Man opgepakt voor fraude met doneeractie
Vandaag hield de politie een 20-jarige man uit Helmond aan voor oplichting. Hij zit vast voor verder onderzoek. De zaak heeft een link met de in Amsterdam doodgeschoten Bas van Wijk uit Badhoevedorp die je op de foto hiernaast ziet.
Op zaterdag 8 augustus 2020 werd in park De Oeverlanden in Amsterdam de 24-jarige Bas van Wijk doodgeschoten. Enkele dagen later was er, zonder medeweten van de familie van Bas, via een website een online doneeractie gestart om geld op te halen voor de uitvaartkosten. Er waren ook al verschillende donaties gedaan.
De familie van Bas deed melding van de doneeractie bij de politie in Amsterdam. Na contact vanuit de politie met de website is de doneeractie vroegtijdig gesloten waardoor doneren niet meer mogelijk was en het uiteindelijk bij een relatief klein bedrag bleef. Het gedoneerde geld is direct teruggestort aan de donateurs.
Tijdens een eerste onderzoek naar de initiatiefnemer van de doneeractie door de Amsterdamse collega’s, kwam al snel de 20-jarige verdachte uit Helmond in beeld waardoor de samenwerking met de districtsrecherche in Helmond werd opgezocht. Zij namen de zaak over en deden verder onderzoek naar deze verdachte. Er kwamen daarbij nog eens 2 andere doneeracties en enkele WhatsApp-fraudes aan het licht. 1 Van zijn slachtoffers daarvan maakte alles bij elkaar meer dan 6500 euro over. Ook deze zaken worden aan de verdachte gelinkt en meegenomen in zijn ten laste legging.
In een reactie hieronder staat een update.
17 reacties:
Sukkel
Dan ben je echt een schooier 😑😑
Is dit anders dan de postcodeloterij?
Klopt Stef, precies hetzelfde….
Resultaat van dit maandenlange onderzoek:
geld weg en deze ten laste legging houdt uiteindelijk 16 uur schoffelen in?
Hij blijft glimlachen…..
.
Update:
Cel- en taakstraf voor WhatsAppfraude en oplichting via Marktplaats
Een 21-jarige man uit Helmond is veroordeeld voor zogeheten ‘vriend-in-nood-fraude’ via WhatsApp, oplichting via doneeracties en Marktplaats en het verduisteren van geld van zijn werkgever. De rechtbank Oost-Brabant legt hem een celstraf op van 12 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, en een maximale taakstraf van 240 uur.
De verdachte kwam in beeld na een melding van de familie van het slachtoffer van een dodelijke schietpartij in Amsterdam. Via een website was de verdachte een doneeractie gestart voor de uitvaartkosten (zie ook het artikel van vorig jaar helemaal bovenaan). De familie was hiervan echter niet op de hoogte en vond dit ook niet wenselijk. Uit onderzoek bleek dat de donaties moesten worden uitbetaald op een bankrekeningnummer van de verdachte en dat hij nog twee andere doneeracties was gestart via dezelfde website. Vervolgens bleek dat zijn bankrekeningen hoofdzakelijk werden gevuld door mogelijk frauduleuze praktijken via onder meer WhatsApp, Marktplaats en Facebook.
Via de doneerpagina lukte het de verdachte 1 keer om daadwerkelijk geld buit te maken. De andere 2 keer bleef het bij een poging en is het geld niet naar hem overgemaakt omdat de website de donaties had geblokkeerd, zo meldt de rechterbank.
De rechtbank stelt verder vast dat er voldoende bewijs is dat de verdachte tussen maart en augustus 2020 samen met anderen via WhatsApp verschillende betaalverzoeken stuurde naar veelal oudere mensen. Zij deden zich hierbij voor als de zoon of dochter van de ontvanger en gaven aan snel geld nodig te hebben, zogeheten ‘vriend-in-nood-fraude’. Een aantal mensen maakte vervolgens geld over naar rekeningen van de verdachte. Dit ging in totaal om ruim 13.000 euro.
Tussen januari 2020 en februari 2021 bood de verdachte via voornamelijk Marktplaats en Facebook diverse producten als een tuinset, mobiele telefoons en kleding te koop aan. Hij kwam vervolgens met een aantal kopers tot overeenstemming over de prijs, waarna hij die kopers een betaalverzoek stuurde en het geld incasseerde. De verdachte stuurde de beloofde producten echter nooit toe. Hij maakte op deze wijze ruim 1.400 euro buit.
Tot slot haalde de verdachte in februari 2020 als assistent-manager een bedrag van 1.624,75 euro uit de kassa van een hamburgerrestaurant in Helmond.
