14reacties

Verhoogde hoeveelheden PFAS in volkstuin

Gewassen van volkstuinencomplex ‘Volkstuin Delta’ in Brouwhuis bevatten meer PFAS dan gewassen uit volkstuincomplexen die verder van een PFAS-bron liggen. Toch kunnen moestuinhouders van Volkstuin Delta hun zelf geteelde groenten en fruit blijven eten. Dat blijkt uit berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) RIVM die vanmiddag bekend werden gemaakt. “Wel is het beter om niet elke dag uit de moestuin te eten”, aldus het RIVM.

PFAS zitten ook in andere voedselproducten en drinkwater. Het RIVM berekende eerder al dat mensen in Nederland daardoor meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde.
Het RIVM heeft nu berekend hoeveel PFAS mensen binnen kunnen krijgen als zij elke dag eten uit hun eigen moestuin op Volkstuin Delta. Deze hoeveelheid is vergeleken met de gezondheidskundige grenswaarde voor deze stoffen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft deze bepaald. Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat de hoeveelheid PFAS die moestuinhouders binnen kunnen krijgen uit de zelf geteelde gewassen onder deze gezondheidskundige grenswaarde blijft. 
Er zitten meer PFAS in de gewassen uit de volkstuin aan de Griftstraat in Brouwhuis dan in gewassen uit 2 andere volkstuinencomplexen en meer dan in voedselproducten uit de winkel. Dat komt omdat Volkstuin Delta vlakbij het bedrijf Custom Powders ligt dat jarenlang PFAS-houdend teflon heeft verwerkt. Via de bodem en het grondwater kwam daardoor PFAS in de gewassen van de moestuinen terecht.
De hobby-houders van het tuintjescomplex wachtten met smart op de uitslag van dit onderzoek, zo lieten zij eerder weten. De moestuinhouders kunnen minder PFAS binnenkrijgen als ze het eten van hun eigen gewassen afwisselen met groenten en fruit uit een winkel.
In november 2018 werd voor het eerst PFAS in de omgeving van Custom Powders aangetroffen in grond, grondwater, oppervlaktewater en waterbodem. De gemeente heeft er een zeer uitgebreide informatiepagina over op haar website. Daar staan onder meer alle onderzoeksrapporten, RIVM-adviezen en een vraag-en-antwoordlijst.

PFAS zijn stoffen die door de mens gemaakt zijn. Ze komen van nature niet voor in voedsel of drinkwater. Door emissies uit fabrieken en bijvoorbeeld door het gebruik in brandblusmiddelen zijn de stoffen in voedsel en drinkwater terecht gekomen. Als mensen over langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid.
Omdat PFAS heel langzaam afbreken, blijven ze nog jarenlang in de leefomgeving aanwezig. Daarom werkt de overheid er aan om het contact met deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. De kennis over PFAS en gezondheid is en blijft in ontwikkeling. De EU wil productie, het gebruik en de verkoop van PFAS aan banden leggen.

In de reacties hieronder staan updates.