8reacties

Meisjes in het rood

Rood is een mooie kleur. Het is de kleur van de liefde, van het leven en van vrolijkheid. En wie wil opvallen draagt rood. Dat is een oude truc die communicatie-adviseurs graag gebruiken om hun clientèle beter voor het voetlicht te brengen. De kleur heeft ook een nadeel. Je moet wel weten wanneer je haar draagt en zeker wanneer je haar niet moet dragen. Dit laatste is blijkbaar onvoldoende tot onze burgemeester doorgedrongen!

Eind november heeft onze koningin Helmond verblijd met een bezoek aan De Kempel. Ze kwam met het doel ‘Meer Muziek in de Klas’ te promoten en het bijbehorende akkoord te ondertekenen. Zoals altijd vormde onze Maxima het stralende middelpunt van het gezelschap. Ze is een natuurtalent in de omgang met mensen en het rode jurkje dat ze droeg, had ze niet eens nodig om in positieve zin op te vallen. Max kan bij wijze van spreken een juten zak dragen en dan ziet ze er nog fantastisch uit! Daarbij is ze zeer benaderbaar en etaleert ze een bescheidenheid die haar siert. Ze weet wanneer ze in het centrum van de aandacht moet staan en wanneer niet! Dan kiest ze voor het fotomoment positie achter of tussen de groep die zij bezoekt en laat op die manier degenen schitteren om wie het gaat.

Hoe anders is dit met onze Elly. Veertien dagen na zijn echtgenote, vereerde koning Willem-Alexander onze stad met een kort bezoek. Hij kwam in goed gezelschap van staatssecretaris Tamara van Ark voor een bedrijfsbezoek aan Xycarb. In dit Helmondse bedrijf zijn in 2014 twee medewerkers dodelijk verongelukt. Mede door toedoen van de nabestaanden van de slachtoffers is de veiligheid in de onderneming enorm verbeterd. Het bedrijf heeft nu op dit gebied een voorbeeldfunctie en dat verdiende een bezoek van onze koning. En daar was hij dan, keurig in blauw pak geflankeerd door de staatssecretaris in bescheiden donker, passend bij de droevige aanleiding die aan de basis stond van dit koninklijk bezoek. Ze werden opgewacht en begeleid door onze, in felrood gestoken, burgemeester die daarmee alle aandacht naar zich toetrok!

Wat mevrouw Blanksma heeft gemotiveerd voor deze opvallende outfit te kiezen, is onbegrijpelijk. Binnen de muren van het gemeentehuis heeft zij een staf van medewerkers tot haar beschikking. Zou daarvan niemand hebben gezegd dat dit juist bij deze gelegenheid geen pas zou geven? Of zou Elly daar niet gevoelig voor zijn omdat het haar ontbreekt aan innerlijke beschaving? Of zou ze Maxima willen imiteren? Of zou er binnen het Helmondse stadhuis niemand zijn die de etiquette beheerst? Het is namelijk een ongeschreven regel dat koninklijk bezoek in het middelpunt van de belangstelling moet staan en niet de gastheer of in dit geval de gastvrouw!

bron: Facebook E. BlanksmaNou wil ik me niet uitlaten over de bestuurlijke kwaliteiten van onze burgemeester. Als voorzitter van de gemeenteraad doet ze het goed. Dat kan iedereen via de internetuitzending van de vergaderingen zien. Als boegbeeld van de Helmondse samenleving zal ze het zakelijk gezien ook niet slecht doen. In haar rol van ‘burgermoeder’ kan ze nog veel leren van Maxima, het andere meisje in een rood jurkje. Er kan geen gebeurtenis voorbijgaan of Elly moet prominent met haar portret in de krant. En altijd in het centrum van de foto. Alsof ze een filmster is. En degenen waar het omgaat, staan vaak als randversiering, als decor, op het plaatje. Jammer, want het is juist de taak van een moeder haar kinderen naar voren te schuiven. Na 7 jaar Helmond heeft Elly ook dat nog steeds onvoldoende begrepen. Het wordt tijd dat haar rode jurkje definitief in de kast verdwijnt! Zoals Arnold Kosters in 2012 zijn essay ‘Tien Geboden voor Burgemeesters’ schreef: “Het flamboyante burgemeesterschap treffen we niet als wensbeeld aan, eerder de waarschuwing dat flamboyante te temperen en onder controle te houden (Offermanns).”

Hanneke Hegeman