Andere aanpak eikenprocessierupsen
De gemeente stapt over op een meer natuurvriendelijke manier om de overlast van de eikenprocessierups aan te pakken. In de afgelopen 2 jaar zijn de eerste stappen gezet met die aanpak en daarbij werden volgens de gemeente goede resultaten behaald. Dit jaar schakelt Helmond helemaal over op een natuurvriendelijke methode.
De gemeente gaat meer samenwerken met de natuur voor beheersing van de eikenprocessierups. “We doen dit door het planten van meer verschillende soorten bomen en het creëren van meer natuur”, licht wethouder Arno Bonte toe. “We zorgen voor betere omstandigheden voor de natuurlijke vijanden van de eikenprosessierups, zoals mussen, mezen en vleermuizen. Door voldoende natuurlijke vijanden kunnen we plagen met de eikenprocessierups voorkomen.”
In de afgelopen 2 jaar heeft het werken met aangepast maaibeheer en vlinderfilterhotels zijn succes bewezen. Uit de monitoring blijkt nu dat er op veel plekken in Helmond genoeg natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld insecten zoals sluipwespen en gaasvliegen. En ook vogels als mussen, mezen en roodborstjes en vleermuizen die graag de vlinders van de eikenprocessierups eten. Op basis van de uitkomsten van recente inspecties verwacht de wethouder dat er in 2023 weinig eikenprocessierupsen zullen zijn. “Daarom stoppen we met preventief spuiten. Zo voorkomen we dat we de natuur beschadigen.”
In de periode van mei tot juli maken eikenprocessierupsen nesten. In die periode hebben ze ook bandharen die bij mens en dier irritatie kunnen geven. Om overlast te voorkomen laat de gemeente nesten in drukke gebieden weghalen. Kom je een nest tegen dan kun je dat online of via 14 0492 telefonisch melden.
Voor wie het nog niet wist: de eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. Voordat ze volgroeid zijn, ondergaan ze 5 vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen de eerste (voor mens en dier vervelende) brandharen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen.
In de reacties hieronder staat een update.
7 reacties:
Heel goed, heb afgelopen jaar weinig gezien maar sinds het ophangen van meer vogelhuisjes is het al een stuk minder geworden.
Ja maar de jaarlijkse schoonmaak van die nestkastjes blijft achterwege gevolg massale sterfte door ongedierte in achtergebleven nestkastjes.
Schoonmaken moeten die vogels zelf regelen.
Eikenprocessierupsen zijn toch gewoon natuur? Laat hen hun gang gaan, of willen we alleen natuur die “niet lastig” is?
Eigenlijk ook juist geen andere aanpak, want die was er al.. Continuering succesvolle aanpak.
Doorslaand succes krijgt vervolg.
Helmond voorop in bestrijding processie
Wel eens tijd om die ruk eikenbomen te vervangen door nuttiger boompjes. Met bloesem en eetbare vruchten. Gratis appel en peren en kersen en druiven. Langs de paden van schoon Helmond.
Update:
Vanochtend ontvingen we deze RaadsInformatieBrief over en mét het 27 pagina’s tellende Beleidsplan aanpak eikenprocessierups. In de brief aan de gemeenteraadsleden staat (volgens B&W) alles over de nieuwe aanpak van de eikenprocessierups.
Daarin lees je onder meer dat ruim 30% van de gemeentelijke bomen in Helmond eikenbomen zijn. Om minder overlast van de rups te hebben zal er een grotere variatie boomsoorten worden aangeplant. Ook staat in dat beleidsplan hoe de gemeente de externe kosten voor de bestrijding van de eikenprocessierups in de afgelopen jaren fors wist te verminderen tot zo’n 60 duizend euro. Kortom, wil je meer weten: klik op de link.
@Andre op woensdag 29 maart 2023 om 18:25:
ooit rottend fruit geroken en ooit van wespen gehoord?