Huisuitzetting
Het is een open deur dat onze maatschappij verhardt. Hoe beschaafd we in 2019 ook willen zijn, toch kom ik op straat taferelen tegen die in de 19e eeuw thuishoren. Het is bekend dat het aantal daklozen toeneemt. Ook in Helmond, waar we deze stakkers aanvankelijk nog konden opvangen in bijvoorbeeld d’n Herd of bij Het Leger des Heils. Dat dergelijke voorzieningen tegen de grens van hun capaciteit aanlopen heb ik vorig jaar al ervaren toen ik met mijn hondje door de tuinen van Kasteel Noord liep. Op de scheidingslijn tussen de groenzone van het kasteel en het lege terrein van de Kanaaldijk Noord-Oost stond iets wat op een tentje leek. Een tijdelijk onderkomen gemaakt van plastic zeil en wat kartonnen dozen. Die rommel die erbij lag leek afkomstig van een volwassen mens. Mijn eerste reactie was verontwaardiging want hoe is dit nu in Helmond mogelijk? Dit is toch mensonwaardig! Een paar weken later was de schamele huisvesting opgeruimd. Weggehaald door de politie is mij verteld.
Twee maanden geleden ben ik onaangenaam verrast door een huisuitzetting. In de Vinkenlaan, op het einde van de lange rij flats, stond een vuilniswagen half op de stoep geparkeerd. Uit het portiek kwamen mannen met huisraad die zonder pardon in de wagen werd gekwakt. Een ander woord heb ik er niet voor. Ik had zoiets nog nooit gezien. Daar werd zomaar het hele hebben en houwen van iemand vernietigd. Weg onderkomen, weg spullen.
Deze week werd ik opgeschrikt door eenzelfde tafereel, nu bij de flat aan overkant van dezelfde straat. Het ging hier nog wat lomper. Vanaf het eerste balkon zag ik een matras, een theeport, papier, glaswerk en noem maar op, verdwijnen in een grote container. Mannen in witte pakken smeten alsof het hun dagelijks werk was alles wat in de flat stond of lag in de bak. Weg ermee.
Ik wil met niemand de discussie voeren of in bovenstaande situaties sprake is van ‘eigen schuld, dikke bult’. Simpelweg omdat ik het niet weet en omdat speculeren geen enkele zin heeft. Wat wel door mijn hoofd blijft spelen is de vraag hoe we het als beschaafde Helmondse gemeenschap zover hebben laten komen. Er zijn toch voldoende professionele instanties die mensen met problemen helpen zou je denken.
Een vriend, die zich al jarenlang als vrijwilliger inzet voor mensen met financiële problemen, vertelde mij dat hij ermee stopt. Zijn enthousiasme en voldoening om mensen te helpen zijn gestand op de starheid van formele organisaties. Zelfs hij als hulpverlener heeft bij toenemende mate ervaren hoe hij met zijn cliënten van het kastje naar de muur wordt gestuurd.
De ervaringen van mijn kennis zijn niet uniek. Eelke Blokker schreef een duidelijk verhaal hoe instanties om elkaar heen draaien. Wie dit artikel leest, moet net als ik, toch tot de conclusie komen dat het anders moet. Ook in Helmond! En laten we nu niet met het vingertje naar elkaar wijzen, laten we het oplossen! Het is toch te beschamend voor woorden dat we stadsgenoten hun huis uitzetten of bijna alles wat ze hebben, moeten ontnemen. Dit past toch ook niet bij de ambities van onze stad!
13 reacties:
Ik weet 100% zeker dat omwonenden allang bij een buurtbeheerder signalen hebben afgegeven omdat er sprake is van woningoverlast, gewoon 100%. Mijn ervaring is dat daar weinig mee gedaan wordt. Het is misschien heel jammer van die persoon dat die op straat geknikkerd wordt maar voor de omwonenden is het een opluchting dat zo’n persoon pleite is. Er zou juist minder hulpverlening moeten zijn voor deze groep die er een potje van maakt en snellere huisuitzetting, je zou er maar een paar jaar langs moeten wonen. Mensen krijgen gewoon psychische klachten door zulke personen of mag daar niet naar gekeken worden?
Laat mensen maar eens keihard heel hard vallen voordat ze weer geholpen worden dan beseffen ze tenminste hoe goed dat ze het hier kunnen hebben als ze een beetje meedoen.
Ze zijn heel goed bezig hoor, ze houden elkaar en zichzelf in stand.
Laat ik het kort houden: Ja, dat ís hun dagelijkse werk, welkom in het ware leven; been there, done that tot een aantal maal toe zelfs aan den lijven mogen ondervinden om je huis uitgezet te worden. Betaal je je huur niet, ga je eruit, simple as that! En worden je roerende goederen inderdaad in een container geflikkerd(!), zelfs dingen die je enorm dierbaar zijn. Kan je ook nog een bult centen brengen naar die meneer aan de Binnen Parallelweg en sta je alsnog in de kou. Mooi man, living in the real world, welcome and “enjoy”! Hoeveel levensjaren had u ervoor nodig deze “”schokkende”” ontdekking te doen? Ik wens u alle succes toe met uw column wanneer u opnieuw buiten komt en andere (alom bekende) bevindingen die u vanaf heden nog gaat ontdekken en met ons wil delen!
