11reacties

Is HJ2G nuttig of niet?

logo Helmond JONG 2Gether Het bestaan en nut van Helmond JONG 2Gether oftewel HJ2G moeten beter uitgedragen worden. Dat concludeert onderzoeksbureau BMC uit Amersfoort in haar evaluatie van 2½ jaar HJ2G. Ook moeten de ambtenaren meer en vaker luisteren naar de jongeren en vooral sneller actie ondernemen. “De inbedding van HJ2G in de gemeente is dun”. Dun is ook de samenwerking met het onderwijs, jongerenwerk en vrijetijdsvoorzieningen, aldus het bureau.
HJ2G ontstond in 2007 op initiatief van de gemeente om jongeren tussen 13 en 24 jaar actief te betrekken bij het jeugdbeleid in Helmond. De in totaal ongeveer 25 jongeren (in een snel wisselende samenstelling) geven daarover gevraagd en ongevraagd advies.
BMC vindt dat HJ2G bijdraagt aan de participatie en ‘competentieontwikkeling’ van deze jongeren. Ook neemt de attractiviteit van de stad toe. BMC ziet echter ook grote gaten in het functioneren. De band met de wijken moet sterker en er zouden meer kortlopende concrete projecten moeten zijn. Die sluiten beter aan op de doelgroep en zijn gemakkelijker te communiceren.
Adviezen van HJ2G wijzigen het beeld dat ambtenaren hebben soms radicaal. Een gemeenteambtenaar met plannen voor een hightech speelvoorziening in het centrum was verbaasd te horen dat jongeren juist liever in hun eigen wijk spelen, ontspannen en hangen dan op 1 centrale locatie. En een beleidsambtenaar die zich met het Centrum voor Jeugd en Gezin bezig houdt was ervan overtuigd dat jongeren het liefst internetten en chatten. Van HJ2G-jongeren leerde hij dat zij bij problemen juist graag face to face van gedachten wisselen.
Dat laatste zou kunnen verklaren waarom de website van HJ2G al langere tijd uit de running is en het forum daarop niet echt liep. De HJ2G-Hyves doet het wel gewoon met daarop dit YouTube-filmpje van een promotie-actie in de stad.
In september komt wethouder Margreet de Leeuw met een voorstel of en hoe het na 2010 verder moet. Bij de gemeenteraad (die daarna hierover beslist) is het draagvlak voor HJ2G matig. Verschillende raadsleden vragen zich af of de hoge jaarlijkse kosten van 60.000 euro (inclusief de opstart- en ontwikkelingskosten) wel opwegen tegen de baten. Waarom dit jongerenplatform niet onderbrengen bij de Stichting Impact, zo werd er al eens geopperd. Mark Raijmakers, voorzitter van Impact, vindt HJ2G een goed initiatief. “Impact heeft op cultureel vlak bij de gemeente al vaker een brainstormende/adviserende rol gehad en draagt graag bij op dit vlak. Ik denk dat Impact als uitvoerende organisatie HJ2G goed aanvult en een combinatie zou in de toekomst een mogelijkheid kunnen zijn. Zeker met het oog op de steeds moeilijkere werving van nieuwe vrijwilligers.”