Naw en Vruuger CLXXXVIII
Naw supermarkt Super de Boer aan de Azalealaan. Vruuger (1960) was dat de H. Bernadettekerk, ontworpen door architect J. Magis en in 1956 ingezegend.
Door gebrek aan gelovigen (en dus geld) werd de kerk in 1996 gesloten. In 2000 werd het verbouwd tot een supermarkt, eerst Groenwoudt, daarna Super de Boer. Daarmee ontstond 1 van de bekendste (of beruchtste) herbestemde Christelijke gebouwen in Nederland op het gebied van detailhandel. Door velen genoemd als hét schoolvoorbeeld van ongewenste voorzieningen in een kerkgebouw, terwijl veel buurtbewoners juist blij zijn dat het behouden bleef.
7 reacties:
Groenwoudt? Toen ik in 2001 in Helmond kwam wonen ging ik hier wekelijks naar de Konmar 🙂
@Perry Vermeulen.
Het kan wel kloppen dat je in 2001 daar in de Konmar hebt gewinkeld.
Als eerste kwam Groenwoudt, vanuit de Margrietlaan, in het kerkgebouw, als snel werd dat bedrijf overgenomen door Konmar, en een paar jaar later werd het Super de Boer.
Als ik het goed begrepen hebt wordt het in de nabije toekomst omgebouwd tot een Jumbo supermarkt.
Veel gelovige mensen waren inderdaad niet blij dat nota bene een kerk werd omgebouwd tot een supermarkt. In een Godshuis diende niet gehandeld te worden.
Veel buurtbewoners waren wel erg blij met de nieuwe bestemming. Zo kon het pand behouden blijven voor de wijk, en gingen we er qua supermarkt flink op vooruit.
Nog een anekdote. Ik moest eens voor iemand halogeenlampjes meebrengen. Toen ik de lampjes afleverde zei ik dat ik ze even in het wijwatervat had had gedompeld, dan zullen ze wel langer meegaan. Zij werd echter erg kwaad over die opmerking, want ze was nog erg gelovig.
Ik ben er gedoop, heb mijn comunie daar gedaan en mijn vormsel.
Aangezien er niet genoeg mensen meer naar de kerk gingen, vond ik de beslissing om er een supermarkt van te maken toch wel een juiste.
De kerk is er nog steeds, denk niet dat dat het geval was geweest als de supermarkt er niet in had gezeten.
Wie weet wat er in de toekomst nog gebeurd met de kerk?
Op Zondag tijdens de eerste jaren van de Bernadette was het de meest populaire kerk in de stad. Stampvol iedere week.
Pastoor Van Lieshout zou zich wel omdraaien in zijn graf als hij wist dat er nu kruidenierswaren verkocht worden i.p.v. communies uitgereikt.
De scouting(scouting paulus) heeft er ook lange tijd hun huis gehad? dacht een jaartje of 5?
Ik kan mij ook nog veel herinneren uit de beginperiode van deze kerk 1955/1960
Koster was heer van Deursen ( hij en zijn vrouw hadden een kruidenierszaak en bakkerij in de Molenstraat.
Ik heb mijn 1e communie nog in het TOV gebouw gedaan ( noodkerk) ik ben wel gevorm in deze kerk en heb er mijn plechtige communie gedaan
Op de parochie school bij meester Gielen heb ik niet gezeten maar bij de broeders op de Canisius school in de Molenstraat
Zondags zat deze kerk stampvol en met een zeer goed koor was pastoor van Lieshout dan ook heel trots
Het altaar kwam uit Carrera in Italië ( heel diep groen marmer zo ook de communiebanken wat hij samen met de bouwer Aerts is gaan uitzoeken.
Van Lieshout woonde tegenover de kerk in twee doorgetrokken woningen samen met zijn huishoudster en twee kapelaans
Wat ik mij ook nog goed kan herinneren is dat de speeltuin achter de kerk werd geopend op Koninginnedag en ik uit de schommel ben gevallen en er bloed op mijn oranje sjerp zat
Volgens mij was de heer Gruiters uit de Hortensialaan voorzitter van de speeltuin
Hij draaide ook altijd op zondag films in de Noodkerk
Later is de pastorie naast de kerk gebouwd