25reacties

Het gewraakte Centrumplan is niet meer

maquette CentrumplanHet Centrumplan dat in 2004 werd gepresenteerd, is niet meer. We kunnen zelf weer gaan bepalen wat er moet komen.
Voor het centrum bekent dit einde onder meer dat er geen 22.500 m² extra winkeloppervlak (bijna een verdubbeling van wat we daar nu hebben), geen honderden extra woningen, geen extra kantoren en geen parkeergarage komen. Het door velen gewraakte en door anderen juist geprezen Centrumplan is nu definitief van de baan. De gemeente betaalt 250.000 euro schadevergoeding aan projectontwikkelaar Foruminvest/Van Wijnen en daarmee is de gemeente weer baas in dat gebied. Hoeveel van de destijds daarvoor geplande 24 miljoen euro inmiddels uitgegeven zijn, weten we niet.
Een toen wat jongere Paul Smeulders zag het veelomvattende plan in 2008 al niet zitten. En ook Nathalie van der Zanden uitte die mening een paar jaar later op de weblog. Tegenwoordig trekken zij als wethouder aan de touwtjes.

De meest zichtbare resultaten van het nu verdwenen Centrumplan zijn de nieuwe bieb (die 5 jaar geleden werd geopend) en de sloop van het Obragasgebouw en appartementencomplex aan de Bleek. Het postkantoor, de City Sporthal en woningen daarachter in De Waart en de tegenwoordige AH XL en bijbehorende kantoren bleven dat lot bespaard.
Het Centrumplan was sinds de oprichting van de weblog een veel besproken onderwerp. Tot nu werd alleen dat woord al in 36 verschillende weblogtopics genoemd door ons of columnisten.
Nu zijn alle opties in ons centrum weer open en kunnen we weer doen en laten wat we in het centrum willen. Hoeveel extra winkels willen we? Houden we het Havenpark en het Speelhuisplein zoals het nu is? Moet er een haven komen of toch weer een gamehal, lees de historische woorden van destijds :-).
Wie het weet mag het zeggen.

Hieronder de volledige tekst die de gemeente vanmiddag op haar website zette:

Afspraak met ontwikkelaars maakt weg vrij voor vernieuwde Centrumvisie
.
Het college van B&W van Helmond heeft een overeenkomst gesloten met de ontwikkelaar Foruminvest/Van Wijnen over de beëindiging van de samenwerking.
Hiermee is Gronduitgifte Overeenkomst (GUO) beëindigd waarin afspraken stonden voor het uitbreiden van het centrum met winkels (22.500 m²), woningen (100) en een parkeergarage. Deze plannen gaan nu niet door. Hiermee heeft de gemeente de handen vrij om een actualisatie van de centrumvisie te maken die gebaseerd is op de nieuwe realiteit. Beide partijen zijn tevreden met het bereikte resultaat.
.
Beëindigen overeenkomst
De gemeente betaalt 250.000 euro aan de ontwikkelcombinatie Foruminvest/Van Wijnen (FVW) voor het beëindigen van de overeenkomst. Daarnaast wordt FVW uitgenodigd bij mogelijke aanbestedingsprocedures –zogeheten tenders- voor winkelontwikkelingen de komende vijf jaar en bij een eventuele verkoop van de gemeentelijke gebouwen ’t Cour en de oude Bibliotheek (Markt 43). Het betreft dan een uitnodiging op basis van gelijke kansen waar voor alle partijen dezelfde gelijke selectiecriteria gelden.
.
Gemeenteraad
De heronderhandelingen over het contract hebben B&W uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad. Het ontbinden van het contract is een bevoegdheid van het college, maar wordt op 22 oktober nog aan de raadscommissie B&E aangeboden. De behandeling is dan in de gemeenteraad van 3 november. De raad kan dan eventuele wensen en bedenkingen kenbaar maken.
.
B&W: aantrekkingskracht centrum verhogen
De contractbeëindiging past in de afspraken die gemaakt zijn in het Coalitieakkoord. Hierin staat: ‘Het centrum is nog niet af. Maar wij zien ook dat we de uitbreidingsambities moeten bijstellen. Er komt een geactualiseerde visie op het centrum, waarbij een verlaging van het aantal geplande vierkante meters (vooral retail) voor de hand ligt. Wij gaan nadenken over een nieuwe bestemming voor het voormalige Obragasterrein (in de vorm van een studie, waarbij ook de mogelijkheid van een haven wordt verkend) en over een kwaliteitsimpuls voor de Kanaalzone. Zo willen wij de aantrekkingskracht van het centrum verhogen. Ook op andere open plekken in de stad geven wij ruimte aan initiatieven voor een tijdelijke invulling, zoals met groen en gewassen.’
.
Vernieuwing visie op centrum Helmond
De laatste jaren is fors geïnvesteerd in het centrum van Helmond. Pleinen en straten hebben een kwaliteitsimpuls ondergaan, waardoor het centrum een stuk aantrekkelijker is geworden. Ook op het gebied van cultuur is geïnvesteerd met bijvoorbeeld een beeldenroute en het Kunstkwartier. Maar de wereld staat niet stil. Met de actualisatie van de visie wil de gemeente het centrum toekomstbestendig maken. Vragen die hierbij spelen zijn bijvoorbeeld: hoe krijgen we meer beleving in de stad, hoe gaan we de leegstand te lijf, wat wil de stad met het Havenpark etc? De procesaanpak om te komen tot een actualisatie wordt besproken in de commissie Omgeving van 17 november.