verklaard tevens waarom ik tot de dag vandaag nog sporadisch flyers en uitnodigingen in de bus krijg van hoveniersconventies en agrarische beurzen. Met het Chinees restaurant en de kringloopwinkel in de straat is het nog altijd levendig. Heel vaak wanneer ik vertel waar ik woon hoor ik: “Oooh ja daar! Dat ken ik nog wel” met achtereenvolgend een verhaal van bijvoorbeeld een willekeurige tante Annie die daar nog ooit gewoond heeft. Veel mensen kennen wel iemand die er veel kwam, is opgegroeid of er familie had wonen. En altijd kwamen er dan weer mooie verhalen en herinneringen voorbij. En nog steeds is er regelmatig wat te beleven in de straat want typ je Jan Stevensstraat in op Google kom je al snel artikelen tegen van zelfstandige zolder hoveniers tot het stelen van een complete dakkapel. Echt saai kun je het hier niet noemen.
Met liefde en plezier heb ik de afgelopen jaren in de Jan Stevensstraat gewoond. Nu ik mijn optrekje recent heb moeten verlaten realiseer ik me dat een van de laatste authentieke straten in de binnenstad met karakter en verhaal op het punt staat plat te worden gegooid. Maar met een droevig muziekje op de achtergrond mogen we ook stilletjes wat vieren. En wel, dat de straat, die vernoemd werd naar de Helmondse Leerlooier en later wethouder, zijn 100-jarige jubileum mag vieren. Waar in 1918 de vergunningen voor de bouw van 66 huizen werden vergeven die we nu kennen als het blok straten Willem Beringsstraat, Willem Prinzenstraat, Jan Stevensstraat en Heistraat, werd er in rap tempo gebouwd en trokken in 1919 de eerste gelukkige bewoners in de kersverse huisjes. Huisjes die toen nog uitzicht hadden op een open stuk weiland. Waar in 1919 de straat begon te bloeien vertrok ik 100 jaar na dato, met een kleine knoop in mijn maag, als een van de laatste bewoners van de Jan Stevensstraat zoals we die al een eeuw kennen.
15 reacties:
Henk hoort hier thuis snap niet waarom alles zo moeilijk moet
100 jaar jan stevensstraat. De wijk verloederde en Henk moest na antikraak weg. Deze jongeman was een aanwinst voor de straat en heeft getracht op nummer 12 terug te komen. Dit is door de selectie van woonpartners zo niet bepaald waar zij anders hun vriendjes politiek wel uitoefenen. Belachelijk vind ik dit. Deze jongen hoort hier thuis
Woonpartners denk is na
ja ..dag straat volgend jaar word ie gesloopt ..past ook niet meer tussen de nieuwbouw.. 🙂
maar toch blijven het leuke huisjes ..en een volksbuurt hoort ook in helmond te blijven voor mensen die het minder kunnen betalen..dus dan is slopen ook zonden.. 🙁
Mooi verhaal, maar de realiteit is dat verouderde gebouwen vervangen worden, zeker in een stadskern. Mijn kleuterschool en lagere school zijn ook weg, zonde.. maar ik weet nog waar ze stonden en hoe het was.
De huizen gaan weg maar de straat blijft. Ik hoop dat alle bewoners kunnen blijven wonen en hun eigen ding kunnen blijven doen.
Henk jonguh … media-geile!
????
Van ongeveer m’n 2e jaar tot m’n 26e daar gewoond in het midden aan de kant van de Chinees
Verouderde gebouwen (lees: goedkope sociale huurwoningen) worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw (lees: duurdere huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen). Dan is het niet verbazend dat je in Helmond tegenwoordig langer op een sociale huurwoning moet wachten dan in Amsterdam…
Van het weekend mijn zus geholpen met verhuizen die nu noodgedwongen opnieuw bij vader in moet trekken
Daar ben ik geboren op 29
Ik ben met mijn kids in 2005 op de janstevensstraat 13 komen wonen regelmatig kreeg ik nog mensen aan de deur voor Joosten daarna gaan samen wonen met mij vriend op de janstevensstraat 46 inmiddels woon ik in mierlo hout en toch mis ik de janstevensstraat nog steeds
Leuk geschreven Henk!
die huizen zijn de oudste woningen van de hoop ze zijn 100 jaar oud
Zo’n karakteristieke straat zou eigenlijk moeten blijven. Zeker het eerste stuk vanaf de Heistraat.
Hoeveel Helmonders zouden er wel niet zijn die er hebben gewoond en aan deze straat goede (en minder goede) herinneringen hebben?
Ik zelf heb er nooit gewoond, maar kwam wel veel bij kennissen en familie, die er wel gewoond hebben, vanaf de Heistraat tot aan de Dijksestraat. Over de hele straat verspreid. In meer dan zeventig jaar heb ik bij veel voordeuren aangebeld. Nu woont er niemand meer die ik ken. Jammer, het was er in mijn jeugdjaren altijd gezellig!
Warme jeugdherinneringen aan Joosten: plantjes halen met ons vadder en moeder. Laang geleeje.
Jammer dat het karakter van zo’n binnenstad zó veranderd in tien jaar tijd, al weet ik niet hoe slecht dat is.
Zeker mooie herinneringen. Ben geboren op nr 4.
Dat was en is nog steeds een koophuis.
We woonden langs de Chinees en daarvoor de Spar.
Kantjebutsen wat toen nog kon. Vuisten. Knikkeren en heidollen in de dikke gang. Pijltjes schieten in de overkappingen haha. Wat hebben we daar een mooie tijd gehad. Zal het nooit vergeten.