17reacties

Kanaalwater ipv gas bij stadsverwarming

Voor de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost ontwikkelt Ennatuurlijk de grootste toepassing van aquathermie als warmtebron in de Benelux ooit. De bedoeling is om de centrale op aquathermie in 2025 operationeel te hebben draaien, zo laat het warmtebedrijf aan de weblog weten. De stadsverwarming voor circa 6500 woningen in die 3 wijken en een aantal bedrijven is nu nog volledig gasgestookt. Daar wil het bedrijf zo veel en snel mogelijk van af om zodoende minder CO2 uit te stoten.

Ennatuurlijk onderzoekt momenteel de mogelijkheid om warmte uit het oppervlaktewater van de Zuid-Willemsvaart te halen. Met aquathermie slaat een warmte/koude opslag (WKO) in de zomer warmte uit het kanaalwater op in de bodem, om die in de winter te kunnen gebruiken. Aquathermie heeft volgens Verhappen veel voordelen zoals relatief weinig stroom nodig om de warmte te onttrekken en het heeft ecologisch weinig impact. Bestaande klanten zullen bij het dagelijkse gerbruik niets merken van deze overgang. Als het hele project ontwikkeld is, biedt het de mogelijkheid ook de rest van Helmond op deze wijze te gaan verwarmen.
De Helmondse stadsverwarming draait nu nog op 2 stoom- en gasturbines. Die staan in de warmtecentrale aan de Achterdijk op het industrieterrein. Rob Verhappen van Ennatuurlijk: “We gaan de gasturbines voorlopig wel behouden, maar dat zal in de toekomst alleen zijn om te kunnen gebruiken bij piekmomenten of storingen.” Het aardgas zal op termijn vervangen worden door bijvoorbeeld biogas of waterstof.