32reacties

Faiz wil Helmond uitdragen

“De pijn van spijt is groter dan de pijn van discipline.” Een wijsheid van Johan Cruyff, het grote voorbeeld voor Faiz Essakkati. Faiz haalt inspiratie uit de grootmeester.
De Nederlander met Marokkaanse roots is een fenomeen in Helmond. Sterker nog, Faiz begint inmiddels een begrip in de Nederlandse voetbalwereld te worden. Hij runt de Helmondse Voetbalschool, universitair onderzoek wees uit, zo vertelt hij enthousiast, dat deze momenteel in de Top 2 van Nederland staat. Er is sinds vorig jaar naast Helmond ook een vestiging in Den Bosch.

Een ode aan Faiz is een ode aan zijn opa. Zijn grootvader stierf een ½ jaar geleden op 90-jarige leeftijd. “Hij was altijd eerlijk en betrouwbaar.” Opa kwam in de jaren 60 werken als gastarbeider bij Pluimveeslachterij Goossens in Ommel en vestigde zich in Helmond. Later liet hij zijn vrouw en 12 kinderen (inclusief de vader van Faiz) overkomen. Hij was van plan terug te keren naar Marokko maar het beviel hem zo goed in Helmond dat het gezin besloot hier te blijven.

De familie Essakkati is een hechte familie. Leuk detail is dat 7 familieleden van Faiz inmiddels bij een betaalde voetbalclub spelen. Wassim Essanoussi van 17 (de zoon van een neef van zijn vader) springt op dit moment wellicht het meest in het oog. Hij maakt furore bij VVV-Venlo waar hij al op zijn zestiende debuteerde. Pas geleden sprak hij nog lovende woorden over de Helmondse Voetbalschool namelijk dat hij dit nooit had kunnen bereiken zonder de lessen van Faiz. Het credo van de voetbalschooleigenaar: “alles wat ik doe, doe ik voor jullie. Zonder hard werken zullen jullie nooit de top bereiken.” 

Essakkati is inmiddels 36 en was een poosje aanvoerder van het eerste elftal van HVV Helmond. Verder speelde hij zaalvoetbal bij Klein Arsenal en ZVV Helmond. “Zaalvoetbal is leuk maar ik raad het mijn spelers af. Ik heb er last van aan mijn liezen en heupen overgehouden.”

Hij haalde in zijn jeugd ook wel eens kattenkwaad uit maar als zijn vader er achter kwam werd hij hier hard op aangesproken. De succesvolle voetbalschooleigenaar voedt zijn eigen kinderen op volgens de waarden en normen van zijn ouders. Het heeft hem veel gebracht. 

Helmond heeft hem veel gegeven en Faiz wil wat voor zijn stad terugdoen. Dat blijkt; hij heeft zijn voetbalschool niet voor niets de naam Helmondse Voetbalschool gegeven. Zo wil Faiz de naam Helmond (inter)nationaal uitdragen. Internationaal? Inderdaad. Pas geleden heeft de Puskas Academy uit Hongarije gevraagd of de Helmondse Voetbalschool met hen samen wil werken. Ze zijn al 2 keer hier geweest om er te komen filmen. Zijn goede naam begint Europese contouren aan te nemen. Dat blijkt! Ook de Turkse topclub Besiktas heeft inmiddels een beroep op hem gedaan. Verder beginnen internationale clubs interesse in zijn spelers te tonen. Dat geldt ook voor meisjes. Zo voetbalt Yasmin Ouazzani volgend jaar bij Borussia Mönchengladbach.

In zijn succesvolle loopbaan lijkt bij Faiz alles gepland, maar dat is niet zo. Bij toeval werd de jongeman oefenmeester. Hij had helemaal geen zin om coach te worden maar het elftal van zijn broertje Mohamed en neefje Tarik bij Helmondia kon geen trainer vinden. Faiz besloot hierop de F2 onder zijn hoede te nemen. Buiten de trainingsuren oefende hij extra met zijn broertje en neefje. Die gingen in hun groei als voetballer met grote sprongen vooruit. Tarik speelt inmiddels bij Helmond Sport en Mohamed in de jeugd van VVV-Venlo. Ouders van andere voetballertjes vroegen hem of Faiz ook hun kinderen wou komen trainen. Hij ging dit doen tegen vergoeding en zo ontstond de voetbalschool. Deze bestaat officieel sinds 2015. Ondertussen komen er kinderen uit Bergen op Zoom en Venlo hier trainen vanwege diens reputatie. Inmiddels maken meer dan 100 voetballers die hij onder zijn hoede had deel uit van een betaalde club.

