Manders: houdt zijn hart vast
Laatst las ik in het ED dat een collega raadslid ‘zijn hart vasthoudt’ als de VVD in Helmond de grootste zou worden. Ik moest direct denken aan het door de katholieken gecontroleerde Brabant van mijn vader. Op zondag werd hem in de kerk verteld dat hij op de KVP moesten stemmen, want de pastoor maakte zich ernstige zorgen als de ‘roden’ het in ons land voor het zeggen zouden krijgen.
Omgaan met andersdenkenden was (in die verzuilde samenleving van toen) uit den boze. Het lidmaatschap van socialistische organisaties voor katholieken verboden. At je in de vastentijd toch vlees of had je stiekem geluisterd naar de VARA dan moest je gaan biechten. Als hij zich niet aan die vele verboden hield zou ‘hel en verdoemenis’ hem treffen. Juist door dit soort verhalen verliet ik zijn kerk en koos voor de vrijheid van het liberalisme.
Afgelopen week liet een aanhanger van een andere ‘kerk’ in het ED weten dat men ‘de vestiging van fastfoodketens het liefst zou willen verbieden’. Een hoogleraar economie en aanhanger van dit geloof pleitte er zelfs voor om restaurants alleen een vergunning te geven als een derde van het aanbod op de menukaart vegetarisch zou zijn. De kantine van de faculteit Bouwkunde in Delft liet zich bekeren en serveert als eerste universiteit van Nederland geen vlees en vis meer.
Natuurlijk ben ik niet blind voor de problemen van deze tijd maar toch ben ik geen aanhanger van deze nieuwe leer. Ik zou namelijk sturen op gedragsverandering en belonen in plaats van verbieden. We maken gezondere en minder milieubelastende keuzes financieel aantrekkelijker en via innovaties (Food Tech Brainport) zorgen we voor goede alternatieven. In een vrijemarkteconomie zullen de bedrijven zich dan aanpassen aan de veranderende vraag. Dat zien we nu al gebeuren in de schappen van de Albert Heijn, in de toename van het aantal vegetarische gerechten, het aantal verkochte elektrische fietsen en in de afname van het aantal rokers.
Daarvoor zijn dus helemaal geen verboden nodig. Want daarmee begeven we ons op een hellend vlak. Met diezelfde geloofsovertuiging (betreffende onze gezondheid en die van de aarde) kunnen we straks immers ook de cafés gaan verplichten om alleen nog maar macrobiotische, niet alcoholische sapjes te verkopen. Verbieden we vliegvakanties of zelfs het krijgen van te veel kinderen (waar is dat eerder gebeurd?).
Een schrale troost, diezelfde ‘kerk’ wil in onze stad wel een tweede coffeeshop openen, ‘godsdienst is immers de opium van het volk’. Kunnen ze met een jointje lekker wegdromen over hoe het vroeger was. Ik houd mijn hart vast…. AMEN!
Theo Manders
Raadslid VVD
10 reacties:
Laat mensen mensen zijn, laat ieder zijn eigen keuzes maken, wil je roken? Rook dan! Wil je elke dag naar de Mac? Doen dan! Wil je iedere dag gaan hardlopen? Lekker doen!
Al dat gewauwel over “gezond” eten met die vegetarische zooi komt me de strot uit, ik heb het 1x geprobeerd en ik vind het niet te vreten.
En wat de kantine van de faculteit Bouwkunde in Delft betreft, ik vind het schandalig!
Geen mens maakt mij wijs dat Mac Donalds ongezond is, het ligt er helemaal aan hoeveel en hoe vaak.
Ik heb van het weekend nog gelezen dat er wereldwijd nog nooit zoveel mensen roken, laat de mensen toch.
En gedragsverandering en belonen in plaats van verbieden, je kunt ook indirect verbieden, daar zijn ze in dit land kampioen in, m.a.w. maak de belasting zo duur en mensen stoppen er vanzelf mee, dat vind ik indirect verbieden, maak de mensen wijs dat ze keuzes hebben.
En sinds wanneer zijn elektrische fietsen een gezondere en minder milieubelastend geworden? Heb ik iets gemist?
@twanneman
Elektrische fietsen als alternatief voor de auto.
Dag Theo,
Ik vind dit een heerlijke column. Om van te smullen!
Op deze manier een beetje katten naar collega politieke partijen is wel grappig. Het hoort bij het spel! Ik denk dat de andere kant dit wel begrijpt.
Wat de inhoud betreft: jullie hebben alle twee gelijk. Soms moet je verbieden, soms is het beter te belonen. Waar het om gaat is dat mensen zelf wat meer verantwoordelijkheid over de eigen gezondheid moeten nemen. Als dat gebeurt, volgt de commercie met goed eten vanzelf.
