Blauwalg onder meer in 5 vijvers in Helmond
Waterschap Aa en Maas treft op steeds meer plekken in Helmond blauwalgen aan. Er worden maatregelen getroffen laat de gemeente weten. Zo staan er inmiddels waarschuwingsborden bij:
• Vijver Vondellaan
• Vijvers Warandepark
• Vijver Hortensiapark
• Vijver Dierdonk
• Vijver park Brouwhuis
• Waterloop door het Burgemeester Geukerspark (Havenpark)
Op onderstaande plattegrond van het waterschap zie je locaties (blauw) waar tot vandaag blauwalg werd geconstateerd. Langs de lijnvormige wateren (zoals sloten of beken) en geïsoleerde wateren in het buitengebied staan geen waarschuwingsborden. In 2019 maakten we deze foto van de blauwalg in het Eindhovens kanaal.
Blauwalgen kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom het advies om ieder contact met het water te vermijden.
13 reacties:
Met dit weer? In elke vijver? Beetje vreemd.
Een hittegolf is niet nodig om de blauwalg te laten vermenigvuldigen. Blauwalgen zitten in elk water en ze gedijen al goed als de temperatuur boven de twintig graden uitkomt. De genoemde vijvers zijn relatief ondiep en dus snel opgewarmd. Daarnaast heeft het erg lang niet geregend en dat is ook niet goed voor de stilstaande wateren. En wat in Helmond zeker een bijdrage levert is het overmatig veel voeren. Dagelijks gooien we er heel wat brood in. De eendjes voeren. Mensen hebben vaak niet door dat overmatig voeren een hoop ellende veroorzaakt. Kijk maar naar de vele verkrachtingen van vrouwtjeseenden en eenden met overgewicht. Toename van het aantal ratten en dus de blauwalgen.
@Snijboon op dinsdag 25 juli 2023 om 13:37:
“Erg lang niet geregend” ik moest wel ff lachen, sorry hoor.
En “de vele verkrachtingen van vrouwtjeseenden”??? Door wie dan….
Waardoor wordt blauwalg veroorzaakt?
Blauwalgen zijn oerbacteriën die zo’n 2,6 miljard jaar geleden zijn ontstaan. Ze zijn erg belangrijk voor het voedselsysteem onder water. Ze zetten namelijk, net als planten, koolstofdioxide en voedingstoffen zoals nitraat en fosfaat om in voor dieren bruikbare stoffen zoals suikers, koolhydraten en eiwitten.
@Twanneman op dinsdag 25 juli 2023 om 14:32:
Snijboon is de weg kwijt.
@twanneman als je iets verder doorkijkt dan enkel Wikipedia dan had je geleerd dat blauwalgen er altijd al zijn geweest, maar dat het pas een probleem is wanneer er een overvloed aan blauwalg ontstaat. Dat heeft meerdere oorzaken, waaronder in de bebouwde kom een aantal menselijke oorzaken. Lokvoer van vissers, brood,uitwerpselen van honden,afval etc. Dit is allemaal mest waarop de blauwalgen het heel goed doen.
Misschien had je het niet mee gekregen maar in de maanden Mei en Juni had Nederland een recordaantal dagen dat het achtereen droog was. Regen ververst het stilstaande water en dat helpt bij de bestrijding van de plaag.
En vrouwtjeseenden worden verkracht door de woerden. Je woont duidelijk niet bij een vijver. Het veroorzaakt ieder jaar weer een hoop dierenleed. Door het overvoeren met brood raken de woerden verveeld en gaan vervolgens met groepjes de vrouwtjes verkrachten. Is echt niet grappig om te zien. De eendjes raken gewond of verdrinken zelfs. Sommigen hebben al kuikens die vervolgens aan hun lot worden overgelaten. Vogelasielen roepen regelmatig op om geen brood te voeren.
Ik ben dus niet de weg kwijt, wel beter geïnformeerd.💪🏻
@Snijboon op dinsdag 25 juli 2023 om 22:43:
Sorry. Ik had ook Wikipedia gelezen. Ik heb het bericht wellicht niet
goed begrepen.
Misschien kan Twanneman opheldering verschaffen?
@Snijboon op dinsdag 25 juli 2023 om 22:43:
Bedankt voor je uitgebreidere uitleg Snijboon, het is duidelijk nu.
Dat van die vrouwtjes eenden wist ik niet en is wel erg als je dit moet aanzien, ik wist ook niet dat eenden hiertoe in staat zijn.
Weer wat geleerd 🦆👍Bedankt!
Natuurkunde is misschien wel de zwaarste universitaire studie. In dat rijtje pas dit onderwerp.
@twanneman en Marko dank voor jullie reactie 🙏🏻
Blauwalg is elk jaar een probleem en komt niet alleen voor in parkvijvers e.a vijvers.
Ook het kanaal ligt er vol van en daar is stroming genoeg.
Het warme weer wat we hebben gehad doet de watertemperatuur alleen maar stijgen,en daar houd blauwalg ontzettend van..
Wat eenden betreft,ik heb nog nooit een gewillige vrouwtjeseend gezien..ze worden altijd door meerdere woerden achterna gezeten en de sterkste mag zn kunstje doen…niks raars aan,gewoon natuur
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/good-vibes/2016/04/eendjes-voeren-veroorzaakt-eendenverkrachtingen/
https://www.aaenmaas.nl/blauwalg/
🙄
Grappig dat je een artikel aanhaalt uit 2016 wat gebaseerd is op aannames…er zullen vast een hoop kuikens zijn binnengekomen daar maar er zijn zoveel manieren waardoor kuikens weesjes kunnen worden….en nog meer manieren waardoor moeder eend nagenoeg kuikenloos word…
Op vijvers heerst onder de bewoners echt wel een rangorde,sommige vogels zoals meerkoeten en zwarte zwanen dulden niks in de buurt.Daar hebben ze heel het jaar van te vrezen ipv een poosje van geile woerden in het broedseizoen.
En ja,elke vrouwtjes eend word verkracht,bij de nek gegrepen ,en gaan kopje onder.
Mischien de dierlijke voortplanting niet projecteren op de menselijke want dat is onvergelijkbaar..
Wat je met het aanhalen van het bericht over blauwalg bedoeld begrijp ik niet zo goed dus daar hou ik het kort over..
Vaak denk mensen dat blauwalg alleen maar voorkomt op half droog gevallen vijvertje…..maar dat is een fabeltje.Op dit moment ligt het al verspreid over heel het kanaal waar best wat stroming en scheepvaart is
Het is en blijft in ieder geval rotzooi
Voor de topicstarter,
De link naar de foto die in 2019 is gemaakt is eendenkroos…en geen blauwalg 😉
Het Eindhovens kanaal en tussen sluis 8 en 9 ligt er elk jaar vol van,zo ook nu..