Wanneer ben je Helmonder?
“Ik ben anders net als jij” een simpele tekst waarmee Wim Daniëls zijn nieuwste oeuvre “De Dikke Daniëls” begint. Het is een overzichtswerk waarin hij alle kanten van onze taal belicht. Taalmeester Wim is geen Helmonder, maar dat scheelt niet veel. Ach, dat hoef ik eigenlijk niet uit te leggen. Hij trad in de voetsporen van Bert Kuijpers, een oer Helmonder, die het leven in onze stad in zijn teksten, conferences, gedichten en liedjes op een prachtige wijze wist te omschrijven.
Als je het mij vraagt is hun beider kenmerk de visie op het simpele alledaagse waar wij te weinig bij stilstaan. Neem nu het zinnetje “Ik ben anders net als jij”. Het is van Wim, maar het zou ook van Bert kunnen zijn. Eigenlijk is het van geen van tweeën. Wim heeft het ‘geleend’ van Sien, een belangenorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij werd getroffen door de kracht van deze zes woordjes die samen een prachtig zinnetje vormen. Hoe je dat interpreteert, ligt aan de rustpauze die je neemt ofwel waar je de komma denkt die er niet staat.
Ik zou zo graag in deze column mijn bewondering uitspreken voor Wim Daniëls die vijf jaar stadsdichter van Helmond was en, hoewel hij nooit in Helmond heeft gewoond, in 2015 Helmonder van Jaar werd. Maar het mag niet. De weblog van Helmond wil alleen onderwerpen publiceren die over onze stad of onze stadsgenoten gaat. Oké, dat snap ik. De vraag is echter wanneer ben je Helmonder?
Onze stad is oud, heel oud. Van een simpele nederzetting transformeerde Helmond tot wat het nu is: een stad met een oppervlakte van ruim 54 km² op weg naar 94 duizend inwoners. De uitbreiding van de oppervlakte is grotendeels te danken aan de annexatie in 1968 van Stiphout, delen van Mierlo en Deurne en een stukje Bakels grondgebied. Later heeft Helmond nog geprobeerd Aarle-Rixtel (de geboorteplaats van Wim Daniëls) in te pikken, maar dat is niet gelukt. “Ale blie” riepen de inwoners daar in koor waarna zij kozen op te gaan in de nieuwe gemeente Laarbeek. Het zou me niet verbazen als Wim destijds een verbale bijdrage in deze strijd heeft geleverd. Maar dat terzijde. Of de nieuwbakken Helmonders in 1968 zo blij waren met hun transfer betwijfel ik. Met enige regelmaat zie ik in de media nog steeds de benaming “Stiphoutenaren” verschijnen. Opmerkelijk trouwens want het merendeel van deze mensen is na de annexatie in onze stad komen wonen!
De inwonerscijfers van Helmond melden dat 30% van de stadsgenoten van buitenlandse komaf is. Toch wonen velen van hen al bijna het hele leven hier. Zijn ze daarmee Helmonder? Een goede vriend met vele verdiensten voor onze stad, hier geboren uit buitenlandse ouders, vindt van wel. Toch wordt hij nog steeds als outsider neergezet en dat doet hem pijn!
In juni 1963, riep de Amerikaanse president John F. Kennedy over de muur de Berlijnse bevolking toe “Ich bin ein Berliner”. Een opmerkelijke morele opsteker voor de inwoners aan de westkant van de stad die toen nog leefden in de terreur van de DDR. Kennedy, die waarschijnlijk nog nooit één voet in Duitsland had gezet, toonde zich één met hen en dat werd destijds zeer gewaardeerd! Het maakte niet uit waar hij geboren was of waar hij woonde.
Het blijft lastig precies te definiëren wanneer je Helmonder bent. De geboorte- of woonplaats bieden geen eenduidig criterium dat de lading dekt. Het antwoord op de vraag is subjectief. Kenmerken over echte Helmonders zijn er genoeg. De meeste zijn gebaseerd op gevoel. Dat brengt me terug op het geleende zinnetje van Wim Daniëls. De strekking wordt bepaald door de emotie die je in de uitspraak legt. Dat geldt ook voor het antwoord op de vraag wanneer je een Helmonder bent. Het is maar hoe je je voelt!
