V/d Bogaard: we moeten het samen doen
We leven op dit moment in onrustige, hectische tijden met de oorlog in Oekraïne en de stijgende (energie)prijzen. In deze onzekere tijden is het des te belangrijker dat inwoners en het lokale bestuur samenwerken en elkaar weten te vinden. Het vertrouwen in de (lokale) politiek is echter alleen maar minder geworden en men voelt zich minder betrokken bij de besluitvorming. Eén van de oplossingen hiervoor is de inwoners meer betrekken bij het beleid. We moeten niet over onze inwoners praten, maar mét.
D66 wil dat de gemeente Helmond hierin een voortrekkersrol neemt door ruimte te bieden aan maatschappelijke initiatieven en te experimenteren met vernieuwende vormen van participatie, denk bijvoorbeeld aan het burgerberaad. Goede participatie zorgt voor beter en gedragen beleid en een meer soepele realisatie. Dit moet de komende tijd naar een hoger niveau gebracht worden. Gelukkig is hier ook aandacht voor in het ambitieakkoord. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan een nieuw participatiebeleid van de gemeente. Het is belangrijk dat aan de voorkant helder is wat we van elkaar mogen verwachten en wie waarvoor verantwoordelijk is. Vooral om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Draagvlak ophalen is zeker wenselijk, maar meepraten is niet hetzelfde als je zin krijgen. Ook moet er altijd sprake zijn van maatwerk.
Dit is tot nu toe lang niet altijd goed gegaan. Te vaak zien we het gebeuren dat mensen met ideeën vastlopen in de bureaucratische mallemolen. Daarom moet dit makkelijker en dichter bij de inwoners georganiseerd worden. We moeten het immers samen doen, zeker in deze onzekere tijden. Daarvoor moeten we het wijkgericht werken sterker maken, gebruikmakend van de ervaringen met de stadsmarinier in de Binnenstad. Die werkt als een vooruitgeschoven post van de gemeente in het hart van de wijk en heeft daar ook zijn kantoor. Dagelijks is hij bezig met alles en iedereen in de wijk, en ziet ook meteen waar extra aandacht voor nodig is. De stadsmarinier kan ook een rol spelen bij het mogelijk maken van kleinschalige burgerinitiatieven. Dit zie je in de Binnenstad al succesvol gebeuren. Een ander mooi voorbeeld is de herinrichting van de openbare ruimte. Hierbij moeten de omwonenden en andere betrokkenen nadrukkelijk een stem krijgen, waarbij er zo soepel mogelijk met regels en kaders omgegaan moet worden.
Als gemeenteraad moeten wij ons ook meer laten zien en de wijken in gaan. Op 4 oktober wordt er een podiumbijeenkomst georganiseerd rondom burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad hierin. Verder wordt dieper ingegaan op het instrument burgerberaad.
Jochem van den Bogaard
Raadslid D66
In de reacties hieronder staan updates van de weblog.
28 reacties:
Zegtde partij die inspraak en referendum omzeep bracht. Blinken ook uit in doordrammen, tegen draagvlak in. Vandaar hun gejank over proberen meer draagvlak te krijgen. Praatjes.
Een woord als “stadsmaribier”, daar zit al zoveel in.
Echt een rampenpartij.
Ik ben van mening dat een referendum de enige manier gaat zijn waarbij we alle Helmonders “horen” een burgerberaad is een verkapte versie van ik heb je gehoord we doen er niks mee!!
Deze reactie is verwijderd door de weblog omdat die niet on topic is.
Op De weblog van Helmond gaat het immers over… Helmond.
Wat het topic is, lees je hierboven in de column van Jochem.
Ik had nog nooit van stadsmariniers gehoord, maar afgezien van de wat agressief klinkende naam spreekt wat ik er zo snel op https://www.helmond.nl/stadsmarinier over lees mij wel aan: laat binnen de praktische mogelijkheden niet de volksvertegenwoordiging maar het vertegenwoordigde volk benoemen voor welke problemen er oplossingen moeten komen. (Niet alleen in “deze” hectische/onzekere tijden maar altijd. Het tijdloze idee dat vroeger alles beter was past niet in een politieke column.)
