5reacties

Tel nationale bekendheid als platenproducer

Kees Tel is muziekproducer en schrijft teksten voor Nederlandse artiesten en maakt ook vaak de muziek bij de teksten van liedjes. Zijn bedrijf Kees Tel Productions met geluidsstudio is gevestigd op het industrieterrein in Lierop op de grens van Helmond. 
Een prachtige anekdote vertelt de muzikant over zijn nummer Een Bussie Vol Met Polen gezongen door Vlemmix & Roos. Kees stond met zijn auto in de file. Toen kwam daar een busje vol met Polen aangereden die de afslag nam en midden op de weg stil bleef staan. Dit leidde tot de inspiratie voor deze tekst op de muziek van zijn lied Een Bossie Rode Rozen. De skihuthit viel niet bij iedereen goed, verscheidene Polen waren er kwaad over. Het nummer leidde er zelfs toe dat er in het Poolse parlement vragen over gesteld werden.

Als producer was het eerste liedje dat Kees op single zette het nummer Que Si Que No van Jody Bernal. Bernal die geadopteerd was ging naar Columbia om zijn biologische familie te ontmoeten. Hij kreeg als afscheidscadeau een CD mee en daar stond Que Si Que No van de groep El Simbolo op. De jonge artiest wou hier iets mee doen. Hij bracht het nummer uit en dat werd een gigantisch succes! Het stond 7 weken op nummer 1 in de Top 40. Que Si Que No was in het jaar 2000 de best verkochte single in Nederland.

De Helmondse producer is een man die muziek al op jonge leeftijd met de paplepel kreeg ingegoten. Zijn opa was de oprichter van Mannenkoor Lambardi die in oktober 70 jaar bestaat. Zijn vader en moeder werkten als leerkracht in het onderwijs en gaven onder andere onderricht in muziek. Ze hadden een baan op de Tharcisiusschool. Kees Tel senior werkte daarna nog op de Sint Jozefschool die later samen ging met de Regenboog en de naam de Uilenburcht kreeg. Kees junior zat op de Knip en wist na de brugklas al zeker dat hij de muziek in wou. Niet gek als je bekijkt wat voor instrumenten hij allemaal bespeelt. Hij speelt onder andere drums, bas, piano en de gitaar. De eerste liedjes die hij maakte waren instrumentale nummers op de piano. “Om een instrument te bespelen moet je een uitstekend gehoor hebben en een goeie motoriek.” Op de Knip verdiende hij als muzikant af en toe al geld met het maken van geluidsbanden. Kees heeft er een geweldige jeugd gehad. Zo denkt hij met warme gevoelens terug aan conrector Martien van de Ven. Kees is geboren in 1971 in Eindhoven maar verhuisde als 2-jarige peuter naar Helmond en groeide op in de Harmoniestraat in Helmond Noord. De artiest woont inmiddels in de Azalealaan en voelt zich 100% Helmonder.

De Helmonder is in de Nederlandse televisiewereld alom bekend. Zo maakte hij geluidsbanden voor De Soundmixshow van Hennie Huisman. In regio Den Bosch was hij te bewonderen op TV73 waar hij een wekelijkse vlog verzorgde. Hierin gaf Kees 3 uur lang een masterclass in liedjes schrijven. 
Ook achter het lied Maak Me Gek zit een verhaal. Deze grote nummer 1 hit is van de hand van Kees. Het was bedoeld voor artiest Jos Cové maar de muziekproducer was ervan overtuigd dat dit echt een lied was voor Gerard Joling. Joling beleefde door dit nummer in 2007 een revival van zijn muzikale carrière en werd een volwaardig A-artiest. 
Steeds meer Nederlandse artiesten wisten de weg naar de muzikant te vinden. Zijn muziek bestaat vooral uit Nederlandstalige meedeiners waar je goeie zin van krijgt. Zo maakte hij een cover van het nummer Hallo Allemaal bekend van de televisieserie De Luizenmoeder gezongen door juf Ank. Dit deed hij na een uitzending waarin André van Duin de suggestie deed om er een carnavalskraker van te maken. Nou, dat was niet aan dovemansoren besteed. Kees zette er vrolijke muziek onder en Gebroeders Rossig maakten er een gezellig nummer van dat op YouTube inmiddels 1,9 miljoen views kreeg. De muziek bij een tekst maken gaat hem makkelijk af. Wat de tekst van een liedje maken betreft, als dit hem echt veel moeite kost, is het meestal zo dat dit geen geslaagd nummer wordt.

Kees speelde in zijn jeugd punk en rockmuziek. Zo was hij bandlid bij Bottoms Up en Dutch Courage en speelde onder andere samen met Jan Vriends en Fons de Graaf. Tel was al vroeg een bekendheid in de Helmondse muziekscene. 
Het zakgeld van de jeugdige Kees ging helemaal op aan het kopen van singeltjes bij Arie Willems en hij was als jonge jongen al te vinden bij Senter Soos die later over ging in Roadhouse. Ook hier was hij een veel geziene gast.
Verder deed de artiest samen met zijn broer Jeroen mee aan WilHelmonds, de zoektocht naar hét Helmondse lied, georganiseerd door onder andere de weblog. De Gebroeders Tel behaalden de tweede plek met hun nummer Helmond Mijn Stad
Kees is zeer creatief en gebruikt bij het maken van zijn liedjes vaak de computer. Daarmee was hij als puber al handig. Naast het maken van muziek kan Tel ook goed strips tekenen en schilderen. Tijdens zijn jeugd tekende hij voor de lol wel eens platenhoezen. 

Het verleden en de toekomst van de muziek zit volgens Kees in de Keltische muziek. Deze werd reeds in de middeleeuwen gespeeld. “De Keltische cultuur is al bepalend vanaf 4000 voor Christus op het noordelijk halfrond en heeft er meer dan de Romeinen een stempel op gedrukt”, aldus de muziekproducer. “Zo zijn er tal van tradities en feestdagen die hun oorsprong vinden in het Keltische.”

Vraagje? Waarom is Kees vroeger niet naar het Conservatorium gegaan? “Een goed artiest moet zijn eigen authentieke stijl behouden. Als je iets heel goed kunt dan hoef je dat toch niet te gaan leren?”

John van Lierop maakte de eerste 3 foto’s.