Wordt Helmond vanavond de eerste?
Wordt Helmond de eerste gemeente die zich richting Den Haag hard maakt voor een verhoging van het minimumloon? Een stijging van 10 naar 14 euro. Als het aan mij ligt wel! Van een minimumloon van 10 euro kun je overleven, maar je kunt er niet van leven.
Hierin moet verandering komen. Juist nu! Het zijn immers de schoonmakers, vakkenvullers en thuiszorgmedewerkers in deze coronatijd die onze maatschappij draaiende houden en dus vitaal zijn. Voor slechts een brutoloon van 10 euro? Daarop luidt ons antwoord; NEE, zij verdienen beter!
Vanmiddag hielden we met de FNV een stoepkrijtactie op het Boscotondoplein (bij Pathé). Tijdens de gemeenteraadsvergadering vanavond dient mijn partij namelijk deze motie in met als slogan; ‘Niet klappen maar lappen!’ We roepen de andere raadsleden op om ook ‘voor 14’ te stemmen. Ik hoop van harte dat we vanavond allemaal trots kunnen zijn op Helmond omdat we als eerste op de bres gingen om deze kloof tussen rijk en arm te dichten.
Harrie bedankt voor de mooie foto’s die je vanmiddag maakte!
Lonneke Maráczi
In de reacties hieronder staat een weblogupdate.
26 reacties:
Beste Lonneke, een prima actie!
De kreet ‘Niet klappen maar lappen!’ mag wat mij betreft de komende maanden regelmatig terugkeren om alle vitale beroepen concrete, blijvende waardering te geven, die ze verdienen. Het draait wat mij betreft ook om die mensen en daarna pas om werknemers van dikbetaalde beroepen waarbinnen lease-auto, aandeelhouder, maatpak, niet uit te leggen functietitel en andere ijdeltuiterij om voorrang strijden. Succes!
Wat een geweldig leuke actie. Zag jullie straks bezig, wat een vlijt. Ik zag ook al jullie fotografen en dacht wat doen die daar allemaal. Maar nu weet ik ook waarvoor het is. Pluimpje voor stoepkrijters.
Ik ben het helemaal eens met Job, het doel is goed want idd voor een tientje per uur komen de meeste Hellimonders niet opdraven.
Netjes Lonneke !!!!!!! Prima initiatief !!!!!! Mijn steun heb je !!!!!
En laten we hopen van alle anderen in de raad ook !
We zien het door de vingers.(APV Artikel 2.4.2. “Het is verboden een openbare plaats of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf die plaats zichtbaar is te bekrassen of te bekladden”.)
Laten we hopen dat Helmond zich maar eens laat gelden !!!
Steun !!!! Top !
Wederom een ondoordachte en niet onderbouwde activistische actie van de socialisten, met een schijnoplossing op enkel de korte termijn. Een perfect voorbeeld van ‘links lullen, rechts zakken vullen’.
Gelukkig komt de SP niet verder dan wat schreeuwen aan de zijlijn en overal tegen zijn, wat zich vertaalt in het aantal zetels van de partij.
De effecten op de lange termijn zullen een uitsluitend negatieve uitwerking hebben. Wat simpele voorbeelden: de laagste lonen gaan meer verdienen wat resulteert in het stijgen van de hogere lonen. Iedereen gaat meer verdienen waardoor het geld in waarde daalt, de producten duurder worden, en je dus per saldo van je ‘meer geld’ minder kunt kopen. Een schoolvoorbeeld van inflatie waar we er dus allemaal op achteruit gaan.
We hebben in de geschiedenis onze lessen toch wel geleerd waar socialisme, communisme en marxisme op uit hebben gedraaid?
Anders dan ‘stem tegen, stem SP’, zou de SP eens met constructieve, lange termijn oplossingen moeten komen, en eens ergens VOOR moeten zijn.
Denk bijvoorbeeld eens aan hoe de minimumloonverdieners zijn te motiveren om zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied door scholing/cursussen/opledingsbudget etc. De kennis en kunde stijgt met als gevolg het salaris ook.
