Vergoeding raadsleden ter discussie
1.570 Euro (bruto) per maand ontvangen de Helmondse raadsleden voor hun raadswerk. Tenminste, als die 37 zojuist gekozen raadsleden dinsdag het raadsvoorstel Vergoeding voor raadsleden en burgercommissieleden 2010 (pdf) goedkeuren. Dat is 27 euro per maand meer dan vorig jaar.
Hoewel het ernaar uitziet dat de meerderheid kiest voor deze wettelijk maximale loonsverhoging, zijn er in de gemeenteraad ook tegengeluiden. De SP maakt al jaren consequent bezwaar tegen het uitbetalen van de maximaal toegestane vergoeding. Daarnaast kent Helmond een zo geheten 5%-regeling. Dat deel van de vergoeding wordt ingehouden om andere kosten van het raadswerk te betalen. De kosten van internet en computer en de maandelijkse borrels na afloop van de raadsvergaderingen worden onder meer uit dit potje (ruim 29 duizend euro per jaar) betaald.
Waar niet alle partijen even gelukkig mee zijn. Een aparte vergoeding voor internet is anno 2010 wel achterhaald. "Dan kan uit dat potje net zo goed de televisie-aansluiting worden betaald betaald," aldus de SP. "Misschien kun je dat geld beter aan een goed doel als de Super Sociaal geven," aldus de Helmondse SP-afdelingsvoorzitter Hans Verbakel.
Ook de PvdA heeft haar bedenkingen. Die wil dat duidelijker wordt waar de ingehouden 5% van het geld aan uitgegeven wordt. Bovendien zet die partij vraagtekens bij de extra vergoeding die fractievoorzitters ontvangen. PvdA-raadslid Mirjam van der Pijl stelt dan ook een andere fundamentele vraag: als we een landelijke regeling hebben waar vrijwel alle gemeenten zich aan houden, waarom moet Helmond dan een afwijkende regeling hebben?
Vrijwel al onze raadsleden zijn in fictieve loondienst bij de gemeente. Dat betekent dat zij over hun vergoeding inkomstenbelasting betalen. Schoon in de hand houden ze dan ongeveer duizend euro per maand over. Dat bedrag ligt tussen de bijstandsnorm van 909 euro voor 'n alleenstaande en 1.299 voor gehuwden per maand.
Volgens onderzoek (pdf) besteden raadsleden in een gemeente als Helmond een kleine 17 uur per week aan raadswerk. Duizend euro per maand voor een bijbaan lijkt dan heel wat….
32 reacties:
Dat is niet slecht verdienen en wat sneaky om dat voor de bekendmaking van de bezuinigingen te doen. Ik zeg nee!!
Wie gaat er nu nee zeggen tegen een hoger loon. Ik niet hoor!
En de SP-mensen willen het niet, maar ik wed dat ze het wel aannemen.
Nee, de SP neemt deze vergoeding principieel niet aan. Wij zijn tegen en blijven tegen, dan moet je het dus ook niet aannemen. Nee, aannemen doet de fractie dus NIET!!!
Ik ben een leek in dit soort dingen. (vermoedelijk denk ik 70% van de nederlanders)
Hoeveel uur werk brengt dit met zich mee? in de maand is het eerste wat in me opkomt.
Daar ben ik best benieuwd naar, en pas dan kan ik beslissen of ik het eerlijk vind of niet?
Het is ook wel interessant om de vergoeding te vergelijken met die van andere volksvertegenwoordigers. Ik ben zelf Statenlid en daar ben ik zo’n 15-20 uur per week mee bezig (vergelijkbaar met gemeenteraadsleden dus) en wij ontvangen zo’n 750 euro netto per maand.
helmond kent geen crisis.?????? en er moest geld bespaard worden,, WAAR???????
(ik zie dat de berekeningen er inmiddels op staan(of ik heb niet goed gekeken vanmorgen)
Als ik in de gemeenteraad zou zitten zou ik denk ik de beslissing maken om die 27 euro per maand te laten zitten.
Ik neem aan dat de mensen die in deze raad zitten de 27 euro niet hard nodig zouden hebben.
