7reacties

Q&A over Inloophuis De Cirkel

Namens het CDA stelde Angelique Raaijmakers – v.d. Pol schriftelijke vragen aan B&W over een financieel probleem van 30.000 euro bij Inloophuis De Cirkel. De Cirkel is een regionaal, laagdrempelig inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten.
Vandaag hieronder haar 7 vragen (Questions) voorafgegaan door haar volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

De Cirkel heeft een financieel probleem wat verband houdt met beschikbare middelen voor de exploitatielasten en de coördinator, groot 30.000,– euro.
Zij heeft verder voldoende middelen voor de activiteiten. Fondsen en gerichte acties zijn graag bereid om geld te doneren aan de cirkel maar wel onder voorwaarde dat dit geld niet gebruikt wordt voor exploitatie e/o personeel. De doelgroep is groot en het aantal vrijwilligers is ook geen probleem. De cirkel wordt druk bezocht en voldoet aan een behoefte.
Er is al gezocht in Helmond naar een ander geschikt pand met lagere exploitatielasten maar dat is niet voorhanden zover als wij begrepen hebben.
Stand van zaken nu
In de commissievergadering Maatschappij van 14 september jl. is door de wethouder medegedeeld dat de Cirkel een beroep mag doen op St. Zelfhulp netwerk die ook een nevenvestiging heeft in Helmond. Deze st. Zelfhulp faciliteert zelfhulp initiatieven d.m.v. een plek in het wijkhuis e.d. en ontvangt daarvoor een subsidie vanuit Helmond van 35.000,– euro (?) .
CDA Helmond heeft na de commissievergadering geïnformeerd bij de stichtingen ( Zelfhulp netwerk en de Cirkel) en daaruit is haar gebleken dat het feitelijk probleem dus niet opgelost is.
Je zou dus inderdaad kunnen zeggen dat de Cirkel geen eigen locatie meer zal hebben maar haar activiteiten voortzet in wijkhuizen e.d. maar wij weten allemaal dat wanneer je midden in het ziekteproces van een chemokuur zit of wanneer je je haren nog niet hebt, dat voor mensen een te hoge drempel wordt/kan zijn om in een wijkhuis met lotgenoten samen te komen.
Ook is ons gebleken dat het uitgangspunten van de gemeente Helmond zou zijn om geen losse zelfhulp groepen te financieren maar hiervoor via St. Zelfhulp netwerk een centraal punt te hebben.
De vragen van het CDA

  1. Wat is het verschil met een inloophuis voor (ex)GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) en een inloophuis voor mensen met (ex)kanker? Daar we nu volop zogeheten DOC’s (inloophuizen GGZ) gaan financieren?
  2. Waarom is het beschikbare (nieuwe) geld van 250.000,— structureel voor lokale netwerken mede niet ingezet voor de Cirkel? Het doel van lokale netwerken staat in de ontvangen uitnodiging voor 21 september a.s. namelijk als volgt omschreven ; de zelfregie en de sociale netwerken van onze inwoners te versterken, zodat zij minder vaak een beroep hoeven doen op (financiële) ondersteuning van de gemeente of dure professionele zorg. Alleen daardoor kunnen mensen die individuele zorg of ondersteuning echt nodig hebben, die ook ontvangen. Nu en in de toekomst. Voldoet de cirkel aan deze doelstelling? Waar zijn de 250.000,– euro structurele middelen aan besteed of is er nog beschikbare ruimte?
  3. Onder welk beleidskader valt volgens u een inloophuis zoals de cirkel?
  4. Deelt u de mening van het CDA dat het te begrijpen is dat mensen met kanker het fijner vinden om met lotgenoten in een beschermde, rustige omgeving te kunnen zijn?
  5. Is de oplossing van de Cirkel nu definitief zoals aangegeven in de commissie Maatschappij want die oplossing is dan toch niet realiseerbaar of zien wij dat als CDA Helmond verkeerd?
  6. Is het misschien een oplossing om één inloophuis voor GGZ minder te openen ( i.p.v. 4 naar 3) en van de dan vrijkomende middelen iets voor de Cirkel te betekenen? Of is deze oplossing en om welke reden dan, niet mogelijk?
  7. Hoe nu verder met de Cirkel?

Zoals u merkt voelen wij de noodzaak van het proberen te behouden van het inloophuis de Cirkel voor Helmond en de Peel en proberen wij proactief met u mee te denken.