Helmond bouwt minder vanwege crisis
Helmond gaat in 2011 en 2012 minder woningen bouwen dan oorspronkelijk bedacht. In plaats van 900 volgend jaar staan nu 645 woningen gepland, in 2012 in plaats van ruim 1.200 slechts 710. Dat is het gevolg van de crisis die in de woningbouw en -verkoop forse gaten slaat. De stad komt daarmee nog steeds wel uit op het voorziene gemiddelde van een kleine 500 nieuwe woningen per jaar. Het aandeel koopwoningen zal de komende jaren verder toenemen.
Dat blijkt uit de overeenkomst die de gemeente met 14 projectontwikkelaars en woningcorporaties heeft gesloten. De bedoeling is om aanbod en vraag naar woonruimte beter op elkaar aan te laten sluiten, zodat (nieuwbouw)panden niet te lang te koop of te huur staan. Dat heeft voor veel bouwplannen gevolgen. We noemen de belangrijkste:
- De bouwplannen in Brandevoort, die last hebben van de problemen rond de hoogspanningslijn, worden doorgeschoven naar 2013. Dat geldt ook voor de ontwikkeling rond station ’t Hout, het winkelplein in de Heistraat, stukken van Weverspoort en “stadsrand noord” van Suytkade, oftewel de Cacaofabriek en omgeving.
- Naar 2012 doorgeschoven worden onder meer Waterblok 3 van Suytkade, 48 woningen De Koning en 1 bouwblok in de Veste en 1 in Stepekolk in Brandevoort. De Groene Loper wordt over 3 jaren uitgesmeerd, dat wil zegen. oplevering van 44 tot 60 woningen in de periode 2011 t/m 2013.
De gemeente heeft ook nog andere ijzers in het vuur om de woningverkoop op peil te houden. Zo gaat Helmond erfpacht invoeren. Dat betekent, dat de grond niet wordt verkocht maar verhuurd aan de eindgebruiker. Het voordeel van uitgifte in erfpacht is dat de grond dan niet door een bank gefinancierd hoeft te worden. De koopprijs daalt daardoor. Bovendien is de erfpachtcanon (de jaarlijkse vergoeding die wel betaalt dient te worden) fiscaal aftrekbaar.
Bij dit alles willen de Helmondse bouwers nog steeds kwaliteit boven kwantiteit stellen. Ook wordt geïnvesteerd in duurzaamheid, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen. Dit om bij te dragen aan een lager energieverbruik.
Voor de iets langere termijn is het doel om in 2014 uit te komen op een verhouding van huur- en koopwoningen van 45 respectievelijk 55 % (was per 1 januari 2009 47% versus 53 %). Tot 2015 worden ongeveer duizend woningen gerealiseerd die (ook) geschikt zijn voor de huisvesting van senioren. In dat jaar moet ook 15% van de woningvoorraad ‘levensloopbestendig’ zijn. Van de nieuwbouw zal 10% worden gerealiseerd als sociale koopwoning, dat wil zeggen goedkoper dan €181.000,- op prijspeil 2009.
Opvallend is dat van de aangekondigde ondertekenaars van de overeenkomst woningbouwvereniging Volksbelang ontbrak. Dat kan te maken hebben met het kort geding inzake coffeeshop Carpe Diem van Volksbelang tegen de gemeente.
In de reacties hieronder staan updates.
7 reacties:
Update 1:
Helmond bouwt te weinig sociale woningen
Helmond heeft tussen 2005 en 2010 te weinig woningen gebouwd. Voor sociale woningbouw (huurwoningen) is maar nauwelijks de helft van het geplande aantal woningen gerealiseerd, netto 351 in plaats van 750. In de vrije sector is de 'onderproductie' 28% oftewel 1.1617 woningen. De afspraken over het aantal woningen dat gebouwd moet worden, zijn in 2005 gemaakt om het tekort aan woningen met name in Eindhoven regionaal op te lossen. Bijkomend doel was om de vrijwel stilliggende bouw weer vlot te trekken.
Daar zijn harde afspraken over gemaakt waar zelfs sancties op staan. Aangezien de meeste regiogemeenten te weinig woningen gebouwd hebben, hangt hun een forse boete boven het hoofd. Helmond vormt daarop een uitzondering. De gemeente heeft weliswaar in beide sectoren te weinig gebouwd maar loopt geen risico op een boete. In 2005 is namelijk vastgesteld dat "Helmond geen functie kan bieden in het oplossen van de ruimtenood van Eindhoven."
