51reacties

Van den Bogaard: het eerlijke verhaal

We leven in een tijd waarin het populisme welig tiert, ook in Helmond. Het wordt steeds lastiger om het eerlijke verhaal en de nuance te laten horen tussen al het populisme, nepnieuws en geroeptoeter. Dit is een serieus risico voor het vertrouwen in de Helmondse politiek. Een voorbeeld hiervan is de financiële positie van de gemeente. Er zijn partijen die spreken over ‘geld smijten’, ‘lege spaarpot’ en ‘sinterklaascollege’ als het gaat om de gemeentefinanciën.

Het klopt dat de voorjaarsnota voor het komend jaar niet geheel sluitend is als het gaat om structurele gelden, maar er zijn een aantal landelijke ontwikkelingen die een positief effect hebben op onze financiële ruimte. Zo worden er extra gelden uit het Gemeentefonds verwacht, alleen mag dit nog niet in de begroting worden opgenomen. Daarnaast keert het Rijk voor 2022 ruim 1,3 miljard euro extra uit aan gemeenten ter compensatie van de tekorten in de jeugdzorg. Met deze positieve landelijke ontwikkelingen is de verwachting dat de laatste begroting van deze collegeperiode sluitend wordt opgeleverd zonder extra maatregelen te hoeven nemen. Daarnaast hebben we een enorm weerstandsvermogen, dus meer dan voldoende buffer om eventuele financiële tegenvallers op te vangen.

Een andere misvatting is het zogenaamde Diftar-systeem, waarbij je betaalt per lediging om zo afvalscheiding te bevorderen. Er wordt door sommige partijen gezegd dat inwoners meer moeten betalen dan voorheen. Het eerlijke verhaal is dat je bij 9 keer de grijze bak aanbieden even duur uit bent als vorig jaar. Daarnaast ben je bij 15 keer de grijze bak aanbieden niet duurder uit dan het geval zou zijn zonder invoering van Diftar. Zonder invoering van Diftar zouden deze kosten direct door onze inwoners opgebracht moeten worden. Uit de gegevens van het CBS blijkt bovendien dat de bewoners in een Diftar-gemeente gemiddeld minstens 70 euro per jaar goedkoper uit zijn dan in een gemeente zonder Diftar.

Bovenstaande onderwerpen zijn slechts twee voorbeelden van het geven van ‘alternatieve feiten’ vanuit enkele partijen en actiegroepen, die het anders voorspiegelen dan de daadwerkelijke cijfers laten zien. Op deze manier worden onze inwoners op het verkeerde been gezet en neemt het vertrouwen in de Helmondse politiek alleen maar verder af. Een positief kritische houding en het meegeven van aandachtspunten is natuurlijk goed, maar het moet niet doorslaan naar politiek hooliganisme. De politieke partijen in de Helmondse gemeenteraad hebben hier, samen met het college van B&W, een verantwoordelijkheid in om het eerlijke verhaal te vertellen en onze inwoners op een juiste manier te informeren. We moeten het samen doen.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond