10reacties

‘Helmond: De angst en de verkiezingen’

Voorop gesteld: ik hou niet van Helmond, ik hou niet van Helmond omdat ik de laatste jaren genoeg gezien en in handen heb om te vinden dat ik als burger rechteloos ben. Ik heb het niet over de Helmondse burger. Ik heb het hier over de politiek, ons bestuur waar we zelf vier jaar geleden voor gekozen hebben. Een bestuur dat machteloos toe moet zien dat hun ambities geremd worden door anderen. Anderen, die op papier geen bestuurlijke functie hebben, echter een verlammende invloed hebben op de ambities die deze bestuurders hebben.
Ben ik paranoïde? Nee, dat ben ik niet. Diverse wethouders en gemeenteraadsleden weten dit en hebben mij dat bevestigd. Bevestigd dat hun eigen functioneren hierdoor belemmerd wordt.

Een bestuurlijk apparaat dat er op toeziet dat de ambtelijke procedures kloppen (niet altijd) en dit belangrijker vindt als waarheidsvinding. Een bestuur dat de daadwerkelijke discussie met burgers niet wil aangaan en daarmee zichzelf en ons schaadt. U weet wel, wij de stemmers.
Politici in Helmond zijn bang zaken in de openbaarheid te brengen. Zaken die al bij veel weldenkende burgers al lang bekend zijn, waarom worden wij als burger zo onderschat en waar is men bang voor? Waarom wint de (soms ook persoonlijke) angst om misschien wel een zetel te verliezen het van het lef om zaken naar buiten te brengen.
Zou het niet ook zo kunnen zijn dat degenen die kennisdragers zijn hetgeen bovenvermeld is (en dat zijn er een aantal) door op te staan en te melden wat hij/zij weet de kiezer wel eens een heel goede dienst zou kunnen bewijzen?
Waarom laat men een burger uitgerust met randapparatuur van Euro 200,- dit maar zelf oplossen. Sterker nog, waarom werkt een college tegen dat de waarheid boven tafel komt, iets waar we allen bij gebaad zijn. Waarom van dit zelfde college juist geen steun? Overheerst de angst zo erg?
Straks verkiezingen. Normaliter is het zo dat partijen die landelijk op verlies staan hier ook bij Gemeenteraadverkiezingen mee te maken krijgen. Zelfs landelijk zijn de ideologische verschillen tussen politieke stromingen kleiner geworden. Bij Gemeenteraad verkiezingen speelt dit nog veel sterker, burgers stemmen met hun hart en op basis van ergernissen zoals beleefd in de afgelopen vier jaar.
Het is juist nu DE kans voor kleinere partijen om zich op de kaart te zetten, partijen die de moed hebben ons te laten zien dat principes belangrijker zijn als het pluche of een zetel meer of minder.
Ik durf de stelling aan dat ze dit geen windeieren gaat leggen.

Eric Betgem