Denk aan secundaire voorwaarden die bijvoorbeeld de gezondheid ten goede komen zoals een fietsplan. Win-win voor zowel werkgever, werknemer en de belastingbetaler.
Er zijn dus betere en duurzamere manieren om deze hardwerkenden de waardering te geven die ze verdienen.
ik mocht willen dat ik 14 euro per uur “kreeg”…
Prima initiatief.
De landelijke overheid legt de taak om Helmonders te helpen volwaardig mee te draaien bij de gemeente neer. Daar hoort ook bij dat de gemeente zich inspant om te waarborgen dat Helmonders die werken naar vermogen een eerlijk deel van “de koek” krijgen. En daar hoort dan weer bij dat de gemeente het signaal afgeeft dat een van de belangrijkste instrumenten, het minimumloon, hiervoor niet op maat is. Benieuwd of de landelijke politiek zijn verantwoordelijkheid neemt, of reageert met (voorspelbare) schijnargumenten waarom bijstelling van het minimumloon geen goed idee zou zijn.
@Thijs Hermans – Als jouw redenering over inflatie klopt, kunnen net zo goed de topsalarissen omlaag met als gevolg deflatie. Als alle prijzen omlaag gaan, gaan de veelverdieners er netto niks op achteruit. Ondertussen kunnen de mensen met de laagste inkomens wel makkelijker rondkomen, omdat ook voor hen de prijzen omlaag zijn gegaan. Leg maar eens uit wat er mis is met mijn (en dus ook jouw) redenering.
Het was vanavond nog even spannend maar het is gelukt. Trots op Helmond!…. en nu de rest van Nederland nog 👊
Top 👍
Dit zouden meer gemeentes moeten doen!!
Update:
Helmond is de eerste gemeente van Nederland die het kabinet oproept het minimumloon naar 14 euro te verhogen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering gisteravond stemden 22 van de 33 aanwezige raadsleden voor de motie van de SP en GroenLinks. Zelf de tegenstemmers vonden hun motie sympathiek. De energieke Lonneke Maráczi had na de FNV-krijtactie gistermiddag bij de stadswinkel en de vergadering blijkbaar nog voldoende energie om dat hierboven meteen te melden.
Wil je raadvergadering in zijn geheel terugkijken, dan kan dat hier. Vanaf 1.40.00 uur kun je zien hoe onze Helmondse volksvertegenwoordigers het minimumloon-debat voerden en de meerheid uiteindelijk vóór stemde.
Geweldig Lonneke en de rest van de Gemeente Helmond
Onbegonnen werk..Weet ook FNV. He tis voor de bühne.
Juist door alle regelingen,toeslagen enzovoorts zal de “winst” voor de minimumloner nihil zijn; hij of zij verliest deze toeslagen en gaat vervolgens meer belasting moeten betalen.(uitmelken van de iets boven minimumloners tot modaal/middenklasse)
Veel belangrijker dus het aanpakken van al die socialistische lapmiddeltjes die de armoedeval veroorzaken; een werkende heeft tot modaal salaris aan toe(pak m’beet 2500-3000 euro bruto) geen enkel financieel voordeel tov een volledig toegeruste bijstandstrekker .
Ja, en dan kunnen jullie nu gaan gillen dat het niet waar is, of anders, en natuurlijk, ik schets hier kort wat er mis gaat..
Daarom; en ja dat klinkt FvD of PVV: Belastingvrije voet tot 20.000 euro. Daarna vlaktaks; 25% en BTW stapsgewijs afbouwen naar 11% .
Stop het doellooos en zelfs averechts rondpompen van gemeenschapsgeld!
(dit is mijn mening, dus niet te spastisch reageren aub)
Lonneke: goed gedaan! Complimenten! Opkomen voor de zwaksten in de samenleving is iets waardoor Nederland is groot geworden. De basis van onze economie is gelegd door samenwerking in tijden van armoede. Kijk onze geschiedenis er maar op na. Iedereen een fatsoenlijk inkomen is en blijft wat wij in Nederland willen. De verhoging van het minimumloon is een goede stap in de richting.
Wellicht zijn er ook mogelijkheden om de suggestie van Dreetje verder uit te werken.
Het scholingsverhaal van Thijs is ook een mogelijkheid maar hij vergeet dat niet iedereen de capaciteit heeft om ‘verder’ te leren. En zo lang Nederland net als nu weer gebeurt, de topman van de KLM (iemand die heeft doorgestudeerd) toch een bonus van 750 duizend euro toeschuift terwijl ons land zijn bedrijf met miljarden overeind moet houden, vrees ik dat de oplossing niet in het niveau van opleidingen te vinden is.
Ik hoop dat ze er na de corona ( als dat ooit komt), ook voor beloond worden en niet overal op gekort,op het personeel bijvoorbeeld
Top, want je moest in principe je leven geven voor het minimum vz ig leerling!
Je kunt alles vragen, de netto inkomsten zijn aan de onderkant veel te laag dat klopt. Zonder corona zou ik zeggen up naar 12€, nu zeg ik via de belastingen (niet toeslagen hahaha) inkomens herverdelen.
Allemaal leuk en wel, maar dit is, hoe sympathiek ook, vooral een actie voor de bühne. In Den Haag is men momenteel druk doende met het vereenvoudigen van het belastingstelsel. De hoogte van het minimumloon is een van de vele knoppen waaraan gedraaid kan worden, maar niet de meest voor de hand liggende.
Concrete gevolgen:
Ons minimumloon is nu al hoger dan in de ons omringende landen. Verhoging van het minimumloon tot 14 euro leidt tot looneisen voor alle mensen die nu tot modaal verdienen. Arbeid wordt dus duur, waardoor minder rendabel werk komt te vervallen of wordt geautomatiseerd. Op zich allemaal prima, ware het niet dat ons innovatievermogen nu al niet goed in staat is om nieuwe banen te scheppen. De extra kosten voor bedrijven die het door Corona toch al moeilijk hebben leidt tot extra ontslagen.
Het probleem zit hem helemaal niet in de hoogte van het minimumloon, het probleem zit hem in de lastendruk. De hoeveelheid belasting die opgebracht wordt door werkenden t.o.v. de bedrijven is onder jaren VVD beleid enorm scheef gegroeid. De doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft ervoor gezorgd dat vaste contracten met een loon dat groeit met de leeftijd niet meer de norm zijn. Het is niet erg om op minimumloon te beginnen, als je maar perspectief hebt op groei in inkomen. Daar gaat het mis, specifiek bij de groep die elke keer na twee tijdelijke contracten weer op zoek kan naar een andere baan en waarbij roofbouw wordt gepleegd op hun opleidingsniveau, omdat ze niet de middelen hebben om zich tijdig bij te scholen.
Lang verhaal kort, we geven met deze motie als Helmond vooral het signaal mee af dat we er geen klap van begrijpen en het leuk vinden om populistisch het geluid van de Tegenpartij te laten horen. “Geen gezeik, iedereen rijk!” klinkt leuk, maar zo zit de grote mensenwereld niet in elkaar.
@Michiel van Geel
Ons minimumloon is nu al hoger dan in de ons omringende landen.
En zeker ook de veel bijkomende lasten. Maar ook lasten die andere landen niet hebben. Of zelfs maar te spreken over de pensioenleeftijden. En dat is echt niet allemaal belasting. Niet alles is naar Europa te relateren beste D66.
Zeg maar tegen een supermarkt medewerkster die afgelopen jaar 12,5 jaar in dienst was en letterlijk 40 euro netto in al die tijd in loon is gestegen. En zelfs de vroeger daarvoor verkregen bonus niet eens meer krijgt. En nu ineens (ook voor corona) extra taken erbij heeft gekregen in die baan. Zonder enige compensatie. Zoals bijvoorbeeld beveiliger spelen. Klap nog maar paar avonden en dan komt het vanzelf goed.
@Leo op woensdag 27 mei 2020 om 12:52:
Zoals je zelf ook aangeeft is de puzzel veel complexer dan alleen die ene knop van het minimumloon. Dat je bij juist dat minimumloon ook kijkt naar de internationale concurrentiepositie is omdat bedrijven dat ook doen bij keuzes omtrent vestigingsbeleid en inwoners dat doen i.v.m. de verhoudingen tussen belastingen en arbeid.