Let wel: problemen benoemen is iets anders dan meebeslissen over oplossingen. De grootste valkuil van het burgerberaad is dat het onwerkbare eisen aan de politiek kan stellen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/17/burgerberaden-leiden-tot-een-chaotische-democratie-a4133827#/krant/2022/06/18/#204
@Joanna Verbaarschot op maandag 5 september 2022 om 09:58:
Op zich vind ik een bindend referendum geen slecht idee. Ik weet niet of daar veel partijen in de gemeenteraad voor te vinden zijn. D66 in ieder geval niet. Tenminste landelijk verkwanselde die partij dat kroonjuweel. Maar misschien dat D66 Helmond daar anders over denkt…
De vraag is wel hoe vaak per jaar je zo’n referendum dan wilt organiseren. Minder dan de helft van de Helmonders kwam de laatste keer bij de stembus opdagen.
@Andre op maandag 5 september 2022 om 09:21:
@Joanna Verbaarschot op maandag 5 september 2022 om 09:58:
@Jan de Vries op dinsdag 6 september 2022 om 07:37:
Over welke onderwerpen zou je graag een referendum zien?
@Sander Lam op dinsdag 6 september 2022 om 09:44:
Schandpaal op groot plein in Helmond voor alle die draaideurcrimineeltjes
@Bart op dinsdag 6 september 2022 om 13:26:
Een schandpaal plaatsen zal vast wel kunnen, maar daadwerkelijk mensen daaraan tentoonstellen is denk ik in strijd met de huidige wetgeving. Probeer het eens zo te formuleren dat het ook echt uitvoerbaar is.
@Sander Lam op dinsdag 6 september 2022 om 09:44:
Ik zat te denken aan de grote uitgaven van meer dan 10 miljoen euro belastinggeld. Bijvoorbeeld het nieuwe stadshuis. Zowat elke Helmonder heeft het er nu nog over als het over geldsmijten door de gemeente gaat. Er zijn nauwelijks Helmonders te vinden (vanwege de super de luxe werkomgeving wel de(?) ambtenaren en blijkbaar de politici) die er blij mee zijn.
Ook meer principiële zaken als bijvoorbeeld het aantal coffeeshops uitbreiden ja of nee. Nu blijft Blanksma al sinds haar aantreden steeds maar talmen en verandert er niks. Precies wat Blanksma en het CDA wil.
@Jan de Vries op dinsdag 6 september 2022 om 14:49:
Na afloop van het zomerreces wordt de gemeenteraad op de hoogte
gebracht van de meerkosten t.o.v. de oorspronkelijke begroting.
Misschien valt het totaal wel mee.
Bovendien; je moet voor de dag kunnen komen met zo’n bouwwerk.
Wat zouden de buren wel niet denken als Helmond genoegen zou nemen
met een gemeentehuis dat binnen 10 jaar deels of misschien wel geheel zou moeten worden gesloopt of vervangen?
Denk groot en leef in stijl!
De kosten voor een referendum bedragen ca. €2,50 per onderwerp per kiesgerechtigde.
@Roland op dinsdag 6 september 2022 om 17:01:
Dat kan stukken goedkoper. Helaas wil links een alsmaar grotere overheid en meer controle over alles.
Jochem heeft goed opgelet, vat zijn conclusie samen en daar blijft het dan ook bij. Hetzelfde als Kaag voor de show een hoop praatjes en daarna verdwijnen.
Wanneer gaat D66 eens benoemen en aanpakken, ipv deze holle zinnen?
@Marko op dinsdag 6 september 2022 om 15:29:
Dat nieuwe stadshuis is maar een voorbeeldje waarover ik een bindend referendum zou willen hebben gehad. Dat was een antwoord op de vraag van Sander Lam.
Dat stadshuis-besluit is allang genomen en wordt echt niet meer teruggedraaid natuurlijk. Terecht ook, het staat er al gedeeltelijk zag ik.
@Jan de Vries op dinsdag 6 september 2022 om 14:49:
Dat dure nieuwe stadhuis was geloof ik bedoeld als oplossing voor een financieel probleem met de huidige huisvesting van de ambtenaren. Het gemeentebestuur heeft in al zijn wijs- of domheid deze ene variant gekozen uit een rijtje alternatieven met elk een stevig prijskaartje.
