Gevaarlijke stof gelekt bij Nunner
Bij Nunner Logistics aan de Gerstdijk op het industrieterrein was gisteravond een lekkage van een gevaarlijke stof. Het zou een lichte ontvlambare stof betreffen die ergens uitdruppelde.
Het op dat moment aanwezige personeel werd naar buiten gedirigeerd.
De om 23.02 uur gealarmeerde brandweer van Helmond en Asten heeft de zaak vervolgens veilig gesteld en de lekkage gedicht. Het lekkende product is in een lege oplegger gezet en veilig op een parkeerplaats van het bedrijf geparkeerd. Er raakte niemand gewond.
Harrie Fotografie maakte de 4 foto’s.
In de reacties hieronder staat een update.
14 reacties:
Gelukkig heeft iedereen een veiligheidsvestje aan….
als dat maar goed afloopt……
????????alweer
Welke stof is het? Of is dat geheim?
@Bert op zondag 2 februari 2020 om 13:01:
Wij weten het niet. Wie het wel weet mag het zeggen.
Update 1:
GroenLinks wil opheldering over lekkende gevaarlijke stof
Bert van Sas van GroenLinks stelde 3 schriftelijke vragen aan B&W over deze lekkage van een gevaarlijke stof bij Nunner Logistics (zie ons bericht daarover bovenaan).
Hieronder staan zijn raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
Afgelopen vrijdagavond heeft op het BZOB bij Nunner Logistics een lekkage van een gevaarlijke stof plaatsgevonden. Gelukkig heeft de brandweer het probleem zonder al te grote gevolgen op kunnen lossen. De afstand tussen het BZOB en de aaneengesloten bebouwing van Brouwhuis bedraagt minder dan 500 meter, terwijl op het BZOB wel categorie 5 bedrijvigheid toegestaan is.
Er bereiken ons geluiden van inwoners van Brouwhuis die zich zorgen maken naar aanleiding van dit lekkage bericht. Daarom hebben wij de volgende vragen:
@De weblog van Helmond op woensdag 5 februari 2020 om 09:59:
Goede zaak van groen links! Er is geen alarm geweest voor de nabij gelegen bewoners/wijk Brouwhuis
Wanneer een busje haarlak open barst moet er dan ook een alarm komen want dat is ook een gevaarlijke stof?
Och och groenlinks wil weer ….bij dit bedrijf worden duizende pallets per dag geladen nou gaat het een keer mis …en beginnen ze te piepen …dit is een bedrijf met alle papieren en kluizen om dit spul op te slaan
Brouwhuis stinkt het meestal wel..
Maak je liever druk om de grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen die dagelijks over het spoor door het centrum van Helmond gaan.
@Marcel van de Weyer op woensdag 5 februari 2020 om 16:35:
Je kunt van GroenLinks natuurlijk vinden wat je wilt, ben er ook niet altijd fan van, maar dit pikken zo toch maar mooi snel op! Een ???? van mij voor GroenLinks. Ik vroeg me ook af of zoiets onder de pet gehouden werd toen ik dat artikel vrijdagnacht las. En wie weet is er dit keer niks aan de hand: dan weten we dat ook door die vragen.
@Marcel van de Weyer op zaterdag 1 februari 2020 om 19:02:
Klopt, maandagavond 2 december vielen op het buitenterrein van dat bedrijf 2 vaten om. Daaruit lekte ook ‘een gevaarlijke stof’ die de brandweer op dat moment niet herkende. De brandweer gooide absorptiekorrels op de vloeistof, verrichte metingen en de laadkuil voor vrachtwagens werd afgesloten.
Pim Verkoelen maakte die avond de onderstaande 5 foto’s.
Update 2:
In reactie op de bovenstaande raadsvragen van GroenLinks (zie update 1) gaf B&W het volgende antwoord. Dat ontvingen wij al op donderdag 12 maart, maar door de corona hadden we het best druk en komen wij er nu pas mee. 🙁
Antwoord: Ja dat is bekend. Bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt moeten voldoen aan algemene regels uit het Activiteitenbesluit milieubeheer en hebben daarnaast soms ook nog een milieuvergunning nodig.
Antwoord: Nunner Logistics heeft adequaat gereageerd op de lekkage van 31 januari jl.. Naar aanleiding van de lekkage heeft de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant een inspectie uitgevoerd bij het bedrijf. Daarbij is naast de gebruikelijke rondgang door het bedrijf ook een toets uitgevoerd op de aanwezigheid en bekendheid van het bedrijfsnoodplan. Uit de inspectie blijkt dat Nunner Logistics beschikt over een noodorganisatie en een actueel bedrijfsnoodplan. De recente lekkage is voor het bedrijf wel aanleiding om meer absorptiemateriaal voor milieu gevaarlijke stoffen aan te schaffen, alsmede een koffer met persoonlijke- en milieubeschermingsmiddelen. Ook is de procedure voor het melden van ongewone voorvallen verder verbeterd. Tijdens reguliere inspecties bij risicovolle bedrijven is het beoordelen van
het bedrijfsnoodplan en de noodorganisatie een vast onderdeel.
Antwoord: Gemeenten en provincies zijn verplicht om voldoende afstand te houden tussen gevoelige objecten en risicovolle bedrijven. Hoe groot de veilige afstand moet zijn is vastgelegd in het Activiteitenbesluit of in een milieuvergunning.
Op dit moment lopen in Helmond twee projecten waarin veiligheid centraal staat:
• Project ‘Informatievoorziening bij calamiteiten’
Eind 2018 zijn de Stichting Bedrijventerreinen Helmond, de Veiligheidsregio Brabant Zuid Oost, de gemeente Helmond, Waterschap AA en Maas en de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant gestart met het pilotproject ‘Informatievoorziening bij calamiteiten’. Daarbij is het waarschuwingssysteem Alert4Omgevingen en de gratis app Alert4All geïntroduceerd. Ondernemers zijn enthousiast en hebben aangegeven dit te willen gebruiken. Het systeem gaat draaien vanaf maart 2020 voor een proefperiode van twee jaar. Met Alert4Omgevingen kunnen risicorelevante bedrijven bij een incident of een dreiging snel en rechtstreeks informatie verstrekken aan andere bedrijven, instellingen en bewoners in de omgeving.
• Project ‘Risicorelevante bedrijven Brabant’
In Brabant werken de omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s en waterschappen al langer samen om het toezicht bij risicorelevante bedrijven zo optimaal mogelijk te organiseren. Het project ‘Risicorelevante bedrijven Brabant’ is daar een mooi voorbeeld van. Geen inspectie maar een proactief gesprek met de bedrijven om hun veiligheidsbewustzijn te vergroten. Dat werkt, blijkt drie jaar na de start van het project. De gekozen aanpak is een effectieve manier om het veiligheidsbewustzijn en de veiligheidscultuur te bevorderen en bedrijven te stimuleren zelf verbetermaatregelen in gang te zetten.