15reacties

Luc de Graaf nieuwe stadskunstenaar

De nieuwe stadskunstenaar is Luc de Graaf. Hij volgt fotografe Tahné Kleijn op. B&W heeft besloten om het advies van de Selectiecommissie Stadskunstenaar over te nemen en De Graaf te benoemen.
Luc wil de komende 2 jaar Helmonders een spiegel gaan voorhouden met de inzet van humor en plezier. Als stadskunstenaar wil hij zich vooral laten leiden door de actualiteit en zal met de inwoners en instanties in gesprek gaan om uiteindelijk te komen tot een co-creatie. Hoewel er nog geen vastomlijnd plan ligt, zijn er al volop ideeën, zoals een Humor- of Lachfestival of een Smile-week.

De selectiecommissie vroeg begin oktober 3 kunstenaars om een voorstel in te dienen in de vorm van een globaal plan. Het plan van De Graaf kreeg uiteindelijk de voorkeur. “Juist in deze tijd van Covid is humor niet alleen herkenbaar, toegankelijk, fijn en leuk, maar ook een medicijn. De Graaf stelde in zijn voorzet dat humor kunst is” aldus de Adviescommissie die dat een mooi uitgangspunt voor 2022 vindt.
De Graaf is een geboren en getogen Helmonder. Als kunstenaar is hij veelzijdig. Hij richt zich onder andere op film, muziek, schrijven, cabaret, veelal met een humoristische ondertoon. Ook serieuze onderwerpen gaat hij niet uit de weg. Maar ook zwaardere thema’s worden hanteerbaar door ‘lucht in het onderwerp’ te brengen, zie bijvoorbeeld dit filmpje:



De voordracht is gedaan door de selectiecommissie, bestaande uit wethouder Andrew Harijgens (voorzitter), Diana van den Oetelaar (leerling Carolus Borromeus College), Arno Oberendorff (Adviesraad cultuur en beeldend kunstenaar), Jochem Otten (directeur Speelhuis en Cacaofabriek), en Nicole Vereijken (ambtenaar beeldende kunst).
Voor wie het niet wist: Een stadskunstenaar geeft samen met de inwoners, organisaties, scholen en bedrijven nog meer kleur en plezier aan de stad. Het zorgt voor verbinding. Verbinding door middel van kunst, tussen inwoners, met de stad en met de organisaties. Het kan ook een vliegwiel zijn voor tal van activiteiten. Het maakt dat op een andere manier naar onderwerpen wordt gekeken. Het kan de stad als geheel, de inwoners en ook de gemeente een spiegel voorhouden.