Bij de Helmondse Voetbalschool mogen spelers geen grote mond hebben en moeten hun kleren altijd in orde zijn. Is dit niet zo, dan mogen ze die week niet komen trainen. Faiz gelooft namelijk in de opvoedingswaarde van zijn voetbalschool. “Als spelers overgaan naar de hoofdmacht moet hun techniek en discipline al in orde zijn. Naast voetbal is het mens zijn bij ons erg belangrijk.” 

Faiz is zelf ook een rolmodel. Hij deed de opleiding Detailhandel op het ROC Ter AA aan de Keizerin Marialaan, maar werken deed hij al snel met jongeren. Er waren problemen met de jeugd in de Binnenstad en de LEVgroep Helmond wist hoe goed Faiz met hen op kon schieten. De welzijnsinstantie vroeg of hij activiteiten met de jeugd wou gaan doen en ze onder zijn hoede wou nemen. Hij voldeed goed en de problemen werden minder. Essakkati heeft gezag en straalt vooral rust uit. “Als je rustig blijft, is alles een stuk gemakkelijker.” De LEVgroep heeft dit jaar weer gevraagd of hij voetbal-clinics wil komen geven voor jongeren. “Er moeten meer bezigheden voor de jongeren in Helmond komen. Verder moet de LEVgroep en ook andere organisaties meer aansluiten bij de belevingswereld van de jeugd en niet alleen maar uitgaan van hun eigen manier van denken.”

Faiz weet hoe het is om van weinig geld te moeten leven. Hij kreeg op zijn 10de zijn eerste paar voetbalschoenen van de terreinknecht van zijn club RKSV Mierlo-Hout. Waarom deed de terreinknecht dit? Om de doodeenvoudige reden dat Faiz ze zelf niet kon betalen. Daarom vind hij het jammer dat Stichting Leergeld de minima onder zijn spelertjes niet meer wil subsidiëren. Erg jammer, aldus Essakkati. Hierdoor kunnen verscheidene jeugdvoetballers hun droom niet naleven. “Hopelijk draait Stichting Leergeld bij.”

Als jong menneke was hij fan van de Braziliaanse voetballers Romario en Ronaldo die bij PSV voetbalden. Vooral de sleepbeweging van Ronaldo vond hij fantastisch. Faiz bleef hierop oefenen, oefenen en nog eens oefenen en beheerste die op een gegeven moment zo goed dat hij de bijnaam ‘De Sleepcentrale’ kreeg. Het geheim van de voetbalschooleigenaar bestaat dan ook uit het bijbrengen van discipline, plezier stimuleren in het spel en altijd blijven oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Er zijn al plannen om een documentaire over de Helmondse Voetbalschool te maken. In de jaren 80 is er een boek uitgegeven van techniektrainer Wiel Coerver. Dit boek inspireerde vele jongeren en maakte van hen betere voetballers. Zou de Helmonder met Marokkaanse roots dit ook niet willen? “Dat zou ik fantastisch vinden en misschien gaat dit in de toekomst nog eens gebeuren!” Een overeenkomst tussen beiden is dat de filosofie van Coerver ook was gebaseerd op oefenen, oefenen en nog eens oefenen. “Hard werken verslaat talent, als talent niet hard werkt”, aldus een oneliner van Johan Cruyff.

Faiz sluit af met een eigen wijsheid. “Als je ergens aan begint moet je alles op alles zetten en het niet half afwerken” Hier spreekt ook een beetje zijn grootvader, als 2 druppels water Faiz. Een mentaliteitsmens. Wat zal opa trots op hem zijn!

Tom Pennings maakte de foto’s.