Stel je gooit hier het minimumloon omhoog en schaft een hoop toeslagen af. Dan groeien de lonen mee en wordt het aantrekkelijk voor Nederlanders om over de grens te gaan wonen. Tegelijkertijd zullen hier de boodschappen duurder worden, waardoor ook weer in die grensstreken mensen in Duitsland of België hun boodschappen gaan doen. Dat gebeurt nu al op kleine schaal, maar hoe groter het verschil wordt, hoe desastreuzer het wordt voor de economie in die grensstreek. Conclusie is dat je best een beetje uit de pas mag lopen (en dat doen we dan ook al), maar dat teveel uit de pas lopen allerlei negatieve gevolgen gaat hebben.
Wat betreft die supermarkt medewerkster, ik ben er voorstander van dat bedrijven verplicht worden om elk jaar minstens genoeg loonsverhoging te geven om de inflatie te compenseren. Dat niet doen komt immers neer op een loonsverlaging. Als die supermarkt medewerkster in die 12,5 jaar netjes inflatiecompensatie had gehad was haar loon waarschijnlijk meer gestegen dan haar vaste lasten. Schrijf daar nou eens een motie voor.
Als je dan kijkt naar de extra taken, dan geldt voor vitale beroepen dat zij eigenlijk recht zouden moeten hebben op een gevarentoeslag tijdens een pandemie als deze. Alleen, wie gaat dat betalen? Voorlopig hebben we immers al onze handen vol aan het opvangen van de economische slachtoffers van de Corona epidemie. Meer werklozen, bedrijven die op omvallen staan, ook dat kost geld. En je kunt elk dubbeltje maar een keer uitgeven.
Bravo Helmond!
Belasting idd. er word dan ook flink op de achtergrond geknoeid zie naar vestigingen die hier vestigen, maar ook niet. De kamerplant discussie. Vestigingsbeleid heeft ook te maken met sterke positie van kennis in het land. En daar is juist op onderwijs nivo inmiddels fiks op ingeleverd. Ook zij stonden met protesten voor corona. Toch zijn er nu ook sterk groeiende regio’s op gebeid van industrie. Er lijkt dus genoeg speling te zijn om wel beetje aan de knoppen te draaien. Waar is die nederlander gebleven die innovatief voorop liep.
Als je de lijnen van te besteden bij huishoudens bekijkt loopt nederland tov andere europese landen sterk achter in groei. Supermarkt ketens draaien hoge omzetten deze tijd. En die toeslag kunnen zij dan ook met gemak betalen. Maar kiezen er voor de knoppen juist harder aan te draaien. Je hoort wel dat de boeren daar ook niet van profiteren. Ook zij stonden met protesten. En zelfs producten van elders worden geïmporteerd. En het hier wegrot.
Shoppen over de grens of daar gaan wonen? Niet als die banen hier zijn. En die kun je daar tussen de boer en grootgrutter ook creëren. Dat hoeft niet allemaal in een supermarkt. Of bij KLM. Denk eens groter en completer. Dat levert ook banen op. En die kleine schaal over de grens shoppen is echt al stukken groter dan je denkt. Ook boodschappen zijn hier aanzienlijk aan de hoge kant. Misschien als je meer verdient rij je juist niet over de grens. Of ga je daarheen om te tanken. Waarom zou iedere Nederlander immers gaan verhuizen. We zijn trotse nederlanders. En op zijn D66 we voelen ons allemaal Europeaan toch. Er zijn immers geen grenzen.
Moties schrijven hoort bij jullie. Daar bent U commissielid voor. En heeft binnen uw partij inspraak. Ik ben immers maar een simpele kiezer. Uw partij zit aan de knoppen.
