Chahim: Jongeren en de politie
De laatste tijd komen er steeds meer jongeren naar mij toe die klagen over een agent in de stad die maar al te graag (volgens de jongeren) boetes uitdeelt. Volgens de jongens let hij erg veel op hun en beboet hij ze voor het allerkleinste. Op zich doet de agent slechts zijn werk, maar de jongeren raken steeds meer geïrriteerd. Ze denken dat hij het op hen gemunt heeft en zijn (zoals jongeren nou eenmaal zijn) begonnen met een tegen offensief. Een aantal probeert via jongerenwerkers, raadsleden, collega agenten te bemiddelen en met elkaar te blijven praten. Een ander groep is begonnen met terug irriteren, door bijvoorbeeld hem uit te schelden als hij zich net omdraait.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik alleen het verhaal van de jongeren ken (en inmiddels wat ouderen die ook zijn begonnen met klagen) en nog niet met hem of wie dan ook van de politie te hebben gesproken. Ongetwijfeld zal hij vinden dat hij slechts zijn werk doet en dat de schuld ligt bij (in zijn ogen) de rotjongeren. Waar het is begonnen en wie er schuldig aan is weet ik niet, maar wat ik zie is dat het steeds erger wordt. Oké, ik moet toegeven dat er een aantal vervelende jongeren tussen zitten. De vraag blijft wat je met deze jongeren dan doet. In Nederland wachten we vaak totdat ze iets crimineels doen en gooien ze dan in de (jeugd)gevangenis.
Deze jongeren in Helmond kun je blijven beboeten (je raakt daarmee vaak alleen maar de portemonnee van de ouders). Echter denk ik dat hierdoor de afstand tussen ons en deze jongeren nog groter wordt. We kunnen ook als samenleving er voor kiezen om ze dichter bij ons te halen. Ik ben er van overtuigd dat sommige van deze vervelende jongeren om te bouwen zijn tot een goede straathoekwerker, jongerenwerker of zelfs agent. Wie weet beter hoe met vervelende jongeren moet omgaan die iemand die het zelf is geweest!
Het probleem is dat we vaak te laat zijn. Immers met strafblad kom je nergens aan de bak. Deze jongeren kunnen een toegevoegde waarde hebben in onze maatschappij, we moeten alleen onze ogen openen en toekomst in ze blijven zien. Wellicht zouden we ze de keuze moet voorleggen (volgens mij gebeurt dit in Amerika) tussen een gevangenisstraf of het volgens van een opleiding bij het leger/ de politie. Maar ik denk dat we in Nederland nog lang niet zo ver zijn.
10 reacties:
Misschien had je toch eerst met de betrokken agent moeten praten en kijken hoe zijn verhaal eruit ziet. Het moet immers opvallen dat 1 agent met een stapel uitgeschreven bonnen terug komt, terwijl zijn collega’s dat niet of in duidelijk mindere mate hebben.
Ik vraag me nu eigenlijk wel af waar de boete’s dan voor gegeven worden. Je geeft zelf aan:”Deze jongeren in Helmond kun je blijven beboeten.” Er is dus meer aan de hand dan fietsen zonder deugdelijke fietsbel op de fiets, om maar wat te noemen.
Overigens hebben de jongeren op dit moment gewoon ook zelf de keuze. Opleiding volgen, op straat hangen, werken, tv kijken. Ze kunnen nu ook kiezen voor een baan in het leger of bij de politie. Beide organisatie’s hebben volgens mij nog mensen zat nodig. Gewoon solliciteren en kijken wat eruit komt. Daar hoeft geen jongere eerst voor in aanraking te zijn geweest met justitie.
@ Ad
Bedankt voor je reactie. Je vraagt naar het soort boetes die meneer uitdeelt. Volgens mij gaat het niet om de boetes, maar om het gedrag naar de jongens toe. Een aantal hebben verklaard dat ze (volgens hen) stelsel matig worden gecontroleerd op zaken als identiteit bij hebben ja of nee. Fietsen worden gecontroleerd op diefstal zonder dat hier een aanleiding voor is etc etc.
Mbt tot je laatse alinea. Natuurlijk kunnen deze jongeren zelf soliciteren naar een baan bij het leger of de politie. Het punt dat ik wilde maken is dat er jongeren die wel een in contact zijn gekomen met justitie (een klein vergrijp) die best bij de politie zouden willen werken en kunnen werken, maar dit niet mogen (eens een dief altijd een dief).
