8 Duizend gestolen fietsen is te veel!
Jaarlijks wordt er in Helmond zo’n 1000 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. Naar schatting worden er zo’n 8 duizend per jaar gestolen. Om het aantal fietsdiefstallen in de stad terug te dringen, gaan de politie, stadswacht en gemeente samenwerken.
De politie gaat meer controleren, vooral op plekken waar veel fietsen gestolen worden. In uniform, maar ook door politiemensen in burger en soms met een ‘lokfiets’. Het doel hiervan is om fietsendieven op heterdaad te betrappen. Wie fietsendieven aan het werk ziet, kan dit doorbellen aan de politie (telefoonnummer 0900-8844).
De stadswacht gaat op pad met een zogenaamde fietsdiefstal reader. Daarmee kunnen zij gestolen tweewielers te herkennen en op sporen. De reader herkent het framenummer of een code (tag) in het fietsslot of frame. Mits de gedupeerde eigenaar van de fiets aangifte deed, anders weet de reader niet dat de fiets van diefstal afkomstig is. Het doel is om de gesloten fiets terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar en te voorkomen dat het rijwiel wordt doorverkocht (heling).
Binnenkort start de gemeente een bewustwordingscampagne. Op 6 plekken waar veel fietsers passeren, komen waarschuwingsfietsen met informatiebord die fietsers attenderen op het risico van diefstal van hun tweewieler. Enkele ‘fietsendieven’ spreken de bezoekers van het centrum aan en wijzen hen op deze risico’s. Ook delen zij kortingsbonnen uit voor fietssloten. Tot slot zijn er graveerteams die gratis het framenummer in de fiets graveren.
De laatste jaren heeft gemeente Helmond al flink geïnvesteerd in de uitbreiding en verbetering van de fietsenstallingen in Helmond.
In Nederland werd in 2010 ruim 120 duizend keer aangifte gedaan van de diefstal van een fiets, ruim 10 duizend meer dan het jaar daarvoor. Slechts 1 op de 25 werd daarvan door de politie opgelost. Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks bijna een miljoen van de 18 miljoen fietsen gestolen. Gegeven dat er in Helmond zo’n 1000 keer aangifte wordt gedaan, zou dat betekenen dat er jaarlijks zo’n (8 maal 1000 = ) 8 duizend fietsen gestolen worden.
Zelf kreeg de weblog eind augustus een foto binnen van 2 fietsendieven, helaas bleek de gedupeerde eigenaar/eigenaresse zich niet te melden.
In de reacties hieronder staan updates.
11 reacties:
Ik sprak daarstraks iemand bij de fietsenstalling achter de Hema in het centrum, en hoorde dat de bewaakte stallingen in de stad waarschijnlijk onbewaakt gaan worden omdat de gemeente het te duur vind… De meneer vertelde me dat ze in januari meer te horen krijgen. Er hangen camera’s en dat zal waarschijnlijk dé ‘bewaking’ gaan worden. Op dit moment hebben ze al bijna geen sleutelhangers met barcodes erop, en die worden waarschijnlijk ook niet meer besteld omdat de stallingen dus waarschijnlijk onbemand gaan worden. Hoe kunnen ze nou de fietsendiefstal terugdringen als er niet eens bewaakte fietsenstallingen meer zijn! Laat het anders weer geld kosten, zoals voorheen was. Ik stal mijn fiets liever voor 50 cent bewaakt dan dat ik m onbewaakt neerzet.
Update 1:
Deze foto hoort bij de campagne van de gemeente om Helmonders meer bewust te maken van het risico op fietsdiefstal:
Toen ik in de zomer van 2011 belde dat er hier onder mijn raam op suytkade 4 schoffies rondhingen en er met een fiets vandoor gingen kreeg ik van de landelijke meldkamer te horen dat er geen mogelijkheid was om direct een wagen te sturen. Die was niet beschikbaar. Het enige wat ik kon doen was een duidelijk signalement en de richting waarin ze vertrokken doorgeven.Zelf ben ik naar buiten gegaan en van schrik lieten ze de fiets liggen. Ik heb er nooit geen terugkoppeling van gehad, het is waarschijnlijk niet eens bij het Helmonds politiekorps aangekomen. En zo krijgen dieven steeds vaker de gelegenheid, enerzijds: het wordt niet meer gemeld, want er gebeurt toch niets mee. Anderzijds: de dieven slagen er keer op keer in want de lange arm der wet heeft niet de langst adem.
Ik wens ze veel succes met hun abitieus plan !
Toen ik mijn gestolen fiets tegenkwam bij de fietsenstalling heb ik ook de politie gebeld.. die kwamen de fiets ophalen.. dus ik dacht dat ik m weer terug zou krijgen.. Hoeveel mensen hebben immers een rode omafiets? Ik kon bewijzen dat de fiets van mij was doordat ik een hele duidelijke en gedetailleerde beschrijving vlak na de diefstal op hyves had gezet.. Uiteindelijk kreeg ik een brief…. Nee, de fiets ging terug naar de laatste eigenaar, want er was geen enkele aanleiding voor om aan te nemen dat de fiets van mij was.. kon ik daar voor de tweede keer dag zeggen tegen mijn eigen fiets!
Ze moesten is van die lokfietsen maken met een paar duizend volt erop geloof mij maar dat er dan minder fietsen worden gestolen.
Update 2:
Grijze Gazelle damesfiets gestolen op zondag 23 september om 12:15 uur vanaf winkelcentrum Brouwhorst. Signalement: blanke man, 40 jaar, bierbuik, zwart met fel groen Adidas trainingspak, rood op een toilettasje gelijkend tasje. Dader weg richting Rijpelberg.
Die oproep deed vanoochtend Francisca Kamphuis, buurtbrigadier in de Rijpelberg.
Werd je fiets afgelopen weekend in de nacht van zaterdag op zondag in het centrum gestolen, dan kún je geluk hebben.
De politie hield toen namelijk 2 fietsendieven aan met de 2 gestolen fietsen. Doe aangifte bij de politie en wie weet blijkt 1 van die 2 fietsen jouw fiets.
Update 3:
250 Euro boete voor het kopen van een fiets van 10 euro
Vorige week woensdag zag een bewoner uit Helmond-Oost zijn fiets staan bij het Winkelcentrum Straakven in zijn wijk. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat die fiets van hem eerder gestolen was.
De gewaarschuwde politieagenten troffen ter plaatse de nieuwe eigenaar van de fiets. Hij verklaarde die fiets voor 10 euro te hebben gekocht. De agenten hielden hem vervolgens aan voor heling en namen hem mee naar het politiebureau. Daar kreeg hij van justitie een snelrechtboete van 250 euro.
Op een ouwe fiets moet je het leren!
@De weblog van Helmond op donderdag 31 januari 2013 om 15:43:
Ging het altijd maar zo makkelijk.