De commissie die de cijfers op een rij heeft gezet, concludeert wel optimistisch dat door de overeenkomst de woningbouw in de regio positief beïnvloed is.
Update 2:
Overeenkomst over bouw 3e waterburcht Suytkade
Medio 2011 start de bouw van waterburcht Luyvestein in de Helmondse wijk Suytkade. Dit staat in de bouwovereenkomst die deze week gesloten is. In deze derde waterburcht komen dertig koopwoningen: twaalf woningen aan het water, negen benedenwoningen aan het water en negen bovenwoningen. Deze huizen gaan dadelijk tussen de 210.000 en 250.000 euro kosten volgens de eerste prijsindicaties. Begin 2011 start de verkoop van deze bijzondere Suytkade-woningen in het water.
De waterburchten in Suytkade zijn een uniek concept in deze regio, want waar kunnen mensen direct aan het water wonen en zo dicht bij de stedelijke voorzieningen van een stad. De eerste waterburcht Doeverode wordt deze maand opgeleverd. De tweede Waterburcht Amerlingen is in aanbouw en is naar verwachting eind 2011 klaar. Luyvestein (waterburcht 3) moet begin 2012 klaar zijn. Er zijn meerdere waterburchten geprojecteerd in Suytkade. De burchten gaan eilanden vormen die door een ingenieus systeem van vlonders, groene natuurlijke eilandjes en bruggetjes met elkaar verbonden worden. De auto’s rijden vanaf de Kanaalboulevard straks direct de parkeergarage onder de gebouwen in. De waterburchten staan nu nog gewoon op de vaste grond; straks wordt het kanaal verbreed zodat de waterburchten in het water komen te liggen.
Wethouder Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) over de ontwikkeling van Luyvestein: "Ik ben blij dat er een overeenkomst voor de bouw is gesloten tussen de gemeente Helmond, Van Wijnen Holding en Ballast Nedam. Het is de bedoeling dat medio 2011 de bouw van Luyvestein van start gaat. Luyvestein krijgt drie woonlagen in het midden en vier verdiepingen op de hoeken. Er komt een groot vide-achtige middenplein dat het geheel een burchtachtige uitstraling geeft."
Helmond bouwt met durf en visie aan haar toekomst met Suytkade. Er komen in totaal circa 850 huizen. Zowel koop- als huur. Naast wonen, wordt er in Suytkade gewerkt in kantoren aan het water, in de wijk en in het groenkwartier. Ook onderwijs, zorg en recreatie krijgen ruime aandacht met de Groene Campus en het toekomstige Leisurecomplex en het zorggebouw.
Bron: gemeente Helmond
In aanvulling op:
Helmond bouwt te weinig sociale woningen
Helmond heeft tussen 2005 en 2010 te weinig woningen gebouwd. Voor sociale woningbouw (huurwoningen) is maar nauwelijks de helft van het geplande aantal woningen gerealiseerd, netto 351 in plaats van 750. In de vrije sector is de 'onderproductie' 28% oftewel 1.1617 woningen.
In Helmond West komen er ook weer wat minder sociale huurwoningen bij dan aanvankelijk gepland.
In de Suurhoffstraat zouden anvankelijk sociale huurwoningen opgeleverd worden naast seniorenwoningen en sociale koopwoningen.
WoCom heeft echter besloten om de nog te bouwen sociale huurwoningen in de Suurhoffstraat als sociale koopwoningen aan te bieden.
Motivatie: … levert meer geld op.
De gemeente Helmond staat al langere tijd bekend om hun wanstaltige woningenbeleid.
Er wordt ingezet op zoveel mogelijk koopwoningen aan de bovenkant van de markt te realiseren. Dit levert namelijk lekker veel ozb op en huisvesten kapitaalkrachtige mensen die in Helmond hun geld zouden kunnen spenderen.
Ondertussen is er aan de onderkant nauwelijks iets te krijgen. Niet in de sociale sector en niet op de startersmarkt.
En ondertussen mislukken er diverse projecten in de stad omdat men de lelijke en te dure woningen aan de straatstenen niet kwijtraakt. De hele Helmondse politiek verdiend op dit gebied een brevet van onvermogen.
Verdiend moet met een -t op het eind, Dan
@Paula
Bedankt voor deze zinvolle bijdrage aan de discussie.
Ach Dan, geen dank hoor ! Maar misschien vind je het leuk om te weten dat ik het verder volledig met je eens ben over het Helmondse beleid op de woningmarkt. Valt je weer mee zeker van de vermeende PVV-er ?