27reacties

Cijfers Marokkaans-Nederlandse jongeren

In het kader van “meten is weten” verstrekte de gemeente cijfers over de Marokkaans-Nederlandse jongeren in Helmond ten opzichte van 22 Nederlandse gemeenten.


1 Op de 4 Marokkaanse mannen van 12-24 jaar blijkt in de periode 2008-2012 verdacht van een delict (geweldsdelicten, openbare orde, vermogensdelicten, verkeersdelicten, drugsdelicten). Het betreft 104 jongeren. Van de autochtone mannen in dezelfde 5 jaar kwam ongeveer 1 op de 8 jongeren in aanraking met de politie (in aantal 585).

Helmond nam van 2008 tot en met 2012 deel aan het Samenwerkingsverband Aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren. Dit is een samenwerking van het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en 21 andere gemeenten. Gemeenten die allemaal een grote Marokkaans-Nederlandse gemeenschap hebben met daarin relatief veel risicojongeren. Doel van die samenwerking is het realiseren van een trendbreuk in de oververtegenwoordiging van Marokkaanse Nederlanders op de terreinen schooluitval, werkloosheid, overlast en criminaliteit. Die samenwerking resulteerde onder meer in de bovenstaande cijfers en de volgende 2 rapporten:
Helmondse monitor Marokkaanse Nederlanders 2013 (pdf)
Algemene monitor Marokkaanse Nederlanders 2013 (pdf)

Het college van B&W trekt de volgende conclusies voor Helmond:

  • Met de meeste jongeren in Helmond gaat het goed. Dit onderzoek focust op een groep van 800 Marokaans-Nederlandse jongeren (12-24 jaar) op een totale groep van zo’n 13.500 jongeren. De cijfers zijn gebaseerd op 2012. Intussen hebben we niet stilgezeten en zijn op onderdelen resultaten geboekt die later bekend worden gemaakt.
  • Ook in Helmond is er, net als bij alle andere gemeenten, nog steeds een oververtegenwoordiging van de Marokkaans-Nederlandse groep in schooluitval, werkloosheid en criminaliteit. De schooluitvalcijfers van het schooljaar 2012-’13 zijn nog niet meegenomen. Die cijfers laten een daling zien van het aantal nieuwe schoolverlaters zonder diploma.
  • In 2012 was er een lichte daling in de criminaliteitscijfers onder Marokkaans-Nederlandse jongeren. Deze daling betreft een relatief kleine groep.
  • Tegelijkertijd valt op dat over de gehele periode 2008 – 2012, relatief veel Marokkaans-Nederlandse jongeren minimaal 1 keer in aanraking kwamen met de politie op verdenking van een misdrijf. Van de 12-24 jarige Marokkaans-Nederlandse mannen uit Helmond is 26,8% verdacht geweest, het gemiddelde bij de 22 gemeenten ligt op 35,3%.
  • We hebben te maken met een complexe en hardnekkige problematiek. De cijfers uit de monitor tonen de blijvende noodzaak aan van extra aandacht voor en focus op deze lastige groep én een lange adem! Het blijft overeind staan dat er geen enkel excuus is voor jongeren die in de criminaliteit belanden.