Q&A: Mi Hellemonders kritisch over DIH
Herbie Guldenaar en Wilbert Linders van Mi Hellemonders stelden schriftelijke vragen aan B&W over het Toekomstplan DitisHelmond 2022-2027. Middels dat plan vroeg de lokale omroep weer de jaarlijkse 80.000 euro subsidie aan en nu ook 85.000 euro extra subsidie. Na bijna 50 minuten vergaderen (vanaf 1:29:02 uur terug te kijken & horen), ging het voorstel van B&W vorige week als hamerstuk naar de gemeenteraadsvergadering van komende dinsdag. Dat betekent in feite dat de 37 raadsleden dan officieel instemmen met die 165.000 euro subsidie voor dit (en waarschijnlijk volgend) jaar.
Hieronder staan de ingediende raadsvragen (Questions) voorafgegaan door de inleiding van Mi Hellemonders. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
Afgelopen dinsdag 24 januari 2023 waren we met de adviescommissie inwoners bijeen. Het verbaasde onze partij Mi Hellemonders dat tijdens behandeling van agendapunt 6 “Toekomstplan Dit is Helmond 2022-2027”, alle partijen een positieve insteek maakten. Wij gingen aan ons zelf twijfelen en besloten op die avond geen reactie te geven. We hebben er nog eens goed over nagedacht en besloten om alles nog eens grondig te bekijken. Hieruit zijn kritische vragen ontstaan waar wij graag antwoord op willen krijgen.
- Wij hebben berichten ontvangen dat er in de afgelopen maanden veel personeel is vertrokken bij de omroep. Onder hen ook meerdere professionals die de professionalisering moesten begeleiden. Waarom zijn deze mensen vertrokken bij de omroep?
- Op de website zien wij verschillende artikelen die door politieke partijen zelf geplaatst kunnen worden. Dit zijn veelal ook landelijk gefinancierde partijen? Betalen zij hiervoor? Zo ja, is dat niet tegenstrijdig met de onafhankelijkheid die de omroep zou moeten hebben? En zou het dan niet als advertorial moeten worden geplaatst?
- Wij hebben vernomen dat er intern veel ruzies zijn geweest in de afgelopen maanden. Dit zou ook een reden kunnen zijn van de vele vertrekken. Is er een extern onderzoek geweest naar de werksfeer binnen de omroep?
- Op de website zien wij veel vacatures open staan. Essentiële plekken in het bestuur, programmaraad en die van eindredacteur staan al langere tijd open. Is de wethouder van mening dat deze basis eerst neergezet moet worden voordat er meer geld naar de omroep gaat? Hoe lang denkt de wethouder dat het nog gaat duren voordat deze plekken zijn opgevuld?
- Is er op dit moment iemand werkzaam binnen de omroep die al eerder ervaring had binnen de journalistiek en dus bij kan dragen aan de journalistieke duiding van het nieuws zoals in het toekomstplan te lezen is?
- In het organogram lezen wij dat er een teamleider radio en programmamakers zijn. Hetzelfde geldt voor sociale media, tv en camerateam. Zijn deze functies wel allemaal ingevuld binnen de omroep?
- Zijn er richtlijnen opgesteld waaraan de redactie zich moet houden zodat er adequaat en journalistiek correct gewerkt wordt? Zo ja, mogen wij deze dan inzien?
- In 2021 werkte er 3,1 FTE binnen de omroep. Hoe zat dat in het jaar 2022?
- In het kijk en luisteronderzoek (factsheet) valt het op dat de naamsbekendheid drastisch gedaald is vergeleken met 2017 toen het nog Omroep Helmond was. (van 85% naar 62%) De afgelopen jaren was het ook al de planning om deze naamsbekendheid te verbeteren. Wat is daarvoor gedaan? Is er een oorzaak te geven voor de daling?
- Ook in de rapportcijfers is niet veel veranderd ten opzichte van 2017. Alleen de website heeft een grote sprong gemaakt. Waarom zijn deze cijfers niet vooruitgegaan? En waarom worden de cijfers dan geduid als grote vooruitgang/behalen van doelen?
