Greenpeace zegt: fout hout in Helmond
De Helmondse houtzagerij en –handel Felix Clercx gebruikt volgens Greenpeace ‘fout hout’ uit Kameroen. Volgens het houtbedrijf kan daarvan geen sprake zijn. Clercx koopt met opzet geen hout in Afrika of Zuid-Amerika. Wel zou via een Nederlandse tussenhandelaar hout uit Kameroen in de voorraad terecht kunnen zijn gekomen.
‘Fout hout’ is hout van illegale boskap. Het importeren en verkopen van illegaal gekapt hout is sinds 2013 verboden in Europa. Clercx gebruikt hout van houthandelaar CCT in Kameroen. Dit bedrijf neemt hout af van dubieuze bedrijven die betrokken zijn bij illegale houtkap. Vandaar dat Greenpeace vindt dat ook het Helmondse bedrijf fout hout gebruikt. Naast Clercx heeft Greenpeace nog 6 Nederlandse houthandels aan de schandpaal genageld.
Felix Clercx begon in 1891 in Mierlo een houtzagerij en –handel met het doel voornamelijk inlands hout te verwerken en te verhandelen. De (nu) handelsonderneming vindt het nog steeds zeer belangrijk om gecontroleerd en milieuvriendelijk verantwoord bosbeleid te stimuleren en te ondersteunen. Vandaar dat het bedrijf zich ten doel stelt het aandeel FSC-producten zo snel mogelijk verder uit te breiden. FSC (Forest Stewardship Council) is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor een sociaal en verantwoordelijk gebruik van de bossen op onze aarde.
Volgens verkoopleider René Klerks van houthandel Clercx is het aandeel FSC hout in zijn bedrijf zo’n 25%. ‘Veel te weinig’ oordeelt hij. Maar omdat FSC hout duurder is, willen handel en consument er maar moeilijk aan. Een totaal verbod gaat hem echter te ver. Er is per slot van rekening ook goed hout zonder FSC-keurmerk.
Volgens Greenpace is tussen 2000 en 2010 het areaal oerwoud in het west-Afrikaanse land Kameroen afgenomen van 22 miljoen naar 20 miljoen hectare. Deze internationale milieuorganisatie voert al langer actie tegen het illegaal kappen van oerwouden. Vanavond wordt in De Balie te Amsterdam een debat gehouden over ‘Fout hout van oerwoud naar Nederland’. Clercx is al in contact met Greenpeace over deze zaak en zal waarschijnlijk aanwezig zijn bij dit debat. “Niet om ons te verweren maar om uit te leggen hoe de vork echt in de steel steekt.
In de reacties hieronder staat een update.
2 reacties:
Clercx kan beter niet aanwezig zijn bij dit debat .
Greenpeace is al jaren bezig met dit soort praktijken en heeft veel meer kennis.
Beter is dat Clerx zelf is een diepgaand onderzoek instelt naar de handel en wandel van CCT (Compagnie de Commerce et de Transport).
Die bevind zich op het zelfde adres als de Hazim Groep.
Bewezen door de fiscale dienst van Kameroen.
Hazim presteerde het zelfs om een heel dorp weg te vagen , voor een houtzagerij !!!!
http://www3.gettysburg.edu/~dperry/Class%20Readings%20Scanned%20Documents/Intro/Nurden.pdf
Ik zal er maar mee stoppen , maar niet voordat die hoge kosten , voor de consument , een klein beetje te verklaren , illegaal of niet.
Lokaal bedrijf werkt zich de pleuris om bomen te kappen.
Die levert aan ( hopelijk rechtsreeks) aan een houtzagerij.
Die zijn er maar weinig , dus de prijs wordt opgedreven.
Houtzagerij levert aan tussenhandelaar.
Tussenhandelaar levert aan CCT.
CCT mag leveren aan Europa.
Europese tussenhandelaar kan leveren aan bedrijven.
Bedrijven leveren weer al of niet direct aan bedrijven of consumenten.
Iedereen verdient er aan , behalve de consument natuurlijk.
Heb je ook nog zo’n rotte appel als Hazim ertussen zitten EN het aandeel FSC hout is zo’n 25%., dan ga je daar natuurlijk niet veel energie insteken.
Dat zou je nu dus wel moeten doen Clerx .
Succes ermee.
Gr.
Jan
Update:
https://www.trouw.nl/groen/rechter-nvwa-treedt-te-slap-op-tegen-illegaal-hout~a18dac6b/
Het in dit Trouw-artikel genoemde bedrijf uit Helmond is houtzagerij en –handel Felix Clercx. De hierboven genoemde zaak loopt dus nog (of weer)…