Heesakkers: 8 maanden wethouder dure grap
Op 6 juli neemt wethouder Antoinette Maas afscheid van de Helmondse politiek. Ze wil de balans tussen werk en privé herstellen, omdat deze niet meer goed is. Een dapper besluit om te nemen, acht maanden voor de verkiezingen. Een besluit dat ook de CDA-fractie respecteert. Wat wij wel heel opmerkelijk vinden, is het feit dat er voor die acht maanden nog een nieuwe wethouder moet worden benoemd. En niet alleen dat, er wordt vervolgens ook nog gekozen voor iemand die Helmond alleen kent van zijn jeugdheld Berry van Aerle.
De beoogde opvolger van Maas is Andrew Harijgens, die als fractievoorzitter en wethouder voor Groenlinks lang actief is geweest in de gemeentepolitiek. Maar Bergen op Zoom is geen Helmond. En om in acht maanden tijd alle dossierkennis te krijgen, zal een behoorlijke kluif worden. Er komt namelijk nogal wat op zijn bordje te liggen. Zo krijgt hij onder andere de portefeuilles Mobiliteit, Duurzaamheid en Communicatie en wordt hij projectwethouder Energietransitie en wijkwethouder van Brouwhuis en Rijpelberg.
En niet alleen het feit dat het maar voor acht maanden is, maakt dat het CDA sceptisch is over het voordragen van een nieuwe wethouder in plaats van de taken verdelen onder de zittende 5 wethouders. Het kost de gemeente ook flink extra geld. En de gemeentelijke spaarpot is behoorlijk leeg zien we in de stukken rondom de voorjaarsnota. Het Eindhovens Dagblad kwam laatst al met een bijna verdrinkend spaarvarken aanzetten. Wij gaven bij aanvang van dit college al aan dat er veel met geld gesmeten werd en schreven niet voor niets toen al dat dit college de term Sinterklaasstad (pdf) te letterlijk neemt.
Met het terugtreden van wethouder Maas heeft zij recht op een wachtgeldregeling van twee jaar, of haar salaris in het onderwijs wordt de komende 2 jaar aangevuld tot haar huidige wethoudersloon. En ook haar opvolger heeft recht op dezelfde regeling. Daarmee zou dit ‘grapje’ de gemeente zo’n 250.000 – 300.000 euro extra kunnen kosten.
De CDA-fractie wenst Antoinette Maas veel geluk in de toekomst en wenst haar opvolger Andrew Harijgens veel succes. Een blik op Harijgens’ CV leert dat hij als wethouder in Bergen op Zoom verantwoordelijk was voor onder andere energietransitie, burger- en overheidsparticipatie en handhaving. Dus handhaaf vooral op burgerparticipatie wat betreft de discussie over zonnevelden in Stiphout. En om maar meteen een lesje Helmond te geven: Dat is een wijk in het noordwesten van Helmond.
Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA
29 reacties:
goh, dat dat niemand eerder is opgevallen
Oei, oei, krijgen we weer zo’n Groenlinkse zot, dat gaat weer wat worden.
En wat die energietransitie betreft, stop die maar ergens waar het licht nooit schijnt.
Al die geld verslindende linkse hobby projecten, bah!
En bedankt Marcel voor het lesje Helmond, dat zal Andrew schijnbaar nodig hebben, ik hoop dat het hele feest niet doorgaat, sowieso als je de kosten weet, waar zijn we mee bezig….
Wethouders zouden voor 100% Helmonder moeten zijn.
En Maas heeft recht op wachtgeld maar het zou haar sieren als ze er geen gebruik van zou maken, maar zoveel zal ze ook niet voor Helmond over hebben vrees ik. Het is sowieso al een belachelijke regeling.
Ik verwacht nog zware tijden voor Helmond.
Dat er zelfs voor acht maanden (waarvan twee maanden vakantie) een niet-Helmonder wethouder in Helmond moet worden, zegt veel over GroenLinks in Helmond.
Hoe krijg je de politiek in een nog slechter daglicht?
Geef als politiek nog meer geld uit aan de politici, want die hebben het al zo zwaar.
Dus iemand neemt ontslag en wordt nog twee jaar doorbetaald? Dan kunnen we wel zeggen, dat is nu eenmaal zo geregeld, maar ik denk dat het dan tijd wordt om het anders te gaan regelen.