Het referendum zou dus niet moeten gaan over ja of nee het dure nieuwe stadhuis, maar over welke van dat rijtje dure oplossingen het moest worden. Ik vraag me af in hoeverre elke kiesgerechtigde zich in de materie zou willen/kunnen inlezen, dus of een referendum over dit gecompliceerde onderwerp de manier is om geldsmijten tegen te gaan.
@Jochem van den Bogaard:
Die podiumbijeenkomst op 4 oktober zal wel weer in de avond georganiseerd worden en dan kan ik dus niet. ’s Avonds is vaak een probleem voor mij omdat ik dan vaak moet werken.
Is het niet mogelijk om zoiets voortaan in weekenden te gaan organiseren, dan kunnen er veel meer mensen. Of soms in het weekend en soms in de avonden, dan bevoordeel (of benadeel) je iedereen af en toe.
@Roland op dinsdag 6 september 2022 om 17:01:
Als dat klopt, is dat een duur grapje. Dat is in Helmond dan dus een paar ton per onderwerp.
Zijn dat kosten die in een andere gemeente werden gemaakt of hoe kom jij aan die 2,50 euro?
Beste Ron,
Terechte vraag die je stelt. De podiumbijeenkomsten zijn inderdaad altijd op dinsdagavond. Dit is zo vastgelegd in ons vergaderschema. De podiumbijeenkomst van 4 oktober vindt om half 8 plaats in het Speelhuis. Ik zal het eens voorleggen aan de griffie of we ook eens op een zaterdagochtend iets kunnen organiseren.
@Jochem v/d Bogaard op zaterdag 10 september 2022 om 10:07:
Goed om te horen dat je er achteraan gaat.
Update 1:
Informatie over de Podiumbijeenkomst Burgerberaad en Participatie
Zoals Jochem hierboven al meldde, houdt de gemeenteraad dinsdagavond 4 oktober vanaf 19.30 uur een informatieavond over Burgerberaad en Participatie. Bij die zogeheten Podiumbijeenkomst staat deze vraag centraal: “hoe kunnen burgers van Helmond meer en beter worden betrokken bij politieke besluiten over de toekomst van hun stad.”
We kregen er van de gemeente een persbericht over met de volgende grotendeels aanvullende informatie:
Update 2:
Slechts 5 ‘gewone inwoners’ dinsdagavond bij de Podiumbijeenkomst
Van de plusminus 75 aanwezigen dinsdagavond bij de Podiumbijeenkomst Burgerberaad en Participatie waren er slechts 5 ‘gewone inwoners’. De andere 70 aanwezigen waren Helmonders die politiek actief zijn, denk daarbij aan (burger)raadsleden en mensen uit de steunfracties.
De avond was georganiseerd om te bespreken hoe Helmonders meer en beter betrokken kunnen worden bij politieke besluiten over de toekomst van onze stad (zie update 1 hierboven). Via verschillende media waaronder dit filmpje was iedere Helmonder uitgenodigd.
Onder de aanwezigen was Martijn Rieter, de fractievoorzitter van Helder Helmond, die dit filmpje maakte. Deze politicus vindt dat zo’n door loting samengestelde groep Helmonders, echt een toevoeging kan zijn voor Helmond. “Mits het professional opgezet wordt zodat alle lagen van de Helmondse bevolking evenveel betrokken zijn. Het vraagt echter ook om een verandering bij de gemeente en gemeenteraad zelf. Je moet dan wel echt beleid uit handen durven geven. Alleen als de intentie er echt is om inwoners meer te betrekken kan dit een succes worden.”
