21reacties

Manders: De lange adem

Inwoners zijn trots op onze stad, Helmond komt steeds vaker positief in het nieuws omdat ‘we’ bijvoorbeeld de eerste gezinsauto op zonne-energie produceren, de ‘slimste wijk van Nederland’ krijgen of de titel van ‘uitblinkgemeente‘ ontvangen vanwege onze succesvolle woningbouwprogramma’s. We waren het imago van de stad van de kattenmeppers in trainingspakken beetje bij beetje aan het kwijtraken. En dan ineens staat deze tekst in de krant; ‘Helmond-West heeft procentueel het grootste aantal risicojongeren van Nederland’ Zo’n kop werkt helaas stigmatiserend voor een wijk en een stad waar de meeste inwoners al jaren met veel plezier wonen. Maar het geeft ook aan dat er nog veel werk verzet moet worden.

Wat is er aan de hand? De cijfers werden aangeleverd door het platform ‘Zicht op Ondermijning’. Deze organisatie onderzoekt in hoeverre jongeren gevoelig zijn voor de drugscriminaliteit. Zo blijkt dat kinderen uit een eenoudergezin met armoede of met Halt-straffen op jonge leeftijd extra kwetsbaar te zijn. Jeugdigen die risico lopen in de misdaad te belanden, kampen ook vaker met schulden en stoppen voortijdig met school. Is er een concentratie van dit soort problemen in een bepaalde wijk dan ontstaat er een voedingsbodem waar criminele netwerken graag gebruik van maken. Kinderen vanaf erg jonge leeftijd worden door hen vaak met kleine stapjes in een fuik getrokken. Het lijkt in het begin onschuldig en zo zijn veel daders in feite ook eerst slachtoffers. Juist het voorkomen van die ‘eerste stappen’ is belangrijk. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen, daarom spelen ouders en scholen een belangrijke rol in de aanpak.

Wat kunnen we doen? Er lopen al projecten op scholen en sportverenigingen om de jeugd weerbaar te maken, maar die werken alleen in samenhang. Net als de diverse andere in Helmond lopende programma’s alleen werken als de zorg, het jongerenwerk, scholen, de preventieve kant van de politie en de woningbouwverenigingen samen optrekken. Uit onderzoek blijkt dat wijken die een langdurige en overkoepelende aanpak kennen het beter doen dan wijken waar sprake is van losse kleinschalige, kortlopende en apart opgezette activiteiten.

Het Helmondse jeugdbeleid wordt inmiddels aangepakt. Zo wil men met het Jeugd Preventie Team+ naar een meer samenhangende aanpak van risicojeugd. Ook onze landelijke overheid erkent het belang en investeert de komende jaren 1 miljard euro om de problemen aan te pakken. De resultaten van al deze inspanningen zullen helaas niet direct zichtbaar zijn. Opgeven is geen optie, verbetering is echt een kwestie van de lange adem.

Theo Manders
Fractievoorzitter VVD