- De meeste respondenten van het onderzoek ziet de artikelen op sociale media (22%) bijna hetzelfde percentage mensen (19%) heeft nog nooit naar de omroep gekeken of geluisterd. Wat is er in de afgelopen twee jaar gebeurd om dit te veranderen en hoe gaat dat in de toekomst gebeuren?
Naschrift van de weblog:
Om complottheorieën voor te zijn: De weblog van Helmond heeft Mi Hellemonders over het bovenstaande niet getipt of geïnformeerd. Tot op dit moment hadden wij geen contact met de vragenstellers of anderen van die partij.
Wel heeft de weblog zich op Twitter een tijdlang meermalen kritisch uitgelaten over de redactionele inhoud bij Dit is Helmond (DIH). Met name als zij aantoonbare fouten en onwaarheden publiceerden. In september vorig jaar stopten we daarmee. Van hun Social-Media strategist kreeg de weblog toen namelijk een ban op Twitter en Facebook van DIH waardoor we bijna nooit meer zien wat wat zij op hun website publiceren.
In de reacties hieronder staan updates.
23 reacties:
Mooie toevoeging, en de van zegt wat mij betreft alles. Dan ben je niet open transparant en journalistiek bekwaam. D66 gedrag.
Ik kijkt er haast nooit meer naar want wat ze uitzenden vindt ik niks. De hele week twee of drie prgrammaatjes van een dik half uur. En dat er een ook nog een soort van reclamefilm over een helmonds bedrijf is. En hun nieuws is altijd oud nieus, kan ook niet anders als je maar een keer week het prgramma veranderd. Rond nieuwjaar was er zelfs drie of vier weken een jaaroverzicht van een uur met allemaal hele lange filmpjes van afgelopen jaar. Ik vond Lia Stoop die dat presenteerde wel goed, maar om haar weken lang hetzelfde te horen zeggen, nou nee.
Heb er zelf ook ooit bij gezeten in de stadsradio tijd. Is daarna nooit meer iets geweest en zal het ook nooit worden. Altijd geruzie met vrijwilliegrs en geen mensen met verstand van zaken maar alleen hobby figuren die er voor zich zelf zitten. Snap nie dat wethouders en gemeenteraad van Helmond niet een keer met collega’s gaan praten van gemeente waar de omroepen het beter voor elkaar hebben net als bij Horizon in Heeze of DMG in Deurne. Die krijgen stukken minder subsidie dan 165.000 euro van Dit is Helmond en hebbe veel professioneler nieuws en radiozenders klinken als een klok. In Heeze krijgen ze dacht ik maar 21.000 en in Deurne iets van 19.000 en daar gaat het wel goed. Hoe kan da dan Dit is Helmond? Dat moeten ze maar eens uizoeken
Ik denk dat het veel subsidie weggooien is. Maar goed.
Ben eind 2019 zelf een keer aangesproken door iemand om er vrijwilliger te worden. Ik weet niet wie dat was, een wat kalende en beetje opdringerige man. Toen ik zei dat ik niet zo’n geweldige schrijver was, was dat geen probleem. Weinig tijd had omdat ik een drukke baan heb, geen probleem. Hij had zelf een eigen zaak en was daarbij nog de meewerkende baas bij Dit is Helmond. Waar een wil is is een weg. Zit natuurlijk iets in.
Maar toen hij begon op te scheppen over dat Dit is Helmond een groot deel van de communicatie voor de gemeente deed en daarna ook nog zei de grootste van de Helmondse media te zijn, dacht ik wegwezen. Met mijn domste gezicht zei ik dat ik altijd dacht dat het Eindhovens Dagblad dat was. Toen er een verhaaltje kwam over de krant, dat was in zijn ogen niet zo veel soeps meer en daar werkten ze ook wel eens mee samen, zei ik, ik ga er over nadenken en bel je.
Nog niet gedaan. 🙂
Respect voor Herbert von Reth. Chief Dit is Helmond. Toen wij ons repaircafe aan het opzetten was hij bezig met zijn idee voor een lokale zender. Van bijna niets hebben we nu iets. 2014! Hij en wij…
Herbert is een tomeloze gedreven man die veel heeft bereikt. Hij zal het niet zeggen maar hij heeft te dealen met de oude meuk. Hij had te dealen met een erfenis.
