Pilot met slimme verkeerlichten voor fietsers
“Vanaf begin augustus krijgen fietsers op de kruising President Rooseveltlaan met de Jan van Brabantlaan en Boerhaavelaan in Helmond sneller groen licht.” Dat liet de gemeente zojuist middels een persbericht weten. De gemeente koos deze locatie uit voor een pilot met slimme verkeerlichten die ervoor moet zorgen dat fietsers minder lang voor een rood verkeerslicht hoeven te wachten.
Tijdens deze proef wordt bekeken of deze verkeerslichten er inderdaad voor zorgen dat ze minder lang hoeven te wachten. Daarnaast wordt onderzocht wat de gevolgen hiervan voor het overige verkeer zijn. De proef duurt tot begin november en de eerste resultaten worden begin 2023 verwacht. De gemeente wil het aantrekkelijker maken om de fiets te pakken en kijkt naar mogelijkheden om fietsgebruik te stimuleren. Het verkorten van de wachttijd voor een verkeerslicht is 1 van die mogelijkheden. Fietsers die vanuit de richting Stiphout komen, krijgen op de kruising sneller groen licht. Er werd gekozen voor deze locatie omdat het op een belangrijke fietsroute ligt.
Als de proef succesvol is, wil wethouder Arno Bonte fietsers bij meer verkeerslichten vaker groen geven: “We gaan in Helmond de rode loper uitrollen voor fietsers. Nu is de auto op veel plekken nog te dominant. Fietsen is voor de korte afstand een veel beter alternatief. Het is gezonder en zorgt voor minder luchtvervuiling. Daarom belonen we fietsers met kortere wachttijden bij verkeerslichten.”
De meeste verkeerslichten merken fietsers pas op wanneer ze dicht bij het kruispunt zijn. Dit is waarom fietsers vaak langer moeten wachten. De verkeerslichten aan de President Rooseveltlaan worden aangestuurd door een camera die verder van het kruispunt vandaan hangt. Fietsers worden daarom eerder waargenomen door het systeem. Speciale software in deze camera herkent fietsers en geeft een signaal aan het verkeerslicht. Hierdoor kan het verkeerslicht keuzes maken die in het belang zijn van de fietsers, bijvoorbeeld door hen eerder groen licht te geven.
De camera, die gekoppeld is met het slimme verkeerslicht, werkt met beeldherkenning om onderscheid te maken tussen fietsers en auto’s. 1 Van de voorwaarden bij deze pilot was dat de privacy van verkeersdeelnemers gewaarborgd wordt. De beelden worden daarom alleen in de camera verwerkt en niet via internet verstuurd. Bovendien worden de beelden niet gedeeld met handhaving of de politie en er worden geen gegevens van verkeersdeelnemers opgeslagen. De camera en de bijbehorende software voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
De camera werd eind juli bevestigd aan een lichtmast op zo’n 80 meter van het kruispunt (ter hoogte van de Van Het Hoffstraat).
In de reacties hieronder staat een update.
27 reacties:
Ik begrijp dat wel, als je elke dag vanuit Rotterdam hierheen komt fietsen wil je natuurlijk elke tijdswinst die mogelijk is benutten.
Mag weer wat kosten door die geldverspiller
Prima initiatief. De wachttijd voor fietsers aan het verkeerslicht in Helmond is erg lang vergeleken met de omringende gemeenten.
Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat alle verkeerslichten voor auto’s op rood springen zodra er een fiets nadert. Laat die automobilsten maar wachten. Zitten toch al op hun luie reet.
Volgens mij was de wachttijd daar niet slecht. Bij de kruising kanaaldijk julianalaan naast de Tango zijn de wachttijden lang.
Ik vind dit een rare plek want volgens mij staan hier al slimme verkeerslichten. De wachttijd als fietser is hier al vrij minimaal (kan ik zeggen als regelmatige fietser op dit kruispunt, heeft meneer Bonte hier überhaupt al eens gefietst?) en je wordt prima op de hoogte gehouden door de wacht indicatoren.
Waarom niet testen op de europaweg/kasteel traverse? Dan zie je ook het gevolg voor het verkeer op (wat meneer Bonte sluipverkeer noemt) een belangrijke doorgaande verkeersader. Ik denk dat je dan een veel reëler beeld krijgt van dit soort aanpassingen.
Krijg je dadelijk dat er erg veel auto’s moeten remmen en stoppen voor een fietser, en weer vanuit stilstand op moeten trekken, daar zal de “groene” stad Helmond toch niet op zitten te wachten?
