Cameratoezicht in Helmond: nee, tenzij
Het cameratoezicht in Helmond moet voortaan een laatste redmiddel zijn. Een middel dat alleen nog ingezet kan worden tegen (uitgaans-)geweld en structurele extreme overlast. Daarbij wordt geen camera meer ingezet, tenzij deze een hele duidelijke toegevoegde waarde heeft naast andere maatregelen. En voor de aanpak van bijvoorbeeld onveiligheidsgevoelens en leefbaarheidsproblemen worden geen camera’s meer ingezet. ‘Nee, tenzij’ is de (nieuwe) visie op cameratoezicht van burgemeester Elly Blanksma en (omdat zij dat mag beslissen) daarmee die van de gemeente.
Pas als er na minimaal 3 maanden zware overlast (en alle andere middelen in de veiligheidsketen ineffectief bleken) een plan van aanpak wordt opgesteld, pas dan kán cameratoezicht tijdelijk deel uitmaken van een pakket aan maatregelen. Die beslissing is dan uiteindelijk aan de burgemeester.
Cameratoezicht kan overal in de openbare Helmondse ruimte ingezet worden. Denk daarbij aan het uitgaansgebied, woonwijken, winkelgebieden en parken. De uitgaansbeelden worden in de Regionale Toezicht Ruimte in Eindhoven live bekeken. Zodoende kan er direct worden ingegrepen en escalatie worden voorkomen.
Omdat het uitgaansgeweld waarschijnlijk niet op korte termijn verandert, worden bewakingscamera’s in het uitgaansgebied (foto) meteen voor 5 jaar geplaatst. In de rest van de stad geldt een plaatsingsduur van maximaal 6 maanden met een verlengingsmogelijkheid van nog eens maximaal 6 maanden. Daarna worden ze verwijderd. Als de situatie daar daarna opnieuw verslechtert, kunnen er opnieuw camera’s komen. Dat is dus heel anders dan nu. Bedenk bijvoorbeeld dat er sinds 2011 bewakingscamera’s zijn op het To Hölscherplein en Zonnehofplein die daar volgens de planning tot oktober volgend jaar blijven.
De gemeente gaat deze visie nu verder uitwerken. Zo wordt er bepaald hoeveel camera’s er voor het uitgangsgebied nodig zijn (dat zijn er nu 34) en met welk vast aantal flexibele camera’s de rest van Helmond het moet doen. Met dat gekozen aantal moet het dan voortaan gebeuren en zal er door Blanksma soms gekozen moeten worden op welke plek wel en welke niet. Nu zijn er 7 “tijdelijke” camera’s op de Heistraat, Molenstraat, het To Hölscherplein en Zonnehofplein.
De eerste bewakingscamera’s die eigendom van de gemeente Helmond zijn, kwamen in 2004 in Helmond. De Incidentele kosten tot 2015 waren 664.000 euro, de structurele kosten78.500 euro per jaar.
Dit en meer valt te lezen in de vastgestelde nota van onze burgemeester, getiteld Visie en beleidskader cameratoezicht Helmond 2015 – 2018 (pdf).
Camera’s leiden tot een veiliger gevoel. Potentiële daders zien sneller af van het plegen van criminaliteit of overlast. Incidenten kunnen worden waargenomen en in de kiem gesmoord. Cameratoezicht helpt het fysiek toezicht. Beelden worden gebruikt voor opsporing achteraf.
Het is echter een misvatting dat camera’s garant staan voor veiligheid. Alleen het ophangen leidt niet tot verbeteringen in de veiligheidssituatie: cameratoezicht is geen magic bullet, maar kán een waardevol middel zijn bij de bestrijding van criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens.
5 reacties:
Laat die camera’s maar hangen, met het zooitje stadsgenoten tegenwoordig hebben we dat wel nodig.
@Mark op maandag 21 september 2015 om 00:52:
Ik weet niet of je het artikel en die nota van Blanksma gelezen hebt, maar dat is dus afgelopen. Dat kan niet meer in Helmond.
Opvallend feitje in die nota: Amsterdam heeft minder camera’s per 1.000 inwoners dan Helmond. Ik dacht dat het daar met al die misdaad, toeristen en belangrijke mensen juist veel meer zou zijn.
mag ik ff opmerken dat toen de camera`s in de Molenstraat geplaatst zijn de overlast van diverse groepen meteen dezelfde dag met wel 95% afgenomen zijn,
Dus om te zeggen dat het geen oplossing bied is gelul van een zatte aardbei.
Lekker laten hangen die camera`s.
Camera’s zijn er alleen maar gekomen omdat die agenten te bang waren om er rond te gaan lopen, wat vroeger WEL hielp.
Dus meer BLUAW op straat en HANDHAVEND optreden
Camera’s lekker laten hangen of er zelfs nog meer neerhangen. Van mij mogen ze de hele boel volhangen en niet alleen in de binnenstad. Als “ze” weten dat er camerabewaking is, wordt er eerst nagedacht (soms en zover ze kunnen denken).
Dat zie je ook bij stoplichten waar camera’s hangen. Volop op de rem, want jonge-jonge daar hangt weer zo’n ding. Dat er nog anderen achter hun rijden, daar denken ze niet aan en het lef om gewoon door te knarren hebben ze ook niet!