“Wees voorzichtig en zorg voor elkaar!”
Sinds 2014 is Erik de Vries wethouder in Helmond, zie zijn pagina op de website van de gemeente. We spraken Erik vanochtend telefonisch, hij woont in Brouwhuis en dat is vanwege het coronavirus de laatste weken veelal ook zijn werkplek.
Na het behalen van zijn HAVO-diploma op de Knip, volgde Erik de HBO-studie Maatschappelijk Werk die hij met een diploma afrondde. De Helmonder zag daarna in zijn eerste baan als maatschappelijk werker bij Stichting Welzijn in Deurne, heel veel onrechtvaardigheid en wilde hier iets tegen doen. Maar maatschappelijk werk was niet afdoende, ook de politiek moest haar steentje bijdragen. Hij werd politiek actief en werd lid van de Socialistische Partij. Zijn eerste taak was het spreekuur bemannen op woensdagavond in hun pand in de Molenstraat.
De huidige corona-situatie voelt voor Erik als onwerkelijk en geeft hem een gevoel van onzekerheid. Net als vele mensen maakt hij zich zorgen om zijn ouders (65 en 70 jaar) die ook bij 1 van de risicogroepen horen. Aan de andere kant ziet hij ook mooie dingen gebeuren in de maatschappij. “Bij sommige mensen haalt deze toestand het slechtste in ze naar boven, maar bij velen ook het beste. Dat laatste is 1 van de weinig goede facetten van deze crisis.” Vanaf dat de wethouder ’s ochtends opstaat, is hij in feite continu met de crisis bezig. Afleiding zoekt hij op dit moment in een beetje lezen (“helaas te weinig”) en muziek. Erik is van de ‘hardrock-afdeling’, Caliban is op dit moment zijn favoriete band.
De wethouder heeft veel respect voor iedereen die in deze moeilijke tijden een steentje bijdraagt. Van de verpleger in het ziekenhuis tot en met de buurvrouw die zorg draagt voor haar buurman. “Voor velen in deze moeilijke tijd, is het nu niet alleen een kwestie van ‘ikke, ikke, ikke en de rest…’ We zijn er weer voor elkaar.” Wel doet het hem pijn wat de gedupeerden mee moeten maken. Zo vindt hij het heel erg dat er mensen sterven zonder dat ze afscheid konden nemen van hun dierbaren. Ook vindt hij het triest dat steeds meer overledenen een weinig bezochte begrafenis hebben. Hij heeft echter wel begrip voor deze maatregel vanuit de landelijke overheid.
Privé is er af en toe nog wel tijd voor een grapje en heel soms bij B&W. Erik stelt echter meteen 1 ding glashelder: “We zijn diep doordrongen van de ernst van de situatie. Het is op dit moment het hoofdthema binnen de Helmondse politiek.” Hij heeft de stille hoop dat er door de corona-crisis een positieve verandering komt in de maatschappij. Als politicus is hij blij dat bepaalde beroepsgroepen eindelijk de waardering krijgen die ze verdienen en hoopt dat dit ná deze moeilijke tijden ook zo blijft. Als deze crisis voorbij is wil Erik onder andere veel bijslapen en iets leuks gaan doen met zijn vriendin en kinderen.
Een groot evenement met iedere Helmonder die zijn of haar steentje bijdroeg, vindt hij een mooi idee. Mede om het groepsgevoel te benadrukken en hopelijk in stand te houden. Maar waarschuwt de wethouder, “we moeten niet te vroeg juichen. We mogen pas blij zijn als het virus echt verslagen is.”
Erik eindigt met een laatste oproep aan de Helmonders. “Leef de regels na, wees zo voorzichtig mogelijk. Kijk om naar de kwetsbaren en blijf voor elkaar zorgen!”
12 reacties:
Sympathieke, eerlijke vent zonder poespas.
Ik snap dat het drukke tijden zijn voor bestuurders maar voor iemand die elke maand € 7500 aan salaris uit publieke middelen ontvangt mag ik toch wel iets meer ambitie verwachten dan “veel bijslapen”. Er zijn genoeg “lokale dossiers” die wel wat aandacht kunnen gebruiken.
Sp wethouders hebben een andere beloning
@Hennie, hij kost nog steeds evenveel.
Laten online alvast eens bedenken wat dat grote evenement na de corona met alle lieve Helmonders moet gaan worden! We hebben nu de tijd daarvoor.
Naam: dun Hellemondse corona after party
Locatie: Havenplein & Havenpark & Speelhuisplein & Borrelbar de Haven
Optredens: Marcel Stevens, De Vender, Thomas Pieters en DJ Frogson
Bavaria sponsort bier en fris: ieder glas een euro
Laten we nou eens niet bij voorbaat geld (dat er mogelijk niet is) toebedenken aan evenementen die het volk tevreden moeten houden. Het doet me denken aan de Romeinse tijd van Cesar: “Geef het volk brood en spelen”.
Als er straks geld over is komt het slechts aan één partij toe: aan alle hulpverleners (artsen, verpleegkundigen, verzorgenden die nu in de frontlinie staan en dag en nacht werken met het gevaar dat zij zelf besmet worden.
@Hanneke Hegeman op donderdag 26 maart 2020 om 10:30:
…En hopelijk is precies dát straks de opbrengst als de Corona-crisis voorbij is: dat duidelijk is welke jarenlang zwaar onderbetaalde beroepen essentieel zijn in tijden van nood, in plaats van beroepen vol ijdeltuiterij, jasje-dasje, lease-auto en ‘kijk eens wat mijn aandelen hebben gedaan!’, maar die werkelijk NIETS essentieels aan de maatschappij hebben bijgedragen.
Ik hoop echt dat de ‘ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikken’-Nederlander straks iets heeft bijgeleerd.
@Job op donderdag 26 maart 2020 om 21:15:
Helemaal mee eens!
Eigenlijk stoor ik mezelf een beetje aan (een groot gedeelte) van de reacties hier.
Ik lees een interview met Eric de Vries hier gedaan door de weblog. Hij belicht zijn rol in deze tijden die hij nu heeft als wethouder geconfronteerd met deze ongekende crisis.
En dan zie ik reacties over zijn salaris of politieke kleur.
Ook reacties over “het bijslapen” die geheel uit hun verband worden getrokken. Het ergste is dat die reactie nog 3 duimpjes omhoog weet te krijgen hier, als je tenminste kijkt via de desktop-versie.
Laat iedereen zijn of haar werk doen in deze tijd!
Wethouder, verpleegkundige, vakkenvuller of vrijwilliger.
Iedereen hebben wij en dus ook jij hard nodig.
Afzeiken nadat het virus is verdwenen mocht dat ooit gaan lukken: graag.
Wethouder Erik de Vries: “Supertrots op Super Sociaal! Ondanks de crisis lukt het alle vrijwilligers hier toch om de winkel voor mensen die weinig te besteden hebben open te houden.”
De column van de wethouder vandaag op de weblog.