Van der Kant: Samen armoede bestrijden
Waar kan ik terecht als ik financieel kopje-onder dreig te gaan? Klop ik daarvoor aan bij de gemeente? Of is dat een zaak van het Rijk?
Onlangs zaten we met een Helmondse inwoner om tafel. Hij schetste zijn situatie: als fulltimer onderhoudt hij zijn gezin van vier. Rondkomen was tot voor kort nooit een probleem. Zijn salaris loopt echter al lang niet meer in de pas met de explosief gestegen prijzen voor boodschappen, energie en benzine. Nu het najaar zich aandient, nemen de zorgen voor hem en zijn gezin toe.
Steeds meer huishoudens zien zich buiten hun schuld geconfronteerd met grote financiële uitdagingen. Op allerlei ‘niveaus’ liggen er plannen om dat tij te keren. Zo werkt de Europese Unie aan een inkomstenplafond voor producenten van duurzame elektriciteit en kernenergie. Het kabinet richt zich op koopkrachtherstel en verlaging van energiebelasting in Nederland. En wat kunnen (en moeten) we dan in Helmond doen?
Als gemeente voeren we landelijke wetten uit. Daarnaast richten onze taken zich direct op de inwoners van onze stad. Daar is armoedebestrijding er een van. Een belangrijk speerpunt. In Helmond zijn er zo’n 5.000 inwoners in beeld met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Zij ontvangen een zogenaamde ‘gemeentelijke inkomensverklaring’. Dat geeft hun toegang tot allerlei vormen van ondersteuning.
Een goed voorbeeld daarvan is een pas voor Super Sociaal, een supermarkt aan de Engelseweg voor gezinnen met (tijdelijk) te weinig inkomen om van rond te komen. Met zo’n pas kunnen Helmonders tegen gereduceerd tarief goed en gezond boodschappen doen. Toch maken er ‘slechts’ 1.200 inwoners gebruik van deze mogelijkheid. Dat baart zorgen.
Bovendien zijn heel wat inwoners met een relatief laag inkomen niet in beeld van onze gemeente. Naar schatting gaat het om nog eens duizenden Helmonders. Zij hebben recht op ondersteuning, maar maken er geen gebruik van. Wat gaat hier mis? Speelt onwetendheid een rol? Moeten we als gemeente meer bekendheid geven aan de mogelijkheden voor ondersteuning? Weerhoudt (onterechte!) schaamte inwoners ervan om aan de bel te trekken?
Armoedebestrijding is een complex vraagstuk dat prioriteit verdient. In de raad en daarbuiten. Zeker in barre tijden als deze. Daarom zetten we ons ervoor in om inwoners die vechten tegen armoede eerder en beter in beeld te krijgen. Iedere Helmonder moet immers kunnen mee- en rondkomen.
John van der Kant
Raadslid CDA
19 reacties:
Ik moet eerlijk zeggen dat ik een pas heb van super sociaal met 30% korting maar de prijzen zijn dan net zo als in de winkel dat is ook de reden dat ik naar een gewone supermarkt ga omdat het met die korting geen verschil maakt
Heb jaren geleden een pas van super sociaal gehad. Had toen echt geen geld om te eten. En na het doen van de boodschappen bij super sociaal had ik nog niks fatsoenlijks te eten.
Daarnaast de manier waarop ik door iemand daar bejegend ben. 1 rekening niet betaald, nou dan hoort die niet bij je vaste lasten. Voor een instelling die mensen met schulden moet helpen was het dramatisch. Heb er nog steeds recht op, maar wens er geen gebruik van te maken. Word er toch niet mee geholpen.
Vinden jullie dat gek? Als je de aanbiedingen in de gaten houd ben je in de reguliere winkels goedkoper uit. Alleen voor mensen in de schuldsanering is supersociaal echt aantrekkelijk… zij mogen het lage tarief betalen 😉 CDA Helmond
Als ik de eerste reacties zo lees vraag ik mij af of het niet slimmer is om het Super Sociaal-idee over te planten naar de gewone supermarkten.
