19 – 30 Maanden wachten op huurwoning
Op dit moment staan er 18.000 woningzoekenden in Helmond ingeschreven. Daarvan is 25 % daadwerkelijk actief en 2 % kan als spoedzoeker worden aangemerkt. De wachttijd varieert van gemiddeld 19 maanden bij Volksbelang tot 28 tot 30 maanden bij Wooniezie (van Woonpartners, woCom en Compaen). Dat staat in het rapport Evaluatie Woonruimteverdeling dat in opdracht van de 5 Helmondse woningcorporaties en de gemeente werd geschreven. Naar aanleiding van die evaluatie wordt bekeken of er 1 gezamenlijk portal komt.
Woningzoekenden zijn volgens deze evaluatie over het algemeen tevreden over de bestaande Helmondse woonruimteverdelingssystemen. Het ontbreken van een urgentiesysteem in Wooniezie heeft nauwelijks consequenties. Door de winkelmodule, bemiddeling en eventueel een woningcorporatiesleutel zijn er voldoende middelen voor handen om urgente woningzoekenden van een woning te voorzien. Er wordt daarom aanbevolen geen urgentieregeling in te voeren en het gebruik van sleutels tot een uitzondering te beperken.
De communicatie met woningzoekenden, collega’s en de gemeente kan beter, “het systeem aanpassen op grond van incidenten is niet zinvol, erover te communiceren wel” aldus het rapport. Op de weblog staan een veel gebruikt log waar opmerkingen, tips en klachten worden geplaatst en door Wooniezie keurig en snel op wordt gereageerd.
De invoering van 1 portal biedt voor woningzoekenden voordelen. Het voorkomt dat zij bij een ander systeem (moeten) gaan shoppen en is een verbetering van de service richting woningzoekenden. Ondanks dat wordt deze versmelting tot 1 portal op korte termijn niet aanbevolen door de opstellers van het rapport.
Maar de gemeente en de woningcorporaties hebben naar aanleiding van deze evaluatie toch besloten te gaan kijken of het mogelijk is 1 portal voor woningzoekenden te ontwikkelen. En er komt een onderzoek naar de mogelijkheid van 1 urgentiesysteem in relatie tot de winkelmodule.
14 reacties:
Dat is best wel lang, ik dacht dat je alleen in de steden als Den Haag en Amsterdam zo lang moest wachten op een woning. Gelukkig ben ik niet op zoek. 🙂
Tsja en dan laat Compaen gewoon huizen gemiddeld 3 maanden leeg staan na vertrek van huurders! Maaslaan staat er nu al 1 vanaf half Januari leeg…. #logica?
Het is niet zo mooi als het rapport zich doet voorkomen. Maar dat is met rapporten vaak.
@Corrie op donderdag 24 april 2014 om 13:55:
Laat weten wat jij meer weet, dan kunnen de mensen die het moeten weten het ook lezen. Als je dat wilt tenminste.
Schoonmoeder staat al 5 jaar op de wachtlijst. Van koopwoning naar huurappartement duurt asociaal lang. Als je niets te huren achterlaat, sta je al op de achterste rij. Belachelijke constructie, op Mierlo-hout staan veel te weinig appartementen, advies aan de houtse…flink gaan bouwen.
De gemiddelde wachtijd van 28 tot 30 maanden valt in de praktijk wel iets hoger uit. Waarschijnlijk tellen ze de “Direct te huur en lotings-modelen” mee waarbij
wachttijd geen rol speelt
Het rapport is geschreven door een ambtelijke commissie en dient deswege al uiterst kritisch bekeken te worden. Als je afhankelijk bent van het zgn. aanbodmodel, op dit moment (te dure) huurruimte hebt en goedkoper wilt gaan huren dan red je het niet binnen 5 jaar. De termijn van 19-30 mnd. is misschien een rekenkundig gemiddelde, maar ben zelf wezen praten bij Woonpartners en de wachttijd in mijn geval is ruim 5 jaar. Conclusie en op z’n hellemonds; dit rapport is veel geouwehoer en dient schijnbaar om zichzelf voor de gek te houden.
