12reacties

Maráczi: Minimabeleid 2015-2018

Op 4 augustus 2014 verscheen, hier op de Weblog, mijn column “Armoede erkent maar wat nu?”. De column van vorig jaar leverde erg veel reacties en een mooie discussies op.
Daarom wil ik hier graag de nieuwe armoedenota met u delen: “Meer voor wie minder heeft!” (pdf) Minimabeleid 2015-2018. Morgenavond staat deze nota als bespreekpunt op de agenda van de Raadsvergadering.

In Helmond heeft 1 op de 10 huishoudens te kampen met beperkte financiële middelen, ook werkenden! Naast de Super Sociaal zijn er ook weer particuliere voedselbanken in Helmond opgericht. Dat de nood hoog is in Helmond blijkt uit het groot aantal mensen die door deze voedselbanken voorzien worden. Armoede bestaat en moet op de politieke agenda staan!

Zoals ik vorig jaar al in een reactie op collega Maarten Janssen aangaf wilden wij gaan voor een goed en doordacht beleid. Dit document is dan ook mede tot stand gekomen door intensieve gesprekken met Helmondse minima, professionals, vrijwilligers en belangenbehartigers.
In deze gesprekken stond centraal wat zij zélf willen en nodig hebben, waaruit zou het minimabeleid volgens hen moeten bestaan? De informatie, signalen en suggesties opgedaan tijdens deze gesprekken zijn vervolgens gedeeld op de druk bezochte werkconferentie Armoedebestrijding. Ook is er een grondige inventarisatie gemaakt van de bestaande voorzieningen en organisaties in onze stad.

Omdat armoede over veel meer gaat dan een financieel tekort is het minimabeleid breed ingezet. Het gaat ook over meedoen in onze samenleving, niet uitgesloten worden. Zowel voor jong als oud. Er moet meer aandacht komen voor de druk en stress die armoede met zich meebrengt. Mensen die in armoede leven, kinderen en jongeren die in armoede opgroeien, kunnen vaak niet goed functioneren. Het kan tot gezondheidsproblemen, zowel fysiek als psychisch leiden. Hoe kun je in hemelsnaam je kansen benutten onder de zware last van een dagelijkse beleving van armoede? Ondersteuning geven is dan ook cruciaal.
Door armoede en alle daarbij gepaarde problemen te benoemen en te erkennen willen we het taboe doorbreken. Als er geen taboe meer rust op het onderwerp armoede zullen mensen eerder aan de bel durven te trekken en eerder gebruik maken van de bestaande regelingen en voorzieningen. De financiële problemen zijn dan nog te overzien en makkelijker op te lossen.

Het aantal inwoners met schulden is de laatste jaren toegenomen. Door de economische crisis zijn dit ook vaker inwoners met hoge(re) inkomens. Om schulden te voorkomen is preventie van groot belang. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Één van de nieuwe maatregelen is dan ook structurele subsidie inzetten voor projecten op basisscholen en middelbare scholen. Kinderen wordt de waarde van geld geleerd en bij jongeren wordt aandacht besteed aan het voorkomen van schulden.

Het telkens opnieuw voorleggen van de financiële situatie werd door veel mensen als een last en extra drempel ervaren. Door het ontwikkelen en introduceren van een eenmalige inkomenstoets wordt dan ook tegemoet gekomen aan een veelgehoorde wens. Nadat eenmalig aangetoond kan worden dat het inkomen niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum dan wordt hiervan een bewijs afgegeven dat een jaar geldig is. Met dit bewijs kan dan gebruik gemaakt worden van de verschillende voorzieningen en regelingen.

Het nieuwe minimabeleid bevat natuurlijk nog veel meer dan bovenstaande maatregelen. Maar het beleid geeft vooral ook een richting aan waarbij het doel is om onze inwoners uiteindelijk (weer) zoveel mogelijk zelfredzaam te laten worden. Een proces waarbij het gaandeweg duidelijk moet worden wat de effectiefste wegen en oplossingen zijn. Er moet niet alleen gekeken worden naar de materiële effecten maar zeker zo belangrijk hierbij is het welzijn van onze inwoners.

Door en met alle betrokkenen is er zorgvuldig gewerkt aan het nieuwe minimabeleid. Beleid wat van onderaf tot stand gekomen en daar mogen we met zijn allen best trots op zijn. Ik kan me dan ook niet anders voorstellen dan dat de nota morgenavond op brede steun van de raad kan rekenen!

Lonneke Maráczi
Raadslid SP