D66-raadslid Marlotte Brouwers was ook aanwezig bij deze Podiumbijeenkomst in Het Speelhuis. Desgevraagd over de slechts 5 “aanwezige inwoners”: “Meer participatie wil iedereen. Wij als raadslid willen horen wat er speelt, de inwoner wil gehoord worden. Maar participatie is ook een vaag begrip; wat houdt het precies in? Deze avond was vooral bedoeld om voorbeelden te laten zien van burgerparticipatie. Dat is heel algemeen en spreekt inwoners, denk ik, minder aan. Als je kijkt naar een bijeenkomst over bijvoorbeeld de omgevingsvisie in Stiphout dan komen daar wel veel mensen op af: dat raakt de inwoner direct.” Om er daarna aan toe te voegen “laat ons alsjeblieft weten wat er speelt! Wij hebben onze voelsprieten uitstaan, maar kunnen niet overal bijzijn, alles opmerken wat er speelt in de wijken. Wij hebben de inwoner ook nodig voor input en ideeën.”
Tegen het eind van de avond werd gestemd: 73% bleek voorstander van een Burgerberaad in Helmond. Daarom gaat een werkgroep van de gemeenteraad binnenkort aan de slag om dit soort vormen van participatie meer handen en voeten te geven. Wordt vervolgd dus…
@De weblog van Helmond op donderdag 6 oktober 2022 om 22:01:
Ik was dus niet de enige die er niet was. 😉
Ik ben blij dat ik op woensdag 7 september 2022 om 04:51 al reageerde…
@Ron op vrijdag 7 oktober 2022 om 04:41:
En verder interesseert het dus geen enkele Helmonder (sorry, er was een vijftal Helmonders dat niet in de politiek actief is, fysiek komen opdagen) die het de moeite vond om daar of hier te komen praten over een burgerberaad. In vier weken tijd…
Daarom besloten ‘de politici’ dat er een werkgroep van de gemeenteraad moet komen om dit soort vormen van participatie meer handen en voeten te geven. Ik herinner wat flarden op de social media in de afgelopen weken. Zoals, dit was ook geen pakkend sexy onderwerp voor een inwoner en misschien moeten we als we beginnen veel meer online-adverteren en (het meest gratuit) zeker de helft van de inwoners wil zoiets en… Tja, zo lust ik er nog wel een paar.
Alle ongetwijfeld goede bedoelingen van die 70 politici ten spijt, maar hoe out-of-touch kun je zijn…
Zou het geen idee zijn om eerst eens te peilen of er überhaupt minimaal duizend Helmonders zijn die enige interesse hebben in participatie. Dat scheelt opgeteld honderden uren vergaderen voor de politici vooraf en tonnen, misschien wel tegen de miljoen aan uitvoeringskosten. En dat voor iets waar misschien slechts een vijftal Helmonders interesse in hebben…
Een nieuw avondje organiseren? Nee (want dan komen er maar een stuk of vijf). Een referendum? Als €2,50 per onderwerp per kiesgerechtigde klopt: nee (misschien kan de Stefan Raedts die we elke maand betalen om beleidsmedewerker participatie gemeente Helmond te zijn, dat eens nagaan).
Mijn idee is om de kiezer te laten spreken. Op dit moment is de participatie in Helmond eens in de vier jaar. Minder dan de helft vindt het keer op keer nog de moeite om naar de stembus te komen. Dat is triest maar zegt wel veel over de interesse in participatie. Maar juist die kiezers zijn wel de Helmonders die nog te porren zouden kunnen zijn voor participatie. Laat precies die kiezers beslissen of en in welke vorm zij willen participeren.
Je bedoelt om er in 2026 een belangrijk verkiezingsthema van te maken? Dat duurt toch veel te lang? Klopt.
WE ja “we moeten het samen doen”, WE moeten dat gaan doen in maart, parallel aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dan komt die kiezer toch al naar een stembus. Iedereen die daar komt, vult anoniem op een apart velletjes zijn of haar voorkeuren in en doet die in een aparte bus. Steek van te voren een halve ton in de promotie van de Helmondse volksraadpleging en we weten of een burgerberaad een kans van slagen heeft in Helmond.