Alhoewel ik het logisch vind dat fietsers e.d. eigenlijk minder lang zouden moeten wachten, maar ten koste van alles?
Fietstunnels zou een oplossing kunnen zijn, maar met de huidige criminaliteit ook geen goed idee.
Wellicht zouden ECHT slimme verkeerslichten de uitkomst zijn, verkeerslichten die echt alles zien, ook de auto’s, en die dan meteen anticiperen op de situatie en op het weer zodat er niemand lang hoeft te wachten.
Er staan al jaren slimme verkeerslichten bij de spoorwegovergang op ’t Hout. Hoezo is dit dan een pilot?
ik begrijp de gedachte, maar ik vraag me echt af hoe realistisch dit is en hoeveel mensen hier nu door voor een fiets zouden gaan kiezen.
Dit is de grootste verkeersslagader van Helmond, een groene golf voor het doorgaande verkeer over de hele traverse zou onder de streep een veel grotere verbetering in luchtkwaliteit opleveren dan die uitzondering die op basis hiervan de fiets zou gaan pakken.
@Johannes op woensdag 3 augustus 2022 om 14:55:
Een rode golf, dus zoveel mogelijk hinder voor auto’s, zorgt ervoor dat het doorgaande verkeer de Kasteel-Traverse gaan mijden. Moet je in het centrum zijn als Helmonder dan is de fiets een goede oplossing.
Dan maak je wel de aanname dat al dat verkeer naar centrum Helmond gaat terwijl de traverse vooral belangrijk is als ontsluiting richting Eindhoven, en richting van Deurne, daar is niet echt een goede alternatieve route voor. Die mensen pest je hiermee niet uit de auto, maar die veroorzaken straks wel nodeloos veel extra verontreiniging.
@Fietser op woensdag 3 augustus 2022 om 15:07:
Als ik in het centrum wil zijn met de fiets kan ik via de kromme steenweg, kanaaldijk, kasteellaan en smalle haven prima onder de kasteel traverse door, je hoeft helemaal geen overlast te hebben van deze weg en het doorgaande verkeer hoeft daar helemaal niet onder te lijden.
Aan de oostkant van het centrum zou een extra tunnel/brug voor fietsverkeer (van station naar binnenstad) zeker geen overbodige luxe zijn.
Dan is een groen golf voor verkeer daar zeker vele malen beter dan een rode golf. Stilstaande auto’s zorgen voor meer vervuiling. Welke alternatieven zijn er voor iemand die van Deurne naar Eindhoven rijd? Ik zal u vast verklappen dat de A67 dat zeker niet is, die is overvol ’s in de spits.
Is zeker goed maar zorg dan ook dat de fietspaden bij de Vossenbeemd en de varenschut goed zijn dan alle losse tegels die er liggen en grote spleten zodat je goed en veilig kan fietsen. Vooral omdat daar alle bedrijven liggen waar de mensen werken.
We hebben een aantal reacties verwijderd omdat we het op de weblog graag een beetje on topic houden. Wat het topic is, lees je helemaal bovenaan.
@Ria op woensdag 3 augustus 2022 om 18:21:
Gebreken aan fietspaden kun je melden op de website van Helmond.nl en dan op medling doen klikken.
Ik als fietser wil graag camera’s bij de Henri Dunant omdat wanneer de fietsers groen hebben er vaak nog auto’s door het rood rijden en je bijna van je fiets rijden. Meer tijd heb ik niet nodig om over te steken als we de tijd die we hebben maar mogen gebruiken. En rekening houden dan niet iedereen snel op kan trekken want de jongeren zijn zo traag als dikke stront op hun fiets, zelfs al is die elektrisch.
@Mark, die auto’s zijn vaak niet door rood gereden, maar omdat het verkeerslicht wat verder van de afslag staat, en veel autorijders en vooral vrachtverkeer, langzaam door de bocht gaan, stroomt het nog na, terwijl fietsers al groen hebben.
De badkuip is mooi voorbeeld van een kunstwerk dat niet mee kan groeien met het verkeer.
@Ivo Bovendeerd op woensdag 3 augustus 2022 om 12:42:
Precies nooit een probleem op die kruising vanuit Stiphout, ik fiets daar regelmatig. Ligt daar al niet een lus in het fietspad zodat die stoplichten voor de fietsers uit zichzelf op groen springen als het kan?