Als teken naar de burger toe zou het dan in het kader van de bezuinigingen een mooi gebaar zijn om het te laten zitten.
Als men het geld laat zitten en dan niet weet waar dit geld heen gaat(bang is dat dat geld dan op de grote hoop komt), dan kan men een potje maken en dit later(bv na een jaar) aan een goed doel geven naar keuze waar heel de raad achter staat
27 euro per persoon is niet veel, maar 37x 27 euro x 12 maakt toch een aanzienelijk bedrag.
Ik hoop op een wijze keuze van de raadsleden
En alweer vergeet ik mijn naam in te vullen.(sorry
Bovenstaande reactie is van mij
@Pieter…..Warnovi om 17.33 uur:
Als je een volgende keer je naam bij een reactie vergat in te vullen, dan zou het fijn zijn als je meteen daarna precies dezelfde reactie mét je naam plaatst. Dan hoeven wij alleen de naamloze reactie weg te halen, dat scheelt ons werk. Alvast bedankt.
@ Weblog van Helmond.
Okey doe ik. 🙂
De reden dat het zo vaak gebeurd is dat ik gewend was dat mijn gegevens er al in stonden. Maar op het moment blijft dit blank. Ik zal straks ook even de cookies verwijderen van mijn PC dan zou het weer okey werken vermoed ik.
Zoniet, en vergeet ik het weer, dan zou ik de reactie opnieuw plaatsen onder mijn naam.
Bedankt voor de tip
Grt
Pieter 🙂
De vergoeding wordt verhoogd met de normale prijscompensatie, in dit geval ongeveer 1,75 %. Dat is landelijk, wettelijk vastgesteld en niet in Helmond door de raadsleden zelf verzonnen. Helmondse raadsleden hebben in het verleden al 5% van hun vergoeding ingeleverd vanwege bezuinigingen, zij krijgen dus maar 95% van wat er wettelijk vastgesteld voor staat. Een gebaar om de 27,= (26,= na 5% eigenlijk) te laten zitten lijkt een mooi gebaar maar meer dan een gebaar is dat niet. Met dat geld kunnen we de crisis echt niet bezweren. Van de bezuinigingen die gaan komen zullen raadsleden evenveel merken als alle andere inwoners van Helmond en ons land. Is het fair van hen te vragen extra in te leveren?
Bijna al het raadswerk wordt in de avonduren gedaan en er is vaak iets in het weekend. In een reguliere baan krijg je voor dergelijke uren vaak extra betaald.
Die vergoeding bestaat uit twee delen; een deel ter compensatie van (eventueel)gemist loon als daarvoor regulier werk bij b.v. een werkgever zou zijn gedaan en een deel tegemoetkoming in de kosten.
Over beide delen wordt gewoon belasting en ziektewet betaald. Daarnaast moeten er allerlei kosten zelf betaald worden die een ander via de werkgever kan regelen. Reiskosten, opleidingskosten, abonnementen enz enz moeten vanuit de tegemoetkoming worden betaald. Daar komt bij dat (bijna alle) raadsleden een flink bedrag per maand afdragen aan hun partijafdeling en de landelijke partijen vragen daarbovenop ook een bijdrage. Dit loopt in de honderden euro’s.
Ikzelf heb de afgelopen tijd weken van ruim 30 uur raadswerk gemaakt. Het blijft echt niet bij een paar vergaderingen per week!
U mag als burger wat wat van uw volksvertegenwoordigers verwachten. Dat ze voor u opkomen, hun uiterste best doen uw stad goed te besturen en zich daarvoor maximaal inspannen. Maar dat hoeft niet voor liefdewerk-oud-papier. Daar mag ook wat tegenover staan. Het is werk!
–quote-Mirjam——————————
Bijna al het raadswerk wordt in de avonduren gedaan en er is vaak iets in het weekend. In een reguliere baan krijg je voor dergelijke uren vaak extra betaald.
Die vergoeding bestaat uit twee delen; een deel ter compensatie van (eventueel)gemist loon als daarvoor regulier werk bij b.v. een werkgever zou zijn gedaan en een deel tegemoetkoming in de kosten.