De ‘vriend-in-nood-fraude’ zorgt naast financiële schade bij de benadeelden ook dat anderen vrezen dat hun ouders of naasten het volgende slachtoffer worden van deze praktijken. In één geval maakte de verdachte al het spaargeld van een slachtoffer afhandig. Zij kon hierdoor niet met haar gezin op vakantie of de kinderkamers opknappen, terwijl de verdachte er een luxe leven op na hield. De rechtbank rekent het de verdachte daarnaast zwaar aan dat hij probeerde via doneeracties geld te verdienen door misbruik te maken van het leed dat anderen is overkomen. Ook de slachtoffers van oplichting via handelssites werden financieel geraakt en het vertrouwen in handelsverkeer werd geschaad.
De rechtbank houdt rekening met de ernstige gedragsproblematiek bij de verdachte, waarvoor behandeling nodig is. Daarom legt de rechtbank een deels voorwaardelijke straf op met daaraan gekoppeld een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich ambulant laten behandelen in een kliniek en moet hij meewerken aan bewindvoering. Bij het bepalen van het onvoorwaardelijke strafdeel weegt mee dat de verdachte momenteel weer werk heeft, wat hem een zekere mate van stabiliteit geeft in zijn leven en hem de kans biedt geld te verdienen om de slachtoffers terug te betalen. Hij moet die schade van ruim 10 duizend euro namelijk vergoeden.
De volledige uitspraak van de rechtbank.
@De weblog van Helmond op woensdag 23 februari 2022 om 13:31:
Werkte die miezerige zielige klootzak bij de Burger King?
@Jan op woensdag 23 februari 2022 om 13:52:
We weten niet bij welk Helmonds hamburgerrestaurant hij werkte.
@Karel op dinsdag 2 maart 2021 om 08:30:
Het natuurlijk nooit genoeg straf wat hij kreeg, maar je zat er toch stevig naast qua voorspelling.
Hallo Jan.
Ja deze miezerige klootzak werkte bij Burgerking.
Ik neem aan dat je de juiste persoon voor je hebt.
@Lieke op woensdag 23 februari 2022 om 14:08:
Je had helemaal gelijk en volgens rechter biedt huidig werk de gelegenheid tot terugbetalen schade bedrag. Ik hoop voor slachtoffers dat rechter gelijk krijgt.
@Karel op woensdag 23 februari 2022 om 14:36:
Heel erg vaak wordt de schademaatregel toegepast. Is ook in deze zaak aan de orde. De schade wordt door de overheid aan de gedupeerde vergoed. Invordering van de financiele schade bij de veroordeelde gebeurt vervolgens door een overheidsdeurwaarder/-ambtenaar. Die loopt het vuur niet uit zijn sloffen. Afboeken dus het tegoed. En de veroordeelde is lachende derde.
@Marko…heb ik ook wel eens van gehoord, maar geloof niet dat dit ooit al gewerkt heeft.
Nog altijd gaat verhaal van kale kip en jammer dan.
@Andre op donderdag 24 februari 2022 om 10:12:
Bedoel jij de schademaatregel? Een rechter bepaalt of die van toepassing is. Je voorkomt er wel mee dat de gedupeerde (later) mogelijk eigen rechter gaat spelen. De gedupeerde krijgt zijn geld. Betaald door de Nederlandse staat. Het gaat in het algemeen om relatief geringe bedragen. Een schademaatregel van 1 miljoen komt niet zo vaak voor. Er zullen altijd wel misbruikzaken voorkomen. C’est la vie.
@Marko op donderdag 24 februari 2022 om 10:56:
Heeft toch arbeidsinkomsten en daarop loonbeslag leggen.
Ook idee om door de gerechtsdeurwaarder auto en telefoon te veilen. Laat dader maar te voet naar zijn werk gaan denk je in toekomst wel beter na, maar ja, wij zijn geen rechters
@Karel op donderdag 24 februari 2022 om 11:05:
Het is het verhaal van ‘de kale kip’. De dader/veroordeelde heeft officieel niets.
Hij rijdt in een dure Mercedes-Benz. Die is niet van hem/staat niet op zijn naam. Woont (tijdelijk….) in een caravan. Heeft een bijstandsuitkering. 90% van dat inkomen is beslagvrij. Hoe wil je dan bv. 10.000 euro innen? 10 jaar durend loonbeslag. Ook dat wordt door een rechter niet geaccepteerd.
Met invoering van o.a. spreekrecht, indienen van verzoek om schadevergoeding voor slachtoffers is de rechtspraak anders geworden. Vroeger werd een dader veroordeeld. Gevangenisstraf. Daarmee was de kous af. Niemand keek om naar de slachtoffers.
@K op woensdag 23 februari 2022 om 14:23:
Beetje laat, maar fijn dat dat je dat liet weten. Weet er verder niets vanaf en ken hem niet. Maar iemand vertelde dat hij dacht dat hij bij de Burger King werkte en vandaar dat ik het vroeg.