Ik verwacht geen reactie, ik ben sowieso eindelijk mijn ei kwijt en wie weet…
@Ron, ik had van te voren al voorspeld dat deze Podiumbijeenkomst weinig inwoners zou trekken omdat dit nu ook nog geen interessant onderwerp is voor inwoners OF we een burgerberaad moeten doen. Al had ik het wel goed gevonden als mensen überhaupt wat meer interesse voor lokale politiek zouden hebben…
Wat hier wel belangrijk was, is dat er juist veel lokale politiek actieve personen, wethouders en ambtenaren naar toe zouden komen (en dat is gelukt). Want een burgerberaad betekent ook een stuk loslaten voor het bestuur. Als het hierna van een burgerberaad gaat komen, dan worden mensen op een heel specifiek onderwerp (persoonlijk) uitgenodigd om hierover hun mening te geven (op basis van informatie die ze nodig hebben, of nog extra willen hebben). De ervaringen elders laten zien dat mensen dat wel doen. Maar goed, het idee wordt verder uitgewerkt.
@Lara Tamarinof op dinsdag 1 november 2022 om 11:07:
Goed om te horen. Ik had niet verwacht dat er iemand nog zou reageren op mijn veel te lange (maar ook lang overdachte) reactie twee nachten geleden. Laat staan dat dat een raadslid van de grootste partij zou zijn en dan ook nog hun communicatiepersoon! Ik heb al best veel positiefs over je gehoord, maar daar verder op ingaan is hier zwaar off topic natuurlijk.
Ik ga het heel kort houden nu.
Uit je reactie denk ik tussen de regeltjes door te begrijpen (kon het niet terugvinden op de website van de gemeente en Google hielp me ook niet) dat jij (mede-)initiatiefnemer van het Helmondse burgerberaad bent. Klopt dat?
Er waren absoluut veel lokale politiek actieve personen, wethouders en ambtenaren en dat is natuurlijk goed! Maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de kiesgerechtigden. Ik heb meer vragen, maar dan wordt het weer een hele lange reactie. Daarom heel concreet mijn tweede en belangrijkste vraag:
wat vind je van mijn idee en argumenten (in vooral de laatste volle alinea) om een Helmondse volksraadpleging te houden tijdens de aankomende Provinciale Statenverkiezingen?
@ron, zullen we hierover een keer bellen of mailen? Als je ons even een mail stuurt: [email protected] dan neem ik contact met je op.
@Lara Tamarinof op donderdag 3 november 2022 om 06:51:
Dank voor je uitnodiging. Ik kreeg die op de weblog al eens eerder van een andere politicus. Maar ik moet, net als tegen hem, helaas nee zeggen. Mijn argumenten zijn talloos en vooral praktisch en privé van aard. Maar laat ik toch een korte reden geven. Kijk maar eens terug naar de conversatie die ik hier had met Jochem. Ietwat cynisch: sinds 10 september is hij bij de griffie aan het navragen of er ook weekendbijeenkomsten georganiseerd kunnen worden. Het glas is halfvol: hij is er druk mee.
Terug naar mijn twee vragen aan jou. Ik stel voor de beantwoording van mijn eerste vraag over te slaan en meteen naar de tweede vraag te gaan:
Wat vind jij van het idee een Helmondse volksraadpleging over het burgerberaad te houden in maart (als er Provinciale Statenverkiezingen zijn)? Als je het niks vindt, zeg het gerust: ik kan tegen een teleurstelling. 😉
Wat ik het nadeel daarvan vind is dat je die vraag dan weer stelt aan mensen die wel gaan stemmen. En die opkomst is in Helmond laag, provinciale verkiezingen welicht nog lager. Terwijl het burgerberaad mensen persoonlijk uitnodigt op een specifiek thema. Dat je daar ook mensen mee gaat horen die niet stemmen. En wat verwacht je van de uitkomst als je aan stemmers gaat vragen of we een burgerberaad (met meer inspraak voor de inwoners) zullen organiseren? Het burgerberaad heeft zich in andere landen al bewezen (mits goed uitgevoerd). Zo kijk ik er naar. Maar binnenkort gaan we dit onderwerp verder behandelen in de gemeenteraad. Allemaal
Online of live te volgen (zonder afspraak te maken 😉
@Lara Tamarinof op dinsdag 8 november 2022 om 06:03:
Voor mij is het nu duidelijk. Ik ben het volledig oneens met je eens en dat mag gelukkig. Jullie zijn bezig met een doodgeboren baby ter wereld te brengen, maar dat recht hebben jullie als politici. Ik hoop van harte dat ik ongelijk heb!!