Herbert, en later de weggelopen hoofdredacteur, hebben mij weleens benaderd om content te leveren over de wijk waar ikzelf woon. Volgens Herbert kon dit alleen positief nieuws zijn. En dit weiger ik. Als een polemiek ontbreekt dan kan het nooit een serieuze zender worden.
Verhoog de subsidie voorlopig niet en stel kwaliteitseisen. Niet uitsluitend feelgood-nieuws maar ook discussie en polemiek.
Goed dat zoiets aan de orde komt want dan weten we een beetje hoe het allemaal zit.
Om kosten te besparen wilde de vorige wethouder dat Dit is Helmond hun programma’s voortaan online zou gaan uitzenden. Want tv en radio op de huidige klassieke manier in de ether gooien is duur terwijl online uitzenden niks of haast niks kost in een tijd dat zowat iedereen internet heeft. Misschien is dat nu een oplossing om hun hoge kostenprobleem wat in te dammen.
Ik denk trouwens dat ze nu al dat betaalde personeel moeten aannemen door een gebrek aan voldoende goedgekwalificeerde vrijwilligers. Zoals ik het ooit hoorde van een fotograaf, hun vrijwilligers worden best goed ingewerkt en soms zelfs opgeleid. Maar als ze eenmaal een beetje de smaak te pakken hebben stoppen er veel. Dat is zwaar balen natuurlijk.
Succes gewenst in ieder geval!
Ik zou niet eens weten hoe je deze zender kan ontvangen. Het is veel geld voor de hobby van een kleine groep ….
Zonde van het geld
@Bert v S op vrijdag 3 februari 2023 om 15:11:
Ikzelf kijk eigenlijk haast altijd via hun Youtube, daar zetten ze alles op en daar is volgens mij ook veel beter beeld dan op hun tv. Op tv vind ik gewoon een te groot deel niet de moeite en via YouTube zie ik dan toch mooi de items die ik wel leuk vind en wanneer ik er de tijd voor heb. De kasteeltuinconcerten vind ik bijvoorbeeld zeker de moeite, een keer een serie gesprekken door Arnold Otten (waar is die trouwens?) en als ik VOORafgaand aan de wedstrijd kijk, het item over de voorbereiding van Helmond Sport.
🙂 Ja Hans, VOORafgaand aan de wedstrijd moet je kijken Hans! 🙂 Want dat Helmond Sport item dagen na de wedstrijd nog steeds voorbij op tv zien komen is wel heel onwerkelijk. 🙂 Daardoor maakte ik op een doordeweeks feestje een keer een hele grote blunder. 🙂 Ik beweerde in een voetbaldiscussie bij hoog en laag dat Helmond Sport tegen club x moest komende vrijdag. Want dat had ik een uurtje ervoor nog op tv zitten kijken. Wij tv aanzetten, wachten tot dat item kwam en toen geloofde ze me. Tot iemand het beter wist. Ze moeten tegen club y want hij toonde het bewijs op de website van Helmond Sport. 🙂 Bleek dus dat Dit is Helmond item over de afgelopen vrijdag te gaan. OEPS 🙂 Iedereen lachen natuurlijk en de niet-Helmonders hadden natuurlijk de allergrootste lol om zoveel Helmondse dommigheid.
Moedig van Mi Hellemonders, dat zullen de andere politieke partijen die allemaal zo lovend waren niet leuk vinden.
Op vraag 2 is het antwoord dat bijna alle partijen daar een jaar geleden 1200 euro per jaar voor betaalden en ik meen dat er eentje extra betaalt. Voor dat geld krijgen ze dan een banner en zoveel zelf geschreven redactionele artikelen als ze zelf willen. Die stukken staan dan meteen op de website want ze kunnen zelf inloggen. Hetzelfde geldt overigens ook voor veel adverteerders want ook zij krijgen redactionele lekker positieve artikelen op de website die de redactie dan meestal voor hen schrijft. Een belangrijk onderdeel van het verdienmodel van de onafhankelijke lokale omroep van Helmond. Dit is ook Dit is Helmond.
