‘OM verdacht me van omkoping ambtenaar’
In zijn tijd als burgemeester is Fons Jacobs verdacht geweest van het omkopen van een ambtenaar in de periode van januari 2009 tot en met februari 2011. Dat hoorde hij in november 2012. Deze ambtelijke corruptie waarvan het Openbaar Ministerie hem verdacht, benoemde de voormalige burgemeester gisteren bij het radioprogramma De Nieuws BV op Radio 1.
Journalisten Sjors van Beek en Harry Lensink schreven in mei 2013 in een artikel in Vrij Nederland over dat landelijk recherche-onderzoek. Toen zij hem daarover voor dat artikel vragen stelden, ontkende hij dat onderzoek. Jacobs nu: “Toen heb ik van de hoofdofficier, in overleg met hem, moeten antwoorden dat er geen sprake van enig onderzoek was.” Opmerkelijk is dat Jacobs een maand later vanwege dat artikel een klacht indiende bij de Raad voor de Journalistiek tegen Vrij Nederland en de 2 journalisten. Tevergeefs, zijn klacht werd ongegrond verklaard.
het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie had destijds dat onderzoek naar Jacobs ingesteld op basis van anonieme informatie. In verband met dat onderzoek werd hij onder meer afgeluisterd. Fons Jacobs over de vermeende omkoopperiode van 2 jaar: “Dat is precies in de periode geweest waarin wij de besluitvorming rondom de tweede coffeeshop hebben voorbereid.”
Dat hij verdachte was, hoorde hij overigens pas in november 2012, 11 dagen na zijn pensionering. Toen kreeg Jacobs van de 3 personen die hem thuis bezochten ook meteen te horen dat hij inmiddels niet verder vervolgd werd omdat hij ten onrechte als verdacht was aangemerkt.
Bij het BNN-VARA-radioprogramma vertelde de vorige burgemeester van Helmond verder over zijn herhaaldelijke verzoeken om opheldering. Hoewel hij zich niet meer bedreigd voelt, houdt de onwetendheid hem nog bijna dagelijks bezig. Jacobs: “Men heeft 9 maanden van mijn leven afgenomen en ik wil wel weten waarom, wat zit daar achter. Ik vind het onredelijk, niet correct ten opzichte van een bestuurder die altijd toch met de neus in de wind heeft gestaan, dat je die informatie op dat moment, maar zeker daarna, niet deelt met elkaar.”
Dat en meer kun je hier terugluisteren en -kijken. Niet de eerste keer dat Jacobs na zijn pensionering uitgebreid vertelt over de bedreigingen en het onderduiken (hetgeen op 1 december 2010 voor het eerst bekend werd). In juni liet hij bij het televisieprogramma EenVandaag bijvoorbeeld weten dat de bedreigingen zijn besluiten als burgemeester mogelijk beïnvloed hebben.
7 reacties:
Lees mijn reacties van destijds maar eens terug. I rest my case.
@Marc op vrijdag 6 november 2015 om 22:30:
Klopt inderdaad
Ach daar issie weer.Waarom nu? Tja Fons…Blijft uiterst zwak dat hij geen namen noemt van diegenen die hem in zijn besluitvorming hebben belemmerd.Maar Stienen weet die ook wel.Toch Frans?
De burgemeester van Nederweert , Brunssum en Helmond..
Dacht men toen ,in Helmond, een ervaren bestuurder binnen te halen , weet men nu dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is.
Nederweert en Brunssum hebben al bewezen dat Jacobs niet geheel voor criminele praktijken , zich afsluit.
Nee , geen voorbeelden , google zelf maar , wanneer je je erin wilt verdiepen.
Bewijzen genoeg , maar geen consequenties voor Meneer Jacobs.
Dan maar burgemeester van Helmond worden en wederom in duistere zaakjes vervallen.
Dus niet zo verwonderd zijn wanneer het OM je blijft volgen , Fons.
Dit gebeurd bij iedereen ,of je nu wel of niet een titel hebt.
De waarheid komt eens naar boven en dan is het misschien niet leuk voor je nabestaanden , die je ongetwijfeld hebt verzekerd dat er niets aan de hand is , gewoon doorlopen mensen.
@dartjan op zaterdag 7 november 2015 om 18:10:
Blijft het bizar het feit dat de man met een dergelijk CV in Helmond aan de slag kon komen.Blijft nog verwerpelijker dat twee college’ op rij geen verantwoordelijkheden hebben genomen voor de ravage die de man heeft aangericht.Hebben boter het hoofd.Nee meneer werd ereburger.
@dartjan op zaterdag 7 november 2015 om 18:10:
Niet dat dat alles zegt, maar Jacobs is toch nooit veroordeeld?
Langzaam maar beetje bij beetje komt het verhaal van Jacobs naar buiten. Hij vertelt er zo te zien graag over. Jammer dat de interviewster niet echt doorvraagt omdat ze er te weinig vanaf weet. Lijkt ook of er te weinig tijd is ingeruimd voor het interview.
@Jan de Vries op dinsdag 10 november 2015 om 06:48: Jacobs laat alleen maar iets naar buiten komen als hij op een of andere manier gedwongen wordt tot..En zie het nu maar niet los van het gevalletje Tielemans.Als Tielemans gaat praten zullen er aantal slecht slapen.