Binnen Wooniezie wordt gebruik gemaakt van verschillende modellen. De inschrijftijd die woningzoekenden hebben als zij een woning krijgen aangeboden is per model anders. Zo is de inschrijftijd binnen het direct-te-huurmodel 11 tot 12 maanden en in het lotingmodel 14 maanden. Voor woningen in het aanbod- en optiemodel staan mensen vaak al jaren preventief ingeschreven. Dit zorgt voor een hoge inschrijfduur in het aanbod- en optiemodel van circa 40 maanden. Samen brengen de cijfers uit de verschillende modellen dat de gemiddelde inschrijfduur bij verhuring 28 tot 30 maanden is.
Binnen welke termijn woningzoekenden geholpen worden is afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld:
– De wensen van de woningzoekenden
– De populariteit van de gewenste woning / wijk
– Het beschikbare woningaanbod op dat moment
– In welke mate de woningzoekende actief reageert op vrij gekomen woningen
– Etc.
Of je een huur-of koopwoning achterlaat maakt geen verschil.
Verder kan ik over het rapport zeggen dat het door een onafhankelijke partij is uitgevoerd en niet door een ambtelijke commissie.
Mochten er nog vragen zijn dan vernemen wij het graag.
Dan moeten ze bouwen en niet alleen slopen….Ehadterrein een paar woontorens met simpele woningen
Er zijn toch genoeg kantoorpanden om om te bouwen naar woonruimte??? Waar een wil is is een weg maar de grote projectontwikkelaars gebruiken leegstaande panden liever als aftrekpost voor de belastingen. De gemeente zou niet mogen toestaan dat ene pand langen dan bv 1 jaar leeg staat zonder vooruitzicht op verhuur.
Ik sta op wooniezie ingeschreven en er zijn regels maar hoe kan het dat de molenstraat 147a sinds kort een andere huurder heeft zonder dat het op wooniezie heeft gestaan? Beetje vriendjespolitiek daar met bekenden onder elkaar? Woonpartners verklaar u nader?
Voor zo’n appartement moet je minimaal twee en een half jaar wachten, beetje oneerlijk voor degene die een oogje op dat appartement had.
Ruim 6 jaar ingeschreven gestaan, wat wij wilden ( flat/appartement in de Eeuwsels ) werd ons na 5 jaar aangeboden en bij onze mondelinge acceptatie toch weer teruggenomen.
De reden : we zaten over de financiële norm heen voor deze aanbieding, maar er werd niet verder gedacht door de woningbouw. En dat was, dat we enkele jaren later wel onder de huurnorm zaten i.v.m de pensioengerechtigde leeftijd.
Tot 3 x toe werd deze fout gemaakt en we hadden er genoeg van. De uitkomst was dat we bleven zitten en het huis met 4 slaapkamers + tuinen ouderen proof hebben gemaakt.
Wie zegt dat dit niet meer voorgekomen is ? Vandaar dat er nog zoveel ouderen in hun veel te groot huurhuis blijven zitten, ze HOEVEN niet persé weg en het was klantvriendelijker als er verder gekeken wordt/werd door de instantie naar hun wensen, wat maakte die twee jaren nu toch uit !
Ook in deze omgeving hebben er enkele woningen maandenlang leeg gestaan, onbegrijpelijk met de tegenwoordige woningnood.
Ze moeten eens wat realistischer reageren, niet ieder geval past in een standaard vakje dat je af kunt vinken.
19 – 30 maanden op een huurwoning wachten is erg lang. Ik hoop dat de doorstroming van huurders beter wordt. Ook moeten er meer sociale woningen gebouwd worden. In een land als het onze moet het mogelijk zijn om iedereen goed te huisvesten.