Het lijkt mij een spelletje geworden waarbij de twee partijen natuurlijk het hardst roepen dat zij geen schuld hebben en het altijd bij de ander ligt.
Begrijp alleen niet zo goed waarom de maatschappij hiervoor moet opdraaien? Nog niet zolang geleden was ik ook een jongere. Maar ik ben nooit vervelend geweest, dus waarom moeten zij dit dan wel zijn? Neem een weekendbaantje.. dat houdt ze van de straat en krijg je ook geen problemen. Want roept politiek Nederland niet: Begin bij jezelf, de maatschappij dat ben jij?
Het valt mij op dat er op dit stukje maar weinig gereageerd wordt. Ik kan het even niet laten om tch wat te zeggen. Ik woon in Helmond-West, en werk ongeveer de helft van het jaar in Amerika. Mohammed, je geeft zelf aan dat in Amerika een keuze gegeven wordt tussen opleiding of gevangenis straf, en dat klopt. Alleen is de politie hier niet zo zacht als in Nederland. Je moet hier niet gewoon in een groepje rondhangen of opmerkingen tegen het gezag maken. Je denkt hier wel na voor je een opmerking maakt. Als je hier op straat een meisje lastig valt, durft er wel iemand de politie te bellen, en die is er dan ook meteen bij. Bewoners hebben hier nog geloof in de politie, en niet iedereen heeft commentaar op het uitschrijven van een bon. Terwijl ze hier zeker zoveel schrijven als in Nederland. In de Helmondse binnestad hoor je al snel dat de ene wel en de ander niet wordt aangesproken op zijn gedrag. (fietsen, rommel op straat, etc.) Ik vraag me nu wel af of je alleen Marokaanse jongeren spreekt, of jongeren in het algemeen. Tijdens de vorige verkiezingen heb je jezelf opgeworpen als steunpunt voor de allochtone jongeren. Als ik de gegevens moet geloven, is slechts een klein deel van de Helmondse jeugd van allochtone afkomst. Heb je ook inzicht in vergelijkbare ervaringen in diverse wijken, en diverse bevolkingsgroepen? Het zou een goede zaak zijn als de jeugd van Helmond, waar je het over hebt, zichzelf zou opwerpen als steun van de politie, door bv zelf een soort van erewacht te vormen. goed voorbeeld zou zijn in de Heistraat en omgeving, om daar de buurt veiliger te maken. Dit is namelijk ook iets wat in Amerika gebeurt. Natuurlijk wil je de populaire jongen of meisje uithangen, maar als je later bij de politie wilt gaan werken, dan zal je toch ooit kleur moeten bekennen, en je niet voortduren afzetten tegen deze beschermers van het volk.
Je begrijpt dat ik nu in Amerika zit, en ik pas over een paar dage n kan lezen wat je reactie is, maar laat je niet weerhouden van een goed voorbereidt antwoord.
@Jan-Willem
Leuk om te lezen hoe het in Amerika gaat in vergelijking met hier. Zeker door iemand die uit eigen ervaring kan putten omdat die zowel in Helmond als in Amerika woont.
@ Jan Willem,
Dat idee van een erewacht etc. zou op zich niet verkeerd zijn ware het niet dat de Amerikaanse cultuur zoveel verschilt van de Nederlandse. Ik denk dat er hier eerst een heleboel moet veranderen willen onze jongeren, en ik ben 23 dus zit er nog dicht bij, zoiets doen. Dit is gewoon niet in onze cultuur ingeslepen. In Amerika wordt het als plicht gezien om iets voor je land te doen, trots zijn op je land is alles waar het om draait, zie de verkiezingen waar ik het woordje ‘proud’ verdomd vaak hoor. In Nederland is dat ’trotse’ gevoel er gewoon niet en zal het dus ook een stuk lastiger worden om een dergelijk voorstel te doen laten slagen. Ik ben het wel met je eens dat die mentaliteit lang niet altijd een zegen is.
@ Jan Willem,
Ten eerste bedankt voor je reactie enje ziet dat het heeft geleid tot reactie van anders!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik me nooit heb uitgesproken als steunpunt voor allochtone jongeren. Voor zover ik iemand kan helpen dan doe ik dat graag en dan maak ik geen onderscheid tussen allochtonen en autochtonen. Gelukkig heb ik vele goede en minder goed vrienden en kenissen uit beide groepen.