Waarom gaat de politiek eigenlijk niet na waarom een prima functionerende Paula en al die andere vrijwilligers bij Dit is Helmond zijn weggerend? Deels weet ik dat, maar het hoort niet vind ik dat ik dat hier over hen vertel. Dat moet de politiek niet gaan vragen aan de huidige bazen of de wethouder, maar juist aan die mensen zelf en vraag ook wat ze vinden van iemand als hijgerige en licht ontvlambare Herbert! Dat sommige omhooglikkende vrijwilligers wel wat en soms zelfs extra betaald krijgen en andere hardwerkende vrijwilligers niet, deed voor mij (naast alle wat ik hier vertel) uiteindelijk de deur dicht en bij anderen de onderlinge sfeer geen goed.
Hoorde dat er een tijdje terug met Mario uit Gemert of Boekel een nieuwe vrijwilliger is die heel veel uren en liefde in radio en tv steekt. Ken hem verder niet. maar dat moet geen verkeerde zijn, misschien is hij een goede hoofdredacteur. Want sinds ze weten dat Paula vertrok in de eerste maanden van vorig jaar wisten ze die nog steeds niet te vinden. Benieuwd wat ze daar voor een excuus voor verzinnen.
De laatste vijf jaar is het gewoon een steeds verder zinkend omroepschip. Met hele dure reddingsboeien waarvoor de kapiteins met mooie verkooppraatjes over een geweldige toekomst keer op keer best veel gemeenschapsgeld voor weten los te peuteren. Dat is knap werk van onder andere Herbert want die zou zijn Anneke nog verkocht weten te krijgen aan een jonge vrijgezel.
Dat die club al die tijd maar eens steken in goede content!!
Tenslotte is het vreemd dat er nog steeds geen jaarstukken van de afgelopen jaren zijn. Die zullen nadat de subsidie binnen is, wel snel komen. Ik hou mijn hart vast. Maar dan nog, ik vermoed zomaar dat raadslieden net als ik en bijna niemand zulke stukken inhoudelijk op waarde kunnen schatten.
Maar morgen zullen ze de zilvervloot wel binnen halen en kan het omroepschip met veel geld verder zinken. Ik heb er een week over getwijfeld of ik dit allemaal moest melden, ik ben zelf helaas al een tijdje weg uit Helmond, maar wilde het toch vastgelegd hebben.
Update 1:
B&W geeft antwoord op de gestelde kritische raadsvragen
Er zijn geen interne ruzies bij Dit is Helmond en dat er veel medewerkers vertrokken klopt niet. Maar het klopt wel dat de Helmondse politieke partijen die betalen, zelf hun eigen artikelen mogen plaatsen op de website van deze lokale omroep.
Dat en nog veel meer liet B&W weten in hun zeer uitgebreide beantwoording van de kritische vragen die Mi Hellemonders had gesteld. Die antwoorden werden, zo meldt B&W er keurig bij, afgestemd met het bestuur van Dit is Helmond. Hieronder kun je hun volledige antwoorden op de raadsvragen lezen.
Met deze extra informatie gaan de 37 raadleden vanavond de wei in. Want dan stemmen zij in de gemeenteraadsvergadering bij agendapunt 6 over en voor de 165.000 euro ten behoeve van het Toekomstplan DitIsHelmond.
Antwoord: Het is niet juist dat er afgelopen maanden veel personeel vertrokken is bij DIH. In de maand augustus 2022 zijn drie krachten om persoonlijke redenen vertrokken, te weten de eindredacteur, een cameraman en een redactiemedewerker. De redenen van hun vertrek zijn divers: betere salariëring/ carrièreverbetering, minder stressvolle werkzaamheden en niet meer werkzaam willen zijn in een vrijwilligersorganisatie. Met de cameraman is afgesproken dat hij op projectbasis zou worden ingehuurd tot en met december 2022 voor het lopende TV-format “Helmondse Goede Doelen in Beeld”.
Teneinde de kwaliteit van de producties en professionele begeleiding op peil te houden, is één nieuwe (vrijwillige) kracht met enorm veel omroepervaring naar DitisHelmond gekomen ter versterking van de redactie. Daarnaast is het aantal contracturen van een andere bij DitisHelmond werkzame persoon uitgebreid, enerzijds ter ondersteuning van de redactie en anderzijds voor het verrichten van camerawerk.