Goh Marcel, is dit het officiële CDA standpunt wat betreft wachtgeldregelingen die ook in jullie landelijke verkiezingsprogramma is opgenomen? En waar was de verontwaardiging van het CDA toen het CDA wethouders betrof die de wachtgeldregeling in gingen?
Als het CDA Helmond deze mening over de wachtgeldregeling echt toegedaan is, kunnen we dan een motie van jullie tegemoet zien om de regeling aan te passen of de landelijke politiek hiertoe op te roepen? Of is dit de zoveelste populistische natte scheet?
Wat betreft deze vervanging, Het lijkt erop dat de oud-wethouder slechts een aanvulling op het inkomen krijgt. De nieuwe wethouder komt uit de wachtgeldregeling en kost dus een andere gemeente minder geld. Er is geen enkele aanwijzing dat deze “vliegende keep” van Groen-Links niet na deze periode ergens anders aan de bak komt als het niet in Helmond zou zijn. Wat betreft het eisenlijstje, zie maar eens iemand bereid te vinden om voor zo’n korte periode zijn hele leven opzij te zetten. Ik zou er mijn vaste baan niet voor op het spel zetten en ik denk dat we blij moeten zijn dat de persoon die voorgedragen is de juiste kwaliteiten lijkt te bezitten.
Hoi Michiel, wat een chique reactie van je. En dat nog wel collega’s onder elkaar.
Het alternatief zou zijn taken onder 5 wethouders verdelen (staat ook in de column). Een gemeente als Helmond hoeft geen 6 wethouders te hebben, zeker niet 6 full time wethouders.
Beter lezen en je had gezien dat ik ook heb aangegeven dat het salaris van Maas wordt aangevuld uit de wachtgeldregeling.
Lezen is voor sommige mensen erg moeilijk.
Ach, ik vind het ook niet chique dat hier een wethouder zo voor de bus wordt gegooid. Het college heeft duidelijk aangegeven dat de portefeuilles te zwaar zijn om er even bij te doen. Dat hebben we allemaal kunnen horen en je hoeft er ook geen raketgeleerde voor te zijn om te weten dat dat klopt. Sterker nog, Marcel geeft het ook al in zijn column aan. Met de decentralisaties zijn er steeds meer taken op de gemeenten afgekomen. Waar je vroeger het zelfs ooit nog tijdelijk met vier man kon rooien is dat nu echt niet meer mogelijk. De onderwerpen waar het om gaat verdienen een wethouder die er zich fulltime mee bezig kan houden. Vooral de energietransitie, waar het gevaar op de loer ligt dat de kosten uiteindelijk op het bordje van de gewone Helmonder terecht komen als dat er een beetje bij gedaan wordt.
Ik kan me dan geen andere reden bedenken om toch op dat wachtgeld te blijven hameren dan om een populistisch punt te maken over geldverspilling. Een punt dat vervolgens ook in de rest van de column doorgetrokken wordt. Nu kun je over dat punt altijd twisten: wat is de waarde van anti-cyclisch investeren, zijn alle projecten echt goed doorgerekend, wordt er te optimistisch begroot, etc. Als de column alleen daarover gegaan zou zijn was ik ook minder fel geweest. Nou kan ik het natuurlijk mis hebben en denkt het CDA echt dat we nog 10 jaar terug leven qua werkdruk voor het college. Dat is dan weer een heel ander probleem.
@michiel; natuurlijk kom jij niet verder dan “jijbakken”..
Ja, het CDA staat ook niet bekend om haar nette ordentelijke bestuurders.
Maar daar gaat het niet om.
Het stukje was ook niet zozeer tegen de vertrekkende wethouder,alswel tegen het domme ,dure ,zinloze esluit van de coalitie om toch nog even iemand uit hun kringetje te promoveren en in een pak te hijsen.
De bedragen die genoemd worden kloppen ook; het laat Gorenlinks blijkbaar koud, gezien jou rare reactie(stuip).
Groenlinks zal volledig afgerekend worden op deze strop.
@MichielvanGeel Wat laat je je weer kennen. Populisme van de bovenste plank maar te bang om een werkelijk inhoudelijke discussie aan te gaan. Lijkt wel een D66 brainwashed personage.
Doe eens normaal man. Dit raadslid tracht iets bespreekbaar te maken.
