Minder geslaagden bij verkeersexamen
Bijna 1200 leerlingen uit groep 7 en 8 van de Helmondse basisscholen namen dit jaar deel aan het praktische verkeersexamen. Dat werd gedurende de gehele vorige week afgenomen. Van hen is 83% geslaagd. Dat is flink minder dan vorig jaar toen 96% nog slaagde. Dat is vooral het gevolg van het aangekondigde strenger jureren door de vrijwilligers van VVN.
“Een verkeersdiploma moet een bewijs zijn dat leerlingen zich veilig in het verkeer kunnen bewegen. Zakken is een teken voor met name de ouders, dat er nog aan de verkeersvaardigheden van hun kinderen gewerkt moet worden. Veiligheid gaat tenslotte boven alles” aldus VVN-Helmond. Veel meer kinderen dan vorig jaar hadden zich voorbereid op het examen. Een oproep aan leerkrachten en ouders om dit te bevorderen, heeft kennelijk effect gehad.
Er zijn dit jaar 13 verkeersbonzen. Dat zijn kinderen, die zowel voor het theoretisch als het praktisch examen nul fouten hebben gemaakt. Verkeerschool van het jaar is de Goede Herder. Die school werd in het zonnetje gezet omdat die haar leerlingen extra goed voorbereidde op het praktisch verkeersexamen.
Vorig jaar bleek dat veel te weinig kinderen zich op een behoorlijke manier hadden voorbereid op het praktische verkeersexamen. Sommige leerlingen en scholen hadden hier helemaal niets aan gedaan, zo bleek. Dit tot groot ongenoegen van het bestuur van VVN-Helmond zoals voorzitter Jan van der Zanden vorig jaar en ook dit jaar liet blijken. “Dat baarde ons grote zorgen voor de toekomst, wanneer de jongeren zich een weg moeten banen door het drukke stadsverkeer. Gelukkig hebben dit jaar veel meer kinderen de voorlichtingsfilm op internet gezien en menigeen heeft de oefenroute van tevoren gereden. Het verkeersdiploma heeft hierdoor meer waarde gekregen.”
De nieuwe verkeerswethouder Erik de Vries assisteerde enige tijd bij het verkeersexamen. PresVisuals.com maakte daarvan de onderstaande foto.
7 reacties:
Betere voorbereiding en toch een hoger aantal dat niet slaagt. Vraag me dan toch af wat er zoal fout is gegaan. Wat heeft niet slagen nog meer voor effect dan mogelijk een teleurgesteld kind?
En dan moesten ze hun mobieltje nog thuis laten ook
Volgens mij heeft het lagere slaginspercentage er vooral mee te maken, dat slechts geringe tijd voor het examen, bekend werd gemaakt dat de route in m-hout niet gebruikt zou worden. Dus alle proefrondes samen met de ouders ten spijt…..
wellicht kan het slagingspercentage per school (ingedeeld naar scholen die voorheen wel gebruik maakten van de route in m-hout en overige scholen) mijn gedachtegang staven? @redactie kunnen jullie achter de slagingspercentages per school komen?
Al in maart zijn de scholen en dus de leerlingen op de hoogte gesteld van het feit dat er dit jaar niet gereden kan worden in het westelijk deel van Helmond. Wegopbrekingen maken het daar ook volstrekt onmogelijk om te oefenen. Beter oefenen en strenger jureren heeft tot gevolg, dat kinderen met een diploma veel beter weten hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen. Maar het betekent ook meer gezakten (dat strenger jureren dan), niet om de kinderen te plagen, maar om met name de ouders erop te wijzen dat deze kinderen nog niet rijp zijn voor het gevaarlijke verkeer, terwijl ze binnen een of twee jaar wel naar het voortgezet onderwijs moeten. Het niet krijgen van een diploma is dan verdomde sneu, maar een ongeluk is vele malen erger.
@Piet op woensdag 28 mei 2014 om 15:36:
Pas begin mei zijn tenminste 3 scholen van de “oude route” op de hoogte gesteld van het feit dat de route zou afwijken. Verder was er weinig ruchtbaarheid gegeven aan deze verandering. Een, in de laatste week voor het praktijkexamen, geplaatst bericht in het ED, heeft menig ouder doen besluiten de weekendplannen te veranderen en alsnog de nieuwe route te gaan fietsen.
Met name een bepaald verkeerslicht in het (voor velen redelijk onbekende) traject, heeft er voor gezorgd dat er veel “strafpunten” werden gegeven. Dat kost je 5 punten….. 7 is gezakt.
Bovendien betekent zakken voor het examen geen uitsluiting van deelname aan het verkeer, dat blijven ze toch wel doen.
@g.ekkehenkie op woensdag 28 mei 2014 om 15:04:
Jouw vraag is uitgezet bij VVN-Helmond. Ze hebben ons inmiddels laten weten te gaan kijken of wij de gevraagde slagingspercentages per school kunnen krijgen.
Vanochtend was de huldiging van de 13 verkeersbonzen en van basisschool de Goede Herder als Helmonds beste verkeersschool dit jaar.
Elk jaar zet VVN-Helmond een school in het zonnetje, die haar leerlingen extra goed heeft voorbereid op het praktisch verkeersexamen. Deze school wordt dan uitgeroepen tot verkeersschool van het jaar. Voor 2014 is dit dus de Goede Herder met de aantekening dat nog 5 scholen dicht tegen deze titel aanzaten.
Die school maakte de onderstaande foto’s van hun feestje: