Naw en Vruuger CCLIII
Vruuger (rond 1930) wat dit de pastorie van de Heilig Hartkerk die gelokaliseerd was in de Veestraat, hooguit 50 meter van de Lambertuskerk. Deze pastorie was een creatie van de gemeentearchitect A.J. de Roy, uit 1898. Voor de pastorie was de watermolen. Naw is het de Borrelbar, de watermolen heeft plaats gemaakt voor de Watermolenwal en het Burgemeester Geukerspark.
Kijk via onze desktop-versie voor de mooiste weergave.
7 reacties:
Mooi pand, nooit geweten dat dat ooit een pastorie was.
Zou leuk zijn als de watermolen ook terug kwam.
Inderdaad een bouwkundig interessant pand en dat van een Helmondse (latere gemeente)architect. Reden temeer om te zorgen .voor bescherming en een monumentenstatus. Het is nu ‘vogelvrij’. Wat extra informatie: uitgevoerd door de eveneens plaatselijke aannemer J. Bezemer voor f 15.343. De pastorie stond via paden in verbinding met de bijbehorende H. Hartkerk, met entree in de Veestraat. ‘hogere’ geestelijke & grondpolitiek zorgde ervoor dat deze tweede stadskerk nog geen vijftig meter van de eerste, de Lambertus, is gebouwd. Het zou mij niet verbazen dat de inhoud van dit gebouw dat van de kerk benaderde. Ruim genoeg voor de inwonende kapelaans en hun meiden die boven hun kamer(s) hadden. In 1957 3 stuks kapelaan: vd Hout, Corstens en v Hoek.
@giel op vrijdag 11 december 2020 om 11:37:
Vermoedelijk is het pand nu in eigendom van de bierbrouwer Bavaria. Zij zullen geen verzoek indienen om het pand te mogen verbouwen. Handhaven wat de uitstraling van het pand nu heeft.
@Marco op vrijdag 11 december 2020 om 16:14:
Beste Marco, dank voor jouw bericht. Maar wat mij betreft biedt een monumentenstatus toch voor de langere termijn redelijke bescherming. Wie/welke instelling draagt het daarvoor voor?
@giel op zondag 13 december 2020 om 16:25:
De eigenaar van een pand kan een aanvraag indienen ter verkrijging van de status ´`rijksmonument“. Als de status wordt verleend komt de eigenaar in aanmerking voor subsidie.
Beste Marco: de status van Rijksmonument is vast & zeker te hoog gegrepen: https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/monumenten-aanwijzen-en-afvoeren/voorstellen-indienen . Het zou bijzonder zijn als een eigenaar zelf een (gemeentelijke) monumentenstatus aanvraagt: dat wordt in de regel (grotendeels ten onrechte) gezien als een beperking in aanpassing en gebruik. Nu nog even weten wie de eigenaar is… Maar een betrokken instelling als de Monumentenwerkgroep kan ook een beredeneerde aanvraag doen bij het gemeentebestuur dat de gemeentelijke monumenten aanwijst.