Maar owee, als het meneer niet uitkomt. Dan krijg je een Twitter block.
Griezelige politiek.
Waar is paul smeulders?
Zinloze discussie…..zolang het gros van de politici dit soort regelingen en benoemingen normaal blijft vinden zal deze vorm van portemonnee spekken blijven voortduren….
Jammer dat in onze eigen stad werkelijk niemand te vinden is die ook maar geschikt zou zijn. Worden doen ze dat dan ook vast ook niet.
Er ging een wethouder met zwangerschapsverlof, er ging een wethouder over om burgemeester te worden, enz. hoe deden ze dat in die tussentijd ?
Waar afgelopen jaar juist ook veel dingen fysiek niet mogelijk waren en vooral digitaal vanuit thuis.
Was het echt niet nog even te overbruggen ?
Verder is het nu hand vasthouden, niet te veel nieuwe zaken oppakken, lopende afhandelen want…………. de verkiezingen komen eraan.
@Hans op maandag 21 juni 2021 om 22:17:
Misschien is Andrew Harijgens zich al hard aan het inlezen in de dossiers die op zijn bureau komen te liggen en gaat hij in de komende 8 maanden zijn stinkende best doen om zichzelf onmisbaar te maken, want… de verkiezingen komen eraan.
@Marcel ….
was er tot 2020 niet een Helmondse CDA wethouder die meer dan 9 jaar wachtgeld ontving? Dat gaat over meer san een miljoen euro. Iets van de pot die de ketel verwijt ….
Als iedereen alleen maar kan beginnen over de ander , los je niks op. “ja maar hij deed het ook “. Dat is letterlijk hoe kleuters doen als ze worden aangesproken op gedrag waarvan ze weten dat het niet kan/mag…
Dit geldt dus zowel voor CDA als Groenlinks..Allebei partijen die bol staan van hypocriete schuinmarcheerders en betweters.
Ik wil Marcel Heesakkers bedanken voor deze column waarin hij, niet gehinderd door enig fatsoen, lekker met modder gooit. Nu heb ik nóg een goede reden om niet op het CDA te stemmen.
@D’n dieje op dinsdag 22 juni 2021 om 11:17:
Stemmen heeft sowieso geen zin is mijn mening, tenzij het complete kiessysteem op de schop gaat.
Het is een groot circus daar in Den Haag, een kleuterklas zou het nog beter doen.
Wat een wanvertoning.
Je kan Marcel Heesakkers wel aanvallen maar het is goed dat hij de problematiek aankaart, geldverkwisting door gemeentes loopt de spuigaten uit en nooit is er iemand verantwoordelijk voor. Hoog tijd om ook een einde te maken aan die achterlijke wachtgeldregeling wie ontslag neemt neemt vrijwillig afstand van werk en inkomen
Oei, oei , oei, heren….
Ik heb het zo toch goed verwoord hoop ik, want ik heb geen enkele, maar dan ook geen enkele vrouwelijke reactie gezien! Dit gaat niet over het inhoudelijke bericht, maar alleen over de analyse daarvan.
Beetje foute boel daar in Helmond he…met een opstappende wethouder en plv uit…Roosendaal??? Ik begrijp alles onder de Groen Links vlag?
Om raadslid te zijn in Helmond moet je in de gemeente Helmond zijn ingeschreven, het zou me vreselijk verbazen als dat voor een wethouder niet zo zou zijn.
Maar ongetwijfeld zal dhr, van Geel me op de hoogte kunnen stellen van alle tips en tricks van links om e.e.a mogelijk te maken🥱
En heren, hou alstublieft op met dat geneuzel over wachtgeld, alle betrokken partijen hebben zo hun zakken gevuld…dus einde discussie.
Op naar een hopelijk. Nieuwe politiek voor Helmond. Hoe moeilijk het ook zal zijn om de gevestigde orde te laten inzien dat ze hun tijd hebben gehad.!
@Yasmine op dinsdag 22 juni 2021 om 19:29:
Het heeft de voorkeur dat een wethouder ook in de stad woont, maar het is niet ongewoon dat er een overgangsregeling is. De gemeenteraad geeft dan tijdelijk ontheffing. Dat zal in dit geval waarschijnlijk ook gebeuren, in ieder geval tot na de verkiezingen. En dat is ook redelijk, want als het bij die 8 maanden blijft, dan kun je iemand niet met goed fatsoen dwingen om te verhuizen.
