Chahim wint maar treedt terug
Mohammed Chahim (PvdA) staat zijn zetel in de gemeenteraad af ten gunste van zijn partijgenote Mirjam van der Pijl. Na hertelling bleken beide kandidaten op 253 stemmen uit te komen. Bij loting werd Chahim als raadslid aangewezen. Na deze vaststelling trok hij zich na een emotioneel betoog terug als kandidaat: “Het kan eigenlijk niet dat de verkiezingen zo afgerond worden,” aldus Chahim. “Het is bizar dat we als PvdA geen vrouw in de raad krijgen dus ik trek me terug.” Hij benadrukte dat dit zijn eigen beslissing is na een slapeloze nacht nadenken, zonder overleg met fractie of partij.
Lodewijk den Breejen (PvdA) en Jeanne Janssen-Jansen (VVD) kwam na de hertelling van afgelopen weekeinde allebei op 202 stemmen; 1 te weinig om in de raad te komen. Naar verluidt is mevrouw Jansen het kandidaat-raadslid dat de hertelling aangevraagd heeft.
Ondanks de verschillen per kandidaat, blijft de verdeling van de raadszetels tussen de partijen gelijk aan de eerste uitslag. Zeer opvallend is wel dat bij de hertelling bleek dat op kandidaatsniveau in 52% van de gevallen verschillen zijn genoteerd. Die verschillen wijken af van 1 tot 27 stemmen.
Burgemeester Fons Jacobs toonde zich na afloop ‘echt teleurgesteld’ over de lage opkomst. Bij in totaal 4 kandidaten scheelt het slechts 1 stem of zij al dan niet verkozen werden. Daaruit blijkt maar weer dat elke stem heel letterlijk telt, aldus de burgemeester.
22 reacties:
Wat een geweldig goed gebaar van Mohammed!!!
Je zetel afstaan aan een vrouw. Wat een karakter.
Ik ben trots op je!!!
Een heel diepe buiging voor Mohammed Chahim!!! Wat een pracht gebaar!
Wat een heer en wat een partijman. Chapeau. Ik krijg er rillingen van.
Top, Mohammed Chahim!! Ik sluit me geheel bij Johan aan!!
Chahim ik heb respect voor je.
LI, LA, LOdewijk, traalalalala. EENTJE TE WEINIG. GELUKKIG!
Kiezersbedrog, gekozen is gekozen en loten is loten. En hoe vrijwillig is deze beslissing genomen? Als de PVDA deze mensen op de lijst zet moeten ze ook de verkiezingsuitslag respecteren.
Mooi gebaar van je Mohammed.
@ vogel
Van kiezersbedrog is geen sprake. Mohammed had even veel stemmen als Mirjam, en hij heeft zijn zetel daarom vrijwillig afgestaan.
Mohammed dit is niet alleen een mooi gebaar maar laat zien dat je de partij een warm hart toedraagd. Ik heb diep respect voor je.
Moedige beslissing. En als PvdA een wethouder levert (Yeyden) kom je toch gewoon in diens plaats alsnog in de raad. Mohammed?
Nobel. Alléén die foto … die zegt wat anders.
Mien: een goede beslissing nemen kan best veel pijn doen en moeite kosten… Als hij stond te juichen klopte het ook niet toch?
Mohammed Chahim heeft vrouwendag op een wel heel bijzondere wijze gevierd en geëerd. Alle respect voor hem. Je zou hem en de PvdA nog bijna gunnen dat Yeyden weer wethouder wordt, zodat Chahim alsnog in raad komt. Anders kan hij met zijn ervaring nog een belangrijke rol op de achtergrond spelen voor alle nieuwkomers.
Ik ben ook blij dat dit weblog niet meegedaan heeft aan de hype rond de verkiezing van een paar allochtonen. Dat is werkelijk te gek voor woorden en een echte schandvlek voor ons democratisch systeem. Politici, media en jazeker, ook burgers, kunnen zich beter druk maken over een 'kamerbrede' lage opkomst. Mensen met welgeteld 379 stemmen dreigen wethouder te worden. Is dat zo goed voor ons?
@Paula:
Lachen is een groot goed. En ja, zelfs al dat gebeurd in de trant van boer met kiespijn.
Gezien de lage opkomst en de algehele malaise in politiek Helmond misstaat de foto bij nader inzien niet.
Echter vanuit mediagevoeligheid had ik voor een andere prent gekozen.
Ik wens de voltallige gemeenteraad en het nieuw te vormen college B&W in Helmond heel veel sterkte en wijsheid de komende raadsperiode. Ongeacht de politieke – èn gezichtskleur, samen meedenken en samen meedoen! Tot toi. Uiteraard geldt dit streven ook voor alle fracties en partijgenoten achter de schermen.
Als er iets is blootgelegd door de toestanden met voorkeurstemmen in Helmond de afgelopen week, dan is het wel dat er nog steeds een wij-zij gevoel bestaat tussen een aantal helmonders met een autochtone achtergrond en helmonders met een turkse of marokkaanse achtergrond. Je moet dit toch durven benoemen. Dit wij-zij gevoel is voor de marokkaanse en turkse gemeenschap een verbindende factor en heeft het positieve neveneffect dat het gemeenschapsgevoel onder deze groepen zeer sterk ontwikkeld is. De groep met een autochtone achtergrond is een veel lossere gemeenschap, met als gevolg dat zij vooral op de nummer een op de lijst stemmen. De turkse en marokkaanse gemeenschappen fungeren als een soort dorp binnen de stad, met de bijbehorende politieke dynamiek.