Ik ben blij dat iemand reageerd die zelf in Amerika leeft. Ik moet zeggen dat ik Amerika heb aangehaald omdat ik denk dat ze op het gebied van jeugddelinquenten wel eens iets verstandigs doen. Het is niet zo dat ik wil dat jongeren bang worden van de autoriteiten, wat volgens mij het geval is in USA. Waar het mij om gaat is dat we jongeren kansen geven ook als ze een keer in de fout gaan (een kleine of grote overtreding).
Ik zou een soort van erewacht ook niet verkeerd vinden!.
groet,
Mohammed
Aan de ene kant moet Nederland tolerant zijn, aan de andere kant moet er een strakke disipline gehandhaafd blijven. Het is niet snel goed.
Een agent die personen aanspreekt en eventueel ene boete geeft is een zeikerd, een agent die dat niet doet zou dat juist wel moeten doen omdat anders de samenleving ontspoort. Je ziet het is niet snel goed.
Vroeger was de (basis)school heel formeel en werd er zo nu en dan een tik uitgedeeld. Daar moet je nu niet meer mee aankomen. Of dat nu goed is of niet, in de loop van de tijd hebben we min of meer afgesproken dat we het zo doen.
Op erewachten (of burgerwachten) zit ik persoonlijk niet zo te wachten. Ik zou liever zien dat iedereen zich weer gewoon een beetje met de ander mag bemoeien. En dat de iedereen iets van elkaar zou aannemen.
Ik heb afgelopen jaren als raadslid op verschillende momenten zowel met de politie als met jongeren uit de Binnenstad gesproken. En hetgeen Mohammed in zijn column vertelt is precies volgens de huidige beleving van verschillende jongeren.
Maar ik heb ook met de politie gepraat en een dagje mee rondgereden in een politie-auto waarbij verschillende hangplekken bezocht zijn. En de politie kent heel veel jongeren bij naam en weet wat ze doet, in mijn beleving.
Maar de kloof is er wel vooral in de beleving van verschillende jongeren.
Hierin staat Helmond niet alleen, je ziet dit in meerdere steden. Je draait in een cirkeltje en als politiek moet je die cirkel willen doorbreken. Maar , in onze CDA-ogen, moet dat vanuit de groep zelf komen en daarom dat wij een idee ingediend hebben in november 2007.
Project Buurtvaders/Buurtmoeders, als je gaat googlen op “buurtvaders” zie je direct wat het project inhoudt.
En als je op de onderstaande link klikt en kijkt op pagina 7 dan zie je dat het CDA hiervoor ook al het geld heeft gereserveerd dus dat kan de uitvoering niet tegenhouden.
De link;
http://www.helmond.nl/Docs/Bestuur%20en%20organisatie/College/aangenomen%20moties%20en%20amendenten.pdf
Momenteel ligt dit idee nog steeds op de plank maar wij hopen dat het toch een keer opgepakt gaat worden want in andere steden helpt het en misschien in Helmond ook!
met vriendelijke groet,
Angelique Raaijmakers- v.d.Pol
CDA Raadslid
Ad, je hebt gelijk dat we met zijn allen iets hebben afgesproken, en ons daar aan te houden hebben. Ik heb wel mijn vraagteken bij “met zijn allen”, want volgens mij heeft de zwijgende meerderheid toegestemd, omdat deze gevolgen niet waren te overzien. De leerkracht op school was niet meer mister of mijnheer, maar Jan. Op die leeftijd wordt er al bijgebracht dat je iets moet aannemen van een vriendje, in plaats van een autoriteit. Trek deze lijn door, en je ziet wat ik egenlijk bedoel, en ook in alle stukjes hierboven terug komt, GEEN RESPEKT HEBBEN VOOR EEN ANDER.
Het project buurtvaders is bij mij bekend, en dat is nu net waar het weer de andere kant op zou kunnen draaien. Je gaat echter uit van een vrijwillige deelname, en het zou eigenlijk een plicht moeten worden. Helaas moet de verantwoordelijke beslisnemer veel te veel worden gepushed om nu eindelijk dit verhaal weer van de plank te halen. Natuurlijk win je daar geen zieltjes mee, want resultaat is niet zeker en moeilijk meetbaar, en kosten kunnen uit de hand lopen. Ad, Angelique en Mohammed, jullie zitten er voor, en krijgen een kleine vergoeding voor jullie inzet voor de gemeenschap, maar ga ervoor en zet gezamelijk iet op om respect bij de jeugd terug te brengen. De politiek heeft het afgebroken, laat de politiek het nu maar terugbrengen. Welk project het dan ook mag zijn. Voor de jongeren telt geen politieke kleur.