5reacties

De bodemverontreiniging in Rijpelberg

verontreinigde gebieden Rijpelberg HelmondDe gemeente liet vandaag het volgende weten over de stand van zaken met betrekking tot de aanpak van de bodemverontreiniging in het Sallandhof, Gooisehof en het Kennemerland in Rijpelberg. Voor het voorafgaande, zie het artikel uit 2010.
Sanering Sallandhof
Verschillende bewoners maakten bezwaar tegen de goedkeuring van het saneringsplan voor het Sallandhof. Zij vinden dat de gemeente verder moet saneren dan de voorgestelde functiegerichte, sobere en doelmatige wijze.
Een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie heeft de bezwaarmakers gehoord. Op advies van die commissie besloot de gemeente bij haar besluit te blijven. Daar kan bij de Raad van State tegen in beroep worden gaan. Wordt er geen beroep aangetekend, dan zal de sanering van het Sallandhof naar verwachting begin 2013 starten. Wordt er wel beroep aangetekend, dan wordt eerst de beroepsprocedure afgewacht.
Bodemonderzoek Gooisehof en Kennemerland
Op enkele percelen van Gooisehof en Kennemerland vindt op dit moment aanvullend bodemonderzoek plaats om de omvang van de verontreiniging scherper in beeld te krijgen. De rapportage hiervan wordt binnen enkele weken verwacht. Dit onderzoek heeft geen invloed op de planning en uitvoering van de sanering aan het Sallandhof. Na afronding van het bodemonderzoek wordt een saneringsplan opgesteld.
Glasvezel
In de wijken Brouwhuis en Rijpelberg wordt momenteel een glasvezelnetwerk aangelegd. Met de initiatiefnemer (Breedband Helmond) is afgesproken dat dit  jaar ook in dit deel van Rijpelberg het glasvezelnetwerk wordt gerealiseerd.
Overleg met de bewoners
De communicatie met de bewoners verloopt via nieuwsbrieven, klankbordgroep, internet en de openbare bestuursrechtelijke procedures.
Daarnaast bewandelen enkele bewoners een meer individueel traject, bijvoorbeeld via rechtstreeks contact met commissie- en raadsleden en de wethouder Milieu. Sommige bewoners willen de restverontreiniging niet accepteren vanwege de risico’s die zij daarmee denken te lopen. Hiernaast zijn ze van mening dat de gemeente Helmond aansprakelijk is voor de verontreiniging. Dit vanwege haar betrokkenheid bij het uitgeven van bouwpercelen. Uit een uitgebreid onderzoek naar de herkomst van de verontreiniging is echter niet eenduidig gebleken wat de bodemverontreiniging veroorzaakte.
Sanering van extra tuinen
De gemeente wil veel meer tuinen laten saneren dan strikt noodzakelijk. Uit  berekeningen volgt dat bij het huidige gebruik sprake is van risico’s bij gehaltes in tuinen hoger dan de risicowaarde van 6,7 mg PCB-7 per kilogram droge stof (mg/kgds). Uitgangspunt hierbij is wel dat men geen voedingsgewassen uit eigen tuin nuttigt. Dit kan formeel worden opgelegd via een gebruiksbeperking.
De gemeente vindt echter dat consumptie uit eigen tuin in deze situatie wél mogelijk moet zijn en besloot om geen gebruiksbeperking op te leggen. Gevolg is dat er meer tuinen gesaneerd zullen worden. In dit geval betreft dat alle tuinen waar PCB-7 is aangetroffen in een concentratie boven de interventiewaarde (circa 0,2 mg/kgds). Daarom worden dubbel zoveel tuinen gesaneerd, een fors hogere inspanning dan noodzakelijk is op basis van de Wet bodembescherming.