Over beide delen wordt gewoon belasting en ziektewet betaald. Daarnaast moeten er allerlei kosten zelf betaald worden die een ander via de werkgever kan regelen. Reiskosten, opleidingskosten, abonnementen enz enz moeten vanuit de tegemoetkoming worden betaald. Daar komt bij dat (bijna alle) raadsleden een flink bedrag per maand afdragen aan hun partijafdeling en de landelijke partijen vragen daarbovenop ook een bijdrage. Dit loopt in de honderden euro’s.
—
Hier ben ik het mee eens.Het hoeft zeker geen liefdewerk-oud-papier te zijn. Daarom ook dank voor uw reactie zodat we het verhaal aan twee kanten te horen krijgen.
Zoals ik al eerder liet weten, ik ben een leek in hoe het er aan toe gaat bij de raadsleden. Zeker wat de werken/uren hiervan zijn. U zegt dat de kosten/afdragingen/reiskosten enz in de honderden euro’s loopt. Dat bedrag gaat dan van de duizend euro netto af neem ik aan?
Dit genomen over de 30 uur die u noemt vind ik dan idd een normaal bedrag.
Echter waar ik over schreef waren de 1000 euro voor een kleine 17 uur werk die word beschreven in de colum. Dat is volgens mijn mening best veel. De meeste mensen in mijn kring hebben rond de 1300 en 1500 euro per maand voor een normale 38/40 werkweek.
Mischien is dit wel appels met peren vergelijken, maar dat bedrag(1000 euro voor 17 uur werk) blijft voor mij toch veel geld.
En in die situatie was mijn vorige reactie geschreven. 🙂
@Mirjam,
“.. raadsleden hebben in het verleden al 5% van hun vergoeding ingeleverd vanwege bezuinigingen, zij krijgen dus maar 95% van wat er wettelijk vastgesteld voor staat.”
Ik ben bang dat dit niet klopt: die 5% wordt ingehouden om op een later moment betaald te worden voor ‘faciliteiten’. Lijkt me dus geen ‘bezuingiging’. Bovendien krijgen raadsleden ook nog presentiegeld per commissievergadering en de nieuwe bedragen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009. En de centrale vraag blijft: moet je wel het onderste uit de kan willen hebben?
@JC; Oeps…d’as een flink misverstand: per commissievergadering een vergoeding is er alleen voor de commissieleden die GEEN raadslid zijn! De “faciliteiten” zouden anders ook betaald zijn, nu worden ze gerelateerd aan de inhouding op de raadsvergoeding hetgeen ik terecht vind. Maar elke gemeente zorgt er voor dat de raadsleden goed worden toegerust met een computer, internet enz om het werk te kunnen doen. Een werkgever zorgt ook dat die op je werkplek staan als je die voor het wek nodig hebt. Raadsleden krijgen het “werk” veelal naar huis gestuurd per e-mail. In Helmond heeft men, ipv een computer verstrekken, het raadslid er zelf verantwoordelijk voor gemaakt goed bereikbaar te zijn. Dat moet dus van de het uitgekeerde geld voor de faciliteiten. Zo heb ik naast een laptop bv een veel duurder telefoonabonnement genomen omdat ik meer mogelijkheden moest hebben op mijn telefoon.
En die 5% is veel meer dan wat er aan “faciliteiten” wordt uitgekeerd. Het is overigens nogal gebruikelijk in ons land dat een prijscompensatie vanaf 1 januari geldt en dat deze dus eventueel met terugwerkende kracht wordt uitbetaald, zo gaat het met bijna alle CAO’s bv.
En @Pieter: natuurlijk gaan alle kosten af van het netto bedrag, bruto is alleen inclusief belasting en ZVW. En ik geef toe: het is geen minimumloon maar veel raadsleden verdienen in hun reguliere baan meer per uur hoor! Al geldt dat zeker niet voor iedereen. De tijdsbesteding gaat echt vanaf 17 uur en is vaak (heel) veel meer.
@Mirjam
Hoeveel jullie precies verdienen maakt mij niet zo heel veel uit. Als jullie dat loon waarmaken (en dat doen de meeste wel denk ik) dan mogen jullie dat geld krijgen.