In dorpen kent men elkaar en de volksvertegenwoordigers redelijk tot goed. Dit versterkt het effect dat mensen op individuen stemmen in plaats van op een partij. Dit verkleint de afstand tussen burger en politiek, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat poltiek veel meer een populariteitswedstrijd wordt. Een vlotte babbel of goede familienaam kan al gauw een kandidaat naar voren katapulteren die op basis van kwaliteiten of politieke ervaring niet de eerste keuze zou zijn geweest.
Dit hoeft natuurlijk niet altijd een probleem te zijn. De personen die met voorkeurstemmen worden verkozen zijn vaak wat flamboyanter en geven op die manier de politiek kleur. Het wordt wel een probleem als het aantal personen dat met voorkeurstemmen verkozen wordt substantieel is en ten koste gaat van personen die hoog op de lijst staan. Dan gaat het ten koste van de kwaliteit van de raad en gaat er binnen een partij al snel een flinke hoeveelheid kennis en ervaring verloren.
De vraag is hoe hier het beste mee omgegaan kan worden. Uiteraard dient er vanuit een partij voldoende ondersteuning geboden te worden aan de nieuwe raadsleden. Leden met politieke ervaring die het niet gehaald hebben of afscheid nemen van de politiek dienen in het partijbelang over hun teleurstelling heen te stappen en de onervaren nieuwelingen zo goed mogelijk te begeleiden. Het zou echter de laag geplaatste en onervaren nieuwe raadsleden sieren als zij op hun beurt ook hun verantwoordelijkheid namen en ervoor te kiezen om eerst ervaring op te doen als burgerraadslid, eventueel met de afspraak om na enkele jaren alsnog hun raadszetel te mogen bezetten bij getoonde geschiktheid.
Het is sowieso aan te raden om het voorkeurssysteem aan te passen, zodat een persoon minstens de vorige periode burgerraadslid of raadslid moet zijn geweest om een raadszetel te kunnen claimen via voorkeurstemmen. Voor personen die niet aan die voorwaarde voldoen moet de drempel omhoog naar een volledige zetel voor het claimen van een raadszetel. De normale drempel geeft dan recht op een burgerraadslidmaatschap. Hiervoor is echter een aanpassing van de kieswet noodzakelijk, dus voorlopig is de politiek afhankelijk van gezond verstand en realiteitszin bij de betrokken personen. Uiteindelijk gaat het immers om het belang van de stad.
Eens met de voorgaande ‘anonieme’ gedachtegang en voorstellen.
Kiesdrempelaanpassing- en verhoging om kwaliteit meer te waarborgen.
En … jong geleerd, oud gedaan.
Ha ha.”evenwichtigere fractie”. Wat een hypocriet die mohammed!!!
Mohammed sloot een accoordje met de partij: miriam nu in de raad, mohammed terug in de raad bij deelname van pvda aan het college. Als pvda geen wethouders levert, jos en seyit trekken zich terug en mohammed weer terug in de raad.
Hallooo mensen, wakker worden!
Hij had beter gelijk de hele partij kunnen afschaffen
Een kleine week geleden werden mijn ogen geconfronteerd met een nogal tendentieus artikel in het Eindhovens Dagblad. Als de genoemde krant spreekt van ‘allochtonen domineren Pvda Helmond’dan is mijn stelling dat het ED aan het telegrafiseren is.De journalisten die het stuk samengesteld hebben dienen te beseffen dat zij hun pen in alsem hebben gedoopt en bovendien zal ik hen willen adviseren om geschiedenislessen te volgen inzake ‘Nederland door de eeuwen heen’. Nederland is altijd bevolkt geweest door bevolokingsgroepen van verschillen pluímage, Joden,Heugenoten Purtugeze Joden en andere mensen. Door zich van de hierboven genoemde kop te bedienen heeft ED zich verlaagd tot een bepaalde soort journalistiek waarbij polirasatie en het aanpraten van angt zijn verheven tot journalistieke regels. Onze medelanders hebben op grote schaal gebruik gemaakt van hun democratische verworvenheid hetgeen een uitstekende zaak is. Het moge voor zich spreken dat er het een en het ander te zeggen valt aangaande de samenstelling van de Pvda fractie , doch het gegeven dat een week geleden zoveel medelanders hun stem hebben laten horen verhoudt zich diametraal tot het eerst genoemde. Mijn opvatting is dat de kiezer op de dag der verkiezingen de keizer is, lang leve de democratie.
Beste mensen,
ik heb erg snel en impulsief mijn reactie geschreven en verzonden. Bij nalezing merk ik nu dat er nogal wat typefouten ingeslopen zijn. Dit betreur ik ten zeerste.
Uiteraard ben ik mij er wel degelijk van bewust dat het polarisatie, Hugenoten, Portugese, bevolkingsgroepen, angst, verschillend pluimage, een bepaald soort journalistiek en PvdA is.
Natuurlijk is joden en Portugese joden overlappend. Het moge voor zich spreken dat naast de genoemde bevolkingsgroepen er legio nationaliteiten in de loop der eeuwen in de Nederlanden samen leefden en werkten.
Ik hoop dat mijn relaas hiermee beter leesbaar is geworden.
Nogmaals mijn excuses. Ondergetekende adoreert de Nederlandse taal.
Said
Tip: http://archaisch-is-goed.hyves.nl/
Hallo Mohammed. Hoe is het met je? Heb je nog steeds een goed gevoel over het terugtreden als raadslid? Of zit je een te begrijpen dipje?