31reacties

Maráczi: Samen voor elkaar

We staan voor de gigantische klus om in Helmond de bezuinigingen zo sociaal mogelijk op te lossen. In Helmond is er gelukkig ook voor gekozen om naast alle bezuinigingen toch te investeren en wel 4,5 miljoen euro voor het sociaal innovatief fonds. Onlangs schreef collega Thomas Tuerlings hier ook al over.
Maar gezien de reacties en een krantenbericht dat volgens mij niet erg verhelderend was, blijkt het sociaal innovatief fonds voor velen nog een abstract begrip. Door middel van deze column wil ik proberen om het hele concept wat concreter te maken zodat u er hopelijk net zo enthousiast over wordt als ik!

De gemeente is voortaan verantwoordelijk voor een groot aantal nieuwe taken in het sociale domein. Een grote uitdaging, waarbij we ook verdergaande bezuinigingen en grote financiële risico’s op ons pad vinden. Deze uitdaging willen wij op een zo sociaal mogelijke manier aangaan. Door hier samen met de inwoners en partners in onze stad creatief mee aan de slag te gaan.
Niet om de verantwoordelijkheid af te schuiven maar door te investeren in de kracht vanuit de samenleving. Van onderop in plaats van boven af. Immers “Mensen maken de stad”!
Daarbij zoeken we naar ideeën die resulteren in een duurzame verandering. Initiatieven die op den duur zelfvoorzienend kunnen zijn waardoor er geen structurele financiering meer nodig is. Waarbij er minder een beroep hoeft te worden gedaan op voorzieningen. Met een relevant gewenst maatschappelijk resultaat.

Het sociaal innovatief fonds bestaat uit het Stadslab Helmond en het Stadsleerbedrijf.
Het Stadslab is toegankelijk voor sociale innovatie vanuit de inwoners van onze stad, voor Helmonders die oplossingen hebben voor maatschappelijke vraagstukken. Op die manier hopen we dat de stad een maatschappelijk laboratorium wordt. We streven met het Stadslab naar een duurzame versteviging van het lokale netwerk in onze stad en om een een platform te hebben met inwoners die blijvend initiatieven uit de stad willen coachen, versterken, etc. Het Stadlab is van en voor onze inwoners.

Het Stadsleerbedrijf heeft een stevige verbinding met de wijken. Voor de leefbaarheid in onze wijken is een goed lokaal netwerk een randvoorwaarde. Inwoners kunnen elkaar helpen met allerlei grote en kleine klussen, vormen van ondersteuning en participatie, ook dat draagt bij aan de leefbaarheid van onze wijken. Het Stadsleerbedrijf maakt het mogelijk om de talenten en capaciteiten van de bewoners te combineren met dat wat de wijken vragen. Je treft hier vrijwilligers, mensen met een uitkering die een tegenprestatie kunnen leveren of die deelnemen aan een re-integratieproject, stagiaires van MBO tot HBO niveau en maatschappelijke stagiaires.
De gemeente werkt in het Stadsleerbedrijf samen met mogelijke partners. Hierbij kunt u denken aan Atlant, onderwijsinstellingen, de welzijns- en zorginstellingen en woningbouwcorporaties. In het Stadsleerbedrijf leggen de wethouders verbindingen, ook met elkaar.

De grote leidraad bij dit alles is dus verbindingen leggen, samenwerken, versterken van netwerken, kansen scheppen en talenten stimuleren. Er zijn een aantal kaders en spelregels opgesteld maar we moeten vooral initiatieven de ruimte geven. Niet alles af willen bakenen maar juist de controle loslaten en vertrouwen op de initiatiefnemers. We moeten ons ook niet de vraag stellen “wat kost het en wat levert het op?” maar “welk maatschappelijk resultaat/rendement streven we na?” Bij de uitvoering van initiatieven moeten alle betrokkenen de ruimte en het vertrouwen krijgen om samen de uitdaging aan te gaan.

Sociale innovatie vereist samenwerking in plaats van het langs elkaar heen werken of zelfs concurreren. Ook onze wethouders worden hierbij tot samenwerking “gedwongen”. Innovatieve en maatschappelijk relevante initiatieven zullen dwars door de portefeuilles heengaan.

Stel een inwoner heeft een goed idee in het kader van armoedebestrijding.
Door de verbouw van groente kunnen mensen met een laag inkomen hun “eigen voedselbank” creëren. Naast gezond en goedkoop eten draagt het project ook bij aan ontspanning, verbeterde gezondheid door beweging, sociale contacten en regie en verantwoordelijkheid over de eigen tuin. Het initiatief voldoet aan de gestelde eisen en wordt ondersteund. De initiatiefnemer neemt vervolgens plaats in een meedenk-platform waar zijn initiatief doorontwikkeld wordt.
Hierbij zal samen gekeken worden wie of wat er nodig is om het initiatief vorm te geven. Het proces van verbinden, samenwerken, netwerken versterken, etc. kan beginnen.
Bij dit voorbeeld kan de gemeente, een volkstuinvereniging of onze eigen Stadstuin een stuk tuin ter beschikking stellen. Het tuinieren wordt door een professionele tuinier of een ervaren medetuinier geleerd. Deelnemers krijgen bv. door sponsoring van een tuincentrum tuingereedschap, zaad en potgrond. De oogst kan geruild en gedeeld worden. Door verdere ontwikkeling kan het initiatief bv. in samenwerking met de Stadstuin en het Stadsleerbedrijf uiteindelijk uitgroeien tot een zelfvoorzienend project. Hierbij is het wel belangrijk dat het draait om vrijwillige deelname, niet iedereen is een volkstuinder in de dop!

Het sociaal innovatief fonds dicht een kloof tussen de gemeente en inwoners door middel van samenwerking op een gelijkwaardig niveau. Door samen de krachten te bundelen creëren we in Helmond een samenleving die aansluit bij de drie kernwaarden van de SP:
………………………..• Menselijke waardigheid
………………………..• Gelijkwaardigheid
………………………..• Solidariteit

Lonneke Maráczi
Raadslid SP