Volgens de columnist zijn er zo’n 5.000 inwoners in beeld die in aanmerking komen voor zo’n pas. Dat is ongeveer 1 op de 20 Helmonders. Dat betekent dat als de supermarkten al hun producten 1% duurder maken, ze de houders van zo’n pas 20% korting kunnen geven zonder dat het de supermarkten netto iets kost.
John:
Waarom stemt het CDA steeds tegen voorstellen in de Tweede Kamer om de armoede te bestrijden? Kun je niet beter daar je tijd insteken omdat te veranderen, ipv hier een column te schrijven aan mensen die door het CDA zelf in de armoede worden gejaagd?
We laten deze vraag van Jan van Brienne staan opdat John van der Kant de gelegenheid heeft die te beantwoorden. Maar verder daarop reageren is niet mogelijk, dus bespaar je de moeite.
En nu we toch aan het typen zijn:
Helaas hebben we van enkele stamgasten weer een aantal reacties moeten verwijderen omdat ze maar niet (willen) begrijpen dat het op De weblog van Helmond gaat over… Helmond. Jammer! Sommigen van hen kennen gelukkig ons mailadres en stuurden hun telefoonnummer om het in alle rust te bespreken.
Omdat de boodschappen daar duurder zijn dan in de normale supermarkt (met de aanbiedingen). En ze hebben niet alles en het is niet voor iedereen om de hoek er zouden meerdere winkels moeten komen zodat je ook niet in de winter buiten in een lange rij moet wachten om naar binnen te mogen.
Echte armoede zit bij de mensen die via Senzer werken en een loon van 1350 euro hebben.
Die mensen hebben geen recht op energietoeslag etc.
Goed dat hier aandacht aan wordt besteed!
Maar ik hoor ook vaker dat voor categorie 1 klanten de prijzen bij Super Sociaal niet of nauwelijks verschillen van die bij de Aldi en Lidl. Zeker als ze ook nog de goede aanbiedingen van de AH, Jumbo en Plus pakken. @John van der Kant: Is daar een prijsvergelijk van?
Daarbij, ik zou als ik een Helmonder uit categorie 1 was, me ook best wel schamen om naar de Super Sociaal te gaan. Natuurlijk is dat een foute onterechte emotie, maar ik ga dan toch liever naar een Aldi of Lidl. (Doe ik nu ook trouwens.) Wellicht zit daar ook een deel van “het probleem”.
Er zijn voor de mensen die echt armoede kennen maar een paar alternatieven en die komen bijna allemaal voort uit religieuze groeperingen (kerken of leger des heils). Dan is er nog een tussenvorm in de vorm van Ratatouille, waar je voor een klein bedrag kan eten, maar dan heb je het wel gehad.
Misschien moeten we er als overheid wel naartoe dat het fenomeen “gaarkeuken” een veel normaler iets gaat worden. Niet alleen vanwege de armoede, maar ook omdat tegenwoordig iets van 40% van de huishoudens alleenstaand is en er ook een sociaal aspect aan zit. Met de stijgende energieprijzen is gezamenlijk koken voor veel mensen juist wel een uitkomst ook. We moeten sowieso van het stigma af dat je “zielig” zou zijn als je naar zoiets toe gaat. Want dat er mensen zijn die uit schaamte honger lijden kan echt niet.
@Michiel van Geel op dinsdag 20 september 2022 om 09:32:
Oh bedankt zeg, ik heb meteen gegoogled en zie dat je daar voor 2,50 euro kan eten.
https://www.ed.nl/helmond/ratatouille-in-helmond-is-avondje-uit-voor-2-50-euro~a6f5af6e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Ik had er nog nooit van gehoord.
Van de kerk hier krijgen we helemaal niks hoor. Heb ze wel eens gebeld, namen niet eens op.