In september is een vacature eindredacteur uitgezet en hebben we met een tweetal kandidaten gesprekken gevoerd. Echter, deze kandidaten zijn afgehaakt omdat door DitisHelmond geen concurrerend aanbod gedaan kon worden als gevolg van onzekerheid over de hoogte van het subsidiebedrag 2023. Hierna is besloten om de vacature tijdelijk in de koelkast te zetten en om deze pas weer uit te zetten zodra er duidelijkheid zou komen over de hoogte van de subsidie.
Toen op 5 december 2022 het college besloot om aan de raad een voorstel te doen voor een subsidiebedrag van € 165.000, is de vacature opnieuw uitgezet. Inmiddels hebben zich 5 kandidaten gemeld waarmee momenteel gesprekken worden gevoerd. Wij hopen op korte termijn de functie van eindredacteur in te vullen zodat we redactioneel helemaal op sterkte zijn.
Antwoord: Politieke partijen kunnen tegen betaling reclamebanners plaatsen op de website. Als extra service kunnen zij via een eigen login berichten plaatsen onder de rubriek Partijpolitiek. Deze rubriek valt onder de noemer advertorial. DitisHelmond behoudt zich het recht voor om deze berichten te wijzigen of te verwijderen. Overigens kunnen alle politieke partijen berichten insturen naar de redactie van DitisHelmond voor plaatsing op de website. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
Antwoord: Zoals gezegd is er geen sprake van vele vertrekkende medewerkers noch van interne ruzies. Er heeft geen extern onderzoek plaatsgevonden naar de werksfeer. Hiervoor was geen aanleiding.
Antwoord: Zoals tijdens de commissievergadering reeds is toegelicht door de penningmeester van DitisHelmond, zijn er op dit moment 4 bestuurders, waarvan 3 kandidaat-bestuurders, actief voor de omroep. Op vrijdag 27 januari is besloten dat 1 iemand officieel toetreedt tot het bestuur in de functie van secretaris. Een ander persoon heeft aangegeven haar proefperiode te willen verlengen omdat zij op dit moment nog niet goed kan beoordelen of de bestuursfunctie goed te combineren is met haar nieuwe baan. Een derde persoon is nog te kort betrokken om al een beslissing te kunnen nemen over definitieve toetreding. De website is inmiddels aangepast.
Ten aanzien van de programmaraad geldt dat deze momenteel bestaat uit 9 leden. Zij vormen samen een brede vertegenwoordiging van maatschappelijke organisaties in de stad. Voor een overzicht zie: https://ditishelmond.nl/organisatie/programmaraad/. Het Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) adviseert een minimum aantal leden van 5 en adviseert tevens om de groep niet te groot te maken. De vacatures zoals opgenomen op de website (stroming zorg/welzijn, sport en overheid) kunnen ingevuld worden, maar dit is geen noodzakelijkheid.
Zoals reeds gezegd is de vacature van eindredacteur sinds december 2022 weer opengesteld. Tot op heden heeft dit 5 kansrijke reacties opgeleverd. Naar verwachting wordt de vacature op korte termijn worden ingevuld, waarmee wordt voorzien in de interne behoefte aan dagelijkse, professionele leiding.
Antwoord: Er zijn meerdere professionals en vrijwilligers met ruime ervaring binnen de journalistiek actief voor de omroep.
Antwoord: Alle genoemde functies zijn ingevuld.
Antwoord: Er is een redactiestatuut aanwezig. Zie bijlage.
Antwoord: Ter verduidelijking: het gaat hier om aantal FTE betaalde krachten. In 2022 werkte er 2,5 FTE aan betaalde krachten (2021: 3,1 FTE).
Antwoord: De naamswijziging van Omroep Helmond naar DitisHelmond is debet aan de daling van de naamsbekendheid. Een nieuwe naam moet opgebouwd worden. Dit heet branding. DitisHelmond is hier continu mee bezig. Er wordt bedrijfskleding gedragen, er rijden auto’s rond met belettering, bij evenementen hangen we vlaggen van DitisHelmond op. Branding is een proces dat tijd kost.