Uitzetting gaat niet van de ene op de andere dag, daar gaat heel wat aan vooraf. ..
Tja, en als het niet de vuilniswagen in wordt gekieperd, maar gewoon op straat gezet, dan zie je al snel allerlei volk er in graaien en meenemen wat van hun gading was. Twee weken geleden of zo, op de hoek van de Trompstraat stonden – met name Somalische vrouwen (maar ook Nederlanders) – spullen te vergaren. Je zult ’s avonds maar thuiskomen en al je spulletjes zijn verdwenen. Dit was overigens niet de eerste keer dat ik dat zag. Iets langer gelden eenzelfde beeld: jatters en graaiers, die meenemen wat van hun gading is.
Toen ik uit huis gezet werd. Heeft de kringloop mijn spullen meegenomen en kon die daarna (tegen geld) ophalen. Helaas zijn er wel een aantal dingen gejat toen. Maar geen idee door wie. Was toen niet thuis.
Ja Hanna. Zo gaat dat. En vaak is er door instanties al Van Alles geprobeerd. Zo stuurt woonpartners zelf mensen van saldo plus langs, als zij merken dat er problemen zijn. De een laat zich helpen door hun en kom et in dat traject te zitten. De ander wil niet mee werken, en dan heb je dit soort acties. En voor het echt zover komt, is het ook bij een rechter geweest en weet iemand die zo uitgezet word, de precieze dag van uitzetting. En de een vertrekt al vast met zijn dierbaarste spullen en laat het maar gebeuren omdat die niet meer weet wat diegene nog moet doen. En weer een ander gaat er nog flink tegen in en die raakt alles heel lomp kwijt.
Nee dat is niet waar J. van Dijk. Ik was niet in de rechtszaal maakte de post niet open dus was (door eigen schuld) niet op de hoogte toen ik uit huis gezet werd
@Bart
Je had dus wel in de rechtszaal kunnen zitten maar ook rechtzaken gaan door al ben jij er niet bij en wordt er toch een uitspraak gedaan.
@whatever
Je hebt groot gelijk, politici leven op een andere planeet denk ik soms. De binnenstad zie ik per jaar verloederen, meer incidenten bij bewoners thuis waar de politie bij aan de pas moet komen en de mensen mogen gewoon blijven zitten waar ze zitten want tja ze moeten ergens wonen. Misschien een optie om van die asowoningen te bouwen ergens zodat het wat leefbaarder wordt in de binnenstad. Dierdonk, brandevoort, oranjebuurt etc. Hebben nog geen last hiervan maar geloof me het komt ook naar jullie toe.
@Jolanda Meulendijks op zondag 28 april 2019 om 10:23:
Inderdaad. Zonder rechterlijke tussenkomst wordt je huurovereenkomst niet ontbonden. Als huurder krijg je voldoende mogelijkheden om verweer te voeren. Ook met hulp van een juridisch deskundige. Er zullen altijd huurders zijn die niet op het rechte pad willen/kunnen blijven. Dan rest niet anders dan huisuitzetting. Waar geen wil is, is geen weg.
Er zijn ook huurders die een huurovereenkomst aangaan met de bedoeling om nooit huur te betalen. Alle energie wordt door die lieden ingezet (met o.a. fantasie, smoesjes, klachten) om om de huurovereenkomst in stand te houden.
@Bart. Zo zit het nou eenmaal. Een buurman van mij had een huurbetalingsachterstand. Hij liet de de postkast van zijn appartement hermetisch afgesloten. Een deurwaarder wilde hem persoonlijk een dagvaarding voor een rechtszitting overhandigen. Dat lukte niet, hij opende niet zijn voordeur, de deurwaarder propte de dagvaarding in een overvolle postkast.
De zitting ging door. De huurovereenkomst werd ontbonden. En de huisraad, waaronder een goede televisie, audio-installatie en pc/laptop werden op straat gezet. Het waren buurmans spullen. Hij haalde die niet op. Wat denk je dat omstanders deden?
Kortom; een leuk huilverhaaltje , dat hier door de realiteit en door werkelijkheid keihard onderuit gehaald is in de reacties.
Om kort te gaan; Nederland is een van de beste landen ter wereld voor wat betreft hulp aan mensen die dat nodig hebben en zelfs aan mensen die dat NIET zouden verdienen.
Tijd om realisme weer leidend te laten zijn; illegaliteit is strafbaar en verloedert onze samenleving; uitzetten dus. Ook strenger op buitenlandse kentekens zijn.
Overlast,daar begint het mee..bescherm de normale burgers.
Mensen die door pech of omstandigheden aan de grond raken verdienen hulp..maar sommigen zoals boven al aangegeven kosten meer dan ze waard zijn. Stop daarmee. sociaal rechts zeg maar, PVV beleid.