@Jan van Brienne op maandag 19 september 2022 om 14:08:
Beste Jan, ook landelijk vindt het CDA armoedebestrijding zeker belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar de aanpak van armoede onder kinderen en verhoging van het sociaal minimumloon waar met name René Peters zich sterk voor maakt. Maar ook heel recent (en vers van de pers) het prijsplafond voor energie, waarbij Henri Bontenbal het probleem al tijdig aankaartte en ook deze ‘oplossingsrichting’ voorstelde.
Tegelijkertijd blijft overeind dat ook steden lokaal moeten blijven kijken naar wat ze kunnen doen om armoede te bestrijden.
Veel hebben geen vervoer. Keuze beperkt. Je mag maar twee stuks van iets. Rijen lang, buiten wachten. Sommige dingen duurder. Etcetc. Dat zal veel mensen ook tegen houden denk ik.
Als je de landelijke cijfers toepast op Helmond, dan heeft 1:4 inwoner elke maand opnieuw geld tekort. 5% maakt schulden (is 1:20 inwoners) en 18% moet z’n spaartegoeden aanspreken. De hoogste percentages in jaren. Maar dit zijn slechts cijfers. Het nare gevoel van onzekerheid over hoe je jouw rekeningen kunt betalen knaagt aan je. Je bent dan afhankelijk van politici. Maar de politiek treuzelt, onze minister van Financiën (mevrouw Kaag, d66) heeft niet alleen geen financiële opleiding, zij is van het vooruitschuiven en van het wegkijken of niet aanvoelen wat mensen echt meemaken. Als burger voel je dan de koude afstand tot politici die jou zouden moeten beschermen, lokaal of landelijk. Het kan anders, maar dit kabinet doet het niet. Ook onze gemeenteraad is niet krachtig en vindingrijk om luid te protesteren tegen ‘Den Haag’ of zelf veel meer te doen voor de Helmonder. Vaak verzandt het in regeltjes wie wel of niet en wanneer steun krijgt. Het kan beslist anders. Britse gezinnen betalen twee jaar lang maximaal 238 euro per maand aan gas en elektriciteit. Daarnaast ontvangen de 29 miljoen huishoudens 458 euro als tegemoetkoming. Deze steun is inkomensonafhankelijk, zodat het uitvoerbaar is. Per direct. Kom op voor je mensen, sta op uit het pluche.
Sinds kort heb ik ook een inkomensverklaring en dacht
laat ik eens kijken op site van super sociaal. Maar daar mag je 20euro per maand besteden!
Daar kun je niet van leven!
@Maja Blok op zondag 25 september 2022 om 10:52:
Je hebt vermoedelijk (nog) niet de juiste broekriem.
Maja. Beter leer je de juiste gerechten, die betaalbaar zijn. Wanneer je die zelf maakt, maak je meestal voor 2 of 3 maaltijden. 1 in koelkast en 1 in vriezer. Als je zo 7 recepten hebt, ben je gevarieerd klaar. Supermarkten moeten meer doen om basisproducten betaalbaar aan te bieden. Veel wordt nog altijd weggegooid.
Ook kan je eten delen of ruilen of om en om gesamenlijk doen met een vriend of vriendin.
Hoop dat niemand er alleen voor komt te staan deze winter. Dit kabinet lijkt zich te verheugen om mensen kapot en afhankelijk te maken.
Zoek elkaar op, schaam je niet. Vraag desnoods hier om hulp.
@Andre op zondag 25 september 2022 om 17:54:
Wanneer ga je van start met de hulplijn?
@John van der Kant:
Nu ik al die reacties van Super Sociaal-klanten hierboven lees en de website van Super Sociaal een beetje doornam, heb ik eigenlijk precies dezelfde vraag als Jan de Vries. Wordt er er elk jaar of om de zoveel tijd een prijsvergelijking gemaakt tussen de prijzen bij de Super Sociaal en de andere supermarkten? Want als het niet zo heel veel uitmaakt, waarom dan een Super Sociaal voor Categorie 1 klanten in Helmond (https://supersociaal.nl/voor-wie/)? Ik neem tenminste aan dat zo’n Super Sociaal (en dat mag van mij hoor) onder de streep subsidiegeld kost.