De rapportcijfers voor TV (7,1) en radioprogramma’s (7,4) zijn in vergelijking met 2017 licht gestegen. De beoordeling van de nieuwsberichten (7,2) is gelijk gebleven en de beoordeling van de website is gestegen met bijna een punt, van 6,4 naar 7,2. Al met al een positief beeld. In combinatie met de ontwikkeling op social media (Facebook, Twitter, LinkedIn, etc) is een conclusie van grote vooruitgang te rechtvaardigen. Zeker ook omdat DitisHelmond nu op alle kanalen (TV, radio, website, social media) actief is. Voor nadere onderbouwing van de website en social media: https://ditishelmond.nl/organisatie/statistieken/
Percentage mensen dat nog nooit gekeken/geluisterd heeft. Door middel van continu bezig blijven met branding wil DitisHelmond de naamsbekendheid vergroten en daarmee ook de kijk- en luisterdichtheid. Daarnaast is het bestuur van DitisHelmond van mening dat de kijk- en luisterdichtheid verder zal toenemen als de stap naar een professionele omroep in samenwerking met Siris en DMG kan worden gezet met de inmiddels verkregen subsidie van Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ).
@De weblog van Helmond op dinsdag 7 februari 2023 om 11:11:
“Zoals gezegd is er geen sprake van vele vertrekkende medewerkers noch van interne ruzies. Er heeft geen extern onderzoek plaatsgevonden naar de werksfeer. Hiervoor was geen aanleiding.”
Juist als er signalen komen die strijdig zijn met het zelfbeeld van een organisatie is er alle aanleiding voor een extern onderzoek. Niet om een welles-nietesdiscussie te beslechten, maar om de waarheid te vinden die vrijwel altijd in het midden ligt, en op basis van de verkregen inzichten uiteindelijk beter te gaan functioneren.
Mensen hebben nu eenmaal blinde vlekken waardoor ook de beste bedoeling niet altijd goed uitpakken. DIH zou een extern onderzoek moeten omarmen.
Een goedkope tussenstap zou nog kunnen zijn om een externe gecertificeerde vertrouwenspersoon aan te stellen. Hoort die geen klachten, dan brengt die haast niets in rekening (omdat er geen tijd gaat zitten in gesprekken over die klachten, alleen in een summier jaarverslag) en is er meer objectieve duidelijkheid dat er niets aan de hand is. Hoort de vertrouwenspersoon weinig klachten, dan kunnen die paar klachten die nog wel komen in een vroeg stadium worden opgelost. En hoort de externe vertrouwenspersoon veel klachten, dan kan dat de aftrap zijn voor alsnog een extern onderzoek en daaruit voortvloeiende structurele verbeteringen.
Ik ken een Helmonds re-integratiebedrijf dat hier heel goede ervaringen mee heeft.
Als ik al die verhalen hier zo lees is er nogal wat mis in Helmond. En wie draaien weer voor de kosten op van al dit wanbeleid? Wij, de inwoners van Helmond! Want ik heb eens wat dinge opgezocht gewoon via Google en dan blijkt dat de inwoners van Helmond 2 keer zoveel betalen voor de lokale zender als bijvoorbeeld in Deurne. Als je het gaat omrekenen betalen wij hier in Helmond €1,80 per inwoner en een gemeente verderop maar €0.60. Allemaal nog niet zo erg maar nou woon ik in Brouwhuis en hoor dat ze op de bouw en in winkels regelmatig Dmg uit Deurne aan hebben staan maar nooit Helmond! Dus wij luisteren met z’n allen naar de radio van de buurgemeente terwijl we 2 keer zoveel betalen aan onze eigen lokale omroep waar we geen gebruik van maken!!!
Die verhalen over Helmond lijken allemaal heel ernstig maar er zijn echt wel lokale omroepen waar het nog ergers is. Waar ze er gewoon de stekkers uit trekken omdat het een onhandelbaar zootje is geworden enze niet meer wetn wat ze ermee aan moeten. Bij Valkenswaard hebben ze zonder instemming van de medewerkers gewoon een punt achter gezet en houden ze op met bestaan. Trouwens ook bij Siris in Someren is vorig jaar ergens een keer de radiozender gewoon uit de lucht gegaan en die bestaat niet eens meer. Zit noy voortaan een piraat op die frequentie. Allemaal dingen die toch niet moeten kunnen gebeuren denk je dan. Maar het gebuert gewoon wel onder onze neus van onze centen,
@De weblog van Helmond op dinsdag 7 februari 2023 om 11:11:
Komende dinsdag komt agendapunt 6 over de 165.000 euro subsidie aan onze collega’s van Dit Is Helmond aan de orde. Want dan wordt de gemeenteraadsvergadering om 19.30 uur hervat.