Hanneke Hegeman
10 reacties:
Je bent een rasechte echte Hellemonder als jezelf en beide ouders in Helmond zijn geboren, dat is mijn opinie.
Ik ben dus geen rasechte Hellemonder 🙁
Die discussie heb ik al vaker tijdens zitfeestjes gehad, maar ik durf de uitdaging hier ook wel aan om te zeggen wat ik een Helmonder vindt:
– hij/zij moet minimaal een paar jaar in Helmond wonen
– hij/zij moet een bietje ingeburgerd zijn (dus bijvoorbeeld weten dat we paalwoningen, kasteeltuinconcerten en ’t Haagje hebben)
– hij/zij moet een bietje het Helmonds nieuws bijhouden
– hij/zij moet af en toe aan het Helmondse sociale leven meedoen
– hij/zij mag zich NIET schamen voor Helmond
Zal nooit een echte Helmonder worden blijft in mijn hard altijd farregater
@Wilko
Ten aanzien van dat laatste zijn er best veel mensen die hun Helmondse wijk als afkomst noemen i.p.v. gewoon Helmond. En ik snap dat best. De gemiddelde Helmonder heeft een negatieve grondhouding ten opzichte van alles wat niet Helmonds klinkt of er niet Helmonds uitziet. Geen wonder dat veel mensen uit pak ‘m beet Brandevoort verder geen affiniteit met de stad Helmond hebben. Beter zou zijn als de hele regio opging in een groot gebied met één naam.
Unne echte hellemonder…
Hi gin hersens
Unne groite smoel
Tweie linkse haand
En niks as lullen
Volgens mij is het Hellimonder.
En ik kan dat weten, ben geboren in Hellimond. Ouders geboren in Hellimond. Grootouders geboren in Hellimond en…… ooit kat gegeten. Smaakt als konijn.
In een toespraak op 24 september 2007 zei (toen nog Prinses) Máxima “Dé” Nederlander bestaat niet”.
Ook Prins Claus heeft achtenswaardige dingen gezegd, namelijk
“”Eén vraag die heel moeilijk te beantwoorden is en die mij herhaaldelijk gesteld werd, is hoe het voelt Nederlander te zijn. Mijn antwoord is: ik weet niet hoe het is Nederlander te zijn. Ik heb verschillende loyaliteiten en ik ben wereldburger en Europeaan en Nederlander.”
Ik voeg mijn eigen opmerking toe aan de opmerkingen van Koningin Máxima en van Prins Claus, namelijk “Dé” Helmonder bestaat niet”.
Overigens is het maar goed, dat President Kennedy in Berlijn was met zijn uitspraak “Ich bin ein Berliner”, want als hij op dat moment in Hamburg was geweest, had hij gezegd “Ich bin ein …
@Brandevoorter
Het is niet “Hellimonder”, maar “Hellemonder”.
Alle mensen die niet uit Helmond komen zeggen “Hellimonder”.
“ En dè hitte naw gedoan umdettie Hellemonder is,
Umdèttie ‘t nie wou weten of umdettie ‘t nie wis.”
Tekst uit een heel bekend liedje.
Een echte ben je als je geboren en getogen bent in Helmond. Als je de taal verstaat en spreekt, als je denkt “ik ben weer thuis” als je de stad binnenrijdt.
Als je weet wat vlimmen, plimpen, slinderen en kuulkalk betekenen. Dan dus.
@Willie op donderdag 20 oktober 2022 om 19:35:
@Louis van de Werff op vrijdag 21 oktober 2022 om 17:37:
@Skôn weefke op zaterdag 22 oktober 2022 om 01:46:
In volgorde: grappig, goed en prachtig gezegd.
Het “ik ben weer thuis” is EXACT wat ik voel als ik van een wat verdere reis als bijvoorbeeld mijn vakantie of een dagje Amsterdam terugkom in de fijnste (niet de mooiste, niet de rijkste, niet de ……….. etc.) stad ter wereld. Want alleen daar ben ik thuis.