Hartelijke groet,
“Omgaan met andersdenkenden was (in die verzuilde samenleving van toen) uit den boze.”
Zo te zien aan de toon van je column is dit bij de VVD nog steeds zo.
De heer Theo Manders combineert op een verfrissende manier de begrippen “ironie” en “(cultuur)historisch besef”. Iets wat hier op de weblog jammer genoeg maar al te vaak ontbreekt. Ik citeer de heer Manders himself in zijn column “Delen is het nieuwe hebben” met zijn uitspraak “Goed voorbeeld doet goed volgen”.
Voor de rest is de heer Manders toch wel een “andersdenkende” voor mij met zijn lofzang op de “vrijemarkteconomie”. Een ander woord hiervoor is “marktwerking” en we weten allemaal welke negatieve gevolgen deze neoliberale visie van Margaret Thatcher en van Ronald Reagan ook in Nederland heeft gehad.
Verder vind ik zijn vergelijking tussen de Helmondse politiek en de “Biblebelt” wel weer grappig.
PS Aan een andere uitspraak van de heer Manders, namelijk “Elektrische fietsen als alternatief voor de auto” voeg ik mijn eigen uitspraak toe, namelijk: “Het openbaar vervoer als alternatief voor de auto”
Wellicht kunnen de heer Manders en ikzelf elkaar vinden in de uitspraak:
“Het openbaar vervoer en elektrische fietsen zijn goede alternatieven voor de auto in Helmond”.
@Peter van Lieshout op dinsdag 1 juni 2021 om 13:28:
Beste Peter, dank voor je aardige woorden. Gelukkig zijn er veel andersdenkenden in ons land (landen waar dit niet het geval is zijn vaak totalitair van aard) en gelukkig kunnen we er in onze wereldberoemde poldertraditie bijna altijd samen uitkomen. Het bewijs wordt al geleverd door uw voorstel, ik citeer: “Het openbaar vervoer en elektrische fietsen goede alternatieven zijn voor de auto in Helmond” 😉
De beroemde Nobelprijswinnaar Milton Friedman zei ooit ‘Achter de meeste argumenten tegen de vrije markt ligt een gebrek aan geloof in vrijheid’ Dus wat dat betreft hebben we waarschijnlijk een andere politieke grondhouding. Ik ben in mijn jonge jaren als student te vaak in het Oostblok geweest om te weten wat een gebrek aan vrijheid met een land en haar mensen kan doen.
Ik zou Nederlandse markteconomie ook niet willen vergelijken met die in de USA (onder b.v. Reagan) zoals u doet. We hebben een zogenaamde ‘sociale markteconomie’. Dat wordt ook wel ‘sociaal kapitalisme’ genoemd. Hierbij speelt naast het bedrijfsleven dat streeft naar winsten ook de overheid een belangrijke rol (denk aan de sociale politiek van onze verzorgingsstaat). Ook dat systeem zou volgens sommigen een slecht systeem zijn….. ‘met uitzondering van al die andere systemen die van tijd tot tijd zijn uitgeprobeerd’ 😉 (uitspraak van mijn oude geschiedenisdocent). Maar als we daarover moeten gaan discussiëren kunnen we dat beter eens met een koud pilsje doen op een van de Helmondse terrassen.
Ik ben dan wel een lompe boer in mijn communicatie Theo maar mijn steun heb je.
@Stef op dinsdag 1 juni 2021 om 22:37:
Elk ‘vuggelke’ zingt zoals hij gebekt is Stef 😉 Maar bedankt voor je steun.
@Theo Manders op dinsdag 1 juni 2021 om 18:01:
Sociaal kapitalisme is een leuke term om de afbraak van dit landje te verbergen, de zorg is onbetaalbaar aan het worden,de energierekeningen lopen uit de klauwen en daar worden,op een paar kapitalisten na, weinig burgers beter van
Ik vind je een sympathieke vent, Theo, maar ben het eens met André dat als politici termen als ‘sociaal kapitalisme’ gaan gebruiken, het oppassen geblazen is. Het sociale van het soort kapitalisme dat met name de VVD en CDA gebruiken is meestal van het soort waar de kapitalisten zelf van profiteren, maar waar de gemiddelde burger de gevolgen vooral van in de portemonnee voelt.
Bij de VVD denk ik dan met name aan de zinloze exercitie rondom de dividendbelasting en bij het CDA aan het ten koste van alles en iedereen verder pamperen van de agrarische gemeenschap.