Vanwege het overlijden van D66-raadslid Stef Stevens schorste burgemeester Blanksma afgelopen dinsdag die vergadering.
Ben benieuwd dan volgend week dinsdag want het is toch wel apart dat Dit is Helmond zo makkelijk dubbel zoveel subsidie krijgt en andere organisaties in de gemeente niet. Zitten er soms vriendjes of vriendinnetjes van de omroep in de raad?
Update 2:
Gemeenteraad stemt in met 165.000 euro subsidie voor Dit is Helmond
Dit is Helmond krijgt voor het jaar 2023 de gevraagde 80.000 plus 85.000 euro subsidie van de gemeente. Zoals verwacht werd dat zojuist unaniem besloten tijdens de gemeenteraadsvergadering. De antwoorden op de raadsvragen van Mi Hellemonders (zie update 1 hierboven) werden feitelijk niet meer besproken. Of het moet zijn dat Herbie Guldenaar, fractievoorzitter van de partij Mi Hellemonders, liet weten te hopen dat wethouder Marita van Lierop Dit is Helmond om de 3 of 6 maanden kritisch blijft volgen. Om zodoende na te gaan of de lokale omroep de gedane beloftes om te verbeteren nakomt. “Ja, u hebt die toezegging binnen” concludeerde burgemeester Blanksma nadat de wethouder had ingestemd.
Samen met de 250.000 euro subsidie die het trio Siris, DiH en DMG van het Stimuleringsfonds kreeg, heeft Dit is Helmond aan de inkomstenkant vanavond al het beste jaar in haar geschiedenis gescoord. De flessen champagne kunnen of zijn misschien al ontkurkt.
archieffoto
Ik zit nu naar DIH op tv te kijken maar wat verschrikkelijk slecht, ze zouden een boete voor een wanprestatie moeten krijgen ipv subsidie.
De optocht begon om half 2 maar nog niks te zien op tv, wel ‘carnavalsmuziek’ (het is apres ski… en er is zoveel Helmondse carnavals muziek) maar het beeld hapert, halverwege nummers wordt er geschakeld naar reclame, dan weer nieuws, midden in een nieuwsitem schakelen ze weer halverwege in muzieknummers. Wat is dit voor bende?
Zend live beelden van Helmond uit, zet daar (Helmondse) carnavals slagers onder tot de stoet aankomt bij je positie.
Hoezo gaat hier gemeenschapsgeld naartoe?
Liet dat net aan iemand van Dit is Helmond bij de optocht lezen maar die interesseerde het niet echt of geloofde het niet. Shit happens zei hij en ging weer verder. 🙁
Een een uurtje was het gelukkig weer normaal. Net een uurtje zitten kijken, ziet er gezellig en druk uit. Maar koop alsjeblieft eens fatsoenlijke camera’s want het beeld is echt bagger. Mijn telefoon maakt nog betere beelden.
@Mevrouw en mijnheer die de presentatie doen, veel minder lullen zou Derksen adviseren.
Een “omroep” die predikt voor eigen parochie. Dat daar dan 160.000 euro (als hamerstuk notabene) naar toe moet is van de gekke. Eerst maar eens orde op zaken stellen voordat er weer geld wegsijpelt waar niemand iets aan heeft. Vragen van Mi Hellemonders zijn terecht. Ben benieuwd wat de antwoorden en/of reacties zijn van onze Helmondse raad.
Hoorde dat Herbert die Dit is Helmond oprichtte er nu ook al mee gestopt is. Niet goed, want dat was een zeer actieve vrijwilliger die er heel veel tijd aan besteedde.
@Martijn op maandag 1 mei 2023 om 10:17:
Dat is heel erg goed nieuws! Veel tijd aan besteden wilt niet zeggen dat je het dan goed doet, in tegendeel.
Kritische volgers worden de mond gesnoerd en er wordt alleen maar prositief nieuws over de politieke partijen gebracht om zo de subsidie binnen te hengelen.
160.000 euro had ook naar onze Jeugd in Helmond kunnen gaan.