@D’n dieje op dinsdag 22 juni 2021 om 11:17:
Ik ben het helemaal met je eens, hij is het niet waard om raadslid te zijn
Het is zoals het altijd is; zakken vullen, is het niet linksom dan wel rechtsom. Als een burger zonder baan komt wordt hij/zij op diverse manieren gedwongen te solliciteren en te gaan werken, anders uitkering kwijt of flink gekort. Wachtgeldregeling flink veranderen en maximaal voor 6 maanden, genoeg tijd voor het actief solliciteren van een bestuurspersoon, wethouder of anderszins, 6 maanden méér dan lang genoeg!
Had dit stuk niet moeten gaan over de absurde wachtgeld regelingen binnen de politiek? In plaats van triest modder gooien naar een partij die een andere wethouder zoekt voor 8(!) maanden.
Lijkt mij zeer logisch dat er een vervanger geregeld moet worden als de wethouder van diverse belangrijke thema’s voor een stad wegvalt. Je wilt hier als stad in investeren en bovenop blijven zitten. Dit gaat over de toekomst. Om dan te zeggen dat deze thema’s (die schijnbaar veel tijd kosten omdat haar werk en prive uit balans zijn), bij een ander op het bord te scheppen, terwijl zij hun bord ook al vol hebben. Vind ik een beetje naief en makkelijk bedacht.
Grappig, de krant schrijft nu precies hetzelfde.
CDA Helmond begrijpt niets van vervanging wethouder Maas: ‘Dit is onnodig en veel te duur’
HELMOND – Het CDA in Helmond begrijpt er niets van dat de vertrekkende wethouder Antoinette Maas (GroenLinks) voor acht maanden vervangen moet worden. ,,Het is onnodig en te duur”, vindt de grootste oppositiepartij. De coalitie vindt dat de ‘investering’ absoluut te rechtvaardigen is.
Bart Hoffman 23-06-21, 16:30 Laatste update: 23-06-21, 16:38 Bron: ED
Gedoe over geld, nu Antoinette Maas besloten heeft om acht maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen afscheid te nemen als wethouder in Helmond. Het CDA is aan het rekenen geslagen en verwacht dat de stad tussen de twee en drie ton extra kwijt is, doordat Maas vervangen wordt door partijgenoot Andrew Harijgens, een voormalig bestuurder uit Bergen op Zoom.
9.000 euro in de maand
,,We respecteren de beslissing van Maas om te stoppen”, zegt Pieter Vervoort namens het CDA. ,,Maar de kosten die dat extra met zich meebrengt, zijn onacceptabel. Antoinette keert terug naar het onderwijs; haar salaris zal twee jaar worden aangevuld met wachtgeld. Maar dat geldt straks ook voor Harijgens, die in totaal acht maanden werkzaam zal zijn in Helmond. Met een wethouderssalaris van zo’n 9.000 euro in de maand, kom je in totaal uit op een bedrag tussen de twee en drie ton. Dat gaat wel om gemeenschapsgeld.”
Maas verlaat het stadsbestuur om de werk-privé-balans in haar leven te herstellen. Na ruim drie jaar breekt het wethoudersbestaan haar op. Het CDA is van mening dat de andere vijf wethouders in Helmond de portefeuille van Maas kunnen overnemen. Vervoort: ,,Of de werkdruk daardoor niet te hoog wordt? Met deze job ben je nou eenmaal tachtig tot honderd uur per week aan het werk. Daarbij kost het Harijgens veel tijd om wegwijs te worden in de stad.”
Volgens Thomas Tuerlings, fractievoorzitter van GroenLinks in Helmond, is er binnen de coalitie geen enkele discussie geweest over de vervanging van Maas. ,,Als we niemand binnen onze eigen partij hadden gevonden, dan waren we zelfs verder gaan kijken.”
‘Helmond moet er bovenop zitten’
Maas, die begin juli afscheid neemt, gaat onder meer gaat over grote thema’s als mobiliteit en duurzaamheid. ,,We zijn een superambitieuze stad en we maken een belangrijk onderdeel uit van Brainport. Namens Helmond moet iemand daar bovenop zitten”, zegt Tuerlings. ,,De regio trekt ook zonder ons gewoon door op het gebied van mobiliteit. Maar het gaat wel over de toekomst van de stad. Er wordt beslist over de leefbaarheid, de bereikbaarheid en de bewoonbaarheid van Helmond.”