Ik ben uw dubbeltje vergeten sorry. Nu is het zo dat men dubbeltjes dubbel uitgeeft. Die dubbel worden immers dubbel weggeschreven. U zult vast denken wat bedoelt hij nou. Maar ik zal een voorbeeld geven op gebied van bijvoorbeeld veiligheid. Iemand word ingezet in 2 of zelfs meer gemeenten. Daar zijn inkomsten. Laat even in de midden waar die dan terecht komen. En word weggeschreven als werk in twee gemeenten. Daarbij lijkt de grafiek in beide gemeenten prachtig op gebied van praktische inzet. Maar in realiteit is die persoon in theorie op maar een plek aanwezig. Mooi toch hoe we alles in grafieken verbergen en onderbouwen maar helaas blijkt theorie in de praktijk vaak anders uit te werken.
Misschien geld dat voor uw theorie ook wel. Vroeger hadden we een slager een bakker enz enz alles kopen we nu tegelijk in de supermarkt. Daar scant een persoon alles. Waar op andere plekken meer sprake is van kwaliteit en meer sprake is van banen in de vorm van meer werkgelegenheid. Ook kun je dit projecteren op onderwijs. Grotere klassen 1 juf en de kwaliteit holt achteruit. Ligt niet aan die juf ligt aan de aandacht die men kan vestigen. En dus daalt het kennis nivo.
Vaak als je er wat meer ingooit komt er ook heel wat meer uit. Als mensen meer te besteden hebben geven ze meer uit. Meer banen. Er komt geen duitser je tuin verbouwen of een veranda zetten. Mensen die nu over de grens gaan wonen zijn die mensen die dit kunnen. En dat zijn niet de leraar supermarktmedewerker of distributiecentra medewerkers. Hun bazen, manangers vaak wel. Grote magazijnen leveren intussen alles. En kleine ondernemers hebben t zwaar en verdwijnen uit het straatbeeld.
Wie draait er aan die knoppen ? Tijd voor een grote reset. Wat we nu doen blijkt immers intussen toch niet te werken. De kloof tussen arm en rijk groeit immers ook.
Ik draaide theorie en praktijk om bij een stuk in mijn verhaal excuus daarvoor.
Rest de vraag, doet U waar u immers voor beloond word ?
Schrijft U de motie Hr. V Geel ?
@Leo op woensdag 27 mei 2020 om 12:52:
De lasten liggen in Nederland helemaal niet hoger dan in andere landen. Kijk maar eens even naar onze grote buurman in het oosten: het Duitse minimumloon is iets lager dan het Nederlandse, terwijl de loonbelasting veel hoger is. Een Duitse minimumloonverdiener heeft per maand ongeveer €1.050 netto, zo’n €450 minder dan een Nederlander met minimumloon!
Pakketbezorgers krijgen ook maar 9 euro per uur. Verhoging met 5 euro gaat nooit gebeuren. Tenzij de kosten per zending drastisch omhoog gaan. Ik zie het niet gebeuren maar veel succes gewenst.
D’n dieje Klopt.
Maar Loon zijn geen lasten. Dat zijn inkomsten. Loonbelasting op loon zal zo zijn. Maar veel zaken zijn dan ook goedkoper in Duitsland daarom gaan we daar ook shoppen en tanken. Dat gaf v. Geel ook al aan. En betaald men in Duitsland ook andere zaken waar je als gezin mee te maken krijgt. Wanneer gaat een duitser met pensioen? Ik ken mensen in andere Europese landen die niet weten wat voor rare rekeningen (be)lasten wij weer hebben. Maar of we dan ineens allemaal daarheen gaan verhuizen vind ik weer een erg snelle redenering.
Het gaat me om de groei, de besteding per huishouden. Daar is in de grafiek stilstand. Nivelleren betekend ook dat je zelf stil kan staan waar de ander naar je toe groeit. Als belasting eerlijk zouden worden betaald denk ik dat de druk op werkende mensen op gebied van belasting ook zeker omlaag kan. Staat weer los van takenpakketten van medewerkers. Is dat voor duitse cassiere hetzelfde als voor een NLse? Of is daar op gebied van veiligheid weer meer andere inzet. Hoe is die verhouding in NL tov Duitsland. En kan dan een cassiere bijvoorbeeld in duitsland andere, lees weer minder taken hebben dan in NL. Het verhaal is immers ook vele malen groter. Het gaat dan ook om de stilstand, of zelfs achteruitgang. De kloof groeit maar ook in Duitsland.
Precies @Leo het gaat om koopkracht