Er zijn ook best wel wat kruisingen in Helmond te vinden waar je als fietser altijd moet wachten mijnheer de wethouder (tenzij een andere voor je rijdende fietser al op het knopje drukte). Bij de badkuip en zeker ook op de kruising als je van de Kromme Steenweg rechtdoor naar de Mierloseweg fietst en daarvoor de Eikendreef over moet. Naar mijn idee staat het daar altijd op rood en hoe lang je daar buiten de spits dan voor niks moet wachten tot het groen wordt… Voor niks want er komen over de Eikendreef dan nauwelijks auto’s. Regelmatig zie ik dan fietsers na een paar minuten maar oversteken terwijl dat best een onoverzichtelijke kruising is.
Update 1:
Fietsersbond Helmond: dat is een zinloze proef op die kruising
“Ik weet niet wat daar te verbeteren is. Er zijn zoveel drukke kruisingen in het centrum die beter zijn voor zo’n proef.” Dat zegt Wim Raaijmakers, de voorzitter van Fietsersbond afdeling Helmond in de krant vanochtend over de slimme verkeerslichten voor fietsers op de kruising President Rooseveltlaan met de Jan van Brabantlaan en Boerhaavelaan.
Er is, zo zegt hij, een lijst met Helmondse oversteekplaatsen waar het hinderlijk lang wachten is. Hij noemt de kruising van Zuidende met de Molenstraat, de Kanaaldijk met de Heeklaan en de Kromme Steenweg met de Mierloseweg.
De Fietsersbond werd niet betrokken bij de nu gestarte proef en dat lijkt de voorzitter te steken. Opmerkelijk feitje is dat Raaijmakers al heel veel jaren een actief lid van GroenLinks Helmond is. Zo zat hij voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld wederom in hun kandidatencommissie. Laat dat nu juist de partij zijn waarvoor de verantwoordelijk wethouder Arno Bonte nu 2 maanden in B&W zit.
Mohammed Chahim maakte in 2015 de foto van Wim Raaijmakers.
@De weblog van Helmond op woensdag 10 augustus 2022 om 10:19:
Ik wist niet eens dat de Fietsbond een afdeling in Helmond hadden, maar wel goed dat die voorzitter nu ook laat weten dat je op de President Rooseveltlaan op dat kruispunt haast nooit hoeft te wachten. Zinloze proef en dus een zinloze conclusie volgend jaar.
Verhang die camera maar snel naar bijvoorbeeld de Kromme Steenweg als je rechtdoor naar de Mierloseweg fietst of naar de badkuip. Dan hebben we niet alleen slimme verkeerslichten voor fietsers, maar ook een slimme wethouder. 🙂
Dit laat wel zien dat deze wethouder geen enkele feeling heeft met Helmond, en blijkbaar ook niet met zijn eigen partij!
Wim Raaijmakers is een betrokken en écht Helmondse Groen Links prominent. Een status waar dhr Bonte geen notie van neemt……
Maakt de camera ook onderscheid tussen gewone (15km/h) en electrische fietsers die met warpspeed aan komen vliegen? Anders heeft het weinig zin natuurlijk.
Kan het niet zo zijn dat deze locatie zich puur op technische gronden het beste leent voor een pilot?
@Ap Otten op donderdag 11 augustus 2022 om 10:25:
Laten we het hopen, anders wordt het zo maar winter 2023 dat de testresultaten daarvan bekend zijn. Dan komt er nog een extra test voor de zekerheid en wat onverwachte trubbel en dan mogelijk net voordat de wethouder weer ergens anders wethouder wordt, wordt het vergeten want de wethouder is druk een andere gemeente te zoeken voor een post als wethouder.
Testen is goed natuurlijk, maar Helmond zal toch niet de eerste gemeente zijn die dat systeem invoert? Als het elders werkt, dan zal het in Helmond toch ook gewoon werken?? Of hebben wij hier andere lucht, snelheden of fietsen???
Waarom wordt er niet met de Schwung app gewerkt in Helmond? In Eindhoven zijn de meeste verkeerslichten voor fietsers wel uitgerust met de Schwung software, dat werkt prima.
Weg gegooid geld, als ik op de fiets ga sta ik vaak als enige te wachten de rest rijdt gewoon door het rood, en nog geen moment in me opgekomen om wel of niet de fiets te pakken op basis van een stoplicht…. Maar ja Dhr bonte zal er wel op afgestudeerd zijn ….oh wacht …
Zulke onzin krijg je dus met een links stadsbestuur.
Misschien is het handiger de camera’s te plaatsen waar het snelfietspad de Mierloseweg overgaat.
Sta je daar maar te wachten terwijl het een snelfietspad zou moeten zijn.