Agent veroordeeld voor verkeersongeval
Een 25-jarige politieagent uit Eindhoven is vandaag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. Hij veroorzaakte met zijn dienstauto een verkeersongeval waarbij een bromfietser zwaargewond raakte.
De agent ging op 7 januari 2020 achter een auto aan nadat de bestuurder een stopteken van de politie had genegeerd. Op een kruising van de Traverse ter hoogte van de Smalstraat, botste de agent met een overstekende bromfietser. Het slachtoffer brak zijn heup, enkel en voet en is nog altijd aan het revalideren van dit zwaar lichamelijk letsel.
De rechtbank oordeelt dat de agent zeer onvoorzichtig en onoplettend reed en daardoor verantwoordelijk is voor het veroorzaken van het ongeval. Zijn rijgedrag past niet bij wat van een politieagent mag worden verwacht. Hij reed namelijk zonder geluidssignalen met zeer hoge snelheid (een halve seconde vóór de botsing reed hij nog 81 km/uur) bij een onoverzichtelijke kruising binnen de bebouwde kom, op een weg waar het doorgaans druk is.
Daarbij komt dat de agent vlak voor het oprijden van de kruising nog gas heeft gegeven én door een rood verkeerslicht reed. Volgens de richtlijnen van de politie moet bij het naderen van een kruising juist worden afgeremd. En een rood verkeerslicht mag met maximaal 20 km/uur worden gepasseerd.
De agent bracht zichzelf en andere weggebruikers in een levensgevaarlijke situatie. De rechtbank rekent hem dit aan en overweegt dat juist van een politieagent mag worden verwacht dat hij de veiligheid van anderen in acht neemt. De agent mag van geluk spreken dat de gevolgen relatief beperkt zijn gebleven. Verder is de rechtbank zich ervan bewust dat het achtervolgen van een auto door de politie risico’s met zich meebrengt.
De agent had de beste bedoelingen en handelde in dienst van de maatschappij. Hij was nog in opleiding en moest in zeer korte tijd belangrijke beslissingen nemen. Ook weegt mee dat de agent de ernst van het door hem aangedane leed inziet en dat hij meeleeft met het slachtoffer. Al met al vindt de rechtbank een taakstraf van 80 uur op zijn plaats. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden.
De volledige uitspraak van de rechtbank.
9 reacties:
Jammer dat hij niet opnieuw zijn rijbewijs moet gaan halen zoals dat bij “gewone burgers” gebeurd 🤨
kijk zn straf van niks! moeste wij eens doen!
@Han op maandag 22 maart 2021 om 15:00:
Dat hoeven burgers ook lang niet altijd, voor mijn gevoel nog veel te weinig.
Njah politie of niet de straf voor dit soort voorvallen zijn altijd laag.. daarbij had hij zeker niet de intentie om iemand aan te rijden.. heel veel sterkte voor slachtoffer!
@liesje als je met meer als 50 km te hard door rood rijd zonder sirene lijkt me deze straf heel erg laag
Dacht dat je in zo’n situatie altijd zwaailicht moet gebruiken zie je ze aan komen let daar altijd maar zo dat kan niet
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er gebeurd is met de bestuurder die het stopteken van desbetreffende agent negeerde.
Die is, na het negeren van het stopteken, er natuurlijk vandoor gegaan met de maximum toegestane snelheid van 50 km/uur (binnen de bebouwde kom).
Want ja, je wilt toch niet nog meer opvallen na het negeren van een stopteken.
Een kleine rekensom leert dat, uitgaande van constante snelheden, als de bestuurder 54 km/uur reed (=15 m/s) en de achtervolger (agent) 81 km/uur (=22,5 m/s) dat in 14 seconden een gat van 105 meter wordt dicht gereden.
Het negeren van een stopteken is natuurlijk, psychisch gezien, een primaire reactie van een weldenkend automobilist; zeker als het de politie betreft.
Negeren en in alle toonaarden ontkennen is de beste strategie in de huidige maatschappij. Omgekeerd loop je natuurlijk wel continu met de mobiel in de hand om al jankend alles te filmen als jouw iets overkomt.
@Stapper op maandag 22 maart 2021 om 18:04:
Een rake beschrijving…
Helaas vaak de realiteit.
@Stapper en @ Job , oprecht blij dat we ons hierin samen vinden.