Ik ben het deels niet met je argument eens. Dat jullie een deel van jullie loon afstaan aan jullie partij is jullie goed recht. Maar dat kan natuurlijk niet als een argument gelden voor de hoogte van jullie loon. Al was het maar dat het uit vrije wil is en dat geld mede voor jullie eigen herverkiezingscampagne wordt gespaard.
En dat jullie een pc nodig hebben snap ik. Alle Helmonders hebben die nodig. Want als ze dat zoals mijn ouders (80 plus) niet hebben, moet je maar iemand zien te vinden die dat wel heeft. Wil je tenminste bepaalde subsidies kunnen aanvragen. Dat bedrijven wel laptops betalen is omdat het een verkapt loon is dat niet belast wordt.
Goed dat jij wel reageert op de weblog. Na de verkiezingen zie je andere politici ineens niet meer reageren op de weblog. Hoe zou dat toch komen? Zouden de stemmen weer binnen zijn?
@Pieter K; de afdracht is uiteraard vrijwillig maar dat wordt wel van je verwacht….. Ik doe dat van harte, daar niet van maar: Als ik geen raadslid was betaalde ik dergelijke bedragen niet aan mijn partij. En dus houdt ik minder over voor mezelf. Als ik dit als loon zou verdienen bij een “normale” werkgever had ik dus meer vrij besteedbaar.
advies aan iedereen. raadslid worden! Noot: voor het geld moet je het absoluut niet doen, want als je de urenvergoeding ficteif zou berekenen kun je beter een kranten- of folderwijk lopen! Heb je veel minder gezeik over een discussie over zulke onderwerpen dei grotendeels door Den Haag worden vastgelegd. Doei en wat K.Bouter betreft is de wedstrijd verpissen hiermee afgesloten!
Nou, de verhoging is gistenavond met grote meerderheid aangenomen. Alleen SP en GroenLinks stemden tegen. Onnodige verhoging, bovendien erg ongepast in deze tijd, zoals Ling Ko gisteren namens GroenLinks heeft verwoord.
Toch eens gekeken naar het onderzoek dat in het redactionele stuk werd genoemd (een link met onderzoek (pdf)). Heel interessant! Daarin blijkt o.a. dat linkse politici, oppositieleden en vrouwen de meeste tijd spenderen aan het raadswerk. Laat ik nou in alle drie die categorieën vallen…….
@Rudi van der Made
Ik vind het vervelend voor Groenlinks en SP, maar ook jullie zijn nu dus politici die we op straat zakkenvullers noemen. Ik lees dat jullie tegenstemde, maar ook jullie zijn nu zakkenvullers in de ogen van het volk!
Zou er ergens in de wereld nog een bedrijf bestaan dat altijd minder draait dan het bedrijfstakgemiddelde en bij de laatste meting zelfs bij de slechtste vijf zitten in een bedrijfstak van 400 bedrijven en waarvan de werknemers 2% loonsverhoging krijgen? Ja die is er en dat is de gemeenteraad van Helmond. Jullie winst of verlies wordt met het opkomstpercentage gemeten. Dat is in Helmond zo slecht door jullie politici Het zal bij de volgende verkiezing weer lager zijn door dit besluit.
Krijgt nu elke gemeentelijke begrotingspost ook 2% extra, want anders hebben die geen prijscompensatie? Nee hoor, er moeten miljoenen bezuinigd worden, BEHALVE bij de zakkenvullers die zichzelf 2% meer geven. BAH Bah en nog eens BAH!!!
Succes met jullie nieuwe status van zakkenvullers gemeenteraadsleden. Wees maar blij met dat extra geld, minachting is uw deel.
@ verontrust burger
Ik denk dat je de klok hebt joren luiden, marr niet weet waar de klepel hangt. Je begrijpt er werkelijk niets van. Lees alles van voor naar achter weer eens door dan zou een excuus voor je domme opmerking richting GL en SP op zijn plaats zijn.