Tuerlings constateert dat er de nodige wethouders in Nederland wegvallen vanwege de hoge werkdruk. ,,Dan kun je niet zomaar een portefeuille bij de rest van het college onderbrengen. Het CDA heeft altijd bestuurd, ze kennen de klappen van de zweep. Dan snap ik niet dat je de aanstelling van een nieuwe wethouder onverantwoord vindt.”
@Jan de Vries op donderdag 24 juni 2021 om 14:31:
Als er zoveel tijd en salaris in het wethouderschap gaat zitten, waarom is het dan geen triobaan? Van dertig uur per week raakt niemand overwerkt, en als toch een van de deeltijd-wethouders uitvalt, hoeft het wachtgeld maar aan te vullen tot 3000 per maand oftewel modaal. Dat is al een stuk beter aan de burger uit te leggen, al blijft het meten met twee maten.
Los van het geld: drie mensen die elk dertig uur werken, zijn productiever dan één persoon die week na week tachtig tot honderd uur in de weer is. Een mens is geen robot.
@Jan de Vries op donderdag 24 juni 2021 om 14:31:
Goed dat door jou (ook in het ED) de zaken eens helder verwoord worden. Al lijkt het hier op de Weblog de laatste weken op ‘Groen Links bashen’: als het aankomt op de hypocrisie ten top, is het CDA al decennia lang niet te evenaren. Dat de vele populistische toetsenbordhelden hier het eenvoudiger vinden om iedere politicus als wachtgeld profiteur te benoemen, is onderhand wel duidelijk.
Ik vind de oneindige stroom proefballonnetjes oplaten van het CDA al jaren veel erger, inhoudslozer en schadelijker dan wat dan ook in de politiek.
Het niet toe willen geven dat je als partij de schaamteloos verwende en blind gesubsidieerde boer (je grootste achterban) een slechte dienst bewijst om enkel tegen stikstofmaatregelen te zijn en met geen enkel ander eigen voorstel kan komen dan de – door meerdere rechters afgekeurde – stikstofhandel, is simpelweg schaamteloos en vooral doelloos.
Nu weer even scoren op lokaal gebied over wachtgeld en landelijk over het risico om echt de broodnodige meters te maken op stikstofgebied is een grote zielige vertoning. Je hoeft het van mij helemaal niet eens te zijn met Groen Links, maar ze vínden in ieder geval iets van het milieu, hebben er ideeën over en komen met oplossingen, waarvan ze weten dat Henk en Ingrid het niet willen (snappen). Dat getuigt in ieder geval van lef.
De wachtgelddiscussie hier gaat niet over reden, oorzaak en inhoudelijke uitleg, maar verzandt in een discussie over politieke voorkeur.
Let wel: ik zou precies dezelfde mening zijn toegedaan als het PVV of Forum betrof.
@Job op donderdag 24 juni 2021 om 20:15:
Henk en Ingrid willen ook niet gesnapt worden door links dus linksom of rechtsom blijft het hetzelfde (zet de tv maar aan).
Probleem is dat het een bende is, het hele en complete politieke systeem is verrot (kijk bv wat Rutte allemaal klaarspeelt) als je zelfs dat niet ziet dan houdt alles op.
Die hele stikstofhandel, als het niet zo ernstig belachelijk was zou je je eigen kapot lachen, wie dat heeft verzonnen (hoi Frans?) zou pek en veren moeten krijgen.
En dat wachtgeld, tja, als iemand er recht op heeft en die persoon kan aantonen dat hij/zij er recht op heeft qua gewerkte uren, inbreng en afgehandelde zaken, waarom dan niet, echter ik vind best dat het minder royaal zou mogen.
@MichielvanGeel Zou het afbraak niet groot zijn omdat men helemaal niet geschikt is voor de functie.
Van leraar basisschool en dan nu verantwoordelijk voor miljoenen belastinggeld. In bedrijfsleven zo dat niet kunnen. Alleen in de politiek. Komt bij dat ambtenaren Helmond niet via UWV verzekert zijn. De Gemeente, lees de burgers kunnen dit wacht geld dus ophoesten.