Wrang wordt het pas echt als in diezelfde vergadering de bezuinigingen weer eens afgewenteld worden op mensen die zorg nodig hebben en mensen die geen werk en dus ook (vrijwel) geen inkomen hebben. Daar zullen die te ontslane ambtenaren dadelijk van mee kunnen praten. Nog meer werk ook wat blijft liggen of voor veel te veel geld uitbesteed moet worden..
En @ Mirjam,
Nee, geen oeps: ik heb alleen proberen aan te geven dat de regeling veel te ingewikkeld is en nogmaals de vraag gesteld of je wel het onderste uit de kan moet willen hebben. En daarop zie ik nergens een antwoord…
@Frans:
Ik ben de laatste tijd een GroenLinks-stemmer en las (en herlees nu) dat bericht van verontruste burger toch iets anders. Volgens mij bedoelt hij of zij dat door dat besluit de Helmondse burger denkt dat alle Helmondse politici graaien/zakkenvullen en dus aan zichzelf denken. En dat GroenLinks en de SP er helaas net zo op worden aangekeken ondanks hun tegenstemmen. Maar het is wat raar omschreven inderdaad.
@Johan:
Zou inderdaad kunnen zijn.
Wat wel overeind blijft is natuurlijk de afdrachtregeling van de SP.
Goed werk mag beloont worden !
Alleen de belasing voor helmond per maand word wel errug veul vind ik
Waarom moet die vergoeding zo hoog zijn,schijnbaar kan alles als het maar de overheid betreft. Dat geld kan beter gebruikt worden om de groenvoorziening in Helmond op peil te houden,die wordt schandalig slecht bijgehouden. Het voorstel van de SP om het geld te besteden aan de sociale super is ook geldverspilling.Hebben ze al eens genoteerd wie er komen voor voedsel,waar ze wonen en wat ze verder nog doen om aan de kost te komen,mensen die echt armoe hebben schamen zich te veel om aan te kloppen bij de sociale super.Als de SP constructief iets wil doen aan armoebestrijding dan kunnen ze beter dat geld gebruiken om werk te creeen ipv zomaar weg te geven. Links is en blijft de sinterklaas van onze samenleving
Mijn reactie op Reactie van Frans | 03 juni 2010 om 09:44
Sorry, ik was zo kwaad toen ik het las en heb het allemaal best wel krom opgeschreven zie ik. Ik heb het zelf niet al te breed en zie dan extra geld gaan naar de politici, terwijl wij moeten inleveren. Ik bedoelde eigenlijk wat er staat bij Reactie van Johan | 03 juni 2010 om 18:07
Maar nogmaals sorry, ik schaam me een beetje voor dat het verkeerd over kwam . Ik had hier al een paar keer gekeken maar durfde nix meer te reageren. Nu toch maar wel. Beter laat dan nooit.
Ik ken wel mensen van de raad en die mensen besteden zeker heel veel tijd hieraan, zij zijn echt serieus bezig met het vak raadslid. Daarbij komt dat bijna alle partijen 1/3 tot 1/2 afdragen aan de partijkas. dus netto houden ze zoveel niet meer over…
Natuurlijk heb je altijd mensen die in de raad of kamer komen, die niets of heel weinig tijd besteden, dan is het inderdaad duur betaald.
Nu ben ik wel van mening dat je niet op de maximale vergoeding moet zitten, gewoon het landelijk gemiddelde is prima… Verder moet er zeker in tijde van gemeentelijke bezuinigingen niet de vergoedingen van raadsleden e.d omhoog, dat wekt een scheef beeld.
Morgen weer een kans?
Helaas, wederom heeft de Helmondse raad gekozen voor een hogere vergoeding.
Zelfs een oproep door de SP om bij de minister aan te dringen op het niet automatisch verhogen van de vergoeding, zeker in tijden van bezuinigingen, kon alleen op steun van Groenlinks rekenen.
Jammer!
@Ad
Logisch, bijna niemand zou zijn eigen salaris verlagen. Ze kunnen op genoeg andere zaken bezuinigen.
@cynisch,
Het ging deze keer ook niet over een verlaging van de raadsvergoeding, maar het afzien van een automatische verhoging in de toekomst.
Er zijn maar weinig mensen die wel meer krijgen als een bedrijf flink gaat bezuinigen.